Gevuld Speculaas

Paleo Feest – Gevuld Speculaas

Gevuld Speculaas-pin

Het is alweer bijna Sinterklaas! Tijd voor cadeautjes van de goedheiligman en vooral véél snoeperijen. Of tenminste, dat is de traditie… Of we die moeten behouden daar ben ik niet al te zeker van, maar ik weet wél zeker dat je die zoete Sinterklaas-snoep prima kunt vervangen voor een gezondere variant.
Zoals dit Paleo Gevuld Speculaas bijvoorbeeld! Lekker smeuïg, vol van smaak.. Precies zoals gevuld speculaas hoort te smaken. Maar dan zonder gluten, granen, zuivel, geraffineerde suikers, enz.

Maargoed, omdat ik zelf behoorlijk ‘fan’ ben van de feestdagen (zo leuk, die sfeer!) wil ik jullie óók een cadeautje geven!

Dit recept heb ik namelijk exclusief ontwikkeld voor het kookboekje Paleo Feest [update: dit boekje is niet meer verkrijgbaar], welke helemaal vol staat met maar liefst 35 feestelijke hapjes. Maar omdat het bijna Sinterklaas is, geef ik dit recept ook gewoon gratis weg, aan jullie! Omdat eigenlijk iedereen dit gevuld speculaas zou moeten proberen.

Mocht je nu nog op zoek zijn naar een leuk cadeautje… In de webwinkel is sinds kort ook heel handig keukengerei verkrijgbaar, een deel daarvan is zelfs alléén in Nederland te koop via de EetPaleo Winkel!! (gaaf hè?)

Paleo Feest - Gevuld Speculaas
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
Amandelspijs
  • 200g amandelmeel
  • 80 ml honing
  • 2 tl citroensap
  • 1 ei
Speculaas
  • 200g amandelmeel
  • 150g kastanjemeel
  • 75g arrowroot
  • 150g kokosbloesemsuiker
  • 20g speculaaskruiden
  • Snuf zout
  • 120 ml kokosolie, vloeibaar
  • 60 ml kokosmelk
  • 2 eieren
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 160°C en vet een vierkante bakvorm (of ronde springvorm) in met wat kokosolie.
  2. Combineer alle ingrediënten voor het amandelspijs in een kom, roer tot een dik deeg en zet apart.
  3. Combineer alle droge ingrediënten voor de speculaas in een kom en roer er de natte ingrediënten doorheen.
  4. Verdeel de helft van het speculaasmengsel over de bodem van de bakvorm, gebruik eventueel natte handen om het mooi uit te spreiden.
  5. Kneed een dunne plak van het amandelspijs en leg bovenop de speculaaslaag.
  6. Dek af met de andere helft van het speculaasmengsel. Verdeel er eventueel wat witte amandelen overheen als decoratie.
  7. Bak het gevuld speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
 

Gevuld Speculaas

Comments 37

  1. Ik heb vorig jaar zoiets gemaakt aan de hand van een recept uit een bekend boekje, waar ik overigens veel, heel veel lekkers uit haal. Maar deze actie viel me tegen, de spijs en speculaas worden beiden gezoet met dadels. Een beetje een laffe, flauwe smaak. De hier genoemde ingredienten hebben wat meer body, honing en kokosbloesemsuiker zijn wat krachtiger, voila, weer aan de slag! 😉

    1. Post
      Author
      1. Hallo Marinka, ik heb het gevuld speculaas vandaag gemaakt met boekweitmeel ipv kastanjemeel en tapioca ipv arrowroot, eigenlijk zoals het recept voor pepernoten op de OERkracht site. Door het boekweitmeel is de speculaas misschien iets minder zoet dan het met kastanjemeel zou zijn geweest maar het smaakt heerlijk, fijn recept, dank!

      2. Oeps, ik had te weinig kastanjemeel in huis en heb toen maar kokosmeel gebruikt…..zet hem net in de oven en nu pas de comments…..gaat dit nog wat worden…

        1. Post
          Author
          1. ik had 50 gr. kastanjemeel, rest kokosmeel. structuur was toch prima, misschien ietsje droog, maar toch nog erg goed. Ik had helaas wel een iets te grote snuf zout gedaan…. 🙁

    1. Post
      Author
  2. Mmmm, ik heb deze gisteren gebakken, heerlijk. Alleen een beetje droog. Hoe kan ik dat volgende keer ( die gaat er zeker komen) voorkomen?

