Frisse Perziktaart

Frisse Perziktaart

Misschien herkennen jullie dit wel: soms heb ik ineens zin om een taart te maken. De ene keer omdat ik gewoon in een feestelijke stemming ben, de andere keer juist omdat ik gestresst ben (dé tijd waarop de zin in zoetigheid zijn hoogtijdagen beleeft!) en soms gewoon omdat ik visite krijg. Bij mijn ouders is dat een beetje een traditie geworden: als mijn vriend en ik daar komen dan krijgen we een flink stuk (Paleo-proof) taart of koek en als ze bij ons komen dan doe ik hetzelfde. We hebben geen idee hoe het ooit is begonnen, maar zoals je wel zult begrijpen: wij klagen er niet over! Zo komen we bovendien tot de lekkerste creaties waarvan het soms jammer is dat we het recept niet op hebben geschreven.. Misschien worden de lekkerste taarten juist wel zonder recept gemaakt?? Die worden immers met veel liefde en creativiteit bereid.

Deze keer heb ik het recept wél opgeschreven. Want ik wilde een perziktaart maken, een soort cheesecake, maar zonder nootjes in de vulling. Helaas is mijn spijsvertering nog niet zo goed op orde dat ik nootjes onbeperkt verteer, maar een kleine hoeveelheid kan ik wel hebben. Daarom koos ik ervoor wel wat nootjes in de bodem te gebruiken. De vulling is lekker fris dankzij de perziken en citroen; een combinatie die geen zoetstoffen nodig heeft. Deze taart bevat dan ook echt alleen suikers uit vers fruit!

Frisse Perziktaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat noten.
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
Bodem
  • 250g Medjool dadels
  • 150g witte amandelen
  • 100g kokosrasp
Vulling
  • 5 rijpe perziken, zonder pit
  • sap en rasp van 1 citroen
  • ½ tl vanillepoeder
  • 250 ml kokosolie, vloeibaar
  • 200g santen, vloeibaar
Bereiding
  1. Begin met het smelten van de santen: haal het zakje uit het kartonnen doosje en vul een steelpan met heet water (gewoon uit de kraan). Leg het zakje met santen in het water, dan wordt het vanzelf zacht.
  2. Combineer alle ingrediënten voor de bodem in een foodprocessor en maal tot een korrelige, plakkerige massa.
  3. Druk het mengsel uit over de bodem van een springvorm en zet even apart.
  4. Combineer de perziken, citroensap en -rasp en vanille in de foodprocessor of blender. Je kunt ervoor kiezen de perziken eerst te schillen, maar dat hoeft niet per se. Ik heb ze in hun geheel gebruikt.
  5. Maal het fruit heel fijn en voeg daarna de kokosolie toe. Zet de foodprocessor weer aan totdat de olie volledig in het mengsel op is genomen.
  6. Knip de verpakking met santen open en knijp de inhoud eruit in de kom van de foodprocessor. Zet het apparaat weer aan en maal net zo lang tot de santen volledig op is genomen en er een gladde massa is ontstaan.
  7. Verdeel de perzikvulling over de taartbodem en laat de taart 3-4 uur volledig opstijven in de koelkast voor je deze serveert.
 

Comments 13

    1. Post
      Author
  1. Beste Marinka, ik heb de taart gemaakt maar dan met aardbeien en mango. Alleen is door de toevoeging van de kokosolie heel de taart vies/ranzig gaan smaken. Ik vraag me af welke kokosolie jij zelf gebruikt want ik heb de geurloze variant. Groetjes Mariska

    1. Post
      Author

      Mariska, ik heb ook de geurloze variant dus ik weet niet waar het aan kan liggen dat bij jou de taart niet lekker is gaan smaken.. Kokosolie is heel neutraal dus in principe kan dat ook niets met de smaak hebben gedaan. Tenzij het te heet was toen je het aan het mengsel toevoegde?

      1. Ik zie nu dat het vloeibaar moest zijn en ik heb het niet opgewarmd voordat ik het met het fruit heb gemengd… misschien komt het daardoor. Groetjes Mariska

  2. Gisteren was ik jarig en heb ik m’n visite deze taart voorgeschoteld (het is nu geen perzik-seizoen, dus de perziken heb ik vervangen door 4 flinke kaki’s). Iedereen, inclusief ikzelf, vond ‘m érg lekker! Deze frisse taart ga ik dus zeker vaker maken, lijkt me ook heerlijk met frambozen 🙂

    1. Post
      Author
  3. Pingback: Frisse perziktaart van EetPaleo | Mintful

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.