Paleo eten in 2018 - in 7 stappen

Beginnen met Paleo in 2018, zo houd je het vol – in 7 stappen

Paleo eten in 2018 - in 7 stappen

Vol goede voornemens voor het nieuwe jaar? Voor je het weet slaat de klok middernacht, wordt de lucht versierd met vuurwerk en vervolgens word je op 1 januari wakker. Een gloednieuw jaar waarin je je misschien voor hebt genomen om te beginnen met Paleo (of opnieuw een poging te doen). Hoe zorg je er nu voor dat je jouw voornemen daadwerkelijk vol gaat houden? Hoe begin je met je nieuwe voedingspatroon en welke veranderingen maak je daarvoor? En sterker nog: welke mindset neem je aan?

Door die vragen te beantwoorden pluk je niet alleen in januari en misschien een deel van februari de vruchten van je gezonde lifestyle, maar echt het hele jaar. Met als gevolg dat 2018 je fitste en gezondste jaar tot nu toe wordt.

Stap 1 – Informeer jezelf

Paleo gaan eten of je gezonde voedingspatroon opnieuw oppakken is natuurlijk een mooi voornemen. Je verdiept je een beetje in de materie en denkt dat dit je zeker gaat lukken. Geen brood? Oké. Geen pasta? Prima. En geen suiker? Ook goed. Maar voor je het weet sta je ergens in de stad en wil je gaan lunchen, daar zit je dan met alle brood-opties om je heen. Geloof me, dat moment gaat komen.

Wanneer je niet weet waarom je geen brood meer gaat eten is het veel makkelijker om te zeggen ‘nou vooruit dan maar, ik eet gewoon wel een boterham.’ Doe je dit in de eerste 30 dagen na je bent begonnen? Dan geef je je nieuwe voedingspatroon niet de kans die het verdient en krijg je lichaam ook niet de kans zich aan te passen. Weet je echter wél waarom je geen brood meer eet met een Paleo voedingspatroon, dan haal je die kennis even kort naar boven in je hoofd en is de keuze om dit niet te eten een stuk sneller gemaakt. Met de juiste mindset maak je dat nog makkelijker, maar daar kom ik hieronder op terug.

Kortom; lees je in wat Paleo nu precies is voor je er aan begint. Op deze pagina vind je een overzicht en vervolgens worden de meeste onderwerpen op deze pagina uitgebreid belicht.

Paleo eten in 2018 - in 7 stappen

Stap 2 – Zoek praktische informatie, tips en trucs

Nu je weet waarom Paleo is wat het is en waarom je bepaalde voedingsmiddelen wel en niet eet binnen dit voedingspatroon, is het zaak om uit te zoeken hoe je dit toe gaat passen in de praktijk. In jouw eigen leven. Dat is tenslotte where the magic happens en waar je echt het verschil kunt maken. Hoe ga je je lunches voorbereiden? Hoeveel tijd heb je daarvoor en welke gerechten kun je dan maken? Hoe deel je je voorraadkast in, wat heb je allemaal nodig? Waar vind je ingrediënten die binnen het Paleo voedingspatroon passen in je vaste supermarkt? Of wil je ergens anders je inkopen gaan doen?

Je hoeft natuurlijk geen excel schema te maken waarin alles staat. Soms is het echt wel goed om voor een verrassing te komen te staan namelijk. Maar eigenlijk heb ik dat allemaal al voor je uitgewerkt in mijn boek Eet Paleo in 7 Stappen. Ik ben wel zo’n pietlut namelijk, of ik help anderen graag zo volledig mogelijk 😉

Natuurlijk kun je ook weer op deze pagina kijken voor aanvullende tips en trucs. Bijvoorbeeld over invriezen en welke pannen je nodig hebt. Maar ook over slowcookers en hoe lang je je eten kunt bewaren in de koelkast. Hoe je kunt reageren als iemand commentaar heeft op jouw nieuwe voedingspatroon staat er trouwens ook bij.

Stap 3 – Gebruik support van anderen

Dat brengt me ook meteen op stap 3. Support van anderen kan een heel groot verschil maken. Voor sommigen zelfs hét verschil tussen succesvol een nieuw voedingspatroon aannemen of binnen 2 weken weer met ijs en chocola op de bank zitten. Ik denk dat jij bij de eerste groep wilt horen, dus laten we eens kijken hoe je voor wat sociale support kunt zorgen.

Allereerst kun je je aanmelden bij de Paleo Magazine facebookgroep – daarin kun je je vragen over paleo kwijt, of gewoon een keertje je frustratie of successen delen, want dat is ook weleens fijn. Als er dan echt niemand in je directe omgeving is die je wil steunen bij je nieuwe voedingspatroon, dan heb je altijd nog heel fijne online support.

Nog fijner is het natuurlijk wanneer iemand achter jouw voedingskeuzes staat die dicht bij je staat. Misschien is er wel een vriendin of familielid die mee wil doen, heeft je partner hetzelfde voornemen, of heeft de buurvrouw ook wel interesse. Zo sta je er niet alleen voor in jouw Paleo onderneming en kun je samen uitzoeken hoe je dit nieuwe voedingspatroon haalbaar maakt. Naar de ander appen dat je géén stuk verjaardagstaart hebt genomen terwijl je ergens op visite bent kan ook een heel goed gevoel geven trouwens.

