Kokos Yoghurt

Kokosyoghurt

kokosyoghurt

Tijdens mijn eerste vakantie in de VS ontdekte ik kokosyoghurt. Super, kon ik eindelijk weer yoghurt eten! Maar helaas; uiteraard ben ik niet altijd op vakantie en zeker niet altijd in de VS.

Toevallig kwam ik een yoghurtmaker tegen op internet, samen met wat recepten om van amandelmelk yoghurt te maken. Ik begon me af te vragen of dat ook met kokosmelk zou kunnen.

kokosyoghurt yoghurtmaker

Tot ik het advies kreeg om yoghurt te eten om mijn darmflora (wat een mooi woord voor iets wat er vast niet zo mooi uit ziet) te bevorderen. Ik mocht gewone yoghurt proberen, of sojayoghurt. Maar ik had geen zin om mijn intolerantie weer uit te lokken. Een paar dagen later werd er een yoghurtmaker bij mij afgeleverd. Nog een paar dagen later zat ik van mijn zelfgemaakte kokosyoghurt te genieten.

Het kost wat tijd, maar ik vind het dat meer dan waard. Het smaakt echt als yoghurt, alleen is het iets dikker en pudding-achtig vanwege de agar agar. Binnenkort ga ik het ook eens met een ander verdikkingsmiddel proberen.

kokosyoghurt zelf maken

Kokosyoghurt
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Voor dit recept heb je nodig: - grote steelpan - (vlees/snoep)thermometer - yoghurtmaker met 6 schone glazen potjes
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • Kokosmelk - 1l
  • Agar agar - ¾ tl
  • Probioticum capsules - 2 (ik gebruik Probioguard van Lamberts)
Bereiding
  1. Schenk de kokosmelk in de steelpan en roer de agar agar er doorheen. Breng het geheel onder af en toe roeren net aan de kook en haal de pan vervolgens van het vuur.
  2. Steek de thermometer in het mengsel en laat het geheel bij kamertemperatuur af koelen tot 37 graden Celsius, roer het mengsel af en toe door. (dit duurt vrij lang, meer dan een uur)
  3. Wanneer de melk voldoende af is gekoeld kun je de inhoud van de probioticum capsules eraan toevoegen. Roer het het geheel goed door met een garde.
  4. Verdeel het mengsel over de glazen potjes en zet deze, zonder deksel, in de yoghurtmaker. (volg de gebruiksaanwijzing)
  5. Zet na 9-10 uur de yoghurtmaker uit, haal de potjes eruit en doe er een deksel op. Zet ze
  6. tenminste 1 uur in de koelkast voor je de yoghurt serveert. Eet smakelijk!
 

Comments 135

  1. Hoi, heb je recept vandaag geprobeerd. Na 9 uur fermenteren en 1,5 uur koelen is het wel iets opgesteven, maar nog vrij dunnetjes. Mss te weinig agar agar ingedaan? Ook zit er onderaan het potje een 0,5 cm helder vocht. Is dit normaal? Heb even geproefd, smaakt niet slecht, slechts heel lichtjes zurig.

    Heb je het ook al geprobeerd met amandelmelk? Lukt dit ook? Groetjes, Sofie

    1. Hoi Sofie, dat het niet zo goed opstijft kan aan je kokosmelk liggen, de ene soort is vaak wat dunner dan de andere. Ik heb laatst ontdekt dat het nog beter werkt met kokosroom (van het merk Kara bijvoorbeeld) dan krijg je eerder een soort kwark. Het heldere vocht kan geen kwaad, dat heeft ermee te maken dat je kokosmelk scheidt in kokoswater en kokosroom wanneer je het in de koelkast zet. Als je een blik kokosmelk in de koelkast zet gebeurt hetzelfde.
      Amandelmelk heb ik nog niet geprobeerd, ik zou dan denk ik iets meer agar agar nemen, maar het zou moeten lukken. Je kunt ook half amandelmelk en half kokosmelk/room gebruiken. Maar hoe meer agar agar je gebruikt, hoe gelei-achtiger het gaat worden.
      Succes! Groetjes Marinka

      1. laat niet de honing of agavesiroop of rijstsiroop achterwege in het recept, de bacteriën hebben de suikers nodig om er goed yoghurt van te kunnen maken. En probiotica capsules. Ik gebruik
        1 x Bio-Kult Advanced Multi Strain Formula

  2. Hoi Marinka, leuk recept, ga ik ook proberen. Ik weet niet waar je intolerant voor bent in zuivel (lactose??). In dat geval kan je proberen gewone yogurt te maken maar dan 24 uur of langer laten fermenteren. In dat geval is zo goed als alle lactose verdwenen. Ik verdraag zelf ook geen zuivel maar met mijn zelf gemaakte 24-uurs yoghurt kan ik het prima mee doen. Groet

    1. Hoi! Leuk dat je het recept ook gaat proberen, ik ben benieuwd! Zelf ben ik intolerant voor zowel lactose als het melkeiwit, dus ik kan echt geen melkproducten verdragen. Maar wel bedankt voor de tip! Gelukkig is er kokosmelk 😉 Groetjes

      1. Dag Marinka,
        heb je al geiten of schapenkaas geprobeerd ipv koemelk producten? Ik ben nl intolerant voor alles van koemelk,(zowel lactose als caseïne)maar niet van geit of schaap…
        wat yoghurt betreft neem ik sojamelk of kokosyoghurt van alpro
        maar ik ga het ook zelf proberen maken lijkt me heel leuk!

