5 Tips Tegen Griep

Het is weer die tijd in het jaar. De dagen worden sneller donker en de wind wordt steeds guurder. Het is weer grieptijd…

Elk jaar komen we in deze maanden oog in oog te staan met de meeste griepvarianten. Of het nou gaat om een verkoudheid, buikgriep of andere vorm van griep. Deze maanden zijn we er het kwetsbaarst voor.

Weet dat het helemaal niet erg is om ziek te zijn af en toe. Als jij koorts krijgt toont het aan dat je weerstand nog goed werkt. Het zorgt ervoor dat virussen uit je systeem worden ‘gekookt’ waardoor jij uiteindelijk een grote opschoning houdt in je lichaam.

Sterker nog, mensen die trots zeggen ik ben nooit ziek, zijn vaak mensen waarbij de weerstand minder goed werkt. Koorts kan namelijk een gevaarlijk iets zijn als het lichaam het niet onder controle kan houden en uiteindelijk weer kan laten zakken.

Als het lichaam dit risico te groot vindt omdat je weerstand niet voldoende is, zal het niet kiezen om koorts te krijgen. Het gevolg hiervan is dat de virussen en bacteriën makkelijker vrij spel krijgen. In dit geval is het belangrijk om te gaan focussen op een goede gezondheid. De Paleo lifestyle kan je daar goed bij ondersteunen.

Even terugkomend op de griep. Mocht je het wel krijgen, dan is het fijn als je je lichaam zo goed mogelijk kan ondersteunen tijdens deze ziekte. Er zijn gelukkig heel veel methodes die je kan inzetten zodat je makkelijker en sneller door de griep heen gaat. Ik ga er vijf met je delen!

Voeding

Dit is een van de makkelijkste dingen die je kan toepassen om preventief aan de slag te gaan met je gezondheid. Hoe beter jij je lichaam door het jaar heen voedt, hoe sneller je van de griep zal afzijn. Stel dat je al griep hebt, kan je ook bepaalde voeding inzetten om je lichaam te helpen bij het bestrijden van virussen en bacteriën.

Voor het gemak heb ik even een overzichtje voor je gemaakt. Hierin beschrijf ik welke voeding je het beste kan verhogen en welke voeding je beter achterwege kan laten.

Ben je echt heel erg ziek dan zal je lichaam automatisch overgaan op vasten. We hebben vaak geleerd dat we toch moeten blijven eten als we ziek zijn, maar soms is het fijn als het lichaam alle energie kan gebruiken om de virussen aan te vallen. Eigenlijk zie je dat in de natuur bij alle diersoorten gebeuren. Het moment een dier ziek is, zondert het zich af en eet het niet meer.

Heb jij dus echt geen trek, probeer jezelf dan niet te forceren om te eten. Vocht is wel vaak belangrijk als je bijvoorbeeld koorts hebt om te voorkomen dat je uitdroogt. Maar ook dat is niet erg als je het even een halve dag overslaat mocht je er geen behoefte aan hebben. Luister altijd goed naar je lichaam en wat het aangeeft. Trust me, je lichaam knows best 😉

Supplementen

Tijdens ziekte zal je lichaam extra in zijn vitamines en mineralen voorraden putten om de aanval troepen in je lichaam te kunnen ondersteunen. Daarom is extra supplemeren in geval van ziekte niet zo’n gek idee.

Vooral vitamine C is een belangrijke bron om in te zetten tijdens ziekte. Het is niet voor niks dat ze vroeger in het ziekenhuis bij ziekte een fruitmand gaven aan je. We wisten toen al hoe belangrijk vitamine C is om te herstellen.

Je kan tijdens ziekte om het uur een vitamine C tablet innemen totdat je het gevoel hebt dat je ontlasting dunner wordt. Als dat gebeurt heb je je maximale vitamine C behaald. Het moment dat je dan mindert zal je ontlasting ook weer normaal worden. Heb je diarree dan is het natuurlijk wat lastiger meten of je al op je max zit. Maar geloof me, je kan echt heel veel bijslikken voordat je daar komt 😉

Ik heb voor jou een supplementen overzicht gemaakt van de supplementen die ik vaak inzet als ik ziek ben. Natuurlijk is het voor iedereen weer anders wat die nodig heeft, maar deze basis raad ik aan. Raadpleeg altijd de huisarts of specialist of deze supplementen geen kwaad kunnen bij jou.

