Paleo Rijstepap

Paleo rijstepap

Paleo Rijstepap

Deze Paleo rijstepap bevat natuurlijk geen echte rijst, maar een heel verrassend ingrediënt! Groene bakbanaan!
Toen ik het idee langs zag komen om groene bakbanaan als ‘rijst’ te gebruiken (op deze website: Inspiralized.com), moest ik dat natuurlijk proberen. Ik verwachtte er niet zo veel van, maar het resultaat mocht er zijn. Deze pap lijkt écht op rijstepap en vormt zo een heerlijk ontbijt (of dessert); een supergoed begin van je dag! Doe er bijvoorbeeld eens lekker vers fruit op en neem zeker de tijd om er echt van te genieten. Dit ga ik zeker vaker maken!
Maar hoe maak je nu rijst van een bakbanaan? Heel simpel: met behulp van een spiraalsnijder. Eerst maak je lange slierten van de bakbanaan en vervolgens maal je het in de foodprocessor iets fijner tot de structuur van rijst. Snel, simpel en heel effectief.

Paleo rijstepap
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 2 groene bakbananen
  • 4 el rozijnen
  • 500 ml kokosmelk
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 1-2 el honing (optioneel)
  • Nootjes en/of vers fruit als garnering
Bereiding
  1. Snijd de uiteinden van de bakbananen en snijd ze vervolgens in 2 gelijke stukken. Verwijder de schil (dit gaat niet altijd even makkelijk) en zet telkens een stuk bakbanaan op de spiraalsnijder.
  2. Maal de slierten bakbanaan in een foodprocessor fijn tot het de structuur van rijst heeft.
  3. Combineer bakbananenrijst, rozijnen, kokosmelk, kaneel en vanille in een steelpan en breng aan de kook.
  4. Laat het mengsel op een laag vuur onder af en toe roeren gaar worden.
  5. Verdeel over 2 kommen en serveer eventueel met wat honing, nootjes en/of vers fruit.
 

Comments 11

  1. Heerlijk! Erg blij met dit recept, want ik was altijd gek op zelfgemaakte rijstepap. En deze gezonde variant vind ik erg lekker. Ik ga dit ook eens maken met gebakken appeltjes erdoor heen (appelstukjes bakken in kokosolie of roomboter en even lekker laten pruttelen tot ze zacht zijn).

  2. Hoi Marinka, heerlijk recept, ook ik was altijd dol op rijstepap! Ik vroeg mij af waarom je hier de keuze hebt gemaakt voor een groene bakbanaan. De eerste keer dat ik ’t maakte heb ik een rijpe, vrij donkere bakbanaan gebruikt en dit maakte het zoeter en het was sneller klaar (en evengoed prima te raspen). Vandaag opnieuw met een groene gemaakt, maar het moest vrij lang opstaan voordat de banaanrasp een beetje zacht was (hoe lang laat jij het pruttelen?) waardoor het geheel ook erg dik en stroperig werd en er inderdaad ook nog honing moest worden toegevoegd voor zoetigheid.

    1. Hoi Mariska,
      Marinka is op vakantie, dus ik reageer even op je post.
      Marinka maakt juist graag van groene bakbananen gebruik omdat deze dan meer zetmeel en minder suikers bevat. En het is nu juist die zetmeel die langdurige energie geeft (ten opzichte van de snelle energie van suikers). Je moet de pap dan inderdaad wat langer op laten staan en hij smaakt minder zoet. Maar als je eenmaal afgekickt bent van de suikers dan is ie heerlijk!

  3. Nog iets: het viel enorm zwaar op de maag nu ik het met groene bakbanaan heb gemaakt. Waarschijnlijk nog niet gaar? Ik las dat de bakbanaan erg rijk aan zetmeel is; is dit wel slim te combineren met vers fruit (gisting in de maag)?

  4. Een beetje een gekke vraag. Ik zie in veel recepten (AIP met name) spaghetti squash staan, is dit een flespompoen die fijngemaakt is (ook paprecepten zie ik ermee vandaar dat ik hier reageer)

    1. Post
      Author
  5. Hoi Marinka,

    Ik wil dit recept maken maar ik heb nog geen spiraalsnijder. Wat is het alternatief?
    Alvast bedankt voor jou antwoord. Het gerecht ziet er lekker uit. Ik wil het graag probeer.

    Mvg Fien

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.