Bakbananenchips

Bakbananenchips

Bakbananenchips

Ken je ze, de bakbananenchips van de toko? Van die lange, knapperige plakken bakbanaan. Ze zien er ontzettend smakelijk uit (en dat zijn ze ook: ik spreek uit ervaring). Helaas verraadt de verpakking ook dat de chips gebakken zijn in sojaolie, of gewoon ‘plantaardige olie’. Niet zo’n gezonde keus dus. Daarnaast zijn deze chipjes ook nog eens vrij prijzig.

Gelukkig is er ook een gezondere (en goedkopere) manier om zelf deze bakbanaan chips te maken!
Je neemt een grote, groene bakbanaan (te vinden bij bijvoorbeeld de toko of grotere supermarkt), snijdt er met een dunschiller plakjes van en zo’n 20 minuten later zijn je chipjes klaar.
De totale kosten: 77 cent (voor de bakbanaan) en wat kokosolie uit de voorraadkast.

De opbrengst: een bord vol met bakbananenchips, zonder buikpijn achteraf.

Voor degenen die het zich afvragen: een gele/zwarte bakbanaan kun je hier niet voor gebruiken. Deze is te zacht om met een dunschiller te snijden en daarnaast veel plakkeriger waardoor het gemakkelijk aan je pan vast plakt. Bovendien worden ze niet krokant. De gele/zwarte bakbanaan is wel heel lekker om in andere gerechten te verwerken (sluit deze dus niet uit!), maar niet geschikt voor bakbanaan chips.

Bakbananenchips
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 groene (onrijpe) bakbanaan
  • 4 el kokosolie
  • Zout
  • Knoflookpoeder (optioneel)
Bereiding
  1. Verwijder met een scherp mes de schil van de bakbanaan, dit gaat wat lastiger dan bij een rijpe banaan omdat deze nog niet rijp is.
  2. Snijd met een dunschiller lange plakjes van de bakbanaan en leg deze apart op een bord of snijplank. Ga net zo lang door tot je er geen plakjes meer vanaf kunt halen.
  3. Verhit de kokosolie in een koekenpan op middel-laag vuur.
  4. Leg telkens ca. 6 plakjes bakbanaan in de koekenpan en bak deze in 1-2 minuten per kant knapperig, draai ze voorzichtig om met behulp van een tang of spatel.
  5. Let op: laat ze niet te donker worden!
  6. Laat de gebakken plakjes uitlekken op wat keukenpapier.
  7. Herhaal tot alle plakjes gebakken zijn en bestrooi de chipjes vervolgens met wat zout (en eventueel knoflookpoeder).
  8. Eet smakelijk!
 

Comments 3

  1. Hoi Marinka,

    Gisteren de bananenchips gemaakt. Ze zagen er erg mooi uit en waren meteen na bakken knapperig.
    Echter een uurtje later helemaal slap. Is het de bedoeling om ze meteen uit de pan te eten of heb ik iets niet goed gedaan?
    gr Astrid Zijlmans
    ps. mooi hoor die nieuwe aangepaste website!!!!

    1. Post
      Author

      Hoi Astrid, de chips worden inderdaad wat slapper na het bakken. Wanneer je échte chips wilt maken moet je de bakbanaan flinterdun snijden, dan worden én blijven ze knapperig.

  2. Vreselijk lekker zeg. Eindelijk bij de Turkse super een groene bakbanaan gevonden en thuis gelijk gebakken.
    Jammer dat ik er geen 2 heb gekocht. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.