Marinka's Paleo Keukenkastjes

Een kijkje in mijn keuken(kastjes)

Afgelopen zondagavond had ik ineens een ingeving: ik ging mijn keukenkastjes opnieuw indelen. Dit soort momenten zijn over het algemeen erg zeldzaam dus ik besloot er maar meteen gebruik van te maken. Tweeënhalf uur later (inmiddels was het half 10..) was ik klaar en keek ik voldaan naar mijn nu zeer georganiseerde keukenkastjes. Toch best fijn.

Natuurlijk kwamen er ook 2 grote tassen vol met afval uit. Als Paleo foodie heb je nu eenmaal niet 3 broodmessen nodig, helemaal geen een zelfs, dus die konden weg. Net als raspen die niet meer scherp zijn, ingrediënten die over de datum waren en van die oude plastic snijplanken. Daarnaast gingen er heel veel oude plastic bakjes de deur uit.

Ook de grote kartonnen doos met voorraad die ergens anders stond kon leeg worden geruimd omdat er nu -eindelijk- plaats in de kastjes was om alles daadwerkelijk op te kunnen bergen. De ingrediënten die echt bijna over datum waren of waar ik maar heel weinig van had heb ik bij elkaar in de foodprocessor gegooid. Het ging om een rauwe cacao superfood mix (met maca en banaan), wat noten, gedroogd fruit en een restje extra vierge kokosolie. Uiteindelijk heb ik daar heerlijke chocolade-bananen-kokosbollen van gemaakt! Zo zijn ook die ingrediënten geen weggegooid geld geweest. Jammer genoeg heb ik het recept niet onthouden dus ik kan het niet plaatsen, maar ik zal proberen nog een keer zoiets te maken.

Voordat we een paar dagen verder zijn en mijn keukenkastjes ongetwijfeld alweer minder opgeruimd zullen zijn, besloot ik om nog even wat foto’s te maken van de inhoud om aan je te laten zien. Hopelijk kun je hier inspiratie uit halen voor je eigen keuken! (of het nu om de inhoud of om de organisatie gaat 😉 ) Het was soms wat lastig om alles op de foto te krijgen, op een gegeven moment ben ik zelfs op het aanrecht gaan staan, maar het is gelukt.

Keukenkastjes Marinka-10

Om te beginnen: mijn kruidenla. Dit zijn zeker niet alle kruiden die ik heb, want ook in de vriezer en in een andere kast ligt nog een voorraadje.  Zoals je ziet heb ik echt van alles wat. Van biologische kruiden van Simply Organic (besteld via iHerb) tot het Jonnie Boer assortiment en de losse kruiden van de toko. Ook saffraan, rozenwater en vanillepoeder zijn aanwezig. Daarnaast heb ik ook brandnetelpoeder; ik heb alleen nog geen flauw idee wat ik daar nu eens mee kan doen. (ik vond het gewoon leuk om dat te hebben omdat ik het nog niet kende…)

Keukenkastjes Marinka

Boven de kruidenla vind je nog wat meer voorraad. Op het onderste boordje alles wat met warme dranken te maken heeft. Mijn vriend en ik drinken graag thee en hebben dus ook een leuke collectie. Een theedoos met losse zakjes hebben we ook nog staan, maar die staat op het aanrecht. In dit kastje zie je als eerste een Franse kruidenthee (in België gekocht, een heerlijke thee), daarna mijn favoriete thee van dit moment (Pure Love groene thee met rozenblaadjes), daarna het chocolademelk assortiment van mijn vriend en vervolgens mijn favoriete Kusmi Tea (verslavend lekker) en daarop een zak St. Janskruid waar je echt heerlijke kalmerende thee van kan zetten. Dat laatste moet je alleen niet doen wanneer je nog een autorit voor de boeg hebt, ik viel er namelijk bijna van in slaap achter het stuur. Erachter staan nog meer soorten thee, maar die drinken we niet zo vaak.

Keukenkastjes Marinka-2

Op het middelste boord staan nog meer kruiden. Onder andere peper en zout. Ik kwam erachter dat ik maar liefst 5 soorten zout in huis heb! (oeps) Keltisch zeezout, Maldon sea salt (deze is favoriet qua smaak), Himalaya zout, Kalahari desert salt (nog niet geprobeerd, maar ben erg benieuwd) en gerookte zeezout van Maldon. Ook heb ik 4 soorten kaneel welke ik maar eens op volgorde heb gezet om ze een voor een op te maken. Verder heb ik wat andere kruidenmixen en gedroogde zeewiervlokken om zo af en toe over het eten te strooien.