    2. Je zou waarschijnlijk niet intolerant zijn wanneer je rauwe melk gebruikt, rauwe melk bevat nog lactase dat nodig is om lactose te verteren, in een pasteurisatie homogenistie proces gaat dat verloren! Doodzonde! In zweer bij rauwe melk!

      1. Post
        Author
  3. Ik heb gisteren je kokosyoghurt gemaakt en vandaag voor het eerst gegeten. Het is heel lekker, maar helemaal niet zuur. Dus ik vroeg me af of ik iets verkeerd heb gedaan.

    1. Post
      Author

      Smaakt de yoghurt helemaal niet zuur, of maar een klein beetje zuur? In principe wordt deze yoghurt maar licht zuur, dus niet zoals je van ‘gewone’ yoghurt gewend bent. Ik heb even wat meer informatie over het maken van yoghurt opgezocht en vond dit: hoe langer je de yoghurt laat fermenteren (in de yoghurtmaker), des te zuurder het wordt. Maar als het na 10 uur nog helemaal niet zuur smaakt kan het aan je probiotica liggen die je erbij hebt gedaan.

  4. Bedankt voor de reactie.
    Het is helemaal niet zuur. Het smaakt naar dikke kokospap, best lekker, maar het is geen yoghurt. Hij heeft 10 uur in de yoghurtmaker gezeten. Dus misschien moet ik meer probiotica erin doen – ik heb het bij De Tuinen gekocht. Misschien heb ik de youghurtmaker verkeerd gebruikt? Ik heb de potjes erin gezet en hem aangezet, meer niet. Moet er soms water in de yoghurtmaker? Sorry, maar dit is voor mij echt de eerst keer dat ik yoghurt maak.
    Bedankt!

    1. Post
      Author

      Zo te horen heb je alles goed gedaan. Zolang je de deksels niet op de potjes hebt gedaan terwijl ze in de yoghurtmaker stonden is het goed. Er hoeft geen water in.
      Volgende keer zou ik het inderdaad proberen met meer probiotica, hopelijk werkt dat! Succes!

  5. Ook ik heb je recept geprobeerd! Bij mij is het heel dik geworden, een soort pudding, maar op zich wel lekker. Ik denk dat de fout zit in de 3/4 tl agar agar. Ik heb namelijk 3 theelepels agar agar toegevoegd maar denk achteraf dat je 75 % van één theelepel bedoeld, toch? Geen wonder dat mijn “yoghurt” zo stijf geworden is! 😉
    Ik hoor graag hoe het zit met de hoeveelheid agar agar.

    Groetjes,
    Wendy

    1. Post
      Author

      Wendy, ik bedoel inderdaad 75% van een theelepel 😉 Maar pudding is ook best eens leuk toch? Fijn dat het lekker was in elk geval!

    1. Ik heb een ander receptje waarin staat dat je 2 eetlepels grasgevoerde gelatine gebruikt per 2 blikken kokosmelk met 2 a 3 probiotica capsules. Zelf nog niet uitgeprobeerd echter, maar ook van een bekende paleo site ☺️

  6. Hoi Marinka, ook ik ben blij met je recept en aanschaf van de yoghurtmaker. Mijn eerste yoghurt smaakt prima maar is nauwelijks tot niet opgesteven met 3/4 theelepel agaragar. Ik ga er maar meer indoen 🙂 Dank voor je blog. Ik ben nu 6 mnd paleo en het bevalt me – na 35 jaar vegetarisme hè – heel erg goed. Leuk om wat meer andere recepten te lezen bij jou. Groet, Annemarie.

    1. Post
      Author

      Hoi Annemarie! Bedankt 🙂 en wat fijn om te horen dat paleo je zo goed bevalt. Hopelijk lukt de yoghurt wel met iets meer agar agar. Zelf vond ik het ook lastig om de hoeveelheid te bepalen, ik ben erachter gekomen dat het ook erg afhankelijk is van de dikte van je kokosmelk/room en het merk. Helaas zit daar veel verschil in.

      1. Er zit ook verschil in yoghurtmakers.
        Ik heb een yoghurtmaker met kleine potjes en eentje met een glas waar ik gelijk een liter in kan maken.
        Mijn moeder had er ook eentje met kleine potjes maar die had langer werk dan de mijne.
        Ik gebruik dat ding al langer dan 20 jaren.

  7. Hallo, ook ik heb de yoghurt gemaakt. De agar agar heb ik vervangen door Tapioca starch. 3 à 4 eetlepels op 1 liter kokosmelk. Verder heb ik het recept aangehouden en is de yoghurt prima gelukt. Lekker stijf geworden, maar niet pudding- of geleiachtig. Echt een aanrader.

      1. Post
        Author
    1. Post
      Author
  8. Pingback: Lactose intolerant? Eet kokosyoghurt - Fitspiratie | Fitspiratie

  9. Ik heb onlangs ook geprobeerd om zelf kokosyoghurt te maken en heb arrowroot gebruikt als verdikkinigsmiddel. Het was toen goed dik geworden. Vervolgens heb ik het af laten koelen tot 40 graden en de probiotica (Aciforce van Vogel) erbij gedaan. Echt op het moment dat probiotica de kokosmelk raakte was het meteen helemaal dun en vervolgens is het helemaal niet meer dik geworden. Geen idee wat ik fout heb gedaan..

