Paleo Basis Cake

Basis Paleo Cake (deze kan niet mislukken!) – Glutenvrij, zuivelvrij

Paleo Cake

Spannend!!! Er komt een nieuw boek aan: Paleo Traktaties (< je kunt ‘m nu vast bestellen!). Ik kan écht niet wachten tot het er is want het is gewoon ontzettend mooi geworden. Over een paar dagen krijg ik het boek (als het goed is) al in mijn handen en zodra het zo ver is, zul je dat natuurlijk ook teruglezen op de website.

Maar gewoon omdat ik er zo ongelofelijk enthousiast over ben, wilde ik alvast een preview met je delen uit het boek. Een basis paleo cake. Zo’n recept mag natuurlijk echt niet ontbreken. Want wanneer je onverwachts visite krijgt of last-minute iets lekkers wilt bakken dan is dit nu eenmaal heel erg handig.

Je kunt er uiteraard alle kanten mee op! Mijn suggesties vind je hieronder:

Verjaardagstaart:
Wil je een (verjaardags)taart maken met meerdere lagen? Dit recept is geschikt voor telkens 1 cakelaag. Je kunt dus zo veel lagen maken als je wilt. Kokosslagroom is heerlijk om er tussen te smeren, maar ook jam past er perfect bij.

Marmercake:
Wil je een mooie, gemarmerde paleo cake maken? Roer alle ingrediënten voor de basis door elkaar en schep de helft in een andere beslagkom. Voeg aan de ene helft 17 gram arrowroot en ¼ tl vanillepoeder toe, en voeg aan de andere helft 17 gram cacao toe. Schep beide beslagsoorten in één bakvorm naast elkaar (wissel dit een beetje af) en bak de cake verder volgens de instructies.

Gevulde cake:
Een paleo cake als deze leent zich uitstekend om een heerlijke vulling in te verwerken. Denk aan gedroogd fruit, nootjes, zaden, chocolate chips, noem het maar op! Of leg stukken appel of peer bovenop het beslag voor de cake de oven in gaat, of wat dacht je van blauwe bessen en frambozen?

Muffins:
Dit recept is voldoende voor 8 tot 10 muffins. De baktijd voor muffins is ongeveer 25-30 minuten, of tot een prikker er schoon uit komt.

Geniet ervan!!

Basis Paleo Cake (deze kan niet mislukken!) - Glutenvrij, zuivelvrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • 125g amandelmeel
  • 35g kokosmeel
  • ½ tl bakzout
  • 6 grote eieren
  • 80 ml ahornsiroop
  • 60 ml kokosolie, vloeibaar
  • 60 ml kokosmelk
  • 2 tl citroensap
  • Snuf zout
Vanillecake:
  • 35g arrowroot
  • ½ tl vanillepoeder
Chocoladecake:
  • 35g cacao
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 165°C en vet een ronde springvorm (24 cm doorsnede) of een cakeblik in met wat kokosolie.
  2. Combineer amandelmeel, kokosmeel en bakzout in een beslagkom. Wil je een vanillecake maken? Voeg dan arrowroot en vanillepoeder toe. Wil je een chocoladecake maken? Voeg dan cacao toe.
  3. Meng eieren, ahornsiroop, kokosolie, kokosmelk, citroensap en zout door de ingrediënten in de kom en roer tot een dik beslag.
  4. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk glad met de achterkant van een lepel. Bak de cake in 35 minuten goudbruin en gaar, of tot een prikker er schoon uit komt.

Wil jij Paleo Traktaties als eerste in huis hebben? Wanneer je het boek vóór 21 oktober 2016 bestelt, krijg je maar liefst €5 korting! Je vindt het boek in de webshop.

Comments 26

    1. Post
      Author
  1. Marinka, wat is die witte en/of bruine laag erover heen die ik op de foto zie?
    Kun je daar ook het recept van geven?

    verder erg leuk om je te volgen, met je blad, je boek en e-mails.

    groetjes Jolanda

    1. Post
      Author

      De bruine laag is een chocomousse en de witte laag een vanillefrosting (maar je kunt ook kokosslagroom gebruiken). De recepten daarvoor staan in mijn nieuwe boek 🙂

    1. Post
      Author

      Dat kan, maar honing kun je beter niet verhitten heb ik gehoord, dus vandaar dat dat niet mijn eerste keuze zou zijn. In de cake zul je het verschil overigens niet terug zien of proeven in het resultaat 🙂

  2. Wij kunnen hier thuis niet tegen kokosmelk en kokosboter. Kan ik dit vervangen door amandel of rijst melk en de kokosboter voor grasroomboter of thee? En de kokosmelk voor spelt meel? Ziet er iig heerlijk uit!🙂

    1. Post
      Author

      De kokosmeel kun je in dit geval denk ik vervangen door 35g arrowroot plus 25g extra amandelmeel. Speltmeel zou ik niet doen 🙂 Kokosmelk kun je zeker vervangen door amandelmelk en in plaats van kokosolie kun je ook roomboter of ghee gebruiken inderdaad!

  3. Ik kan helaas niet zo goed tegen amandelmeel, wat kan ik als alternatief gebruiken ??? Want de cake ziet er wel erg lekker uit…?

    1. Post
      Author
  4. Ohhh goedgekeurd! Hij is lekker van smaak en textuur. Nu een stuk naturel gegeten maar ondertussen bedenken hoe ik met een “feestje” op kan pimpen👍🏻 Top!

    1. Post
      Author

      Hi Jeanine! Ahornsiroop is inderdaad erg zoet, het blijft een soort suiker. Wel bevat de cake ook veel vetten, wat de glycemische lading van het geheel weer wat omlaag breng. Of het binnen jouw voedingspatroon past kan ik daarom niet exact zeggen.

  5. Hi Marinka,

    Wat wordt de verhouding als je de kokosolie verandert in roomboter? Wordt 60 ml kokosolie dan 60 gram roomboter?

    Groetjes,
    Elsa

    1. Post
      Author

      Nee, een gewicht is maar zelden gelijk aan volume. Het is heel handig om een setje cups te hebben, een kwart cup is precies 60 ml. Daarin kun je de roomboter afmeten.

  6. Boek is besteld! We hebben hem met 5 vriendinnen tegelijk besteld, dus ook geen verzendkosten😉.

    Maar…. vraagje. Ik heb alle ingrediënten in huis, behalve ahornsiroop en ik heb geen zin meer om terug te gaan naar de winkel. Kan ik ook kokosbloesemsuiker gebruiken en dan wat meer kokosolie ofzo? Of deels kokosbloesemsuiker en deels agavesiroop? Dat heb ik nog wel maar niet veel meer😉.

    1. Post
      Author

      Je kunt zeker ook kokosbloesemsuiker gebruiken, of in combinatie met agave. Je kunt dan ietsje meer kokosmelk in de cake doen, zodat de structuur hetzelfde blijft. Verder maakt het niet zo heel veel uit welke zoetstof je gebruikt.

    1. Post
      Author

      Geen idee! Dat kan ik zo niet zeggen. Hij wordt nooit zo hoog als een ‘echte’ cake, maar hij hoort zeker wel te rijzen. Heb je er wel alle ingrediënten in gedaan?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  7. Ik heb hem gisteren gemaakt. Hij zag er mooi uit en was ook best lekker. Maar we vonden hem nogal veel naar ei smaken. Er zitten ook veel eieren in. Heb je een ander recept dat wat minder naar ei smaakt?
    Ik heb al kleine eieren gebruikt.

    Desalniettemin is de cake al helemaal op, hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *