Banaan vs Bakbanaan

Banaan vs. Bakbanaan

Banaan vs Bakbanaan

Bij ieder recept met bakbanaan wat ik plaats krijg ik gegarandeerd minstens één keer de vraag: “Kan dit ook met gewone banaan?”

Mijn antwoord is steevast “nee, dat kan niet.” Dat klinkt misschien niet aardig, maar het kan ook echt niet. Door een gewone banaan te gebruiken in plaats van een bakbanaan (en andersom) krijg je namelijk een heel ander resultaat. Ik bedoel maar, in je verse fruitsalade snijd je ook niet even een bakbanaan, toch?

Om jullie wel wat uitleg te geven over mijn enigszins botte antwoord, leg ik hier uit waarom je die twee dan toch echt niet uit kunt wisselen.

De verschillen tussen banaan en bakbanaan

We kennen ze allebei, bananen en bakbananen, ze lijken zelfs op elkaar en zijn ook nog eens familie van elkaar. Maar toch is er een groot verschil! Het is niet voor niets dat de gewone banaan volop in onze supermarkten te vinden zijn en de bakbananen vrijwel alleen bij de toko.

Jammer, want bakbananen zijn heel veelzijdig in gebruik, erg gezond én heel lekker.

Waar we in Nederland massaal bananen eten als fruit, wordt de bakbanaan in enorm veel gerechten in Midden- en Zuid-Amerika en Afrika gebruikt als zijnde een groente. Hieronder heb ik de grootste verschillen voor je op een rijtje gezet:

BanaanBakbanaan
Zoet van smaakZetmeelrijk
In gerechten gebruikt als fruitIn gerechten gebruikt als groente
Zacht van structuurHard, stevig van structuur
Korter dan bakbananenLanger dan bananen
Dunnere schilDikkere schil
Alleen rauw te eten wanneer deze rijp (geel) isNiet geschikt om rauw te eten
Bevat 83% vochtBevat 65% vocht
In alle stadia van rijpheid (van groen tot zwart) te gebruiken in gerechten

Het grootste verschil zit hem in de smaak en structuur: een banaan is erg zoet en zacht, maar de bakbanaan juist zetmeelrijk en stevig. Een voordeel van de bakbanaan is dat je deze ook groen kunt eten: soms heeft dat zelfs de voorkeur in een recept vanwege de structuur die het aan een gerecht heeft.

Daarnaast is een groene bakbanaan bijvoorbeeld heel rijk aan ‘resistent zetmeel’: een zetmeel wat een goede darmflora bevordert. (meer daarover lees je hier) Hoe geler/zwarter de bakbanaan is, des te meer van deze zetmelen er om zijn gezet in suikers wat op zijn beurt leidt tot een zoetere smaak.

Een gewone banaan bevat nog meer suikers en heeft bovendien ook een hoger vochtgehalte; het bevat juist een veel lagere hoeveelheid zetmeel. Over het algemeen zorgen zetmelen voor een stevig doch elastisch bindend effect waardoor het eindresultaat (zoals bijvoorbeeld deze wraps) óók stevig maar toch flexibel wordt.

Wie een gewone banaan aan eenzelfde recept toe zou voegen zal zien dat de baktijd een stuk langer is (vanwege het vochtgehalte) en het eindresultaat zacht, slap en breekbaar is. Dat is eigenlijk het verschil tussen een goed gelukt recept en een totale mislukking.

Bakbanaan in een recept – groen of geel?

Misschien ben je al overtuigd en wil je graag iets met bakbanaan gaan maken (ik hoop het, want het is echt lekker!). Alleen dan loop je weer tegen het volgende punt aan: neem je een groene of gele bakbanaan mee??

In de meeste van mijn recepten met bakbanaan staat precies aangegeven welke variant je nodig hebt. Meestal zal dat een groene bakbanaan zijn. Kun je ook een gele gebruiken? Ja, maar dan verandert de smaak van het recept aanzienlijk en daarnaast heeft dit ook invloed op de structuur. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bevat een groene bakbanaan tenslotte meer zetmeel, en een gele bakbanaan meer suikers. De gele variant is dus echt een stuk zoeter van smaak dan de groene. Hoe groener – des te neutraler van smaak.

