Zalmbites met Chilisaus

Zalmbites met Chilisaus

Zalmbites met Chilisaus

De kerstborrels, eindejaarsbijeenkomsten en heerlijk avondjes komen er weer aan. Ikzelf zit op dit moment dit bericht te typen met kaarsjes aan en een lekkere verwarmende kop thee. Heerlijk! Ik kijk altijd zo uit naar die gezellige tijd rondom de feestdagen. November en december mogen van mij wel wat langer duren (en daarna snel door naar het voorjaar!).

Het is maar al te makkelijk om jezelf vol te eten met niet-zo-gezonde-buikpijn-veroorzakende voeding. Niet erg wanneer je dat doet, je kiest er zelf voor. Maar het voelt waarschijnlijk gewoon niet lekker. Daarnaast kun je je afvragen of dat eten wel écht zo lekker is als je je voor hebt gehouden. Ik vermoed van niet.

Tijd voor verandering dus! Waarom zou je dit jaar niet eens iets gezonds op tafel zetten??

Gezonde traditie

Voor mij is dat al een echte traditie geworden en ik krijg er werkelijk alleen maar positieve reacties op, zoals:

  • “Wat lekker dat ik nu eens niet misselijk naar huis ga.”
  • “Mag ik het recept van al deze hapjes?”
  • “Wauw, dus dit is écht allemaal gezond? Dat zou je niet zeggen, het is zo lekker.”
  • “Mag ik binnenkort weer langs komen??”
  • “OMG ik eet glutenvrij en ik kan hier ALLES eten!!” (dit vind ik altijd het leukste)
  • “Normaal word ik doodmoe wakker als ik ergens heb gegeten, maar bij jou niet!”

Kijk, daar doe ik het voor. Niet alleen dragen hapjes bij aan de gezelligheid, maar ik maak op deze manier mensen net wat bewuster van wat ze eten. Niet dat ik daar zelf over begin natuurlijk, ik zet het ze gewoon voor. In de trant van “Hier is lekker eten, geniet ervan”. Dan hebben mijn gasten zelf de keuze om er over te beginnen of niet, ik vind het 100% oké als ze het niet over eten willen hebben en ik dring niemand iets op. Voeding en eetgewoontes zijn tenslotte gevoelige onderwerpen voor veel mensen.

Voorbereidingstips

Maar.. Hoe doe je dat dan, al die hapjes maken? Tsja, dat kost wat tijd, maar niet zo veel als je denkt. Je kunt natuurlijk worstenbroodjes in de oven stoppen en bitterballen in de frituur. Maar in dezelfde tijd maak je deze zalmhapjes klaar. Of gazpacho (nog veel sneller dan die bitterballen!), of kleine garnalencocktails, of komkommerhapjes met guacamole en garnalen.

Probeer het gewoon eens. Maak alles voor de zekerheid een dag van tevoren, daarmee voorkom je last-minute stress. Waarschijnlijk vergeet je wel een keer een ingrediënt te halen bij de supermarkt namelijk, of vergeet je iets wat in de oven stond gaat er toch eens iets mis.

Hieronder geef ik je alvast het recept voor lekkere zalmbites met kokos en chilisaus! De andere gerechten die je op de foto ziet vind je de Paleo Kerst special van Paleo Magazine! Je bestelt ‘m HIER (en wanneer je deze voor 12 november 2017 bestelt, betaal je geen verzendkosten).

Paleo Oud en Nieuw hapjes

Zalmbites met chilisaus

Zalmbites met Chilisaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
Zalmbites:
  • 300g wilde zalmfilet, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 45g kokosrasp
  • 1 tl garam masala
  • ½ tl zout
Chilisaus:
  • 1 el kokosolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 rode puntpaprika’s, klein gesneden
  • 4 rode pepers, in ringen
  • 140g tomatenpuree
  • 2 el coconut aminos
  • 2 el limoensap
  • 60 ml water
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wentel de blokjes zalm door het losgeklopte ei.
  3. Meng in een kom kokosrasp met garam masala en zout en wentel de blokjes zalm hier doorheen tot ze rondom bedekt zijn met het mengsel.
  4. Leg de blokjes zalm op de bakplaat en bak ze in 15-18 minuten goudbruin en gaar.
  5. Maak in de tussentijd de chilisaus.
  6. Verhit de kokosolie in een steelpan en bak hierin de ui, knoflook en gember zachtjes aan.
  7. Voeg paprika’s en rode pepers toe en bak deze 2-3 minuten al omscheppend mee.
  8. Roer tomatenpuree, coconut aminos, limoensap en water door het mengsel en breng aan de kook. Laat 3-5 minuten heel zachtjes koken.
  9. Pureer het mengsel tot een gladde saus met behulp van een staafmixer en breng op smaak met wat peper en zout.
  10. Serveer de zalmbites met de chilisaus.
 

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.