    1. Post
      Author

      Omdat er heel veel verschil tussen ovens kan zitten, is die van jou waarschijnlijk net iets heter dan die van mij. Daarom zou ik je aanraden de baktijd de volgende keer met 5 minuten te verkorten 🙂

  3. Gisteren je overheerlijke gevuld speculaas gemaakt.
    Wat is dat lekker! Al in tijden niet meer zoiets gegeten ivm gluten.
    Nu haal ik mijn hart op.
    Ik heb zelf amandelen gemalen voor de vulling en minder dan aangegeven honing erin gedaan.
    Maak het vooral niet met een lege maag 🙂 of maak extra!
    Ik heb ook wat minder kokosbloesemsuiker gebruikt in het deeg. Nog steeds ontzettend lekker.
    Zelf als ontbijt is het niet verkeerd 🙂

  4. Net gemaakt maar in een te kleine bakvorm (19 cm) . Ook mijn vulling zag er niet zo uit als bij jou, dus weg kunnen gooien? welke maat bakvorm of schaal gebruik jij?

    1. Post
      Author

      Dat je vulling er niet hetzelfde uit ziet betekent toch niet dat je ‘m weg moet gooien? Dat is zonde, misschien was hij wel heel lekker. Mijn bakvorm is vierkant en 21 cm.

      1. Dank je voor je reactie. Hij was ook niet gaar, ik denk doordat het in een kleine vorm zat en daardoor ook heel hoog was net een taart. Had ik natuurlijk langer er in moet laten? Maar we gaan het gewoon nog een keer proberen want hij lijkt mij erg lekker!

    1. Post
      Author
  5. Gisteren gemaakt en is heerlijk.
    Heb hem na 45 minuten nog wel een keer omgekeerd terug in de oven gedaan voor 7 minuten aangezien onderkant nog te zacht was.
    Wel is hij behoorlijk aan de prijs. 400 Gr amandelmeel etc.. zal hem daardoor niet meer gaan maken

  6. Pingback: De lekkerste Paleo Sinterklaas recepten! | Paleo Familie

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
      1. Hoi Marinka,

        Als ik de kokosbloesemsuiker in zijn geheel wil vervangen door honing, hoeveel honing moet ik dan gebruiken?

  7. Dit is voor mij nog niet duidelijk; bedoel je de kokosmelk vd Azië afdeling of de kokosmelk van de zuivelafdeling waar ook amandelmelk enzo staat ?

    1. Post
      Author
      1. Dank je wel voor de info !! Zal nu dus voortaan in jouw gerechten de blikjes/kleine pakjes gebruiken ipv de liter pakken 🙂
        Echter toen ik eens kokospannenkoeken maakte, heb ik ze eerst met een kokosmelk uit een blikje gemaakt maar vond de pannenkoeken niet goed gelukt. Daarna heb ik hetzelfde gerecht nog eens gemaakt maar met kokosmelk vd zuivelafdeling, en toen waren de pannenkoeken wél gelukt! Vandaar dat ik nu twijfelde over wat voor soort kokosmelk ik voor deze amandelspijs moest gebruiken 😉

        1. Post
          Author

          Dat zou kunnen omdat de kokosmelk vd zuivelafdeling wat extra bindmiddelen bevat, zodat het één geheel blijft in plaats van dat het scheidt. Dat kan ook in de pannenkoeken invloed hebben gehad 🙂 Volgende keer kun je in je pannenkoeken bijvoorbeeld een schepje arrowroot of tapiocazetmeel toevoegen, dat werkt hetzelfde.

  8. Hai Marinka, dit is echt een jaarlijks terugkerend recept dat ik al 2x heb gemaakt, zoooo lekker! Nu wil ik graag 150 g kokosbloesemsuiker vervangen door Greensweet Stevia Erythritol maar ik weet de verhouding niet (staat niet bij de vervangende ingrediënten).
    Kun je me hiermee verder helpen?

    Liefs Hilde Seelen

  9. Dit recept staat nu in tijdschrift van ekoplaza (met verwijzing naar EetPaleo 😉). Alleen daar staat 50 gram kastanjemeel i.p.v. 150. Of is dat een typefout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.