Kippensoep uit de Slowcooker

Paleo Kippensoep uit de Slowcooker

Kippensoep uit de Slowcooker

Kun jij er ook zo van genieten? Een heerlijke kop kippensoep. Lang getrokken en heel erg vol van smaak. Ja, dat mag je mij echt wel voorschotelen hoor! Toen Anke van De Slowcookery me vroeg of ik een van de Andrew James slowcookers wilde testen wist ik daarom al snel wat ik daarin ging maken: kippensoep.

Soep en bouillon zijn voor mij toch al dé ultieme gerechten om in de slowcooker te maken, dus dit kon werkelijk niet mis gaan.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik meerdere slowcookers heb. Ik heb een InstantPot (erg fijn, maar dat is naast een slowcooker ook een multicooker) en een CrockPot. Die laatste heb ik alweer een jaar of 5 denk ik en hij doet het nog steeds heel goed. Ik kon me dan ook niet voorstellen dat er slowcookers zouden zijn die beter of fijner waren dan deze.

Kortom: die Andrew James slowcooker zou best een beetje streng getest worden.

Hoe hij beviel? Echt zó goed!! Deze slowcooker is helemaal digitaal. Waarbij mijn CrockPot een draaiknopje heeft (en ik vergeet echt altijd welke stand nu high of low is..) en dan vanzelf op de warmhoudstand gaat, kan de Andrew James echt wel meer. Door op ‘set’ te drukken kun je eenvoudig kiezen tussen de hoge stand, lage stand of warmhoudstand (er staat gewoon bij wat wat is, dus verwarring is niet meer mogelijk). De tijd instellen doe je met up en down. En het allerfijnste vind ik dat deze slowcooker een uitgestelde start optie heeft.

Net als een buffetrestaurant

Je kent het vast wel; je gaat een dag weg en denkt dat het handig is om de slowcooker alvast aan te zetten voor vanavond. Dus je zet hem aan, en je hoopt maar dat de warmhoudstand het gerecht lang genoeg warm houdt want je weet niet precies hoe laat je thuis bent. Helaas is de warmhoudstand niet bedoeld om je gerecht urenlang warm te houden. Niet omdat dat niet veilig is, maar omdat dat ten koste gaat van de smaak en structuur van je maaltijd.

Ik zit er bijvoorbeeld niet echt op te wachten om een beetje een verlepte maaltijd op te eten als ik thuis kom. Net zoals wanneer je naar een buffetrestaurant gaat; je ziet precies welke gerechten al te lang in die bakken zitten.

Dus vandaar die uitgestelde start. Je zet je eten in de slowcooker en je stelt in dat deze pas over 4 uurtjes begint met koken (niet doen met rauw vlees hé, tenzij het apparaat op een heel koude plaats staat). En als je thuis komt is het gerecht precies klaar en helemaal perfect zoals je het wil hebben.

Blij verrast!

Ja, ik ben echt blij verrast door deze slowcooker. Het hele apparaat ziet er ook gewoon degelijk uit. Wel heeft hij een Britse stekker, maar je krijgt er gewoon een verloopstekker bij geleverd (deze wordt door de leverancier verstrekt zodat je zeker weet dat het een goede is en je veilig de deur uit kunt gaan met het apparaat aan).

Ook handig is het dat de kom van de slowcooker helemaal glad is geglazuurd aan de binnenkant. Mijn CrockPot model heeft dat niet en die is soms een beetje lastig schoon te boenen. De Andrew James was een stuk sneller schoon.

En als laatste.. Mijn recept voor kippensoep! Want dat is echt zó lekker!

Paleo Kippensoep uit de Slowcooker
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • 3 kipkarkassen (bijv. bij de Woeste Grond te bestellen)
  • 2 uien, grof gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, grof gesneden
  • 1 grote wortel, in plakken
  • 4 tenen knoflook, gekneusd
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 el peperkorrels
  • zout naar smaak
Bereiding
  1. Combineer alle ingrediënten behalve het zout in de slowcooker (ik gebruikte een model van 5 liter) en vul aan met water. Je kunt de slowcooker het beste tot ongeveer ¾ deel vullen.
  2. Zet de slowcooker 12 uur op de lage stand.
  3. Schenk de kippensoep door een zeef om ervoor te zorgen dat er geen botten in terecht komen. Vergeet niet het vlees van de karkassen te halen en dit in de soep te doen - zonde om weg te gooien. Ook kun je de mee gestoofde groenten door de soep doen.
  4. Breng als laatste op smaak met wat zout.
  5. Eet de soep/bouillon zoals hij is, of gebruik hem als basis voor andere soepen.
 

Comments 11

  1. Hallo Marinka
    De soep kook ik al jaren zo eerst in de pan op laag vuur en nu ook in de slow cooker altijd heerlijk

  2. Klinkt heel lekker!
    Kun je ipv karkassen ook andere botten of stukken kip gebruiken?
    Wat zijn dan de verhoudingen?

    1. Post
      Author
  3. Hoi Marinka,

    Ik heb geen slowcooker, maar wil je recept graag proberen, hoe kan ik het met een pan op gas het beste voorbereiden?

    Groetjes,
    Annemiek

    1. Je kunt slowcooker recepten ook op het fornuis maken 🙂 Je doet hiervoor de ingrediënten in een braadpan op een heel laag vuurtje en neemt de helft van de kooktijd die in het recept staat.

        1. De helft van de kooktijd op het fornuis ten opzichte van de slowcooker, is omdat de temperatuur op het fornuis veel hoger is dan in de slowcooker. Een slowcooker wordt nooit warmer dan 100 graden Celsius. Een pan op het fornuis is altijd heter en daarmee is het gerecht gemiddeld gezien 2x zo snel klaar.

  4. Hallo Marinka,

    Ik heb nav een een mail van jou …(uit)eindelijk een slowcooker besteld en je kookboek. Ben erg benieuwd.

    Ik ga nu eea uitproberen…en wil beginnen met deze kippensoep. Maar ik ben niet zo van de botten, over kipkarkassen nog maar te zwijgen.
    Kan dit recept ook met kipfilet worden bereidt? Zo ja, is dit nog van invloed op de kooktijd?

    Groet Yvette

  5. Als ik het nou niet in de slowcooker wil doen (heb ik niet namelijk). Hoeveel water moet ik er dan bij doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.