Ganzenvet geroosterde groentefrietjes

In ganzenvet geroosterde groentefrietjes

Ganzenvet groentefrietjes

Vet is gezond. Dat weten de meeste Paleo-eters ondertussen wel. Je hebt het nodig als brandstof , als bouwstof voor je cellen, als transportmiddel voor de vetoplosbare vitamines, en meer. Heel belangrijk dus, dat vet.

Wel belangrijk is dat je de juiste vetten eet: vet uit (wildgevangen) vis, uit avocado, olijf olie, kokos, of vet van een dier wat een gezond leven heeft gehad. Zoals ganzenvet bijvoorbeeld! Ganzenvet is in Nederland vrij makkelijk verkrijgbaar, bij de poelier staat het meestal gewoon op de plank.

Wist je dat men in Frankrijk heel veel gerechten in ganzenvet klaar maakt? En dat het in toprestaurants wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het roosteren van aardappels? Het geeft enorm veel smaak aan een gerecht (zónder e-nummers, suiker of andere smaakversterkers), waardoor je de andere ingrediënten simpel kunt houden.

Voor dit gerecht heb ik in ganzenvet geroosterde groentefrietjes gemaakt. Ik heb (paarse) zoete aardappel en pompoen gebruikt; heerlijk! De paarse zoete aardappel kun je bij de toko vinden; de kleur zorgt ervoor dat het er vrolijk uit ziet. Je kunt natuurlijk ook een gewone zoete aardappel gebruiken, qua smaak maakt dat weinig verschil. Wil je toch een leuk kleur-effect? Neem dan bietjes in plaats van de zoete aardappel en volg dezelfde instructies om heerlijke groentefriet te maken.

In ganzenvet geroosterde groentefrietjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • Zoete aardappel - 200g
  • Butternut pompoen - 400g
  • Ganzenvet - 2 el
  • Rozemarijn - 2 tl (gedroogd), of vers: 1 takje
  • Knof lookpoeder - ¼ tl
  • Peper - naar smaak
  • Zout - naar smaak
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  2. Verwijder de schil van de zoete aardappel en de pompoen met een dunschiller en snijd de groenten vervolgens in frietjes van ca. 1 cm dik.
  3. Leg de frietjes op de bakplaat en bedruppel ze met het ganzenvet, bestrooi ook met de rozemarijn en knoflook. Schep de frietjes goed om zodat ze rondom bedekt zijn met kruiden en olie.
  4. Bak de frietjes 15 minuten in het midden van de oven en draai ze vervolgens om. Bak ze daarna nog 10 minuten.
  5. Bestrooi de frietjes met peper en zout, en eet smakelijk!
 

Comments 1

  1. Lekker. Ik heb inderdaad al vaker met ganzenvet gebakken maar wist niet dat het paleo was. Ik ben net sinds maandag begonnen met whole30 programma dus het is nog heel erg nieuw voor me allemaal. Leuk blog heb. Ik kom zeker vaker terug voor recept inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.