Geroosterde groenten

Zo wordt meer groenten eten veel makkelijker (met kookfilmpje!)

meer groenten eten

Vind je het ook zo lastig, meer groenten eten?

Toen ik enkele jaren geleden met Paleo begon, wist ik dat ik mijn groenten-inname flink op zou moeten hogen. Niet alleen vanwege mijn gezondheid, maar ook omdat ik anders toch sneller honger had en weer geneigd was om naar een heerlijk baksel te grijpen. Dat was weliswaar een verantwoorde snack, maar niet geschikt om mezelf te vullen terwijl dat ook met groenten kon!

Groenten koken of stomen vind ik eigenlijk heel erg saai en dat heb ik ook altijd gevonden. Ookal kook je de groenten beetgaar, dan nog vind ik er echt niet zo veel smaak aan zitten. Wokken was meestal de bereidingswijze van mijn keuze, maar ook dat raakte ik op een gegeven moment beu. Gelukkig ontdekte ik dat je groenten óók kunt roosteren. Heel gemakkelijk, snel en foolproof (mits je de kookwekker zet..). Wat me vooral verraste was de smaak van geroosterde groenten. Zo ontzettend lekker, ineens kregen groenten voor mij een heel ander imago. Dit was nu echt niet meer iets wat ik moest eten, maar iets waar ik echt naar uit kon kijken. Voor mij is dit de ideale tip voor meer groenten eten.

En nu is dat nog steeds zo. Zodra ik geen zin of geen tijd heb om uitgebreid te koken, dan rooster ik gewoon wat groenten in de oven. Heerlijk. Het is niet voor niets dat ik de hashtag #1kggroentenperdag op instagram heb bedacht en regelmatig gebruik. Je mag namelijk écht een kilo groenten per dag eten, dan pas krijg je voldoende voedingsstoffen binnen en zul je ook niet zo snel honger of trek hebben in iets minder gezonds.

Ik merk echter wel dat roosteren niet voor iedereen even makkelijk is, of dat het een soort drempel is waarbij je over de Hollandse doodgekookte-groenten-cultuur heen stapt. Om je te laten zien dat het écht zo ontzettend makkelijk is, heb ik het op film gezet. Zo wordt meer groenten eten echt een makkie!


Geroosterde groenten
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
Een aantal stevige groentesoorten naar keuze:
  • broccoli
  • pastinaak
  • bloemkool
  • rode biet
  • knolselderij
  • koolraap
  • meiraapjes
  • koolrabi
  • zoete aardappel
  • pompoen
Vet naar keuze:
  • kokosolie (gesmolten)
  • biologische palmolie (gesmolten)
  • avocado olie
  • rundervet
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd wat groenten naar keuze in gelijke blokjes en leg deze op de bakplaat.
  3. Hussel ongeveer 1 el van het vet naar keuze door de groenten en verdeel deze vervolgens over de bakplaat.
  4. Rooster de groenten in 15-25 minuten gaar.
  5. Broccoli heeft slechts 15-20 minuten nodig in de oven, de andere groenten 20-25 minuten.
 

Comments 14

  1. Dit soort dingen maak ik heel vaak. Meestal kies ik zoete aardappel, courgette, aubergine, champignons, zongedroogde tomaatjes en feta (of wat ik over heb natuurlijk).
    Dan verse kruiden er op leggen, olijfolie en grove zeezoutkorrels. Half uurtje in de oven. Mmmmmm…………………….

  2. Ik wil zo graag krokante chips maken in de oven van pastinaak, maar ze blijven taai…
    Ook een favoriete manier van groenten eten: dikke soep er van maken, zoals van pompoen, pastinaak, broccoli etc.

  3. Bijzonder lekker, zelfs mijn man eet zo de groentes 🙂 Ik doe vaak courgette, rode ui, paprika, kerstomaatjes door elkaar met olijfolie en himalaya zout. Daartussen leg ik takjes rozemarijn, tijm. Ongeveer 30 min op 180gr. Ruikt erg lekker, is heerlijk en heel makkelijk.

  4. Ik ben nu direct geïnspireerd voor vanavond! Ik wilde diverse groenten gaan wokken. Maar dat wordt nu dus roosteren! Bedankt!

  5. Gisterenavond gelijk uitgeprobeerd nadat ik dit gelezen heb en het is inderdaad erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar

  6. Pingback: Genoeg jodium zonder brood - Kiwi&zo, gezonde en goedkope recepten

  7. Ik vind de geroosterde smaak ook erg lekker. Alleen met harde groenten (peen / bloemkool) heb ik dan toch dat ik het te hard vind en daardoor niet echt fijn eten (lang kauwen). Na 45 min bloemkool roosteren vind ik het dan nog steeds te “rauw”. Ik doe het soms even voorstomen, maar vaak heb ik erna geen zin meer in het roosteren en stoom het dan maar wat langer 🙂 Maar ik vind de smaak van “kale” groenten ook te saai.

    Ik doe vaak winterpeen even stomen en dan daarna lang bakken in de koekenpan tot het beetje lichtbruine plekjes van het bakken krijgt. Maar ik denk dat met roosteren in de oven de zoete smaak van de peen nog beter naar voren komt.

    Ligt het aan dat ik het dan in te grote stukken heb gesneden?
    Overigens stoom ik de groenten nooit helemaal slap hoor, gewoon dat het wat zachter is. Maar dat iets zachtere vind ik wel lekker/handig eten.

    Ben benieuwd of je tips hebt.

    1. Post
      Author

      Hoi Linda! De bloemkool zou ik inderdaad een stuk kleiner snijden, bij mij zijn ze in 20 minuten zeker gaar en zacht. In de oven komt de zoete smaak van de peen zeker beter naar voren, je zou er bijvoorbeeld frietjes van kunnen snijden en deze dan roosteren. Je hoeft ze dan niet te stomen omdat de frietjes al wat dunner zijn. (en het scheelt afwas 😉 )

    2. Mijn Griekse man was kok en maakte het zondagseten van zijn moeder vaker.
      Kipstukjes aardappeltjes in grove stukken. Alles mengen met citroensap en olijfolie.
      EN hij deed altijd een klein dun laagje water in de (metalen) backschotel om de aardappeltjes te helpen garen. Dat hielp.
      (Halve uien kwamen er iets later bij en tegen het einde wat Rozemarijn omdat deze anderes verbrand en bitter wordt.

  8. Ik doe groente in de slow cooker. Dan duurt het wat langer , maar meestal zet ik m s morgens aan met een hele maaltijd aan en omdat het op lage temperatuur gaat, blijft de groente heel en wordt heel smakelijk en de vitaminen blijven behouden.
    Maar in de oven doe ik af en toe ook, vooral eencombi van zoete aardappels en pastinaak, selderij en ui en knoflook. Heel lekker om med te krijgen is bv ook kaneel. Ongewoon, maar erg lekker.

  9. Ik krijg de koolraap of zoete aardappel niet knapperig. T blijft slap.
    Toevallig kas ik vandaag dat wanneer je de zoete aardappel frietjes eerst uur in koud water legt en droog maakt voordat ze de oven in gaan, het meeste zetmeel aan de groente onttrokken is en dan zouden ze wel knapperig zijn. Nog niet geprobeerd.. maar jullie dus geen last van slappe aardappel friet?

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.