    1. Post
      Author

      Erik, ik zou ook niet precies weten wat er fout is gegaan. Ik vermoed dat het komt omdat arrowroot een zetmeel is, en bacteriën dit als voedingsmiddel gebruiken. Maar ik kan niet met zekerheid zeggen dat dat de oorzaak is.. Misschien kun je het volgende keer met agar agar of gelatinepoeder proberen?

  10. Ja vreemd, maar als het aan het zetmeel zou liggen, zou je verwachten dat het met de Tapioca (paar posts hierboven) ook niet zou lukken. Denk dat ik de agar agar maar eens probeer, gelatine is natuurlijk niet echt vega…

    1. Post
      Author

      Daar heb je gelijk in, tapioca is ook zetmeel.. Nouja ik hoop maar dat de volgende poging wel lukt! (en als je vegetarisch bent is gelatine inderdaad niet geschikt)

  11. Hoi allemaal, ik maak ook zelf de kokosyochurt en verdik ‘m met arrowroot. 2 1/2 el voor 1 liter kokosmelk. Ik los het op in een mix van beetje water met kokosmelk, zo’n 100ml totaal. Als de melk bijna kookt draai ik het vuur uit en laat even het borrellen wegtreken. Daarna giet ik beetje bij beetje het arrowoot papje erbij terwijl ik ijverig roermet een garde. Op die manier krijg je een mooie dikke yochurt. De eerste X gooide ik alles in 1x erdoor en kreeg ik een dikke grote klont. Ben dus gewaarschuwd! Als het mengsel verder is afgekoeld (43-37grdC) dan gooi ik de probiotica erbij opgelost in een beetje biologische yochurt.
    Succes allemaal!

  12. Kan je net zoals bij de soja yoghurt een paar lepels bewaren en gebruiken voor een volgende lading of moet je dan weer opnieuw probiotica toevoegen

    1. Post
      Author

      Nicolett, dat kun je zeker doen! Ik zou alleen aanraden eens in de zoveel tijd een verse hoeveelheid probiotica te gebruiken, hoe langer je door kweekt des te groter de kans op ongewenste bacteriën in je yoghurt.

    1. Post
      Author

      Hoi Brigitte, op de gebruiksaanwijzing van mijn apparaat staat juist dat de deksels er niet op mogen terwijl de potjes in het apparaat staan 🙂

  13. Hoi Marinka,
    Ook ik heb deze week heerlijk genoten van zelfgemaakte cocosyoghurt. Na een paar mislukte pogingen (met o.a. arrowrootmeel) heb ik het nu gemaakt met de kleine pakjes 100% cocosmelk van Go Tan (AH). Ik had deze een nachtje in de koelkast laten staan. 3 probiotica capsules erbij (Orthica) en 10 uur in mijn yoghurtmaker. (dus zonder verdikkingsmiddel) Het resultaat is super!

    1. Post
      Author
  14. Hoi Marinka,

    Nadat mij eerste yoghurtmaker stuk aangeleverd werd heb ik gisteren voor het eerst de kokosyoghurt gemaakt.
    na 10 u in de maker en enkele uurtje in de koelkast hadden mijn potjes onderaan (zo’n 1 cm) vloeibaar vocht en de rest was goed opgesteven. ik dacht toch maar even roeren maar toen was mijn yoghurt te lopend en bijna kokoswater.
    Het probiotica (speciaal voor yoghurt te maken) gekocht bij de apotheker en een volle koffielepel verdikkingsmiddel gedaan. de smaak was ook niet echt denderend en wat klonters erin. wat doe ik fout?

    1. Post
      Author

      Hoi Maggy, het vocht ontstaat omdat kokosmelk niet 1 geheel is. Het bestaat uit water en kokosextract; in een blik of pak is het ook in 2 lagen aanwezig. Welk verdikkingsmiddel heb je gebruikt? Klontjes horen er in ieder geval niet in te zitten.
      En daarnaast smaakt kokosyoghurt natuurlijk niet naar gewone yoghurt; het smaakt naar kokosmelk maar dan ietsje zuurder.

    1. Post
      Author
  15. Pingback: Rawfood Chocolade Cruesli (met notenvrije variant)

    1. Post
      Author

      Dat wordt lastig, maar je kunt de kokosyoghurt ook heel goed ingepakt in een koelbox wegzetten, dan blijft het ook op temperatuur. Dat werkt als het goed is ook!

  16. Zo vanmorgen naar de natuurwinkel geweest om de probiotica en agar agar te kopen. En vanavond bracht de pakketbezorger mijn nieuwe yoghurtmaker, dus morgen ga ik voor het eerst zelf kokosyoghurt maken. Ben erg benieuwd wat het resultaat en smaak zal zijn. Het zal zeker een mooie aanvulling zijn op eet suikervrij! Grtjs

    1. Post
      Author
  17. een goed recept. Ik heb het gemaakt zonder een yoghurtmaker. Gewoon goed inpakken in een koeltas of hooimadam en 24 uur laten staan. Ik heb hiervoor een probiotica voor baby’s gebruikt. Volgens mijn therapeut bevat dat meer verschillende stammen waardoor je darmflora breder wordt.

    1. Post
      Author
  18. Ik heb eens gezocht voor die probiotica, maar deze bevatten dextrose en melk volgens de ingredienten.

    “Niet geschikt voor mensen met een melk allergie dankzij de productiemethode van dit product

    Allergeneninformatie
    Bevat melk.”