Ook tijdens het bakken merk je het verschil tussen een groene en gele bakbanaan. Een groene bakbanaan is lastig om te schillen, maar wanneer je er mee gaat bakken is deze juist gemakkelijker om mee te werken. Deze zal veel minder snel aanbakken dan een gele/zwarte (vanwege het suikergehalte).

Lees dus altijd goed het recept en gebruik het liefst het soort bakbanaan wat aangegeven staat.

Bakbanaan: de moeite waard

Toch is dat tripje naar de toko om bakbananen te halen echt de moeite waard! Probeer het maar eens. Bakbananen zijn over het algemeen erg goedkoop, gezond, lekker en echt heel veelzijdig.

Mijn favoriete manier om een (liefst groene!) bakbanaan te eten als een soort chips. Je snijdt de bakbanaan in schijfjes en bakt ze vervolgens aan beide kanten goudbruin in wat kokosolie. Bestrooid met wat grof zout en knoflookpoeder is dat voor mij een echte traktatie! Hier vind je het recept (met video).

Comments 26

  1. Ik ben geen fan van grote supermarktketens, maar mocht er geen toko in de buurt zijn, de Jumbo verkoopt ook bakbananen.

  2. En wist je dat je bakbananen ook heel goed kan invriezen. Ik haal altijd een heel stel bij de toko en doe ze in de vriezer.
    Als je ze voor gebruik laat ontdooien haal je ze makkelijk uit de schil, groet Dirkje

  3. Hoi marinka, als je de bakbananen bakt in de pan, is het dan de bedoeling dat ze zacht zijn als je ze eet of blijven ze wat hard? Kan je ze ook in de oven maken, en hoe lang dan? Dank je wel!

    1. Post
      Author

      Hoi Christine, dat ligt eraan of je groene of geel/zwarte bakbananen gebruikt. Wanneer je een groene bakbanaan in de pan bakt (in plakjes) dan wordt deze wat knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Een geel/zwarte bakbanaan is altijd zacht wanneer je deze bakt.
      In de oven zal ongetwijfeld kunnen, maar ik heb geen idee hoe lang! Kwestie van uitproberen 🙂

  4. Nee hoor, je antwoord is helemaal niet bot. Gewoon een helder. Goed uitgelegd. Top! Als tropenkind ken ik uiteraard de verschillen goed. Erg lekker: Hele Groene bakbanaan roosteren op de bbq. Bestrooi daarna met wat zout. In oker- en pindasoep doen we tom-tom (een flinke bol gestampte bakbanaan. Diameter 6-7 cm. Kan van Zowel groene als rijpe bakbanaan). Restant vd tom-tom wordt de volgende dag vaak in plakken gesneden en gebakken. Bestrooid met SUIKER (jawel)! Waren we als kond dol op. Yammie 😉 met een Beetje zeezout erover is het trouwens ook lekker als hartige hap.

  5. Beste Maria,
    Heb je recept voor tostini’s gemaakt met bakbanaan. Wat een heerlijkheid!!! Ik kende de bakbanaan nog niet, maar de smaak met wat zout, is ongekend lekker en heeft zelfs iets weg van een aardappel! Dit gaat zeker een can mijn favorieten worden! Bedankt!

  6. Is een groene bakbanaan als nog niet moeilijker verteerbaar (door het hoge zetmeel gehalte) dan een iets gelere bakbanaan? Ik durf die hele groene nooit zo goed te eten, omdat ik lastige darmen heb. Nu eet ik ze dus altijd als ze half geel zijn geworden, dus deels groen en deels geel, of helemaal geel.

    1. Post
      Author

      Het verschilt enorm per persoon of je een groene bakbanaan kunt verteren of niet, en ook de hoeveelheid maakt nog een verschil. Resistent zetmeel is ontzettend goed voor de darmflora, maar hoe je erop reageert kan ik natuurlijk niet voorspellen 😉 Van moeilijker verteerbaar is echter geen sprake, aangezien andere mensen juist weer wat meer moeite hebben met de gele bakbanaan.
      Probeer desnoods een paar stukjes (gegaard natuurlijk) en kijk hoe je je voelt, dan pas weet je het.

