Straciatella Cheesecake

Romige Straciatella Cheesecake – Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan

Straciatella Cheesecake

Een ruime week geleden vroeg ik via Instagram om feedback; wat voor soort recepten zal ik maken voor Pasen? Om op de site te plaatsen natuurlijk. Het antwoord was echt heel duidelijk, de meeste mensen wilden graag ontbijtjes én iets met chocolade. Het is alsof ze mij echt kennen, want laat het nou zo zijn dat ik juist die twee soorten gerechten zo’n beetje het leukste vindt om te maken. Ik heb iets met uitgebreide ontbijtjes. Dat doe ik niet vaak, maar áls ik het doe dan geniet ik er heel erg van. En ik heb ook iets met chocolade. Nouja, met bakken en taarten in het algemeen eigenlijk, want dat vind ik één van de meest ontspannende dingen om te doen. Lekker de keuken in duiken en iets moois maken en dat is hoe deze Straciatella Cheesecake ter wereld kwam.

Straciatella, mijn favoriet!

Meestal maak ik dit soort rauwe, vegan cheesecakes met fruit (wat ook super lekker is) maar deze keer besloot ik dat eens niet te doen. Straciatella is namelijk één van mijn favoriete smaken en dat had ik nog niet eerder zo in een cheesecake verwerkt. Het doel; een romige vulling maar ook lekker knapperige chocolade erin. Zoals het hoort eigenlijk.

Straciatella Cheesecake

Gelukkig had ik nog een zak mini chocolate chips in huis (van dit merk, ik vind ze ideaal om mee te koken en bakken en ook om als topping te gebruiken), dus die gingen door de taartvulling heen. En vervolgens maakte ik ook nog toefjes van de vulling erop, als nestjes voor de paaseitjes. Het zou tenslotte een Paas-taart worden. Uiteraard kun je alle soorten en maten chocolaatjes gebruiken die je zelf lekker vindt – met Sinterklaas of Kerst zet je er gewoon kleine Sintjes of kerstboompjes op en klaar ben je 😉

Ik zal je niet vervelen met het verhaal hoe mijn spuitzak aan de zijkant open barstte tijdens het spuiten en hoe de vloer en ik onder de cheesecake-vulling zaten, maar zoals je op de foto ziet is het goed gekomen!

Cheesecake bewaartips

Oja, snijd van deze straciatella cheesecake niet te grote punten. Hij is heerlijk romig, maar daarmee zwaarder dan een cheesecake waarin je fruit hebt gebruikt. Vandaar dat ik een kleine taartvorm heb gebruikt (met doorsnede van 18 cm) en hier met gemak 10 punten uit kon halen. Mocht je de taart niet helemaal opeten, dan blijft hij een weekje goed in de koelkast of een maand of 3 in de vriezer. Wanneer je losse punten in wilt vriezen, stop dan een strookje bakpapier tussen de individuele punten, dan kun je ze gemakkelijk per stuk ontdooien.

Meer van die lekkere taartrecepten vind je trouwens in mijn boek Paleo Traktaties – echt een aanrader voor alle bakliefhebbers.

Straciatella Cheesecake

Straciatella Cheesecake recept

Romige Straciatella Cheesecake - Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
Bodem:
  • 175g Medjool dadels, zonder pit
  • 175g bruine amandelen
Vulling:
  • 250g rauwe cashewnoten
  • 200 ml kokosmelk
  • 100g honing (liefst met een zo licht mogelijke kleur)
  • ½ tl vanillepoeder
  • 150g kokosolie
  • 50g cacaoboter
  • 65g mini chocolate chips (of fijngehakte pure chocolade)
  • Paaseitjes naar keuze
Bereiding
  1. Bekleed de bodem van een springvorm met doorsnede van 18 cm met bakpapier.
  2. Smelt de kokosolie en cacaoboter voor de vulling au bain-marie, zorgt dat de vetten niet te heet worden. Zolang ze net gesmolten zijn is het goed.
  3. Maal in een foodprocessor de dadels en amandelen tot een kruimelige maar plakkerige massa. Verdeel deze over de bodem van de springvorm en druk stevig aan.
  4. Maal in een blender de cashewnoten, kokosmelk, honing en vanillepoeder tot een gladde massa.
  5. Schenk de gesmolten kokosolie en cacaoboter erbij en maal tot de vetten volledig in het cashewmengsel op zijn genomen.
  6. Houd ongeveer 200 gram van de vulling apart in een kom en zet deze in de koelkast.
  7. Spatel de chocolate chips door de rest van de vulling (let op: doe dit NIET met behulp van de blender, dan maal je de chocolade te fijn).
  8. Verdeel de vulling met chocolate chips erdoor vervolgens over de taartbodem, strijk deze glad en plaats de taart minimaal 3 uur in de vriezer om op te stijven.
  9. Is de taart stevig? Spatel de vulling die je apart hebt gehouden in een spuitzak en maak mooie toefjes op de taart. Garneer met de paaseitjes of andere chocolaatjes die je leuk vindt.
  10. Je kunt deze taart zowel in de vriezer als in de koelkast bewaren. Het enige belangrijke is dat je de taart eerst volledig op laat stijven in de vriezer, daarna blijft deze ook in de koelkast een aantal dagen vers en stevig.
 

Comments 5

  1. Tussen stap 6 en 7 wacht tot het mengsel, waar de chocolade chips in moeten, afgekoeld is. Zo niet dan smelten de chips onmiddellijk.

  2. Hallo Marinka,

    Ik heb vandaag deze cake gemaakt en ze was heel lekker super gerecht!

    Een vraag hoe vries je de cheese cake in ? Doe je dit in een doos?

    groetjes Angelica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.