De vals-positieve Paleo-er

Nee, ik heb het nu niet over iemand die op een valse manier positief is over Paleo. Gelukkig niet! Ik kan me voorstellen dat zo iemand heel irritant zou zijn. Wat een vals-positieve Paleo-er dan wel is? Dat leg ik je hieronder uit. Misschien ben jij er wel een van?

De definitie van een vals-positieve Paleo-er

Een vals-positieve Paleo-er is iemand die ogenschijnlijk veel successen heeft behaald door Paleo te eten, maar deze persoon heeft tegelijkertijd nog steeds een ongezonde relatie met voeding. De vals-positieve Paleo-er ziet er goed uit, medische klachten zijn verminderd en deze persoon voelt zich fit en energiek. Het perfecte plaatje. Op de achtergrond is dit echter anders, want wat alle vals-positieve Paleo-ers met elkaar gemeen hebben is dat ze hun voedingspatroon als dieet zien. Ze hebben bepaalde voeding bestempeld met ‘goed’ of ‘slecht’, tellen calorieën, laten hun gewicht bepalen hoeveel ze die dag mogen eten van zichzelf en negeren hun hongergevoel.

Goed en slecht

Wanneer de vals-positieve Paleo-er iets uit de categorie ‘slecht’ eet gaat ze extra sporten, staat ze vaker op de weegschaal en voelt ze regelmatig aan de (vaak niet aanwezige) vetrolletjes voor de spiegel. Ze straft zichzelf met negatieve gedachten (bijvoorbeeld: ‘ik ben dom en heb geen zelfbeheersing omdat ik iets ‘slechts’ heb gegeten’) of beperkt de voedingsinname hierna om deze ‘fout’ te vereffenen.

Klinkt dit al herkenbaar?

Recipe for disaster

Ikzelf was ook zo! Ik ging in de eerste plaats Paleo eten om mezelf gezonder te voelen. Maar ik zag het tegelijkertijd ook als dieet om eindelijk mijn droomlichaam te bereiken. Dat ik vetten nodig had, had ik al snel door. Mijn angst voor vetten verruilde ik probleemloos voor een angst voor koolhydraten en alles met suiker. Ik dwong mezelf meer te sporten wanneer ik naar mijn idee teveel had gegeten (vaak had ik dan eindelijk genoeg op, in plaats van te weinig zoals ik normaal deed) en stond elke dag opnieuw op de weegschaal. Ik zag er best goed uit en was slanker dan ik nu ben, en ik had ook veel energie. Toch was dit een recipe for disaster, want op die manier leven kun je niet langdurig volhouden. Het gaat altijd een keer ten koste van je gezondheid.

Stressrespons

Eten heb je nodig. Wanneer je een mens bent en je leeft op aarde, dan heb je voeding nodig. Daar kunnen we het allemaal wel over eens zijn. Er is echter een enorm verschil wanneer het aankomt op het omgaan met voeding. Eet je ontspannen om jezelf echt te voeden, vanuit zelfliefde? Of bepaalt jouw zelfbeeld juist wat, wanneer en hoeveel je eet? Oftewel: eet je onder invloed van stress?

Iedere keer dat je over jezelf oordeelt wanneer je eet, breng je lichaam in een stressrespons. De momenten waarop je jezelf niet voldoende voeding gunt. De momenten waarop je jezelf ’s avonds laat nog dwingt te gaan sporten omdat je teveel hebt gegeten. En de momenten waarop je al kijkend in de spiegel jezelf vertelt dat je er niet goed uitziet. Al die momenten veroorzaken een stressrespons, met alle gevolgen van dien.

Stress? Dit kan er gebeuren:
 • Minder goede opname van voedingsstoffen
 • Maagzuurproductie is niet optimaal
 • Te weinig speekselaanmaak
 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename (en dit niet kwijt kunnen raken)
 • Slaapproblemen
 • Eetbuien
 • Verstoorde darmflora
 • Wisselende ontlasting (diarree of juist verstopping)

De kracht van gedachten

Negatieve gedachten over jezelf kun je vergelijken met een auto-immuunziekte.

Dat klinkt heftig. Maar in het geval van een auto-immuunziekte valt het lichaam zichzelf aan. Dat is precies wat je doet wanneer je jezelf vertelt dat je niet goed genoeg bent omdat het getal op de weegschaal anders is dan je had gewild. Of wanneer je op vakantie een ijsje eet en jezelf daar schuldig over voelt.