Beweging (in de buitenlucht)

Ik hoef je denk ik niet te vertellen hoe belangrijk bewegen is voor het lichaam. Eigenlijk zal het beste zijn om zoveel mogelijk te slapen en als je wakker bent, een korte wandeling te maken in de buitenlucht.

De frisse lucht helpt je longen vullen met zuurstof en door het lopen worden je lymfeklieren aangezet. Je lymfeklieren zijn de opruimers van virussen in je lichaam.

Ze zitten door heel je lichaam en kunnen helaas niet vanuit stilstand geactiveerd worden. Probeer dus echt, hoe rot je je ook voelt minimaal 1x per dag een kleine wandeling te maken van al is het 2 minuten.

Houd hierbij ook rekening met hoe je je voelt. Ga niet gelijk een half uur lopen als je helemaal die kracht niet hebt. Beter korte wandelingen verspreid over de dag dan 1 lange wandeling. En na de wandeling lekker weer naar bed en proberen te slapen zodat je lymfesysteem direct alle energie weer kan gebruiken.

Stilte & Rust

Als ik maar 1 optie zou mogen kiezen tussen alle adviezen die ik in deze blog beschrijf dan zou ik gaan voor stilte en rust. Zo vaak wordt deze over het hoofd gezien. Het is zo belangrijk om jezelf rust te gunnen. Want hoe meer rust, hoe sneller je herstelt. Sterker nog, zonder rust kan het lichaam niet tot bijna niet herstellen. Pak die rust dan ook!

Vaak hebben mensen een bepaald idee wat rust betekent. Lekker een dagje Netflixen bijvoorbeeld. Maar tv kijken is niet rusten. Het zorgt er juist voor dat het systeem geprikkeld wordt.

Beter nog kan je een boek lezen waar geen diepzinnige vraagstukken in worden gesteld zoals zelfhulpboeken, of boeken waar je heel veel over na gaat denken. Probeer echt in stilte te zitten met een kopje verse tijmthee met honing bijvoorbeeld.

Natuurlijk kan je dan af en toe wel Netflixen om de dag door te komen, zolang je daarnaast ook echt je rust pakt.

Ademhaling

Zonder zuurstof is er geen leven. Zonder ademhaling geen zuurstof. We vergeten vaak hoe belangrijk ademhalen is voor ons. We nemen het voor lief omdat het automatisch gaat. Maar door goed te ademen zorg je voor het afweervermogen van je lichaam. Wim Hof is hier een specialist in, misschien ken je hem wel The Ice Man.

Hij heeft zichzelf eens met een e.coli bacterie (hiervan krijg je vaak ernstige maagklachten met braken tot gevolg) ingespoten en alleen door ademhalingsoefeningen ervoor gezorgd dat zijn lichaam dit direct kon opruimen zonder ziek te worden.

Dit heeft hij gedaan voor wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoekteam zei toen tegen hem: ‘Maar alleen jij kan dat, niemand anders die dat op die manier kan’. Hij heeft vervolgens 20 willekeurige mensen gekozen die nog nooit van hem gehoord hadden of van zijn ademhalingstechnieken.

Hij is 2 weken met ze aan de slag gegaan om het aan te leren waarnaar ze ook geprikt werden met het virus. Geen van de mensen is ziek geworden ervan.

Het is echt fantastisch wat het zelfhelend vermogen van het lichaam kan! Blijf daarin geloven en help je lichaam een handje. Wil je meer weten over deze ademhalingstechnieken, Wim Hof deelt veel op Youtube.

Bekijk maar eens dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=0BNejY1e9ik

Heb jij nog tips die je graag wil delen naar aanleiding van dit artikel? Laat het weten in een comment hieronder.

Liefs,

Danielle

Comments 3

  1. Ik zou zeker ook vit D3 aanraden in de wintermaanden, eigenlijk het hele jaar door maar zorg dat je aan minimaal 25mcg per dag komt.

    1. Thnx voor de input Ceciel!

  2. Mooie tips!
    Kippenbouillon schijnt ook goed?

    Je schrijft al dat vocht van belang is, het helpt enorm om na het opstaan een glas of 2 met lauw water en citroen te nemen en ook bijv tussen de maaltijden.
    Tijm is ook lekker om thee van te trekken net als rozemarijn

    Gember en kurkuma kunnen ook helpend zijn en knoflook inderdaad.

    Of bijv een soep met groentes en dan kruiden etc

    Bedankt voor je blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.