Paleo Brood - Ei-vrij

Paleo Brood – Ei-vrij

Paleo Brood - Ei-vrij

Weer al zo’n heerlijk ontbijt-recept! Zoals je (waarschijnlijk) wel weet sta ik er niet achter om ‘gewoon’ brood te vervangen door Paleo ‘brood’, daarmee ga je compleet voorbij aan de essentie van het Paleo voedingspatroon.

Maar, dat gezegd hebbende, is het soms gewoon leuk, handig én makkelijk om een lekker broodje te bakken. Hiervan kun je bijvoorbeeld altijd een paar plakken op voorraad hebben in de vriezer, of maak het in het weekend om uitgebreid van te genieten. Je kunt het beleggen zoals je wilt; wat (suikervrije) jam erop, wat Paleo-proof vleeswaren.

Of, mijn favoriet: met geprakte avocado, een gepocheerd (of zacht gekookt) eitje erop en wat peper en zout. Heerlijk!!

Dit recept vind je trouwens ook in mijn nieuwste boek Paleo Ontbijt 😀 Ik houd er helemaal niet van om de recepten uit mijn boeken online te delen (ik wil ze zo veel mogelijk uniek houden) maar met dit recept kon ik het gewoon niet laten. Uiteraard staan er in het boek zelf nog heel veel meer lekkere ontbijtjes.

Paleo Brood - Ei-vrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Eet je geen noten? Gebruik dan pompoenpitmeel of zonnebloempitmeel in plaats van amandelmeel 🙂
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
  • 2 groene bakbananen (ca. 600g, met schil)
  • 280 ml kokosmelk
  • 80 ml extra vierge olijfolie
  • 1 el appelazijn
  • 150g arrowroot
  • 125g amandelmeel
  • 75g gebroken lijnzaad
  • 1 tl bakzout
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 160°C en vet een broodvorm in met wat kokosolie, of bekleed deze met bakpapier.
  2. Schil de bakbananen en snijd deze in plakjes.
  3. Pureer de bakbananen samen met kokosmelk, olijfolie en appelazijn in een blender of foodprocessor.
  4. Voeg de overige ingrediënten toe en maal dit 2-3 minuten, zo wordt het lijnzaad nog iets fijner.
  5. Schep het beslag in de broodvorm, strijk de bovenkant glad met een spatel en bak het brood in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  6. Laat ten minste 30 minuten afkoelen voor je het brood serveert.
 

Comments 24

  1. Denk dat het lekker zal zijn. Ik heb hele lijnzaden, maar die maal ik van tevoren en ik heb amandelpoeder dat is al fijner dan amandelmeel. Moet wel op zoek naar blikjes of pakjes amandelmelk van 250 ml, want die ik heb zijn 400 ml van Fairtrade. En bakingsoda vind ik vies, ik doe er wel wat anders door om te binden.

    Ga dit zeker maken, want ik lust toch wel boterhammen, vooral belegd met roomboter en banaan, de zachte dus of honing 🙂

    1. Post
      Author

      Baking soda is geen bindmiddel, het is om te laten rijzen 🙂 Daardoor wordt het brood luchtiger. Waarschijnlijk heb je er de laatste keer teveel van gebruikt, waardoor het een vieze smaak geeft (of de baking soda stond al te lang in de kast, waarbij het ook niet lekker meer is). Wanneer je je aan de juiste hoeveelheden houdt is baking soda smaakloos.

  2. Goedemorgen Marinka,

    In Suriname is bananenmeel te verkrijgen. Ga het daarmee proberen. Gister heb ik pannenkoek gebakeen van bananenmeel, cocosmelk, cocosmeel en 2 eieren. Het is goed gelukt.
    Gr. Taimoennisa

  3. Gemaakt, maar met iets rijpere bakbanaan en het resultaat was niet helemaal goed. Zakte in en lijkt wel niet gaar van binnen. Had hem al veel langer in de oven gelaten. Smaak is goed, maar valt erg zwaar. Nog maar eens proberen.