Controle door loslaten

Misschien is dit artikel inmiddels een feest van herkenning, alhoewel, zo’n feest zal het niet zijn. Ik weet dat het niet fijn is om zo in het leven te staan. Simpelweg omdat ik dat ook heb gedaan.

Achteraf kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit op die manier in het leven heb gestaan. En ik durf te zeggen dat ik, sinds ik mijn gedachtepatronen positief ben gaan veranderen, nog meer energie heb gekregen. Oja, en ik ben tevreden met mezelf en hoe ik eruit zie. Ik geniet van alles wat ik eet. En bovenal: ik heb een gezonde relatie met voeding waarbij ik bewust kies voor gezond eten omdat ik mezelf daar fysiek het beste bij voel. Maar ik doe ook niet moeilijk over wat frietjes hier, een ijsje daar of een handje chips. Ik kan stoppen met eten wanneer ik genoeg heb, zonder de behoefte om alles op te eten wat in het zicht is. Ik heb controle, door juist los te laten.

De positief-positieve Paleo-er

De stap van vals-positief naar positief-positief is niet groot, maar vereist heel wat zelfreflectie. Soms is het best hard werken om er te komen. Een positief-positieve Paleo-er staat namelijk heel anders in het leven. Deze persoon ziet er goed uit omdat hij/zij straalt, is tevreden met zichzelf en heeft een lifestyle gevonden die bij hem/haar past. De positief-positieve Paleo-er eet niet per definitie 100% Paleo, gewoon omdat diegene uit heeft gevonden dat wat rijst prima verteert en dat hij/zij daar van geniet (of welk ander voedingsmiddel dan ook). Deze persoon is zich bewust van de effecten van voeding op zijn lichaam en weet precies wanneer hij wat kan eten, wanneer het goed voelt. Diegene staat dicht bij zichzelf en staat vooral positief en open in het leven.

Hoe kom je daar?

Zoals ik hierboven al zei vereist dit proces best wat zelfreflectie en soms hard werk. In een artikel omschrijven hoe je daar komt is daarmee heel lastig, maar ik geef je graag tips en trucs waar je zelf mee aan de slag kunt.

 • Wees je bewust van negatieve gedachten en maak er meteen iets positiefs van. Negatief denken over jezelf is simpelweg niet oké, daar ben ik streng in. Train jezelf juist in het denken van positieve gedachten over jezelf. Schrijf desnoods aan het einde van de dag op wat er allemaal goed is gegaan en wees daar trots op, geen ‘ja maar’.
 • Doe wat spiegelwerk. Ga in zo min mogelijk kleding als je aandurft voor de spiegel staan. Vertel jezelf (hardop of in gedachten) hoe goed je eruit ziet en benoem je positieve punten. Dit kan heel emotioneel zijn, maar is de moeite waard om te proberen.
 • Onderschep straffend gedrag. Eet je een ijsje en denk je ‘dat sport ik er straks af’, ga dan juist niet sporten maar ga na hoeveel je van dat ijsje hebt genoten. Doe nog iets extra’s waar je van geniet om jezelf juist in een ontspannen staat te brengen.
  Ik weet zeker dat je op een gegeven moment ontdekt dat dat ijsje eigenlijk helemaal geen invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je eruit ziet.
 • Eet rustig. Dit punt is zó ongelofelijk belangrijk. Neem echt de tijd om alles wat je eet heel rustig op te eten, zonder afleiding. Geen telefoon erbij, geen tv, geen laptop. Maak een momentje voor jezelf en eet rustig, hap voor hap. Geniet van je eten. Alleen dan kun je de maaltijd optimaal verteren en voel je aan wanneer je genoeg hebt. Daarmee wordt de neiging om jezelf na afloop van de maaltijd te beoordelen ook een stuk kleiner.
 • Laat ‘goed’ en ‘slecht’ los. Wanneer je voeding bestempelt als goed of slecht leidt het eten van iets ‘slechts’ altijd tot een stressrespons. Voeding op zich heeft geen intentie om jou ziek of gezond te maken. Voeding is gewoon voeding. Door jezelf in te lezen over welke voeding gezonder is dan andere voeding, maar vooral door naar je lichaam te luisteren, kom je erachter wat bij jou past. Wees je er van bewust dat hoeveel die favoriete reep chocolade misschien niet als heel gezond te boek staat, maar dat deze wél bij kan dragen aan jouw mentale behoefte aan ontspanning. Oftewel: als jij je heel erg goed voelt door die ene specifieke chocolade te eten waar je zo van geniet, is dat voor jou een gezonde manier van leven. Er is overigens niets mis met emotioneel eten op zijn tijd. Zolang je daarna de oorzaak van de stress maar bij de wortel aanpakt waar mogelijk.