    Iemand andere suggesties? Wil het toch ooit wel een keer gaan proberen (Zonder yoghurt maker)

    1. Post
      Author

      Ikzelf heb een melkallergie (caseïne) en verdraag dit product ontzettend goed, dus ik denk dat het wel meevalt. Dextrose is geen enkel probleem trouwens, dat is simpelweg een suiker welke de bacteriën verteren, dit komt dus niet in het eindproduct terecht. Maar daarnaast zijn er nog ontelbaar veel soorten probiotica en het maakt echt he-le-maal niks uit welke variant je gebruikt om yoghurt mee te kunnen maken

    1. Post
      Author
  19. Moet je perse de kokosmelk koken? Voordat je deze op temperatuur brengt. Zo ja, wat is daarvan de reden?

    Ik heb nl gisteren yoghurt gemaakt van kokosmelk (zonder eerst te koken) met probiotica van ortica Maar deze was heel slijmerig en totaal niet zurig.

    Enig idee?

    1. Post
      Author

      Om de kokosyoghurt te ontdoen van bacteriën die je er niet in wilt hebben kook ik het eerst, dan weet ik zeker dat het ‘zuiver’ is voor ik er probiotica aan toe voeg. Maar echt per se nodig is het volgens mij niet.

  20. Bedankt voor je antwoord. Ik heb het nu geprobeerd en het lijkt wel op yoghurt maar het smaakt niet zuur. Is dat normaal?
    Ik wil graag die zure smaak willen zoals bij de kokosyoghurt van de aldi. Zou ik dan andere bacteriën moeten gebruiken?

    1. Post
      Author

      Ik vermoed dat ze bij de kokosyoghurt van de aldi nog wat extra ‘smaak’ toevoegen in een niet zo natuurlijke vorm.. Het wordt nooit zo zuur als echte yoghurt, het is tenslotte niet met zuivel gemaakt. Wat citroensap doet ook wonderen 😉

  21. Hoi Marinka,

    Heb je het inmiddels al eens met een ander verdikkingsmiddel gebruikt? Wat is precies het doel van de yoghurtmaker? Wat is het gemak van het apparaat?

    Bedankt trouwens voor het delen van je kennis en ervaringen! Ik was namelijk fanatiek opzoek naar een plantaardige yoghurt zonder soja. Ik heb recepten gezien met kefir, maar met verschillende berichten, dat het niet zou lukken etc.

    Dit zie ik mezelf wel maken.

    1. Post
      Author

      Hi Angela! De yoghurtmaker heb je niet per se nodig, maar is wel handig om de temperatuur te controleren. Dan weet je zeker dat het precies goed is en de bacteriën lekker aan het groeien en fermenteren zijn. Inmiddels gebruik ik hiervoor een InstantPot (die ook een yoghurtfunctie heeft, maar ook dient als snelkookpan en slowcooker in één), zo hoefde ik geen apart apparaat meer te hebben.
      Je hebt echter niet per se een yoghurtmaker nodig, want een warme plek in huis werkt bij de meeste mensen ook heel goed. Je kunt het zelfs in een thermosfles verpakken wanneer het 42 graden is. Wikkel dan een aantal theedoeken om de fles, dan blijft het ook perfect op temperatuur.
      Ik heb de yoghurt nu ook geprobeerd met arrowroot (dat was geen succes, er kwamen alleen maar klonten in terwijl ik het echt heel goed had geroerd en de arrowroot volledig op was gelost) en met gelatinepoeder (werkt wel erg goed!) 🙂

  22. Hoi Marinka, maakt het wat uit welk merk of soort probiotica word gebruikt? En een tijdje terug, op een andere website, had ik eens gelezen dat zij een glazen fles in de oven zette met alleen een brandend lampje, en dat dit voor genoeg warmte zorgde. Weet jij of dit ook kan lukken? Ik heb namelijk geen yoghurt maker. Groetjes lisette

    1. Post
      Author

      Hi Lisette! Het merk of soort probiotica maakt eigenlijk helemaal niks uit. En het lampje van de oven zou zeker genoeg warmte moeten produceren. Je zou een thermometer in de oven kunnen leggen om te zien hoe warm het daar dan wordt, gewoon om er zeker van te zijn dat het niet warmer is dan 42 graden (anders gaan de bacteriën dood en ontstaat er dus ook geen yoghurt).

  23. Hallo
    Ik wil yoghurt maken van amandelmelk. Nu was ik in de natuurwinkel voor de probiotica. Ik legde uit wat ik hier mee wil doen. Ze zeiden dat de probiotica geen effect heeft als je ze los in de yoghurt doet. Je kunt de capsules het bet heel doorslikken. Wat nu te doen. Kan ik de yoghurt ook zonder de probiotica maken?

    1. Post
      Author

      Hi Wieny, Dat is niet zo’n mooi advies wat je hebt gekregen.. Juist door yoghurt te maken (wat trouwens niet zonder probiotica kan!) groeit het aantal bacteriën enorm waardoor je een groter effect bereikt dan met het slikken van capsules. Het is niet zo dat je de probiotica in de yoghurt doet (dat heeft inderdaad weinig effect, maar dan hebben we het over kant-en-klare yoghurt waar je nog extra probiotica aan toevoegt). Met dit recept neem je in jouw geval amandelmelk, daar voeg je bacteriën (probiotica) aan toe en dat laat je op een bepaalde temperatuur ‘fermenteren’. Daardoor nemen deze bacteriën enorm in aantallen toe en hebben ze wel degelijk een groot effect in je lichaam.

