Paleo Zandkoekjes

Zandkoekjes

Paleo Zandkoekjes

Eindelijk is het me gelukt om een lekkere Paleo variant op Oer-Hollandse zandkoekjes te bakken! Deze Paleo zandkoekjes zijn echt lekker bros en knapperig, zoals het hoort. En je kunt er nog fantastisch vormpjes uit steken ook.

Leuk om samen met je kinderen te maken en bijvoorbeeld om te versieren met gesmolten chocolade en nootjes. Of gewoon zo, want dan zijn ze ook al erg lekker.

De Paleo zandkoekjes zijn op basis van kokosmeel en arrowroot, wat het volledig glutenvrij maakt. Als je kiest voor kokosolie in plaats van boter, dan zijn de koekjes ook nog eens zuivelvrij!

Paleo zandkoekjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • 75 gram kokosmeel
  • 40 gram arrowroot
  • 100 gram gesmolten kokosolie of grasboter
  • 80 gram ahornsiroop of honing
  • Snuf zout
  • ½ theelepel kaneel of vanille
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Mix de kokosmeel met de arrowroot, zout en kaneel of vanille.
  3. Mix de kokosolie/boter en de ahornsiroop/honing er doorheen.
  4. Je krijgt nu een vrij nat beslag. Blijf even goed roeren en je zult merken dat het langzaam steviger wordt omdat de kokosmeel steeds meer vocht opneemt.
  5. Wanneer je een redelijk samenhangend geheel hebt kieper dit dan op een stuk bakpapier.
  6. Leg er een tweede stuk bakpapier bovenop en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 á 4 mm dik.
  7. Leg het geheel op een bakplaat en laat het in de koelkast rusten voor een uur. Het deeg wordt nu stevig genoeg om vormpjes uit te steken.
  8. Zodra het deeg stevig aanvoelt kun je de vormpjes eruit steken.
  9. Haal het overtollig deeg weg, dit kun je straks opnieuw uitrollen voor nog meer lekkere koekjes. Lukt het niet goed om het overtollige deeg weg te halen zonder de koekjes kapot te maken, zet dan het deeg nog even in de koelkast om weer te laten opstijven.
  10. Bak de koekjes in ongeveer 10 á 12 minuten goudbruin.
  11. Laat ze goed afkoelen voor je ze van de plaat haalt anders vallen ze uit elkaar!
 

Comments 9

  1. Ik heb deze koekjes gemaakt, maar na het uitsteken van de vormpjes kon ik niets meer met de restjes…
    Heb je daar een oplossing voor?

    1. Post
      Author

      Als je de restjes opnieuw kneedt dan zou je er nog wat meer koekjes uit kunnen halen. En wat je daarna nog over houdt is ook heel lekker om gewon zo op te eten 😉 of tot balletjes te rollen en mee te bakken, enzovoorts.

  2. Ik heb deze koekjes vandaag gemaakt (met honing en boter) met me nichtje van 7 jaar. Ze zijn super lekker geworden! Blij 🙂

  3. Net de koekjes gemaakt en ze zijn heerlijk!!!
    Mijn zoontje smult er ook van! Bedankt voor het recept!

  4. Ik heb ze gemaakt met een variatie.
    Ingrediënten
    75 gram kokosmeel
    40 gram arrowroot
    100 gram witte gemalen amandelen
    20 gram gemalen maanzaad
    1 th lepel kaneel
    1 ei
    Snufje zout
    200 gram boter
    100 gram honing of ahornsiroop of berkensuiker
    Eigengemaakt jam.

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 160°C
    Mix de kokosmeel met de arrowroot, zout en kaneel,gemalen amandelen en gemalen maanzaad.
    Mix de kokosolie/boter en de ahornsiroop/honing en ei er doorheen.
    Je krijgt nu een vrij nat beslag. Blijf even goed roeren en je zult merken dat het langzaam steviger wordt omdat de kokosmeel steeds meer vocht opneemt.
    Wanneer je een redelijk samenhangend geheel hebt kieper dit dan op een stuk plasticfolie. Leg het in de koelkast of even in de vriezer.
    Leg plasticfolie op het aanrecht. Druk de bal plat .Leg er plasticfolie overheen en rol tot 2 á 3 mm
    Steek er bloemvormpjes uit één en met gat en één zonder gat.
    Bak de koekjes in ongeveer 10 á 12 minuten goudbruin.
    Laat ze goed afkoelen voor je ze van de plaat haalt anders vallen ze uit elkaar!
    Plak de beiden helften op elkaar met jam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.