En vergeet niet: wees niet boos op jezelf wanneer iets niet lukt. Alles wat je los kunt laten is alweer een stap vooruit.

Was dit artikel herkenbaar voor jou? Laat het me hieronder weten!

Comments 48

 1. Dank je wel voor de peptalk.
  Dit is toch wel weer een bevestiging dat ik goed bezig ben.
  Voelt goed!
  Vr Gr Els.

 2. Hey Marinka,

  Zeker herkenbaar dat ik zelfs de 21 dagen suikervrij had aangeschaft, maar kon het niet volhouden. Zag het idd als een dieet, maar dat hoeft misschien nu niet meer met jouw tips. Dank je wel om die te delen met ons!

 3. Goed verhaal. Heel herkenbaar. Vooral over de nooit meer mogen eten van zuivel en friet en dat wanneer je het wel doet, je zelf zo ongelofelijk slecht gaat voelen, omdat je faalt… en dan nog meer gaat eten.
  wat een onzin eigenlijk.
  Een frietje op zijn tijd kan best.
  Maar ik heb een soort van lijdraad nodig. Ik heb voor mijn gevoel altijd honger. 😃😂
  Maar krijg dát maar eens uit je gedachten.

  1. Hoi Saskia, wij combineren Paleo met Ketogeen vw de moeilijk te stillen honger van mijn mannen. Je gaat dan meer en bewuster eiwitten gebruiken in je voeding, voldoende goede vetten en laag in koolhydraten (groente en fruit). Sommigen hebben een goede reset nodig ivm hun insuline aanmaak, welke iedere keer aan wordt gezet, zodra je iets gaat eten. De eetmomenten zijn dan ook meer gestroomlijnd, soms zelfs maar 2x daags. Kijk of het iets voor je is. Wij noemen het Paleo Plus.😉 Mitchell heeft er info over op z’n website ‘iedere hap telt’. Succes!

 4. Hoi Marinka,
  Ik voel mij met mijn 80%-20% absoluut een positief-positieve Paleo.
  Daardoor ben ik ook niet “streng in de leer” als ik buiten de deur eet. Ik vertel ook niet -als ik uitgenodigd word- dat ik Paleo eet. Ik wil buiten de deur ook kunnen genieten, dan maar een “balansdag” morgen. 😄

 5. Herkenbaar. Het is wel moeilijk om dan juist niet te proberen om zo goed mogelijk een positief postieve paleoer te worden of te zijn. Ik denk echter dat je als je paleo eet en eens zondigt en je er steeds over ergert je kans hebt op een AI ziekte

 6. hoi Marinka,
  Dit is zo herkenbaar! Ik doe nu al een jaar Paleo, ben afgevallen… iedereen vindt me geweldig. Maar ik heb ’s avonds eetbuien, dan eet ik groentechips en noten maar het foute gevoel is hetzelfde.
  Ik dacht heel lang dat ik door Paleo “genezen” was van mijn eet issues. Maar het is de laatste tijd terug gekomen. En ik baal ervan.
  Bedankt voor het mooie artikel, het doet me goed!

 7. Dag Marinka,
  dank je wel voor dit hele wijze artikel. Hoe herkenbaar….helaas! Maar dit is toch een digitale draai om mijn oren, nogmaals dank hiervoor…..

 8. Fijn dit stukje over voeding, en zo belangrijk! Precies dit puzzelstukje miste ik in mijn voedingsdeskundige opleiding 10 jaar geleden.

 9. Zo Marinka, even een pas op de plaats voor mij. Wat herkenbaar maar oh wat moeilijk om “normaal” met eten om te gaan. Bedankt voor de tips. En nu leren te genieten van eten in mijn vakantie.

