Pruimen Kruimelvlaai

Pruimen Kruimelvlaai – Glutenvrij en lactosevrij

Pruimen Kruimelvlaai

Het is… pruimentijd! Dat doet me altijd denken aan de pruimenboom die mijn opa en oma in hun tuin hadden staan. Iedere zomer kregen we ladingen met de lekkerste pruimen mee naar huis en die at ik maar al te graag op. Het komt niet vaak voor dat ik hetzelfde soort pruimen terug vind in een winkel, maar deze keer was het (yes!) zo ver. Dankzij onze verhuizing moest ik op zoek naar een nieuw adresje om mijn (zo veel mogelijk) biologische groenten, fruit en eieren te halen. Gelukkig kreeg ik via via een goede tip, op 15 minuutjes rijden van ons huis en met een lekker groot assortiment. Eenmaal daar aangekomen hadden ze tot mijn verbazing precies hetzelfde soort pruimen zoals die van mijn opa en oma, ook uit eigen tuin. Kortom: die gingen mee naar huis!

Natuurlijk heb ik er eerst een paar gewoon zo opgegeten, maar omdat ik visite kreeg besloot ik ook een lekkere taart met deze pruimen te maken. Een pruimen kruimelvlaai! Geen idee waarom, maar daar had ik ineens zin in.

Zo gezegd, zo gedaan en zo zaten we op zaterdagmiddag lekker te smullen van een stukje homemade kruimelvlaai. Een glutenvrije en lactosevrije variant natuurlijk, zoals altijd.

Pruimen Kruimelvlaai

Taart met betekenis

Valt het jou trouwens ook zo op hoe bepaalde ingrediënten of gerechten je ineens enorm terug kunnen brengen naar een waardevol moment uit je verleden? Voor mij waren dat de pruimen van opa en oma. Niet alleen omdat het lekkere pruimen zijn, maar vooral vanwege de leuke tijd die ik daar dan had. De herinneringen aan de nazomer uit mijn jeugd vind ik heerlijk.

Eet je dat specifieke gerecht vervolgens opnieuw, dan voed je je lichaam niet alleen met de voedingsstoffen uit het gerecht, maar ook je geest met de positieve emoties die het omhoog brengt. Wat ook weer een positief effect heeft op de opname van voedingsstoffen. Op en top self-care! Nu is dat natuurlijk geen reden om jezelf iedere dag te ‘voeden’ met taart, maar het is wél een reden om jezelf vooral niet schuldig te voelen wanneer je eens een stukje taart eet en er juist van te genieten.

Meer over emotie eten lees je trouwens in dit artikel.

Pruimen Kruimelvlaai

Pruimel kruimelvlaai

En dan is het nu tijd voor het recept! Geniet ervan. De taart is echt makkelijk te maken.

Tip: Wordt de taart tijdens het bakken te donker? Doe dan zo’n siliconen deksel op de vorm, daardoor gaart de taart wel verder maar brandt hij niet aan. Aluminiumfolie erop kan natuurlijk ook, maar dat is dan weer wat minder duurzaam.

Pruimen Kruimelvlaai - Glutenvrij en lactosevrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
Bodem:
  • 165g amandelmeel
  • 50g arrowroot
  • 35g kokosmeel
  • ½ tl bakzout
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 60 ml ahornsiroop
  • 4 el ghee
Vulling:
  • 400g rijpe pruimen, in partjes gesneden
  • 140 ml kokosmelk
  • 2 eieren
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • ½ tl kaneel
Kruimellaag:
  • 125g amandelmeel
  • 30g arrowroot
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el ghee
Bereiding
  1. Bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede ca. 23 cm) met bakpapier en verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.
  2. Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed tot een soepel deeg.
  3. Verdeel het deeg over de taartbodem en druk het stevig aan, vorm ook opstaande randjes van ca. 2 à 3 cm hoog.
  4. Prik de taartbodem een aantal keer in met een vorm om te voorkomen dat deze omhoog komt en bak de bodem vervolgens 10 minuten voor in de oven.
  5. Verdeel de pruimenpartjes over de taartbodem.
  6. Klop kokosmelk, eieren, kokosbloesemsuiker en kaneel op met een garde en schenk dit over de pruimen.
  7. Meng de ingrediënten voor de topping tot een kruimelig deeg en verdeel deze over de taart.
  8. Bak de taart in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Wordt de taart te donker? Dek deze dan af met bijvoorbeeld een siliconen deksel of stuk aluminiumfolie.
  9. Laat de taart een half uurtje afkoelen voor je deze serveert. Bewaar daarna in de koelkast.
 

Comments 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.