Geroosterde kip met kastanjes

De lekkerste geroosterde kip (met filmpje!)

Geroosterde kip met kastanjes

Ben je er nog niet helemaal uit wat je met Pasen op tafel zult zetten? Dan kun je bij deze stoppen met zoeken.

Deze geroosterde kip is namelijk 1. ontzettend makkelijk te maken en 2. heel erg lekker. Maak er een lekkere salade bij en je bent klaar. Succes gegarandeerd.

Speciaal voor Pasen besloot ik namelijk een recept uit mijn kookboek te delen. Zoals je weet zijn de recepten in mijn kookboek niet online te vinden, dus zo heel af en toe deel ik er eentje met je. Ditmaal omdat je met Pasen wel wat extra inspiratie kunt gebruiken, al is het maar om te voorkomen dat je dit jaar alweer naar het gourmetstel grijpt.

Bij het roosteren van een kip komt niet zo heel erg veel kijken. Meestal bestrooi ik de kip alleen rijkelijk met zout en vervolgens gaat ‘ie de oven in. Per 500 gram bak je de kip ongeveer 30 minuten op een temperatuur van 200 graden Celsius. Aan de hand daarvan kun je de oventijd gemakkelijk berekenen. In dit recept stop ik ook nog een citroen in de kip: dat geeft er een heerlijk fris aroma aan en dat past natuurlijk heel goed bij de lente.

Het zal je ongetwijfeld opvallen dat er in het originele recept kastanjes worden gebruikt. Die zijn niet in het seizoen. Dat wist ik wel, maar ik was er toch echt van overtuigd dat vacuüm verpakte gekookte kastanjes het hele jaar door verkrijgbaar waren. In principe zijn ze dat ook, alleen niet in de winkels waar ik heen ging. Om te voorkomen dat ik van mijn fiets zou stormen op weg naar winkel nummer 3 aan de andere kant van de stad heb ik dus een creatieve oplossing bedacht die eigenlijk nog veel beter bij het paasfeest past. Ik gebruik gedroogde vijgen in plaats van kastanjes! Hoe dat precies zit zie je ook in onderstaande filmpje.


Geroosterde kip met kastanjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 1 hele kip, ca. 1 ½ kg
  • Zout
  • 1 citroen
  • 1 kleine pompoen
  • 2 rode uien, in ringen
  • 8 tenen knoflook, gepeld
  • 250g kastanjes, gekookt en gepeld (of gedroogde vijgen)
  • 2 takken rozemarijn
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  2. Bestrooi de kip vanbinnen en rondom met een flinke hoeveelheid zout. Snijd de citroen doormidden en stop deze in de kip.
  3. Leg de kip in het midden van een grote ovenschaal of braadslede.
  4. Snijd de pompoen in parten, verwijder de zaden.
  5. Leg pompoenparten, uien, knoflook, kastanjes en rozemarijn rondom de kip in de ovenschaal.
  6. Zet de schaal in de oven en laat het geheel in 1 uur en 30 minuten garen.
  7. Laat de kip ten minste 15 minuten rusten voor je deze aansnijdt.

Speciaal voor Pasen zijn alle boeken (ook mijn kookboek!) nu zonder verzendkosten te bestellen in de EetPaleo winkel.
Gebruik hiervoor de code ‘paaskip’.

Comments 11

    1. Post
      Author
  1. Leuk! Ga ‘m maken en ga er dan ook kastanjechampignons bij doen denk ik.
    Fijn Paasweekend iedereen!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. Kip ligt in de koelkast,
    citroen vergeten, dan wordt het een sinaasappel,

    ben benieuwd wat manlief zegt, want pompoen en vijgen is geen “mannenvoeding”.

    Wordt het erg zoet? Ik zal wat zuinig aan doen met de vijgen en wat meer uien en champignons.

    Bedankt weer voor je film en fijne Pasen !

    1. Post
      Author
  3. Hoi Marinka, het is weer een mooie film geworden.
    Een kleine tip (van de Kelly Bronze Kalkoen leverancier) … Leg de kip met de borst naar beneden in de ovenschaal. Het vet van de rug en nek druipt dan langs het borstvlees en droogt daardoor minder snel uit. De laatste 15 min de kip evt. omdraaien voor een krokant korstje.
    Hier stond er haas met rode kool en cranberry’s op het menu, mooier scharrelvlees is er niet. 😉
    Smakelijk eten allemaal !

  4. Hoi Marinka wat een geweldige website heb je! En wat leuk die bloopers aan het einde van de filmpjes, ik zit vaak hardop te lachen. Ik wist niet dat paleo zo lekker kon zijn en ben echt geïnspireerd door je recepten. Ik ga al je kookboeken voor mn verjaardag vragen 😉 Veel succes met alles! Groetjes Christine (en van Gerard ook de groetjes)

    1. Post
      Author

      Hoi Christine! Wat leuk dat je mijn site gevonden hebt! Als je vragen over Paleo of over een recept ofzoiets hebt dan kun je ze altijd stellen hoor 🙂 Groetjes, Marinka (en Thijs!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.