 10. Ja, heel herkenbaar.
  Nog steeds denk ik dit mag ik niet, is niet goed voor mij.
  Ik was wel al naar een andere mindset aan het opschuiven.
  Heb voor mezelf besloten 80/20% paleo voeding na te streven, de 20% zijn mijn feestjes met mijn kleinkinderen nu in de vakantietijd.
  Over het algemeen voel ik mij goed bij deze voedingsstijl, maar ik merk dat het nog niet echt in mijn systeem zit. Ik moet dan nadenken wat ik zal gaan koken, sommige dagen gaat het vanzelf. Maar met mijn 70 jaar eet ik ook kleinere porties en doe dan maar 2 dagen met wat ik gekookt heb.
  Ik voel mij een stuk energieker dan 2 jaar geleden, heb mij een periode beter gevoeld maar ik hou wel ook rekening met mijn leeftijd en probeer mij maar niet schuldig te voelen.

 11. Hoi Marinka ik ben nu langzaam aan begonnen met paleo voor die tijd altijd maar dieten waardoor ik afviel maar ook weer dubbel en dwars aan kwam ik zie op dit moment paleo echt niet als dieet maar als een levensstijl die bij me past ik herken jou verhaal wel maar dat had ik altijd bij mijn vorige dieten ben reuze blij met paleo en ook ik pak nog wel eens een lekker ijsje of frietje maar kan daar dan ook echt van genieten omdat ik weet dat het maar tijdelijk is ben heel blij met jou paleo dank je wel.xxx

 12. Heel goed stuk, Marinka! En uiteraard herkenbaar. Ik vertik het bv nog steeds om niet naar het nieuws te kijken tijdens het eten. Een goede reminder voor me, dus. Dank jee elke daarvoor!

 13. Hoi Marinka,

  Herken mezelf als een positieve Paleo`er 🙂 Sta van jongs af aan positief in het leven. 1 1/2 jaar Paleo bevalt uitstekend en wat lekkers op zíjn tijd moet kunnen. Soms eet ik savonds laat nog een paar pannenkoeken omdat het zo goed smaakt hahaha
  Vind eten veel smaakvoller, veel verse groenten, salades en barst van de energie.
  Kijk veel food programma’s op Netflix. Zeer interessant wat voeding voor ons kan betekenen en met name de voordelen van plantaardig eten. Ten slotte zijn alle dierlijke eiwitten van oorsprong plantaardig als ik mij niet vergis 🙂
  Eet nog steeds mijn eitjes, vette vis maar beduidend minder vlees. Eerder biologische kip.
  Blijf schrijven want ik vind het zeer interessant, groeten Sander

 14. Dit vind ik heel erg fijn om te lezen en komt precies op het juiste moment! Ik hoop dat je in de toekomst vaker over mindset schrijft. Ik heb gemerkt dat dit een heel belangrijk onderdeel van paleo is!

  Bedankt😊

 15. Herkenbaar! Ik merk dat ik in een soort tussenfase zit. Op momenten dat het leven lekker loopt, past het voedingspatroon er gewoon bij. Dan eet ik gezond en denk ik er niet al te veel over na, kost het me weinig moeite en als ik dan iets eet wat er niet helemaal bij hoort is dat geen probleem. Nu ik weer in een periode van een hoop gedoe en stress zit, is het weer een dieet dat ik niet vol kan houden en voel ik me ellendig omdat ik me vergrepen heb aan allerlei foute dingen. Mindset is volgens mij heel belangrijk een ik zou het wel fijn vinden als ik daar af en toe iets over kan lezen om mijn eigen mindset weer terug in het gareel te krijgen.

 16. Na ongeveer 4 jaar anders eten vanwege allerlei ernstige fysieke klachten kan ik bevestigen dat ik echt oprecht een andere levensstijl heb en mij herken in de positief-positieve paleoer. En dat is zo bevrijdend! Niks weegschaal. Niks calorieën tellen. Niks goed-fout eten.
  En heel recent (op mijn 47’ste) getrouwd in een strakke niks verhullende jurk zonder hulpmiddelen op een tropische dag op het strand. Hoe paleo mag het zijn… Ik was zo mooi mijzelf 🙂

 17. Dank je wel marinka voor het delen van deze brief.

  Zo herkenbaar. Alsof het voor mij geschreven is! Het hele stressrijtje is op mij van toepassing! Ik ga hier zeker wat mee doen!

