Tiramisu taart

Tiramisu taart!

Tiramisu taart-2

Gisteren kreeg ik nieuws van de drukker: het drukken van mijn boek heeft wat vertraging opgelopen en in plaats van aanstaande vrijdag zal het er maandag of dinsdag (8 of 9 september) pas zijn. Nog even iets langer wachten dus… Ik heb inmiddels geen vingernagels meer over van de zenuwen 😉

Wel is mijn vriend vandaag jarig en dat vraagt natuurlijk om een heel feestelijk recept! We zijn al gezellig hamburgers gaan eten in de stad en vanavond komen er nog wat mensen langs. Mijn vriend zegt altijd dat hij geen cadeau wil (krijgt hij toch wel hoor) maar alleen een zelfgemaakte Paleo taart. Nou, dat kan ik wel regelen, met plezier zelfs! Daarom ben ik vanochtend de keuken in gedoken, ik hoefde er niet eens boodschappen voor te doen. Dit zegt overigens meer over de enorme voorraden die ik in huis heb dan over de hoeveelheid ingrediënten van het recept..

Het resultaat is deze Tiramisu taart! De taart is bijna helemaal rauw, behalve het feit dat er vers gezette koffie in zit. Een echte cold brew had ik niet op voorraad.. Daarnaast is de taart ook nog eens veganistisch. Maar deze taart is bovenal heel erg lekker. Want de smaak lijkt me toch behoorlijk belangrijk.
Mijn vriend heeft deze taart in ieder geval helemaal goed gekeurd, dus ik hoop dat jullie er ook van zullen genieten!


Tiramisu taart!
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat noten.
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
Bodem
  • 350g gedroogde vijgen, zonder steeltje
  • 300g walnoten
  • 60 ml verse, sterke koffie
  • ¼ tl vanillepoeder
Chocoladelaag
  • 300g gedroogde abrikozen
  • 250g witte amandelen
  • 40g cacao
  • ½ tl vanillepoeder
  • 350 ml kokosroom
  • 120 ml verse, sterke koffie
  • 120 ml kokosolie
Vanille-roomlaag
  • 150g cashewnoten
  • 120 ml water
  • 60 ml kokosolie
  • 3 el honing
  • ¼ tl vanillepoeder
Optioneel: cacao om de taart vlak voor het serveren mee te bestrooien
    Bereiding
    1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
    2. Maal de walnoten fijn in een foodprocessor en voeg er de overige ingrediënten voor de bodem aan toe.
    3. Maal tot een kleverige massa en verdeel deze over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan.
    4. Combineer alle droge ingrediënten voor de chocoladelaag in een foodprocessor en maal deze fijn. Voeg nu een voor een de vloeibare ingrediënten toe tot deze volledig op zijn genomen en er een zachte, gladde mousse is ontstaan.
    5. Verdeel de chocolademousse over de taartbodem en strijk deze glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
    6. Maal nu de cashewnoten fijn in de foodprocessor en voeg de overige ingrediënten voor de vanille-roomlaag toe. Maal tot een gladde, vloeibare massa.
    7. Schenk de vanille-roomlaag over de taart en zet deze vervolgens ca. 4 uur in de koelkast om op te stijven.
    8. Bestrooi de taart eventueel voor het serveren met wat cacao.
    Tiramisu taart

    Comments 12

      1. Post
        Author
    1. Hoi Marinka,

      Welke noot zou ik in de bodem kunnen gebruiken in plaats van de walnoot?
      Mijn man is allergisch voor walnoten…en het is voor zijn verjaardag 😉

      1. Post
        Author

        Hihi dan zullen we hem inderdaad maar geen walnoten geven he 😉 in plaats daarvan kun je eigenlijk alle andere noten of zaden gebruiken. Ikzelf vind bruina amandelen of hazelnoten altijd erg lekker.

    2. Gemaakt! wordt gesmaakt, alleen wat zwaar op de maag, met de vele noten. Wil gaan experimenteren om het luchtiger te maken,… ev met geiten- of kokosyoghurt??
      vrolijke groet, Ingeborg

      1. Post
        Author
      1. Post
        Author

        Nee, Santen is echt iets heel anders. Kokosroom is een heel dikke kokosmelk; kokosextract. Santen is juist gemalen kokos. Ze verkopen kokosroom in witte pakken van Aroy-D bij de toko, of je kunt het bestellen bij PuurMieke.nl

    3. Hoi, ik zit te denken om deze voor de kerstdagen te maken en ik vraag me af of de 250gr amandelen vervangen kunnen worden door 250gram amandelmeel, dat heb ik wel in huis namelijk.
      Bedankt alvast! Groetjes Wilma

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.