  24. Hoi Marinka

    Ga aan de slag met de Yoghurt en zal de informatie doorgeven aan de winkel waar ik het gehaald heb, dus hoe het precies zit.

    groetjes Wieny

  25. Hoi Marinka,

    ik zag dit geweldige Yoghurt recept en vroeg mij af of ik ook BIFIDO LACTO COMPLEX kan gebruiken ? ik neem dit namelijk ook in.

    groetjes Carla

    1. Post
      Author
  26. Hoi Marinka,
    Ik ga ook de yoghurt proberen te maken. Nu las ik hierboven dat er om het iets zuurder te krijgen , dat er citroen sap bij kan. bij welke handeling doe je dat er bij?
    Groetjes Micky

    1. Post
      Author
  27. De yoghurt maker is binnen, ik lees in de beschrijving dat de deksels bij het maken van de yoghurt ,toch op de potjes moeten. Jij gaf het advies om ze open te laten. Wat is de bedoeling precies?
    Groetjes Mick

  28. Hoi,

    Ik wil graag proberen zelf kokos yoghurt te maken. Maar ik vroeg me af of het ook zonder machine kan? en als ik dikkere kokoksmelk gebruik, is de agar agar dan niet nodig?

    Groetjes

    1. Post
      Author

      Het kan ook zonder machine, zolang je de yoghurt maar op een warme plaats neer zet tijdens het fermenteren. Bij dikke kokosmelk zou ik nog steeds agar agar gebruiken, dat vind ik zelf lekkerder, maar het is niet per se nodig.

    1. Post
      Author
  29. Hallo,
    bij mijn yohourtmaker Cuisinart wordt aanbevolen gepasteuriseerde melk te gebruiken of volle uht gesteriliseerde of halfvolle melk te gebruiken. Ik wil echter kokosmelk gebruiken van Ecomil. Deze melk is toch al gefermenteerd? Dien ik die dan nog te koken? IK heb al eens koud kokosyohurt gemaakt enkel door toevoeging van arrowroot maar vond ik niet lekker net maïzenapap!

    En dan ook eens zonder en met koken met probiotica maar het 24 uurs op temperatuur houden lukte dus niet vandaar de aanschaf. Ik heb wel een recept erbij gekregen maar daarin wordt naast 20cl kokosmelk ook nog 50 cl halfvolle melk en 20 gr melkpoeder en 100gr geconcentreerde melk gebruikt en 1 natuuryoghurt. Indien ik die 24 u laat staan zou dan alle lactose verdwenen zijn ?Want ik ben ook intolerant maak er slijmen op aan. Bedankt voor je antwoord.

    1. Post
      Author

      Hi Martine, gooi die yoghurtmaker-recepten maar gewoon weg 😉 Zuivel blijft zuivel, ook wanneer je er yoghurt van maakt. En wanneer je dit niet verdraagt is het dus geen goed idee.
      Je kunt dus gewoon het recept volgen zoals hier aan staat gegeven 🙂

      1. Hoi

        Ik heb gisteren toch maar de machine gestart. Ik nam dus kokosmelk op kamertemperatuur zoals ik al zei en heb er kokosyohurt uit de biowinkel bijgedaan (variatie op) en de machine ingesteld op 19u het maximum. Vanmorgen zag ik dat er veel water in de potjes staat. Hoe het met de dikte gesteld is weet ik nog niet want ik ben op het werk nu. Als het mij niet aanstaat kan ik het dan nog eens overdoen met probiotica erbij?

  30. Hoi
    De kokosyohurt lukt toch niet hoor veel te dun. Bij het afkoelen in de ijskast is het bovenste naar beneden gezakt en er is geen verschil met het begin!
    Ik het alles nog eens gemengd maar nu met 4 probiotica-capsules. Ik ga het nu ook zeker 24u laten opstaan. Als dit ook niet lukt probeer ik het met kokosmelk uit blik. Moet die agar agar of arrowroot er echt bij? En als ik gelatineblaadjes zou gebruiken ( ik eet niet vegetarisch), hoeveel gebruik ik er dan op 1 liter?
    Bedankt voor je reactie.

  31. Hoi,
    Ik zie veel reacties over Kokosyoghurt maken vanaf 2011 ,het is nu 2016
    Zijn er nu al goede resultaten hoe je het beste Kokosyoghurt kan maken?
    Kososmelk verwarmen of niet ,verdikkingsmiddel gebruiken? En de tijdsduur hoe lang die in de Yoghurtmaker moet staan? Ik ben erg benieuwd ,zo te lezen zijn er nog wel dingen aan te verbeteren.
    Grt Odette

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  32. Ben benieuwd welk merk kokosmelk jullie gebruiken om yoghurt te maken?
    Mijn yoghurt was ook gescheiden na 10 uur, heb het geschud en staat in de koelkast. Is dat de bedoeling of miet je dat water afgieten?

    1. Post
      Author

      Kokosmelk scheidt altijd in de koelkast, dat hoort 🙂 Het water afgieten is prima, dan krijg je een wat dikkere yoghurt. Om zo veel mogelijk verspilling te voorkomen kun je een pak kokosroom van Aroy-D kopen, daarin zit bijna geen water en vooral veel room.