Keukenkastjes Marinka-3

Bovenin staan de vloeibare dingen. Van links naar rechts een Griekse olijfolie, daarachter vissaus en coconut aminos, dan avocado olie, milde olijfolie (om mayonaise mee te maken), 3 flessen balsamico azijn, biologische palm olie, appelazijn en een voorraadje kokosolie.

Keukenkastjes Marinka-7

Uien, knoflook en een behoorlijke collectie bakblikken en -vormen staan in het kastje onder de kruidenla.

Keukenkastjes Marinka-6

En daaronder nog meer bakblikken, de kokosolie die open is, een extra snijplank, onderzetters en setjes met cups en maatlepels.

Keukenkastjes Marinka-18

Op het aanrecht bewaar ik de meest gebruikte keuken-items: een houten snijplank, goede scherpe messen en een heel assortiment aan spatels en lepels. De bacon-spatel is natuurlijk mijn favoriet, dat begrijp je wel 😉

Keukenkastjes Marinka-9

Onder het fornuis bevinden zich 3 lades. In de bovenste lade liggen mijn kleinere keuken-tools. Een schraper, raspen, keukentouw, messenslijper, julienne dunschiller, knoflookpers, kleine garde, dunschillers, blikopener, ijslepel, en nog veel meer.

Keukenkastjes Marinka-8

In de middelste lade liggen alle noten, zaden en melen (amandelmeel, kastanjemeel en kokosmeel). De drie witte bussen onderin zijn 2 soorten gemalen aardamandelen (tijgernoten) en gelatinepoeder.

Keukenkastjes Marinka-11

In de onderste lade liggen noten- en zadenpasta’s, cacao, arrowroot, gedroogd fruit, honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, extra kruiden, tapiocameel, santen, baksoda, carobe, wat superfoodpoeders (baobab, camu camu en spirulina), een Paleo pasta die ik binnenkort ga proberen, gedroogde paddenstoelen, een paar snackrepen en beef jerky/biltong.

Keukenkastjes Marinka-12

Boven de oven staan mijn lege voorraadpotten, kookwekker, beslagkom, maatbeker en alle to-go items zoals thermosflessen en kleine koeltasjes. Zeker de glazen potten met draaideksel zijn ideaal om restjes in te bewaren (of zelfs in te vriezen) of om onderweg mee te nemen voor een maaltijd to-go.

Keukenkastjes Marinka-13

Toen ik bij mijn vriend ging wonen kwamen we er al snel achter dat mijn collectie keukenattributen best wel heel groot was. Speciaal daarvoor hebben we een flinke kast gekocht die we naast de keuken hebben geplaatst. Op het onderste boord bewaar ik hier: een ijsmachine, een koffiemolentje (wat ik gebruik om kruiden en zaden te malen, ik drink namelijk geen koffie), het koffiezetapparaat (hebben we eigenlijk alleen voor visite), mijn NutriBullet en alle accessoires van mijn Magimix foodprocessor (welke op het aanrecht staat).

Keukenkastjes Marinka-14

Daarboven staan mijn yoghurtmaker, handmixer (Kenwood), spiraalsnijder en slowcooker (CrockPot, waar ik echt zó blij mee ben!).

Keukenkastjes Marinka-15

Daarboven wat pannen: mijn Le Creuset braadpan is favoriet! Verder 2 steelpannen (waarvan er op het moment van fotograferen nog eentje in de vaatwasser zat), een stoompan en 2 kookpannen. Plus de keukenweegschaal.

Keukenkastjes Marinka-16

Daar weer boven staan de vaker gebruikte pannen: een Le Creuset koekenpan, DeBuyer koekenpan en een Le Creuset hapjespan (Les Forgees serie, geweldige pan, gebruik ik meerdere keren per dag). En op het boord daarboven nog wat ovenschalen en RVS kommen, een kleine Le Creuset skillet, een Le Creuset grillpan en een Woll wok.

Keukenkastjes Marinka-17

En als laatste nog een boord met mijn staafmixer (Bosch), een zeef, een kommenset met cups enzo (gebruik ik zelden) en een wok die ik eigenlijk nooit gebruik. Plus extra ovenschalen waarvan er ook nog eentje in de vaatwasser stond toen ik de foto maakte. Daarboven staat servies wat we maar heel zelden gebruiken. De bovenste plank vertrouw ik niet helemaal aangezien die heel erg doorhangt, maar volgens mijn vriend gaat daar niks mee gebeuren (lees: instorten).