  🙋groetjes.

 18. Wat een mooi artikel, het klopt precies wat je zegt! Vooral het ‘rustig eten’ is bij mij een puntje van aandacht. Ik kan het eigenlijk heel goed maar voel me altijd vreselijk opgejaagd door alles wat er om me heen gebeurd. Iedereen praat door elkaar heen, heeft commentaar op het eten en het lastigste; alle gezinsleden schrokken hun eten op, praten met hun mond vol, zijn druk met alles om hen heen maar niet met het eten. Tja, hoe ga ik daar mee om! Ik wil zo graag dat iedereen geniet van het eten, de smaken en de tijd neemt om er rustig van te smullen. Pas dan geniet ik ook!

 19. Heel herkenbaar. Ik probeer 100% paleo te eten, maar val amper af. Al ruim een jaar bezig, voel me top, maar blijf veel te zwaar. Jojo er 2 kilo af, 2 kilo bij. Zoooooo frustrerend.
  Hoop dat loslaten van eten ook loslaten van kilo’s gaat betekenen

  Dankjewel, en ja, ik zou het fijn vinden als je vaker dit soort tips wil delen.

 20. Heel herkenbaar, alleen ik zit daar al 6 jaar mee. Heb al deze tips geprobeerd, maar tevergeefs. Wat mij wel helpt af en toe is meditatie en moed te hebben om in confrontatie te gaan met de negatieve emoties en zelf-beeld die vaak met eetbuien en zelf-straffen samen gaat. Zichzelf wegen heb ik afgeschaft, 100% strict dogmatich Paleo eten ook en idd dat los laten heeft geholpen. Bedankt voor deze brief!

 21. Mooi artikel ,maar de inhoud was mij al bekend .Hoe zou jij de stress rond eten kunnen verlagen (paleo is voor mij een must ivm enzym defecten)als koken als heel lastig is door slecht multitasken en niet kunnen plannen.
  (Autisme) Ik heb zelf al uit gevonden dat pre koken helpt maar vind het lastig recepten te vinden die je na invriezen nog lekker zíjn als je ze opwarmt.

 22. Hoi Marinka

  Gefeliciteerd met je diploma👍🏻👍🏻👍🏻🤗🤗🤗.
  Wat fijn dat je dit stukje hebt geschreven en dat jij er ook mee te maken hebt gehad.
  Hierdoor vind ik het makkelijker om te zeggen dat ik er ook last van heb.
  De weegschaal is erg belangrijk voor mij *bloos*. Het gaat steeds beter, gelukkig 😊😊😊. En dank je wel voor de tips

 23. Dag Marinka,

  Wat je schrijft is inderdaad heel herkenbaar. Je schrijft ook: de stap van vals-positief naar positief-positief is niet groot. Dat ben ik niet met je eens. Die stap is heel groot en heeft niet alleen te maken met eten, maar ook met hoe je verder in het leven staat. Daar kun je heel lang mee bezig zijn. Natuurlijk is bewustwording een hele belangrijke eerste stap en daarbij helpen jouw artikel en tips zeker.

  Hartelijke groeten, Dinie

 24. Hoi Marinka,

  Wat een herkenbaar verhaal. Hier ook een hoop stress door wat wel en niet mag en daarbij de drukte van werk, kinderen en huishouden, dan geen tijd om de juiste maaltijden te plannen.
  Door die stress de laatste tijd aangekomen en het is er ook niet af te krijgen.
  Ik ga met jouw tips aan de slag en hopelijk binnenkort wat beter in mijn vel.

 25. Thanks Marinka.
  Super dat je dit ” durfde” te delen. Ik ben/ was / ben/ was 🙃 er ook al wel achter dat stress de grootste boosdoener is van mijn schuldgevoel, slecht slapen, maagpijn, daardoor steeds ” nieuwe” eet/ lifestyle proberen of uitbreiden. De hele dag ” bezig” blijven om uit te kienen wanneer ik wat kan eten en sporten. Het hackt echt mijn mindset. En steeds als ik dan denk: ” ik ben echt goed bezig nu”, dan blijkt dat een nieuwe vorm van stress te worden. Stress is moeilijk te herkennen in al zijn vormen. Jou verhaal maakt dat mij weer eens opnieuw duidelijk. Ik ga dit nu echt serieus nemen nu.

