Review Niven 80/20

Review: Niven 80/20

Niven8020 review-1

Thuischefs, opgelet! Er is een nieuw kookboek wat uitermate geschikt is voor de Paleo thuiskoks. Voor degenen die echt houden van koken (op niveau), degenen die eten een smaakbeleving vinden en graag nieuwe, mooie combinaties uitproberen.
Niven Kunz: 33 jaar oud, bijna 10 jaar in het bezit van een Michelinster en groenteliefhebber heeft 70 van zijn mooiste recepten op papier gezet en deze gebundeld in een prachtig kookboek. Niven 80/20
Zoals Niven zelf zegt: chefs werken niet met recepten. Ze hebben wel ergens een en ander op papier staan, van die kleine vodjes met aantekeningen bijvoorbeeld, maar die zijn alleen leesbaar voor henzelf en de rest van de receptuur zit in hun hoofd. Dat maakt het extra bijzonder wanneer zo’n chef dan toch de moeite neemt om de mooie gerechten die hij maakt wel op papier te zetten, zodat het voor iedereen toegankelijk wordt.

Het mooie aan dit boek? De nadruk van de gerechten ligt op groenten! Vandaar ook de regel 80/20: 80% groenten, 20% vlees of vis. Maar je kunt hier nog meer aanvullingen in geven; 80% biologisch, 20% niet biologisch bijvoorbeeld. Zeker binnen de Paleo levensstijl kennen wij de 80/20 regel natuurlijk maar al te goed. 80% Paleo en 20% niet Paleo: een recept wat voor veel mensen werkt!

Niven8020 review-2

Aan die 80% groenten geeft Niven op een heel creatieve manier invulling (hij heeft niet voor niets een Michelinster…), hij maakt de meest verrassende combinaties die samen voor ‘Umami’ zorgen. Een fijne smaakbeleving. Niet zoet, zout, bitter of zuur, maar méér dan dat.
In zijn boek legt Niven je precies uit waar je je (biologische) groenten het beste en het goedkoopst vandaan kunt halen en zo af en toe is er een aparte pagina waarop hij wat meer over een specifieke groente vertelt. De echte nadruk ligt natuurlijk op de mooie gerechten: stuk voor stuk zien ze er heerlijk uit en worden er vrijwel alleen heel pure ingrediënten gebruikt.
Wat dacht je bijvoorbeeld van meiknol met vanille? Of piccalilly, een heel mooi groen groentesoepje of een prachtige salade?
Maar ook vlees, vis en zoetigheden krijgen aandacht in het boek. Zo heb ik mijn oog laten vallen op de chocolade toffee.. Van die zachte caramels met chocoladesmaak, en dan een beetje zeezout erop. En je hebt er zelfs maar 5 ingrediënten voor nodig! Op de foto in het boek staat er maar 1 (snap ik, de rest hebben ze ongetwijfeld meteen opgegeten als ‘test’).

Niven8020 review-4

Zijn de recepten ook geschikt voor Paleo koks? Jazeker! Omdat er zo veel met verse ingrediënten wordt gewerkt, hoef je bijna niets aan te passen om ze bijvoorbeeld zonder granen of melkproducten te maken. Veel van de gerechten zijn zelfs helemaal geschikt zonder dat je enige aanpassingen hoeft te doen.

Het is echter niet zómaar een kookboek, want eerlijk is eerlijk, je moet wel een beetje verstand van koken hebben om de gerechten in dit boek te kunnen maken. Een goed uitgeruste keuken kan overigens ook geen kwaad. Dit zijn gerechten die je daadwerkelijk in een sterrenrestaurant verwacht, niet in de keuken van ‘wat de pot schaft’. Geen grote porties dus, maar juist klein en met de nadruk op de smaken. Eten als belevenis.

Meer weten over Niven 80/20? Of wil je een Masterclass gegeven door Niven himself bijwonen? Kijk dan snel op www.niven8020.nl. Daarnaast kun je het boek ook via bol.com bestellen.

Niven8020 review-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.