  33. Hier het recept van kokosuoghurt die ik naar volle tevredenheid gebruik,
    1 ltr Aroy-D kokosmelk van 70% dus lekker dik
    4 probiotica pillen van het merk Orthica Orthiflor Basic bevat geen gluten, lactose en soja eiwit.
    2 theelepels agar agar van die maatschepjes het is samen ongeveer 4 gr

    De procedure aanhouden zoals Marinka in haar recept beschreven heeft.
    Na 10 uur in de yoghurtmachine, ik heb een oudje waar een liter pot – deksel in dit geval er wel op doen- in past, ik laat m daarna afkoelen en dan blender ik het om het helemaal glad te maken en dan lijkt de structuur op kwark, heel licht zuur,
    Hoop dat dit receptook voor velen bruikbaar is.

    gr Paula

    1. Ik heb vandaag ook de kokosyoghurt gemaakt met:
      – 1 liter Aroy D kokosmelk (AH)
      -1 klein blike Blue Elephant Thaise kokoscreme 165 ml (AH) (voor de dikte)
      – 3 eetl. Tapioca
      Ik heb een Bomann yoghurtmachine van 1 l (Dank je Paula, dat je er mij attent op maakte dat ik het DEKSEL er op moest doen!!) Probiotica er in (speciaal voor kokos-&amandelmelk). Als het gekookt is laten afkoelen tot 37 gr. Celsius. Dan in een klein beetje melk de probiotica opgelost en goed door de rest geroerd. 10 u in de yoghurtmaker.
      Resultaat: een SUPER dikke, lekkere kokosyoghurt! Ik ben er zo blij mee!
      Nu vraag ik mij nog af hoe lang ik dit zou kunnen bewaren in de koelkast.
      Zou ik ook evt. een deel kunnen invriezen? Weet iemand of dit mogelijk is???
      Met dank aan Marinka voor dit geweldige idee!!

      1. Post
        Author

        Je kunt de yoghurt ongeveer een week bewaren in de koelkast, en invriezen kan zeker! Maar ik weet niet hoe de structuur na het ontdooien zal zijn. Wel kun je het evt. in ijsvormpjes invriezen, dat is in ieder geval erg lekker.

  34. Pingback: 9 Goede bronnen van probiotica – GoedGezond

  35. Hi Marinka,
    Op jouw advies heb ik een slow/pressure-cooker aangeschaft . Mooi apparaat.
    Geprobeerd er yoghurt mee te maken. Helaas mislukt doch niet getreurd. Mijn vraag is: wanneer doe ik de probiotica bij de cocosmelk? Is dit direct in het begin of pas later als de yoghurt op 43 graden is gekomen. In het boekje van Amazon staat het niet duidelijk. Ook het filmpje op You-tube verschafte mij geen duidelijkheid.
    Ik hoop dat jij me uit de droom kunt helpen.
    Overigens vind ik je site en alles erom heen hardstikke leuk.

    1. Post
      Author
  36. Hoihoi, ik heb net een yoghurtmaker aangeschaft dus ik ga binnenkort aan de slag. Maar nu is mijn vraag, moet er niet iets van suiker (of in elk geval iets zoets) worden toegevoegd om te fermenteren???

    1. Post
      Author

      Nee dat hoeft niet per sé, maar het kan wel! In kokosmelk zitten ook wel wat suikers namelijk die de bacteriën kunnen verteren, maar niet heel veel (daarom wordt het ook niet zo zuur als ‘echte’ yoghurt). Ik vermoed dat wanneer je er iets van ahornsiroop doorheen doet, en het iets langer laat fermenteren, de yoghurt wel zuurder zal worden.

  37. Eindelijk gelukt!

    Eerste keer heb ik tapioca gebruikt.
    Dit was geen succes.
    Ik had als eindresultaat melk in plaats van yoghurt.

    2e keer gewoon agar agar gebruikt. Nu wel gelukt.
    Beetje aan de dikke kant maar dat komt omdat ik er veel agar agar in heb gedaan omdat ik na de eerste keer bang was dat het te vloeibaar zou blijven😂

  38. Onlangs kocht ik zelf een kokosnoot, en maakte er melk van, misschien ook leuk om het dan te laten staan en van de room weer yoghurt te maken!

  39. Hallo,

    Raar dat niemand op de facebookpagina opmerkte dat je ook gelatineblaadjes kan gebruiken!? Ik maakte nu met kokosmelk van Oxfam en gemalen tapiocakorrels (gebruikt het merk Cocosstart ook) de yohurt. Ik heb het wel bijna laten koken om meer te binden. Nu heb ik geen waterige afscheiding.

  40. Heb je wel eens geprobeerd om van santen, water en probiotica yoghurt te maken in de yoghurtmaker? Ik doe dat nu in een weckpot, maar ben benieuwd of dat in een machine nog beter gaat?

  41. Hi Marinka,
    Ik heb de yoghurt gemaakt zonder toghurtmaker. Dit gaat goed.
    Het is echter niet zuur. Moet ik bij het warm wegzetten bet deksel op de pot doen? Omdat ik het in een slaapzak zette heb ik het deksel erop gedaan. Maar hierboven lees ik dat dit in een yoghurtmaker niet moet.
    Weet jij het?

    1. Post
      Author

      Kokosyoghurt wordt nooit zo heel zuur, maar de hoeveelheid/soort probiotica die je gebruikt heeft hier wel veel invloed op. Het merk wat ik gebruik in dit recept maakt de yoghurt in ieder geval wel zuur, maar mijn ervaring is dat dat niet met ieder merk gebeurt.