 26. Ja, dit herken ik ook.
  Ik ben een man van 70 en ben een paar maanden geleden begonnen met Paleo, vrij streng moet ik zeggen . Ik viel in 3-weken 5- kilo af en weeg nu 90 kilo.

  Maar er gaat nu niets meer af en ik blijf 90 kilo. Ik ben begonnen met heel af en toe dingen te eten die geen Paleo zijn , maar wel erg mager en weinig Koolhydraten, zoals Paardenvlees en Paarden- worst(heerlijk) en af en toe een ijsje enz.

  En het mooie is dat ik keurig op 90 kilo blijf , maar het liefst zou ik nog 5-kilo afvallen , maar dat lukt me niet. Dus daar maak ik verder geen punt meer van en ga gewoon door zoals ik nu bezig ben , en dat is 90% paleo met af en toe iets lekkers.

 27. Geweldig Marinka, en eerste gefeliciteerd, en wat herkenbaar!
  En juist afgelopen week helemaal in de dip, na een weekje Engeland, niet paleo, niet terug op kunnen pakken en dan een heftig eetgedrag/of gedachten daarover. (is net zo erg, (die gedachten)
  En steeds bozer worden.
  Dank voor dit artikel en dit ‘smaakt’ haha naar meer.

 28. Beste Marinka,
  Gefeliciteerd met je diploma! Ik wil je eerst bedanken voor je “Hamburger broodje”. Gisteren gemaakt en na een tijdje weer “brood” gegeten. Mijn man en zoon vonden het ook lekker.
  Ik heb die negatieve gedachten niet heel erg. Doe hier en daar een biertje of een ijsje met de gedachten ” let it be”. Soms heel kort denk ik “uhhh het zou eigenlijk niet mogen” maar dan kies ik voor mijn goed gevoel en het genieten in het leven. Mijn manier van eten zie ik niet als dieet want ik voel me daar goed bij. Mijn darmen vinden het prima!😁 Én ik ben afgevallen!😊
  Ik ga straks op vakantie en ben al aan het kijken/ plannen wat ik daar (in Kroatië) kan eten zonder dat ik weer problemen met mijn darmen krijg. Maar ik ga zeker van veel vis en groente genieten.
  Ik heb in Rijeka een glutenvrij restaurant/ bakkerij gevonden😍 Hadden we dat maar in NL! Ze maken geweldige dingen zonder “slechte ingrediënten”. Misschien een ideetje om hier ook een uitgebreid assortiment aan te bieden?! Onze restaurants in NL doen nog steeds heel voorzichtig mee.
  Groetjes en ik laat je het weten als ik je andere broodrecepten heb geprobeerd.

 29. Hey Marika,

  Gefeliciteerd met je diploma.
  Ik doe al een meer dan een jaar aan Paleo, vanaf Oktober mag ik geen RPM meer volgen dus ik fiets nu een a twee keer per week buiten.
  Mijn man kook bijna elke dag en hij vindt het een gedoe om steeds een gerecht te koken van Paleo.
  Dat snap ik ook dus er worden weer partjes, rosti of gekookte aardappelen gegeten, omdat het voor hem gemakkelijk is. Daarom zitten de kilo”s die eraf waren er helaas weer op. Aardappels kunnen me gestolen worden. Ik baal er wel van en hoop zo spoedig mogelijk dat ze er weer af willen gaa.

  Bedankt voor je tips, groeten en een fijn weekend.

 30. Hoi Marinka , ik heb veel gelezen over mindset, herkenbaar, idd heb jij gelijk in als je iets op die moment blij maakt, waroom niet, ik ben ook herl erg streng voor me zelf, maar langzam probeer ik te veranderen. Mooi geschreven, ga zo door!

 31. Hallo Marika,

  Gefeliciteerd met je diploma!

  Het is heel herkenbaar wat jij schrijft. Ik eet sinds 2 jaar Paleo en dat bevalt goed, heb geen opgeblazen gevoel meer, heb meer energie, ben ook afgevallen, kortom voel mij goed. Maar ook ik sta op de weegschaal en voordat ik erop sta ben ik tevreden met mijzelf maar als er dan een 2 ons bij zijn dan baal ik ontzettend, wat jammer is want ik ben niet anders dan voordat ik op de weegschaal stapte.

