Boekentips bij zwangerschap en geboorte

De fijnste boeken over een natuurlijke zwangerschap en geboorte

Boekentips bij zwangerschap en geboorte

“Welke boeken kun jij aanraden rondom zwangerschap en bevallen?” – op social media deelde ik zo af en toe wat ik allemaal aan het lezen was tijdens mijn zwangerschap, maar ik krijg regelmatig de vraag of ik ze allemaal op een rijtje wil zetten. Uiteraard doe ik dat met plezier! Het is namelijk best een uitdaging om goede boeken te vinden wanneer je je zwangerschap iets natuurlijker wilt doorlopen dan gemiddeld, en hetzelfde geldt voor de bevalling en daarna de opvoeding van je kindje. Gelukkig zijn die boeken er wél, en bevatten ze ook nog eens heel waardevolle informatie waar ik heel veel aan heb gehad. Hieronder vind je mijn favorieten!

Zwangerschap en voeding

Je bent zwanger, en dan..? De voedingsadviezen die je bij de verloskundige krijgt (als daar überhaupt al iets over wordt gezegd) sluiten misschien totaal niet aan bij hoe jijzelf eet, of wellicht zet je zo je vraagtekens erbij. Zo vond ik het bijvoorbeeld heel vreemd dat er wordt geadviseerd om niet teveel vitamine A binnen te krijgen (bijvoorbeeld uit lever), terwijl dat zo belangrijk is voor de vorming van slijmvliezen. En eidooiers niet rauw eten? Juist als eidooiers nog zacht zijn krijg je er de meeste voedingsstoffen uit binnen, welke heel belangrijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van het mooie kindje in je buik. Laat ik over foliumzuur als supplement nog maar niet beginnen – ja, foliumzuur is belangrijk, maar wist jij dat je veel beter folaat kunt nemen?

Deze boeken hebben mij enorm geholpen bij het maken van voedingskeuzes tijdens mijn zwangerschap:

Eet je Paleo of in die trant? Dan ga je dit boek heel fijn vinden. Ook wanneer je nog twijfelt wat nu echt goede voeding is trouwens. Absolute aanrader! Ik heb mijn kopie aan de verloskundige gegeven, die het erg interessant vond.

Dit boek gaat niet alleen in op voeding, maar ook op levensstijl en suppletie. Leest makkelijk weg en bevat fijne weetjes.

Dit boek leert je niet alleen hoe je de darmflora van je kindje het beste op kunt bouwen, maar ook hoe JIJ dat nu al kunt doen tijdens je zwangerschap. Met voeding. Deze kennis is zo belangrijk, eigenlijk zelfs al voor je zwanger wordt.

Boekentips zwangerschap

Zwangerschap en geboorte

Bij je eerste bezoek aan de verloskundige word je al snel overspoeld met informatie. Je krijgt een echo (en wil je die eigenlijk wel?) en er worden allerlei onderzoeken voorgesteld rondom je pasgeboren kindje. Toen ik vertelde de 20-weken echo niet te willen, en thuis wilde bevallen in bad, kreeg ik meteen het stempel ‘anders dan anders’ en moest er worden overlegd of dit allemaal wel oké was. Gelukkig stapte ik over naar een andere verloskundige die hier helemaal voor open stond en mij geweldig heeft begeleid, maar als ik niet had geweten dat het ook anders kon.. Dan weet ik niet of ik wel zo’n fijn gevoel over had gehouden aan mijn zwangerschap. Zwanger zijn is tenslotte een heel bijzonder proces, en geboorte nog meer. Ikzelf vond het heel belangrijk om in die tijd helemaal in mijn kracht te staan en niet het gevoel te hebben dat me iets op werd gedrongen.

Wat vond ik dit een heerlijk boek! Deze gaat volledig over bevallen op jouw eigen manier, met alle opties die je hebt en om je zelfvertrouwen te geven dat het ook echt anders kan. En wat de gevolgen van bepaalde interventies kunnen zijn. Aanrader, deze moet je als bewuste vrouw gewoon in je kast hebben staan.

Je kent ze wel, boeken die je zwangerschap van week tot week beschrijven. Gelukkig is er ook een meer natuurlijke variant op dit soort boeken, waarin je heel veel fijne tips krijgt om jezelf je gehele zwangerschap goed te voelen. Dit was het eerste zwangerschapsboek wat ik kocht en ik heb er 41 weken en 3 dagen lang van genoten.

Extra tip: de wekelijkse mailtjes van Poppy to Pumpkin zijn echt heel leuk om te ontvangen.

Boekentips zwangerschap

En daarna…

Dan is baby er ineens. Nouja, ineens, je hebt er wel wat voor moeten doen natuurlijk. Maar hij of zij is er en ineens ben je in een soort rollercoaster beland! Eén van de belangrijkste zaken daarbij is dat jij als moeder goed herstelt en gezond blijft, want jij bent degene die voor het grootste deel voor je kindje zal zorgen. Geloof me, het is heel makkelijk om daar aan voorbij te gaan. Op dat moment wil je liefst alles voor je baby doen en dat je zelf dan nog moet eten, ach, dat kan later nog wel. Slapen als baby slaapt? Je hebt nog zo veel te doen!

Onderstaande boeken helpen je hier een beetje bij. Tip: vraag familie en vrienden of ze maaltijden voor je meenemen wanneer ze op kraamvisite komen. Dit maakt écht een enorm verschil!

Blijf je moe na je zwangerschap (ook al is je kleintje inmiddels al een paar jaar oud)? Of heb je sinds je zwangerschap allerlei klachten die niet weg gaan? Dit boek leert je herkennen wat de oorzaak daarvan is, en wat je eraan kunt doen.

Een echt basisboek voor de vaders en moeders die hun kindje graag zo natuurlijk mogelijk opvoeden. Vrijwel alles wat je zou willen weten staat in dit boek, en je krijgt ook nog eens veel verschillende opties zodat je zelf kunt bepalen welke methode/aanpak jou het meeste aanspreekt.

Oké, dit is officieel geen boek, maar wel een aanrader. Kiind magazine heeft lekker veel artikelen over natuurlijk ouderschap. Heel fijn om te lezen!

Boekentips zwangerschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.