  42. Heb de elektrische yoghurtmaker van yoghurt.nl aangeschaft . Voorlopig is het slechts een iéts dikkere kokosmelk geworden :( Wat ik gedaan heb is de kokosmelk met een theelepel ajar ajar aan de kook brengen. Vervolgens laten afkoelen. Misschien nét niet genoeg laten afkoelen? Had nog geen thermometer dus even met vingertopje gevoeld en dat voelde lichaamstemperatuur. Vervolgens de inhoud van drie probiotica capsules (Holland & Barrett Acidophilus met Pectine) erdoor geroerd en het mengel een nacht in de yoghurtmaker gelaten. Maar het is nog niet tot amper dikker geworden dus. Heb er nu nog 2 capsules bij gedaan en laat hem nog even aan. Kijken hoe het vanavond is geworden. Voor mij de eerste keer, maar als ik het eruit haal hoort het toch op zijn minst dikker te zijn geworden dan kokosmelk? Niet dat het pas dikker begint te worden na een uurtje opstijven in de koelkast?

    1. Post
      Author

      Ik denk dat je te weinig agar agar hebt gebruikt 🙂 En verder is de yoghurt niet dikker als het meteen uit de machine komt, het is dan tenslotte nog warm en agar agar bindt pas als het afkoelt. Een nachtje in de koelkast doet wonderen, en zo niet, dan volgende keer meer agar agar gebruiken. Of gelatinepoeder, dat werkt ook.

  43. Ik maakte voorheen mijn eigen (melk) yoghurt van melk, melkpoeder en 1 deel yoghurt, ik lees hier nu heel veel tips over de melkvrije variant en ga dat zeker proberen. Heb eigenlijk niet veel gelezen over het gebruik van 1deel kokosyoghurt bv ipv probiotica. Ook over de combi kokos en amandel weinig. Genoeg om te gaan uitproberen dus. zo vroeg ik me dus af of je altijd een verdikkingsmiddel moet gebruiken zoals agar agar of gelantine, ook als je werkt met een deel yoghurt??

  44. Helaas niet genoeg ruimte voor nog een apparaat en ben dus benieuwd of iemand een recept heeft voor yoghurt maken zonder yoghurt machine? Heb al een aantal keren geprobeerd maar elke keer bij de fermentatie stage lijkt de yoghurt te bederven. Dank!

  45. Eindelijk ook een yoghurtmaker gekocht. Ging we vervolgens verdiepen inde probiotica. Volgens de beschrijving van probioguard mag je deze niet verhitten en is ze niet lactosevrij. Kocht nu via internet bij de tuinen een andere ( geschikt om yoghurt mee te maken), staat er ook bij niet verhitten.

  46. Hallo, ik wil vragen, wat er bedoeld wordt met kokosmelk. Er zijn n.l. verschillende soorten, die alle zo genoemd worden. Zo heb je het doorzichtige kokosmelk, dat eruit ziet als troebel water. Dan heb je de kokosmelk van bv. het merk Ricedream, dit is dun en wit van kleur. Of die van Koko, dat ziet er wit uit. En dan heb je nog die vettige, dikke kokosmelk, dat meestal in kleine pakjes zit en bij de oosterse producten staat. Ik ben heel benieuwd, welke van bovenstaande bedoeld wordt Ik wil het graag gaan proberen, want de Koko yoghurt bij Jumbo vind ik erg prijzig, laat staan die bij de Natuurwinkel.

  47. Hallo Anne,
    Dank je wel nog voor de link naar het artikel, alles over kokos(melk), helder. Ik heb het inmiddels een paar keer met succes gemaakt, het bevalt goed. Het calorie en vetgehalte is echter behoorlijk hoog, terwijl als je kokosyoghurt kant en klaar koopt, dit gehalte aanzienlijk lager is (2 tot 3 x lager); er zit dan water bij. (Maar ze gebruiken dan wel de dikke kokosroom geloof ik). Nu wil ik binnenkort ook water gaan toevoegen aan het recept. Mijn vraag is, is dit verstandig, om al meteen vanaf het begin toe te voegen, of kan dit beter aan het eind, als het originele recept klaar is? Alvast bedankt, hartelijke groet.

    1. Post
      Author

      Ik zou eerlijk gezegd geen water aan het recept toevoegen omdat je er teveel calorieën en/of vet in vindt zitten. Paleo is echte voeding waarbij je zelf aan je lichaam voelt wanneer het voldoende binnen heeft gekregen, calorieën tellen of vetten vermijden is daarbij absoluut niet nodig. Daarnaast zal de yoghurt ook minder lekker worden met water bij, de probiotica heeft de suikers uit de kokosmelk nodig om te kunnen groeien. Wanneer je de kokosmelk verdunt krijgt de probiotica minder goed de kans om te groeien en zal je yoghurt dus minder zuur worden én minder effectief voor je darmflora na het opeten.

  48. Ik heb precies gedaan wat er op het recept stond. Maar van mij is nog net zo waterig als toen ik het uit de yoghurt machine haalde. Welke cocosmelk gebruiken jullie?

  49. hoi,

    Ik heb ook problemen met de casseine in melk. Door de yoghurt 24 uur te laten dementeren zijn alle eiwitten echter voorverteert. Echt de moeite voor jou dus om eens te proberen.

  50. Voor t eerst geprobeerd. Met arrowroot omdat ik geen Agar in huis had.
    Alleen, nu lag er een hele vieze schimmellaag op de yoghurt toen ik net keek. 😏, Echt een vel.
    Het stonk verschrikkelijk. Het heeft 15 uur in de yoghurtmaker gestaan. Iemand een idee? Ik gebruikte aroy d.