Stap 4 – Verander je mindset

Van alle 7 stappen die ik hier omschrijf is je mindset de meest krachtige. Met de juiste instelling zet je al een enorme stap richting succes. Ga maar eens voor jezelf na; ga je Paleo eten omdat je denkt dat het zo hoort, of omdat je vindt dat je een paar kilo af ‘moet’ vallen? Of ga je Paleo eten omdat je ervoor kiest om echt goed voor jezelf te zorgen? Zodat je meer uit je leven kunt gaan halen?

Het zal je niet verbazen dat de groep mensen met die laatste instelling veel makkelijker hun doel behalen en succesvol hun voedingspatroon zullen veranderen. Hoe zit dat bij jou? Dit is denk ik meteen het juiste moment om je te vertellen dat Paleo géén dieet is, maar een lifestyle. Het is niet bedoeld om even een paar kilo af te vallen. Het is bedoeld om je lichaam in balans te brengen door veel voorkomende allergenen te vermijden en je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft, in overvloed. Dat kan inderdaad betekenen dat je daarmee wat afvalt. Maar als dat je enige doel is dan zal het je vaak juist niet lukken, bijzonder hoe dat werkt. Meer daarover lees je hier.

Paleo eten in 2018 - in 7 stappen

Stap 5 – Laat ook een beetje los

Dat brengt me meteen bij stap 5 – laat ook een beetje los. Met de juiste mindset ben je niet ongelofelijk streng voor jezelf. Je vindt niet dat je gefaald hebt als je broek een dagje iets strakker zit (hallo hormonen), je bent niet boos op jezelf wanneer je iets hebt gegeten wat ‘niet paleo is’ en je gaat niet extra sporten wanneer je vindt dat je teveel hebt gegeten.

Met de juiste mindset beschouw je alles als een leerweg. Iets gegeten wat niet Paleo is maar wel heel erg van genoten? Prima! Je weet nu waarom deze voeding niet super goed voor je is, maar je beseft ook dat het soms geen kwaad kan om zoiets te eten omdat je er mentaal wél blij van wordt. Iets teveel gegeten? Geen probleem, volgende keer laat je je beter leiden door je hongergevoel en maak je je portie misschien iets kleiner of schep je geen tweede keer op. Je broek een dagje strakker? Kan gebeuren, je gaat na wat je allemaal hebt gegeten, of je meer stress hebt gehad of dat je menstruatie er juist aan zit te komen. Je leert, accepteert en gaat verder.

Loslaten is: niet de allerbeste Paleo-eter ooit willen zijn, maar juist iemand die het goede doet voor zichzelf.

Stap 6 – Beginnen met Paleo

Vervolgens is het tijd om te beginnen! In de eerste 30 dagen kun je het grootste verschil maken en ervaren wat Paleo voor jou en jouw lichaam kan doen. Door meteen 30 dagen Paleo te gaan eten kun je je lichaam als het ware een reset geven. Je stofwisseling past zich aan, je vult je voedingsstoffen opnieuw aan en je lichaam went aan deze nieuwe manier van eten.

Je kunt het ook langzaam aanpakken, maar het zal dan langer duren voor je resultaat zult zien. De kans is dan net wat groter dat je al stopt voor je lichaam zich echt aan heeft gepast.

Kortom: begin met een Paleo Challenge van 30 dagen! Toevallig organiseer ik er zo eentje van 2 t/m 31 januari. In het januarinummer van Paleo Magazine vind je een compleet maaltijdplan om 30 dagen Paleo te kunnen eten. Inclusief alle recepten. In de facebookgroep van Paleo Magazine ben je van harte welkom voor support. Daar zijn nog heel veel meer mensen die deze maand met je meedoen.

Schrijf je dus snel in voor de facebookgroep en zorg dat het magazine klaar ligt. Je bent natuurlijk niet verplicht om het maaltijdplan te volgen, maar het kan een goede richtlijn zijn voor beginners.

Paleo eten in 2018 - in 7 stappen

Stap 7 – Vergeet niet te genieten

Mijn motto is niet voor niets: “Eet Paleo en geniet”. Gezond eten moet leuk én lekker zijn, anders is het niet vol te houden.

Met dat motto is deze hele website gebouwd. Met dat motto heb ik mijn kookboeken geschreven (Eet Paleo in 7 Stappen is trouwens heel fijn voor beginners, echt alles staat erin). En met dat motto maak ik werkelijk ieder recept wat je van me terug vindt.

Wie wil er nou gezond eten als het helemaal niet leuk is?? Ik niet. Kortom: geniet lekker van dit avontuur, maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.

Comments 6

 1. Het klinkt heel mooi en ik wordt er ook enthousiast van, zeker als er een 30 dagen challenge aangeboden wordt met recepten om te kunnen starten.

 2. t klinkt zo mooi en ik zou t willen maar loop tegen belemmering aan.
  Ik wil eten wat de directe omgeving me bied.
  Cocos producten, mango, avocado en weet ik al niet meer zijn allemaal exoten die zeer belastend zijn voor de plaatsen waar ze vandaan komen.
  Hoe zoek ik daar alternatieven voor die wel hier vandaan komen. Minder duur graag en minder belastend.
  Ik ben absoluut al een jaar in de twijfelfase. Dit houdt me tegen.

  1. We raden je aan om vooral te eten wat haalbaar is voor jou en niet te streng zijn voor jezelf. Gezonde vetten kun je ook uit lokale producten halen 🙂

 3. Niet te moeilijk denken, geen potjes en pakjes, verse groenten en om de dag een shake van vers fruit en groente ipv brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.