      1. Bedankt voor je reactie! Toch maar eens wat stukjes uitproberen dan. Het scheelt ook dat ik geen grote pan heb en daardoor altijd maar een halve bakbanaan tegelijk kan bakken. 🙂

    1. Post
      Author
  7. Mijn moeder bakte altijd gewone bananen en dat heb ik ook jarenlang gedaan. Een beetje stevige, nog niet helemaal rijpe banaan is ook prima te bakken alleen veel zoeter…

    1. Post
      Author
  8. Beste Marinka,

    Heb een vraag wat betreft bakbanaan op de bbq. Wil graag bakbanaan op de bbq doen gemarineerd in kokossaus. Paar weken geleden dit proberen te maken maar vond de banaan niet zo lekker, beetje een grove structuur (leek wel rauw) terwijl ik ze een beste tijd op de bbq had liggen. Hoe krijg ik de banaan wat zachter en zoeter? Of moet ik een rijpere banaan gebruiken?

    1. Post
      Author

      Hi Henry! Ikzelf heb dat nog nooit geprobeerd, maar ik zou de banaan dan inderdaad óf langer laten garen (een gare bakbanaan hoort zacht en wat smeuïg vanbinnen te zijn) of een rijpere bakbanaan gebruiken 🙂

  9. Ik was bij de toko en vroeg om een gele bakbanaan. Ze zeiden me dat de groene bakbanen zijn, maar dat de gele bananen geen bakbanen zijn, terwijl het uiterlijk toch echt gelijk is aan de groene bakbanaan, alleen de kleur dus niet.
    Ik kocht toch de gele en nu ligt ie hier… is het nu een zoete of een hartige (bak)banaan? Kan ik er muffins van maken of worden die dan hartig ipv zoetig en is het veiliger om er pannenkoeken van te maken?

  10. Dag Marinka weet jij misschien hoe het zit met histamine in bakbananen? Gewone bananen zijn histamineopwekkers en kan je beter niet of niet zo vaak eten als je histamine niet goed kunt afbreken maar weet jij misschien of dit met bakbananen ook zo is? Als ik jouw stukje lees heeft een bakbanaan toch een wat andere samenstelling.

    1. Dat zou ik eigenlijk ook niet weten. Het kan zijn dat het vrij veel histamine bevat, maar dan nog verschilt het per persoon hoe je erop reageert.

  11. Ik heb wat bakbananen gevonden bij de AH en meegenomen om wat receptjes uit je (gewéldige!!) ontbijtboek te maken. Ze zijn inmiddels geel. Waarom zijn groene bakbananen beter dan gele? Had ik ze beter gelijk kunnen invriezen misschien?
    Dank vast!!

    1. Groene bakbananen zijn steviger en je kunt er makkelijk plakjes van snijden om tostones of bakbananenchips van te maken. Gele bakbananen zijn te zacht en daarnaast veel plakkeriger waardoor het gemakkelijk aan je pan vast plakt en niet krokant worden. De gele/zwarte bakbanaan is wel heel lekker om in andere gerechten te verwerken (sluit deze dus niet uit!).

  12. Na ondertussen een jaar in zuidamerika te zitten kon ik aan het thuisfront niet uitleg wat een plátano is na het lezen van je stuk weet ik nu in nederland is dat een bakbanaan.
    Nu lees ik over niet bakken van de bakbanaan als hij geel is lekker juist in repen over de gehele lengte gesneden in de koekenpan 2 a 3 minuten per Kant en klaar ja is zacht maar ook lekker warm en zoet en steviggenoeg om zo uit de pan te halen. Hier wordt dat vaak bij elke maaltijd gegeten goedkoop en erg lekker. Als ontbijt worden de bakbanaan met schil en al un stukken gesneden min de toppen gekookt tot ze lekker zacht zijn uit de schil gehaald en gepureerd klaar voor ontbijt variatie met wat geraspte kaas of een gebakken plak vleeswaren.
    Of uitgebreider in een puree met verduras, Yamen chino of yuka. Maar dar zijn weer heel Andere groenten.
    Groeten uit Venezuela

  13. Je brownie is hier een favoriet! 2 jaar terug werd bij mijn zoon een lekkende darm geconstateerd. En hij is gek op brownies…wat nu?! Toen kwam ik jouw recept voor deze brownie tegen en bij welke gelegenheid dan ook; altijd bij iedereen een succes 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.