  51. Misschien is de vraag hierboven al eens gesteld hoor maar als je er een fruityoghurt van wilt maken, kan je dan al vers fruit toevoegen aan het mengsel voordat je het in de yoghurt machine doet, zodat het mee-fermenteert? Of kan je beter wachten tot de yoghurt klaar is en pas je verse fruit erdoorheen roeren als je het gaat opeten?

  52. Ik ben een nieuwkomer in de Paleo wereld. Op zoek naar de probioticum die jij voorstelde lees ik op volgende site: https://www.medicijnen.nl/lamberts-probioguard?gclid=cjwkcajwhlhabrageiwahcgg3k3ix6tbb2krpju4aolk0bhzmppxmetdsfnhnh_qebqivqn2lfq86boc8f4qavd_bwe bij ingredienten het oa het volgende: Niet geschikt voor mensen met een melk allergie dankzij de productiemethode van dit product. En: bevat melk.
    Maar dat mag ik dan toch niet gebruiken? Of ben ik nu te kritisch?

    1. In de Probioguard zit geen melk, alleen de bacteriën zijn waarschijnlijk op melk gekweekt. Dat kan geen kwaad. Het gaat zoals op de verpakking gezegd wordt om mensen met een echte allergie, dit moet de fabrikant erop zetten om zichzelf in te dekken ook al zit er geen melk in het product maar is het bijvoorbeeld wel met melk in aanraking gekomen. Heb je een allergie dan kun je het niet gebruiken, heb je geen allergie dan is er niks mis mee en een prima probiotica.

  53. Ik heb geen capsules probiotica maar wel poeder (Orthica Dino) voor mijn dreumes. Hoeveel gram zou ik nodig hebben dat gelijk staat aan 2 capsules? Ik kan dat nergens vinden op internet..

    1. Dat ligt aan de grootte en inhoud van de capsule. Je kunt hiervoor het beste even de gebruiksaanwijzing raadplegen van de probiotica poeder.

  54. Ik heb nu 2 pogingen gedaan om kokosyoghurt te maken. De eerste keer door 200 gram santen in 350 ml. kokend water te laten smelten. De 2e keer door 350 ml kokosmelk uit een pak te koken en af te laten koelen. Voor beide keren gold wanneer dit lauw is (er werd geen temperatuur genoemd) de inhoud van 2 probiotica capsules toe gevoegd moesten worden. Vervolgens alles in een uitgekookte en schone weckpot van tenminste 3/4 liter gieten en op het aanrecht laten staan gedurende 24 uur. Af en toe omschudden en na de 24 uur op het aanrecht nog eens 24 uur in de koelkast. Er is niets over agar agar of een ander indikmiddel genoemd.
    De eerste keer smaakte het goed en was de dikte prima, maar zaten er allemaal kleine korreltjes in, alsof het kokosrasp was. De structuur was dus niet erg prettig tijdens het eten.
    Weet iemand wat ik verkeerd heb gedaan? Zou het kunnen liggen aan de temperatuur op het aanrecht? Die is natuurlijk alles behalve constant wanneer hij daar een dag en een nacht staat. Moet ik hem misschien inpakken in een doek en wegzetten in een koelbox? Of wat ik eerder las de inhoud in een thermoskan gieten bij een bepaalde temperatuur?
    Ik zou heel graag een reactie ontvangen, omdat ik zo enthousiast ben over het maken van de kokosyoghurt, net als vele andere gerechten die ik al geprobeerd heb van je Marinka! Leuk om te doen en heerlijk om te eten!

  55. Ha Marinka,
    Leuk om deze pagina te vinden. Vandaag de yoghurtmaker binnen, was alleen een keukenthermometer vergeten te kopen dus kan nog niet starten. Nu heb ik wel een warerkoker die ik ook op 40gr Celsius (normaliter voor kinderthee) kan opwarmen. Zou dat ook lukken om met een pakje Santen, kokosmelk te maken of koelt t dan teveel af voor de probiotica? Hoe vol schenk je de flesjes en klopt het met deksels erop laten ? Zie wisselende berichten op.internet. danki! Yvonne

    1. Dat zou best kunnen lukken, zolang je er maar voor zorgt dat de temperatuur waarbij de melk fermenteert rond de 40 graden blijft. Dat is wel belangrijk, anders groeien de bacteriën niet voldoende en krijg je dus geen yoghurt. Hoe vol de flesjes zijn maakt niet uit, ze zullen niet overlopen. De deksels van de flesjes laat je eraf tijdens het fermenteren in een yoghurtmaker.

  56. Hallo
    Ook ik wil yoghurt maken van kokos. Kan je daar ook de blokken santen voor gebruiken. Deze zijn 100 % kokos.

  57. Hoi ik heb voor het eerst kokosyoghurt gemaakt . Kokosmelk uit blik met Algarve siroop en pro biotica
    Na ca 18 uur smaakte hij licht zoet. Maar in plaats van op te drijven lijkt er bovenop op een dikke laag vet te zijn gestold. Dan een laag vocht en onderen een melkachtige laag maar dikker. Heb ik toch iets fout gedaan?

  58. Hallo
    Ik heb al een aantal keer kokosyoghurt gemaakt. De eerste keren lukte dat perfect, maar de laatste keren mislukt hij constant (ondanks dat ik het op dezelfde manier maak). Er komt een vies, bruin schimmelachtig vel op de kokosyoghurt.
    Om de yoghurt te maken gebruik ik enkel kokosmelk en de probiotica en plaats deze tot 24u in de yoghurtmaker (op andere sites vermelden ze 24u ipv 10u).

    Iemand een idee wat er misgaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.