  Dus ik probeer nu maar 1x per week op de weegschaal te staan en gewoon te genieten, eet bewust en baal niet meer als ik een keer iets eet wat volgens Paleo niet mag, dat geeft rust en ik blijf op gewicht!

 32. Marinka, dank voor je artikel en proficiat met het voltooien van je studie!
  Je bent echt het paleo-vrouwtje van Nederland en een inspiratie voor velen!

  Via diverse toevalligheden kwam ik bij Paleo terecht (broodrecept, zoetstof, overgewicht, futloos etc.)
  Sinds het begin van dit jaar ben ik me gaan verdiepen en ben steeds enthousiaster geraakt.
  Naast inmiddels een gezond gewicht (19 kilo kwijt!) let ik op de toevoegingen in producten die ik koop. Een handig boekje in zakformaat met een overzicht van alle E-nummers helpt daarbij.

  In mijn moestuin geen bonen en tomaten meer, wel veel spinazie, sla, courgettes en wortelen. Vlees komt van de “woeste grond”, geweldig, alles wordt in porties ingevroren geleverd. (Ook jouw pastasaus!) Mijn man is mee gaan eten bij de avondmaaltijd, soms maak ik voor hem nog aardappel, rijst of pasta, maar hij eet even gemakkelijk zeewierpasta of groentenfriet mee.

  Af en toe eet ik geitenkaas, bio-yoghurt, een paar frietjes uit de airfryer, een hapje ijs bij de koffie, maar geen suikerbommen meer. Ook een glas wijn sla ik niet af. De negatieve gedachten daarbij ga ik omzetten in geniet-denken! (Maar dat deed ik eigenlijk al….)

  Ik zie Paleo niet als een dieet, maar als een gezonde voedingsstijl. In mijn omgeving raken steeds meer mensen enthousiast, we geven etentjes, mijn kinderen nemen mijn broden mee naar hun studentenwoning, eten is weer een feest!

  En inderdaad, 3 chipjes zijn genoeg (voor de smaak), een hapje ijs is genoeg, een glas wijn is gewoon lekker!
  Nu nog van het roken af…….

 33. Leuk om te lezen en ik ben blij dat ik af en toe van een ijsje kan genieten! Heerlijk
  Is dat niet 20/80 paleo regel?

 34. Ik ben het helemaal eens met de gedachtengang van Véronique als antwoord op uw artikel “positief -positieve paleo-er”. Alhoewel, ik heb nog een hele eind af te leggen om op dat punt te komen. Mijn suikerverslaving is er nog steeds. De 20/80 regel is bij mij nog niet mogelijk. Eens van zoet geproefd ben ik verloren, dan kan ik er gewoon niet van af blijven. Momenteel ben ik genoodzaakt op dat vlak de 0-tolerantie toe te passen. Dat lukt wel. De 20/80 regel lukt momenteel nog niet niettegenstaande vele pogingen.

 35. Dank je wel Marinka, voor dit prachtige artikel, ik ben blij dat het nog een keer geplaatst is want ik heb het gemist 2 jaar geleden. Mijn lichaam en voedsel zijn zolang de vijand geweest (anorexia op mijn 17e en later vreetbuien). Ik ben bijna 60 en nog altijd heb ik de neiging mezelf tekort te doen. Net te weinig te eten, net een te laag gewicht. Je hebt me diep geraakt met je artikel en persoonlijke noot. En je inspireert me om nog eens te kijken naar mezelf, nu met meer liefde.
  Toen de orthomoleculaire arts die me behandelt mij vertelde dat ik een eiwittekort had (hoe kon dat nou, ik at toch een paar keer per week vlees?.) schrok ik en ben meer vlees, vis en eieren gaan toevoegen. Voor inspiratie heb ik een paar van jou boeken gekocht. Ik ben geen echte paleo-er maar haal veel ideeën uit de paleo richting en eet vooral “echt eten”. Dank je wel Marinka, prachtig te zien welke kant je nu aan het opgaan bent, dat is echt heel erg nodig, vooral voor vrouwen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.