Kruidige Tijgernoten

Kruidige Tijgernoten

Kruidige Tijgernoten

Tijgernoten, dat zijn toch die pinda’s met een korstje uit de supermarkt??

Nee joh! De échte tijgernoot is de chufa, of aardamandel. Een leuke knolgroente (ja, een soort zoete aardappel!) die al generaties lang door de mens wordt gegeten. In Mediterrane landen is de chufa nooit weg geweest, maar in Nederland was het tot voor kort nog onbekend. Het is trouwens géén noot en dus ook geschikt voor mensen met een notenallergie.

Gelukkig beginnen steeds meer mensen van de chufa te horen, want hij is echt heel lekker. Meestal gebruik ik het meel om mee te bakken, maar je kunt ook gewoon hele, gepelde chufa’s kopen. Die hebben een lekkere bite, maar zijn toch smeuïg vanbinnen. Heerlijk! Denk aan een kruising tussen een kikkererwt en een pinda. Je kunt ze o.a. bestellen via ChufaNederland.

Uiteraard kon ik het niet laten om ze lekker op smaak te brengen om er een nóg lekkerdere snack van te maken. Ik roosterde ze even in de koekenpan met wat kruiden en wat kokosolie. Hierdoor werden ze ook net wat knapperiger. Ideaal als snack tijdens een filmavondje, of als ‘croutons’ op je salade.

Deze snack is ook helemaal geschikt wanneer je EetPaleo Suikervrij volgt.

Kruidige Tijgernoten
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2-4
Ingrediënten
  • 100g gepelde chufa's
  • 1 el kokosolie
  • 2 tl kerrie
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de chufa's eventjes aan.
  2. Voeg de kruiden en het zout toe en blijf nog 2-3 minuten omscheppen op een laag vuur.
  3. Laat de tijgernoten volledig afkoelen en bewaar ze tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast.
 

Comments 14

    1. Post
      Author
  1. Ik had 50 gram voor mezelf gemaakt en het was op voordat het afgekoeld was …
    Goed idee om ze als ‘croutons’ op de salade te doen, ga ik zeker proberen!

  2. Zou je ze ook kort kunnen frituren (in kokosolie uiteraard), denk je? Of ontploffen ze dan 🙂

    1. Post
      Author
  3. Hoi Marinka,

    Ik vind het jammer dat ik al deze lekkere recepten niet kan pinnen op Pinterest. Of zie ik iets over het hoofd. Waardoor het wel kan?

    Groetjes Peggy

    1. Post
      Author

      Hi Peggy! Je kunt mijn recepten gewoon pinnen hoor. De Pin knoppen zijn als het goed is aanwezig wanneer je met de cursor over de foto gaat. Je kunt overigens ook de Pinterest-knop installeren in je browser, dan kun je alles pinnen wat je maar wilt 😀

    1. Post
      Author
  4. Ik heb dit jaar in Spanje geleerd dat je de nootjes eerst een nachtje moet weken (in water of (“granen”) melk. Ze worden dan vanzelf al knapperig!
    Waar wij waren kon je ook op elke hoek chufamelk of ijs kopen. Hmmmm

    1. Post
      Author
  5. Hallo Marinka,

    Zit er een verschil tussen tijgernoten die je kan bestellen voor Horchata (menselijke consumptie) en de tijgernoten die worden gebruikt door sportvissers? De eigenaar van de viswinkel was ervan overtuigd dat dat dezelfde tijgernoten zijn, maar wist het niet helemaal zeker.

    1. Qua hygiëne maatregelen zouden we niet voor die van de viswinkel gaan. De tijgernoten zijn wel hetzelfde, maar de controles qua voedselveiligheid zijn daar natuurlijk compleet anders, dus die kun je niet zomaar eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.