HetOerdieet

Review: Het Oerdieet

HetOerdieet

Wat was ik enthousiast toen ik uitvond dat er Nederlandstalig boek uitkwam over het Paleo dieet. Een boek wat niet door zomaar iemand is geschreven, maar door de allereerste persoon in de wereld die gepromoveerd is in de Evolutionaire Geneeskunde: Remko Kuipers. Dat belooft wat.

Remko heeft zelf enkele jaren tussen verschillende bevolkingsgroepen geleefd die nog leven volgens het jagers- en verzamelaarsprincipe. Hij heeft de eet- en leefgewoonten van deze mensen leren kennen, hen onderzocht en daarnaast veel wetenschappelijk onderzoek verricht en geraadpleegd. Zo levert hij persoonlijk het bewijs dat oervoeding écht gezond is. Het is niet zomaar gebaseerd op de analyse van fossiele resten (wat overigens ook heel duidelijk bewijs op kan leveren) maar op de levenswijze van de laatste overgebleven mensen op aarde die nog op de traditionele manier leven. Volgens het Paleo principe, of Het Oerdieet dus.

De inhoud van Het Oerdieet

Hoewel de titel van het boek doet vermoeden dat het een commercieel boek is waarin de laatste dieethype wordt gepromoot, blijkt dat toch niet zo te zijn. In tegendeel zelfs: hij begint met het beschrijven van de manier waarop wetenschappelijke onderzoeken worden verricht en hoe je nu bepaalt of deze betrouwbaar zijn of niet. Fijn om te weten, want hij heeft dus niet zomaar iets aangenomen wat ‘toevallig’ uit een onderzoek kwam rollen. Op deze goed onderbouwde, wetenschappelijke manier legt hij je precies het hoe en waarom van het oerdieet uit.

Ieder hoofdstuk is goed opgebouwd en eindigt met een reeks ‘speerpunten’ (leuke woordspeling) waarin de belangrijkste items uit dat hoofdstuk nogmaals worden opgesomd.

Je leest niet zomaar een opsomming van feiten, maar ook het waarom wordt telkens duidelijk besproken. Tegenwoordig nemen mensen tenslotte niet zomaar meer iets aan, en dat is maar goed ook.

Wat ik heb geleerd over het Oerdieet

De laatste paar maanden heb ik me gericht op het volgen van een opleiding tot Orthomoleculair therapeut; ik ben nu bijna klaar en heb al enorm veel geleerd over evolutie, voeding en het optimaliseren van de gezondheid. Daarnaast lees ik ook regelmatig andere artikelen over deze onderwerpen. Daarom was ik erg benieuwd of ik nog iets nieuws zou leren van dit boek. Gelukkig wel!

Wat heb ik geleerd? Hoe de combinatie van snelle koolhydraten met vetten in een maaltijd het immuunsysteem kunnen prikkelen, waarom het testen van het cholesterolgehalte niet zo betrouwbaar is bij het voorspellen van hart- en vaatziekten. (wist je dat het gehalte omega-3 vetzuren in het bloed een veel betere marker is??) Daarnaast heeft Remko me er nog eens extra van overtuigd dat het eten van lever en schaaldieren erg belangrijk is, wil je voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.

Een van de leuke dingen is dat hij ook aanraadt dagelijks een paar stukjes pure chocolade te eten, met een cacaogehalte van meer dan 70%, en niet gelijk een hele reep. Gewoon omdat het gezond én lekker is. Toch een mooi advies voor wie met Het Oerdieet af wil vallen dacht ik zo.

Kritiek

Het nadeel van het boek vind ik de recepten. Hij gebruikt daarin erg veel nachtschades, melkproducten en granen, en daar sta ik echt niet achter. Mede dankzij mijn opleiding, waarin ik precies heb geleerd wat deze producten met je lichaam kunnen doen. Natuurlijk kunnen deze voedingsstoffen wanneer je ze af en toe eet geen kwaad en zullen gezonde mensen er echt geen last van krijgen, maar juist in deze ongezonde maatschappij waarin mensen veel chronische laaggradige ontstekingen hebben en zelfs auto-immuunziektes, zou ik er niet voor kiezen om melkproducten, granen en nachtschades in zo veel recepten terug te laten komen.

Zeker niet wanneer je in een goed onderbouwd boek eerder hebt geschreven dat deze producten veel anti-nutriënten bevatten. (maar misschien ben ik dan een ‘hardcore oerdiëter’ zoals Dokter Frank dat in zijn voorwoord zo mooi omschrijft)

Desondanks ben ik er van overtuigd dat wanneer mensen die nu volgens de Schijf van Vijf eten, Het Oerdieet gaan volgen én regelmatig de recepten uit het boek proberen (er zijn overigens extra veel recepten met vis, super!) er zeker een stuk gezonder en slanker op gaan worden.

Al met al vind ik het boek een aanrader: vooral voor degenen die nog sceptisch zijn over het oerdieet, maar ook voor degenen die wel weten hoe het werkt maar het ook eens op een wetenschappelijke manier willen lezen en voor ieder ander met interesse in deze manier van eten.

Heb je interesse in het boek? Hier bestel je eenvoudig zelf een exemplaar.

Comments 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.