EetPaleo bij Robuust

EetPaleo bezoekt… Robuust in Antwerpen

Robuust-1

Het was weer eens tijd voor een dagje Antwerpen! Eigenlijk puur omdat ik ontzettend veel nieuwe bordjes, kommen en andere fotografie accessoires nodig had. In Antwerpen vind ik meestal de allerleukste dingen en daarnaast vind ik het ook gewoon een fijne stad om te zijn.

Voor ik er heen ga zoek ik toch altijd nog even naar de nieuwste hotspots in de stad, en deze keer vond ik Robuust! Een verpakkingsvrije winkel. Hier neem je je eigen potten, flessen of andere verpakkingen mee naartoe en ter plekke kun je ze vullen met het assortiment. Een soort kruidenierszaak dus: terug van weggeweest. Maar aan de andere kant is het ook juist een modern en vernieuwend concept: we proberen met zijn allen onze afvalberg te verminderen en winkels als deze dragen daar echt wat aan bij.

Verpakkingsloos

Het irriteert mij namelijk mateloos hoeveel lagen verpakking sommige voedingsmiddelen wel niet hebben! Laag na laag na laag plastic komt eraf en uiteindelijk heb je je biefstuk te pakken, waar op dat moment ook al stoffen uit het plastic in zijn getrokken. Het ligt er maar net aan waar je het koopt natuurlijk, maar al die verpakkingen zijn haast onvermijdelijk!

Robuust-2

Daarom dus Robuust! Buiten staan de meeste groenten in kisten, zo blijven ze lekker koel. In het winkeltje zelf zijn de wanden gevuld met grote bakken met allerlei waren erin. Van droge kruiden tot noten, gedroogd fruit, thee, zaden.. Noem maar op! Olijfolie, kokosolie, verse sapjes.. Die kun je allemaal zelf ‘tappen’. Of neem wat van de lekkere olijven!

Shampoo? Zeep? Ook die worden alleen van de tap aangeboden. Behalve de mooie stukken zeep dan, maar ook die zijn niet apart verpakt. Wasmiddel kun je gewoon uit een zak scheppen en er worden mooie ecologische huishoudartikelen aangeboden. Voor de dames is er zelfs wasbaar maandverband of een divacup. En natuurlijk volop kleine potjes waar je crèmes en zalfjes in kunt doen.

Robuust-3

Heb je je eigen verpakkingen niet mee genomen? Geen probleem! Er worden volop mooie verpakkingen verkocht die je ter plekke kunt vullen, wel zo handig. Voor groenten en fruit zijn er herbruikbare tasjes te koop en wanneer je je aankopen goed koud wilt houden zijn er mooie themosflessen of isolerende bakjes van Klean Kanteen (zo mooi dat ik er best hebberig van werd trouwens).

Robuust-4

Mijn aankopen? Pompoen, courgette, macadamia noten, kokosvlokken, chocolade amandelen en walnootolie. Ik heb het niet al te gek gemaakt, maar ik kan je zeker vertellen dat het vullen van potjes héél verslavend is, en vooral erg leuk. Het gaat er natuurlijk om dat je op deze manier bijdraagt aan een betere wereld, maar om eerlijk te zijn werkt zoiets voor mij pas als ik het ook echt leuk vind om te doen. Zo bewaar ik alleen de mooie glazen potten en tassen: die zijn leuk om nog eens te vullen! Mijn drinkfles? Die is handig en ook nog eens mooi paars. Daardoor heb ik geen plastic flesje meer nodig.
Op het biologische marktkraam in Tilburg hebben ze er ook een fijne oplossing op gevonden: elke klant kan zijn eigen winkelmandje vullen en na afloop laad je de inhoud over in je eigen boodschappentas. Kwetsbare groenten en vruchten gaan in een papieren zak, maar verder niet.

Robuust vind je aan de Reyndersstraat 2 in Antwerpen, vlakbij de Grote Markt en de Meir!

Ben jij bewust bezig met afvalvermindering en hergebruik?

Robuust-5

Comments 4

 1. Leuk verhaal om te lezen! Ik gebruik zowiezo mijn eigen grote boodschappentas op de markt, dat draagt veel peettiger! Die kleine tasjes snijden zo in je hand. En weet je wat ik doe, ik zag dat jij ook allerlei glazen potten had meegenomen, ik bewaar die ook en de deksel spuit ik allemaal zwart! Zo heb ik verschillende potten maar met dezelfde deksels in mijn vensterbank in de keuken staan

  1. Wat een goed idee Miranda! Ga ik onthouden! Als je de deksels met krijtverf zou spuiten kun je er zelfs op schrijven wat erin zit (en een datum ofzo).

 2. Wat een leuke winkel! Een beetje Dille en Kamille-achtig, alleen dan met meer producten voor in de keuken.
  Goed idee van de potjes. Ga ik ook gebruiken. Als ik naar de markt ga neem ik mijn rolkar mee (met zo’n grote tas erop) en voor de supermarkt heb ik al jaren eigen shoppers. Die krijg je vaak gratis, dus nog goedkoper! :p

  Algemeen: wat een leuke site Marinka. Hier ga ik zeker vaker rondkijken.
  En ik ben wel een beetje jaloers dat je in Tilburg woont, want dan kun je wat sneller in België zijn! 😀

  1. Dankjewel Ellen! Van die tassen zijn inderdaad heel handig, ik heb er standaard 2 bij me want op de een of andere manier kom ik altijd wel met boodschappen terug als ik ergens heen ga 😉
   Vanuit Tilburg sta je inderdaad zó in België! Echt ideaal 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.