Appel-kaneel Kogels

Appel-Kaneel Kogels

Afgelopen week stond ik op de Vitaness Familiedag in Schoonloo, achter een kraam samen met Oerspronkelijk. Dit was echt de allereerste keer dat ik überhaupt op een markt stond en ook maar meteen de eerste keer dat ik een kookdemo zou geven. Een paar first-times waar ik toch wel een beetje zenuwachtig voor was!
De dagen ervoor stonden dan ook in het teken van ‘de voorbereidingen’; bespreken wie wat zou doen, inpaklijsten maken, boodschappen doen.. De eerste keer op een markt staan vergt best wat regelwerk, zo bleek. (respect voor degenen die dit wekelijks doen)

Op de dag zelf ging de wekker rond 5 uur ’s ochtends, beetje vroeg, maar ik had er zin in. Dus hop, vriend en ik sjouwden af en aan naar de auto om deze op te vullen om vervolgens een uurtje later weg te rijden. Wanneer wij 1 of 2 weken gaan kamperen zit onze auto altijd behoorlijk vol, maar nu hadden we het voor elkaar gekregen de auto nóg voller te stoppen. Niet erg, want ik kreeg er toch ook wel weer een vakantiegevoel van.

Zo’n tweeënhalf uur later arriveerden we in Schoonloo, Drenthe. Niet veel later was de auto zo goed als leeg en was ons kraam mooi ingericht: een knalblauw tafelkleed, mooie en lekkere producten erop en wij erachter. Hier op de markt in Tilburg roept de man van het fruitkraam altijd keihard ‘Hallo!! Euro!!’ (en dat de hele dag door) en zoals ik hier achter mijn eigen kraam stond kreeg ik bijna het gevoel ook zoiets te gaan roepen. (Hallo!! Paleo!!)

Na een uurtje of wat voelde ik me helemaal thuis achter het kraam en was ik volop aan het kletsen met degenen die interesse toonden in onze waren. Rond de middag was het tijd voor onze kookdemo, welke enigszins provisorisch op was gezet (een biertafel met een kookpit erop). Maar Marjolijn en ik wisten er toch iets leuks van te maken voor ons publiek: we kregen volop vragen of het nu écht zo simpel was om noodles te maken met een spiraalsnijder, en of er echt zo weinig ingrediënten in die lekkere Paleo champignon-ragout en appel-kruimel zaten. Ons antwoord: ja, het is echt zo makkelijk en snel om gezond (en lekker!) te eten. Voor veel mensen een soort eye-opener volgens mij!

Nog zo’n makkelijke snack voor bijvoorbeeld onderweg, of gewoon als tussendoortje zijn deze Appel-kaneel Kogels! Alsof je een lekker stuk appeltaart met een vleugje marsepein eet. Ik noem ze trouwens kogels in plaats van truffels omdat ik ze lekker groot heb gemaakt: ongeveer het formaat van een golfbal. (maar dat hoeft natuurlijk niet, kleiner maken mag ook!)

Appel-kaneel Kogels
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat noten.
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
  • 250g witte amandelen
  • 175g dadels, zonder pit
  • 125g gedroogde appel
  • 1 el kaneel
  • 50g kokosrasp
  • water
Bereiding
  1. Combineer amandelen, dadels, appel en kaneel in een foodprocessor en maal in enkele minuten tot een dikke, gladde massa. Voeg geleidelijk wat water toe om dit proces makkelijker te maken: begin met een scheutje water tot maximaal 125 ml.
  2. Strooi kokosrasp op een bord.
  3. Neem telkens een flinke lepel vol van het appel-kaneel mengsel en draai dit met de hand tot een flinke bol, ter grootte van een golfbal.
  4. Rol de appel-kaneel kogels door de kokosrasp tot deze rondom bedekt zijn met het rasp.
  5. Serveer meteen, of bewaar de kogels tot gebruik in de koelkast. In de koelkast worden de kogels nog iets steviger.
 

link

Comments 6

  1. Lijkt me lekker! Waar koop jij de gedroogde appels? Ik kan ze alleen maar vinden met slufiet. Of bestaan er geen gedroogde appels zonder sulfiet?
    Groetjes!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. Zou je in plaats van kokos ook iets anders kunnen gebruiken als “toppunt”? Ik lust namelijk geen kokos

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.