Paleo Kaneel Amandelbrood

Paleo Kaneel Amandelbrood

Paleo Kaneel Amandelbrood

Dit Paleo Kaneel Amandelbrood is een extravagant brood! Er gaat zoveel amandelpasta in dat dit niet bepaald een goedkope boterham oplevert. Maar het is absoluut de moeite waard om een keer te maken, voor een verjaardag of een feestdag!

Het is een fantastisch smeuïg broodje met een knapperige korst  en als je er rozijntjes doorheen zou mengen dan smaakt het haast naar kerststol. Het is tevens een zéér voedzaam broodje en één plakje per keer is meer dan voldoende.

Zowel de smaak als de structuur zijn verrassend goed. Het is maar goed dat dit Paleo Kaneel Amanadelbrood zo voedzaam is, anders zou je er van blijven eten. 😉

De hoeveelheden in dit recept leveren een volwaardig broodje op, bijna 10 cm hoog en ik kon er met gemak 20 plakken uitsnijden die nu voor een groot deel in de vriezer liggen. Je kunt natuurlijk ook de hoeveelheden halveren voor een kleiner broodje.

TIP: Vervang de amandelpasta door een zadenpasta zoals tahin (sesampasta of zonnebloempasta), dat scheelt veel geld! Maar let op, wie de amandelpasta vervangt door zonnebloempasta eindigt al snel met een groen brood. Zonnebloempasta reageert met bakzout waardoor het groen van kleur wordt. Dit kan helemaal geen kwaad, maar ik zeg het er toch even bij zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Paleo Kaneel Amandelbrood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 480 gram amandelpasta (kan vervangen worden door zadenpasta, b.v. tahin)
  • 210 gram amandelmeel
  • 4 grote eieren
  • 75 gram ahornsiroop
  • 2 el citroensap
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 6 gram bakzout (ruim een theelepel)
  • Optioneel; 150 gram rozijnen.
  • Tip: Voor een minder zoet brood kun je de hoeveelheid ahornsiroop ook halveren.
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 175°C
  2. Vet een broodvorm in van ongeveer 22 cm
  3. Meng de amandelpasta, eieren, ahornsiroop en de citroensap goed door elkaar.
  4. Meng de amandelmeel met de kaneel, nootmuskaat en bakzout en voeg dit aan het natte mengsel toe.
  5. Meng met een handmixer of keukenmachine tot een samenhangende , ietwat plakkerige bal. Het krijgt een beetje de structuur van zachte play-doh.
  6. Voeg nu eventueel de rozijnen toe.
  7. Vul de broodvorm met het deeg en strijk de bovenkant glad
  8. Bak voor ongeveer een 50 min tot een uur. Haal het brood uit de oven zodra deze gaar is. Laat je hem te lang staan dan wordt het brood droog.
  9. Laat goed afkoelen voor je er plakken van snijd. Je kunt dit brood overigens prima gebruiken voor wentelteefjes. Laat het brood dan het liefste een dag staan zodat het wat droger wordt.
 

Comments 4

  1. Hallo,
    wat voor bakzout gebruik je voor dit recept? Dit is niet hetzelfde als bakpoeder toch?
    Bedankt alvast voor je reactie

    1. Post
      Author
  2. Hallo Marinka,

    Ik geniet enorm van je recepten!
    Voor dit brood heb ik kastanjemeel en zonnebloempitpasta gebruikt, omdat wij niet tegen noten kunnen.
    En 50 ml kokosolie toegevoegd en 1 tl vanille. Het brood is heel goed gelukt en we vinden het heerlijk!

    Dank je wel voor al je recepten,

    Mayke

    1. Hallo Mayke,

      Heb je de kokosolie als extra ingrediënt toegevoegd of ter vervanging van bijvoorbeeld de ahornsiroop.

      Groet,

      Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.