    1. Post
      Author
  4. Brood is niet paleo, ik ben het zó met je eens.. 😉 het kostte me moeite maar nu al een jaar ‘broodloos’ genoeg andere dingen om lekker te eten. Maar… soms… dan wil je wel eens wat lekkers ergens óp smeren, dat gaat zo lastig zonder brood.
    Wat een uitkomst deze super recepten van je!

    1. Post
      Author
  5. Ik heb me exact aan de ingrediënten gehouden maar het brood is niet gaar de korst is wel mooi bruin en krokant. Hoe zorg ik ervoor dat het brood wel gaar wordt.

  6. Wat een mooie site!
    Ik zoek een paleo broodrecept zonder ei, dus de eerste lijkt een goede optie. Gebroken lijnzaad koop ik niet, omdat het volgens mij oxideert waar je bij staat, maar ik koop hele zaden die ik maal. Maar is het wel goed om lijnzaadmeel zo lang te verhitten? Het is onverzadigd en daarom verhit ik het nooit. Is het te vervangen door iets anders – en dan geen ei?

  7. Hoi ik wil graag dit recept gaan proberen alleen hebben ze geen bakbananen bij de jumbo (moesten ze bestellen), kun je ook gewone bananen gebruiken of wordt het dan te snotterig?

  8. Hoi, bedankt voor het delen van deze super brood recepten! 3 broden zijn gemaakt en liggen in plakjes in de vriezer. Na eerst even getest te zijn natuurlijk….mmmm

    Wel heb ik een vraagje over dit ei-vrije brood; de bakbanen die bij mij verkrijgbaar waren waren geel. Van een kreeg ik de schil goed af en waren de plakken plakkerig. Van een moest ik de schil eraf snijden en was de banaan erg hard.

    Heb ik dan verkeerde gebruikt? Ik dacht bakbanaan is bakbanaan. Heb nooit andere gezien….

    Het brood is best plakkerig (heb het 60 minuten in de oven gehad aangezien de satéprikker niet droog eruit kwam na 50 minuten)

    Graag je tips 🙂

    Dank je wel groeten Suzanne

    1. Er zit inderdaad een verschil tussen gele en groene bakbananen. Gele bakbananen zijn rijper en dus zachter, groene bakbananen zijn wat steviger. Voor dit recept kun je het beste groene bakbananen gebruiken.

  9. Hoi Marinka,

    Ik heb gister dit brood gemaakt! Hij is goed van smaak, maar helaas valt hij helmaal uit elkaar 🙁 Ik heb hem wel minstens een half uur af laten koelen. Maar hij was nog wel redelijk warm toen ik hem ging snijden. Kan dat het probleem zijn? Of heb ik hem misschien toch te lang gebakken?

    1. Heb je groene bakbananen gebruikt? Als je het recept volgt, zou moeten lukken 🙂 Het brood langer laten afkoelen kan inderdaad helpen.

  10. Je gebruikt in je recept extra vierge olijfolie.
    Die mag je toch helemaal niet verhitten?

    Ik heb altijd geleerd dat die olie is voor salades omdat bij verhitting
    schadelijke stoffen vrij komen.

    Groetjes Anne

    1. Wanneer je olijfolie verhit in een pan wordt het heel veel heter dan in de oven omdat de temperatuur daar gecontroleerd is, waardoor het oxideren dus meevalt. Sowieso kan olijfolie beter tegen verhitting dan voorheen werd gedacht. Is het optimaal? Nee. Maar dat is het verhitten van noten en zaden (en dus ook het meel daarvan) ook niet omdat de vetten daarin ook oxideren. Is het lekker en gezonder dan gewoon brood? Ja. Er is altijd een middenweg 🙂 Voel je vrij om gewone olijfolie​ te gebruiken in het recept of het te vervangen door kokosolie of ghee. Hier lees je meer over het vervangen van ingrediënten: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.