Spruitjes met gekruide speklappen

OERhollands – Spruitjes met kruidige speklappen

OERhollands Spruitjes met gekruide speklappen-2

De kille dagen van het jaar zitten er weer aan te komen en samen met die weersverandering begin ik steeds meer trek te krijgen in winterkost. Een stamppot hoeft voor mij nog niet (dat komt nog wel!), maar na alle frisse salades gaat een wat meer verwarmende maaltijd er ook wel in. Liefst met een echt oud-Hollands tintje, iets wat je oma op tafel zou zetten.

Een echte, OERhollandse maaltijd dus! En dat leek me wel een erg leuk thema voor een stel nieuwe recepten.

Vandaag beginnen we met spruitjes met kruidige speklappen. Lekker makkelijk om te maken, maar o zo lekker. Natuurlijk maak ik het geheel niet op de echte traditionele manier (gekookte spruitjes..? nee, dankje) maar wel op een manier zodat echt iedereen dit kan maken.
Tenzij je de speklappen aan laat branden natuurlijk, in dat geval kan ik je helaas niet helpen. Al gebeurt dat aanbranden bij mij ook af en toe wel eens hoor! Extra krokant zullen we maar zeggen..

Deze speklappen zijn trouwens ook heel erg lekker van de barbecue! (of het gourmetstel 😉 )

OERhollands - Spruitjes met kruidige speklappen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat nachtschades.
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 600g spruitjes, gehalveerd
  • 1 el kokosolie
  • 4 biologische speklappen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen korianderzaad
  • ½ tl laos
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl zout
  • ¼ tl kurkuma
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wrijf de spruitjes in met kokosolie en verdeel ze over de bakplaat.
  3. Bak de spruitjes in 20 minuten gaar.
  4. Meng de olijfolie, citroensap en droge kruiden door elkaar in een diep bord tot zich een dikke pasta heeft gevormd.
  5. Wrijf de speklappen rondom in met de kruidenpasta.
  6. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de speklappen hierin aan. Zet het vuur vrijwel direct laag en laat de speklappen in ongeveer 20 minuten goudbruin en krokant worden. Draai de speklappen af en toe om, om aanbranden te voorkomen.
  7. Serveer met de geroosterde spruitjes.
Ook lekker met wat mosterd of zelfgemaakte mayonaise erbij.
     

    Comments 3

      1. Post
        Author

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.