Notenvrije Banoffee Pie

Notenvrije Banoffee Pie

Notenvrije Banoffee Pie

Soms eet ik ergens iets heel erg lekkers en dan weet ik in één keer zeker dat ik het na wil maken. Zo ook met deze Banoffee Pie! Ik had er weleens van gehoord, maar eigenlijk nog nooit gegeten. Tot mijn man laatst de nieuwste taartjes van Eatonomy mee naar huis nam, gewoon zomaar. Eatonomy is een super leuk zaakje hier in Tilburg waar je heerlijke gebakjes kunt eten (altijd glutenvrij en een groot deel is Paleo). Ook voor lekkere smoothies, salades, buddha bowls en natuurlijk een goede kop thee kun je er terecht. Ik mag er in ieder geval heel graag heen gaan, zelfs onze bruiloft vierden we daar met familie!

Het toeval wilde dat één van die nieuwe taartjes van Eatonomy een Banoffee Pie was. Eentje die ontzettend lekker was. Een fijne taartbodem, super lekkere karamel en natuurlijk vol banaan. Met kokosroom er bovenop! Dat moest ik ook maken.

Notenvrije Banoffee Pie

Mijn Banoffee Pie experiment

Een kleine week later dook ik de keuken in om mijn eigen versie van de Banoffee Pie te maken, met succes (gelukkig maar). Als bodem gebruikte ik de basis voor zandkoekjes uit mijn boek Paleo Traktaties (deze werkt altijd heel goed als knapperige taartbodem). Daar bovenop kwamen plakjes banaan en vervolgens een lekkere salted caramel. Als final touch besmeerde ik de taart met wat romige kokosyoghurt, en wat cacao poeder om het af te maken.

Ook wanneer je niet zo vaak bakt en/of bang bent dat iets mislukt is deze taart echt heel makkelijk te maken. De taartbodem bestaat uit een paar simpele maar makkelijk verkrijgbare ingrediënten. De karamel maak je gewoon in de blender en ook de topping van kokosyoghurt heb je supersnel gemaakt. Geloof me, dit kun je! En hij is de moeite meer dan waard.

Notenvrije Banoffee Pie

Banoffee Pie recept

Je kunt voor deze taart zo’n leuke rechthoekige taartvorm gebruiken, zoals ik heb gedaan. Maar een ronde springvorm (doorsnede ca. 21 cm) werkt ook perfect. Misschien is dat nog wel handiger omdat je dan een hogere opstaande rand kunt maken van het deeg en je er dus ook meer vulling in kwijt kunt. Meer banaan, meer karamel, ja dat is toch altijd een goed idee in zo’n taart?

Notenvrije Banoffee Pie
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
Bodem:
  • 150g kokosmeel
  • 80g arrowroot
  • 200g ghee of kokosolie (op kamertemperatuur)
  • 2 el ahornsiroop
  • ½ tl vanillepoeder
  • snuf zout
Vulling:
  • 2 of 3 rijpe bananen
  • 300g Medjool dadels, zonder pit
  • 175 ml kokosmelk
  • 40g kokosolie
  • ¼ tl vanillepoeder
  • ¼ tl fleur de sel
Topping:
  • 300g kokosyoghurt
  • 4 el kokosmelk
  • 1 el gelatinepoeder
  • cacao om te bestrooien
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 150 graden Celsius en vet een bakvorm in met wat kokosolie. Gebruik bijvoorbeeld een springvorm met een doorsnede van 21 cm, of een rechthoekige taartvorm.
  2. Meng in een kom kokosmeel, arrowroot, ahornsiroop, vanille en zout door elkaar.
  3. Snijd de ghee of kokosolie in kleine blokjes en gebruik vervolgens een mixer met deeghaken om het mengsel tot een kruimelig deeg te vormen.
  4. Kneed het deeg nu met de hand tot een bol en verdeel het over de taartbodem. Druk stevig aan en vorm opstaande randjes.
  5. Bak de taartbodem in 15-20 minuten goudbruin.
  6. Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de taartbodem.
  7. Maak nu de karamel door de dadels met kokosmelk, kokosolie,vanille en fleur de sel tot een gladde pasta te malen in een blender.
  8. Verdeel de karamel over de bananen in de taartbodem. Het kan zijn dat je wat extra karamel over houdt. Zet de taart in de koelkast terwijl je de topping maakt.
  9. Roer kokosyoghurt en kokosmelk door elkaar in een steelpan en bestrooi met het gelatinepoeder. Laat 5-10 minuten intrekken.
  10. Roer de gelatine met een garde door het mengsel en breng het geheel nét niet aan de kook, haal de pan daarna meteen van het vuur.
  11. Laat de topping een half uurtje afkoelen, of totdat het vrij dik is wanneer je het doorroert. Laat het mengsel niet te lang staan, anders is het te dik om nog over de taart te kunnen verdelen.
  12. Spatel de topping over de taart en strijk deze glad met een lepel of spatel. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  13. Bestrooi de taart vlak voor het serveren met cacao en garneer eventueel met extra plakjes banaan.

Op zoek naar nog meer heerlijke Paleo taartjes, cakes, koekjes en nog veel meer? Je vindt het allemaal in mijn boek Paleo Traktaties.

Comments 3

  1. Hallo,

    Ik ben een beginnende paleo fan. Ik begrijp de kokosyoghurt in dit recept niet. Je mag toch geen zuivel gebruiken? Is kokosyoghurt kant en klaar te koop? En waar bestaat dat dan uit?

    Hartelijke groet,
    Alice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.