Keukenkastjes Marinka-5

Als laatste heb ik nog wat bakjes waar ik mijn restjes in bewaar. Het zijn er nu niet heel veel omdat een groot deel in de koelkast, vriezer en/of vaatwasser staat. Het grootste deel hiervan is RVS met BPA-vrij plastic (soms zelfs nog nieuw) en een deel is van glas met BPA-vrij plastic deksels. Die laatste bakken (van glas) haal ik gewoon bij de IKEA: supergoedkoop en nog verantwoord ook.

Keukenkastjes Marinka-4

Nou, dat was de rondleiding door mijn keuken! Natuurlijk hebben we ook nog een koelkast en vriezer (van ieder 2 zelfs) maar die komen een andere keer aan bod 😀

Heb jij nog vragen over dingen die ik altijd op voorraad heb (of juist niet op voorraad heb), laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder. Of stuur me een mailtje, dat vind ik ook altijd leuk.

Comments 59

  1. Wow Marinka, dit is een zeer indrukwekkende keuken die je daar hebt. Ook erg mooi ingericht, had je dit al allemaal thuis staan of heb je het aangeschaft toen je met paleo bent begonnen?

    1. Post
      Author
  2. hoi, leuk om te zien wat je allemaal in huis hebt! Heb wel 2 vraagjes: waar heb je het meel van de aardamandelen (tijgernoten) vandaan? En welke vissaus gebruik je? Heb zelf nog geen goede gevonden. Hoop dat je mijn vragen wil beantwoorden 🙂

    1. Post
      Author

      Hoi Simone! Het tijgernotenmeel heb ik via Amazon.de besteld (de zoekterm ‘rapunzel erdmandeln’ levert je de juiste resultaten op). Mijn vissaus is van onoff spices, maar ook die van het merk Blue Elephant (gewoon bij de AH te krijgen) is prima. Vissaus bevat altijd een beetje suiker, maar in zulke kleine hoeveelheden dat ik er zelf absoluut geen probleem mee heb.

  3. Goedemorgen
    Ik zie wel overeenkomsten met mijn kastjes en planken. Nieuwsgierig naar dat kleine platte blauwe pannetje

    1. Post
      Author

      Hallo Marja! Dat pannetje is een gietijzeren skillet van Le Creuset; perfect om een kleinere hoeveelheid vlees/vis in te bakken omdat het net een maatje kleiner is dan mijn koekenpannen. (deze heb ik -ongebruikt- via Marktplaats gekocht, dat scheelde behoorlijk in de kosten)

  4. Leuk! Ook geruststellend om te zien dat ik niet de enige ben met een overdaad aan keukenspullen en voorraad.

  5. Veel weggegooid schrijf je en dan nog zo’n keuken vol met spullen, dan vindt ik minimalistisch leven en toch gezond een beter idee dan Paleo.

  6. goede morgen Marinka,

    Leuk zo’n virtuele rondleiding. Ik heb een vraag over de crockpot/slowcooker,bevalt hij jouen welkmerk,wat zijjn volgens jou de nadelen en wat de voordelen? Hoor het wel van je

    gezonde groet

    Ilse Fortuin

    1. Post
      Author

      Hallo Ilse! Ik gebruik zelf een slowcooker van het merk CrockPot. Het voordeel is dat ik er heel makkelijk maaltijden in kan bereiden zonder dat ik er naar om hoef te kijken. Het nadeel is dat het veel plek in neemt in de kast maar dat is ook het enige nadeel wat ik kan bedenken…

  7. Ziet er goed uit, wat heb jij lekker veel ruimte in je kasten.

    Wat me wel opviel is dat de plank met glas en witte borden doorzakt. Uit ervaring weet ik dat je er zomaar mee verrast word, Misschien de plank eens proberen om te draaien dan trekt het misschien weer recht.

  8. Wauw, leuk zo’n kijkje in jou keuken. Heb de mijne afgelopen zaterdag ook flink uitgemest. Vooral veel zaken die ik niet meer eet en inmiddels over datum zijn weggegooid. Mijn noten, soorten meel enz. Bewaar ik ook in Ikea dozen. Staat netjes in de kast en je kunt in een oogopslag sien wat je nog hebt en wat aangevuld moet worden. De slowcooker, foodprocesser en ijsmachine staan nog hoog op mijn verlanglijstje. Heb weer ruimte in mijn kasten

  9. Leuk je indelingen en spulletjes Marinka!
    Om het af te maken zie ik graag allemaal houten spatels i.p.v. kunststof i.v.m. weekmakers (bevordert kanker).
    En kunststof is ver weg van de natuur.

    Groet, Erwin

  10. Geweldig leuk om een kijkje in jouw keuken te mogen nemen. Ik ga gelijk mijn kruiden op dezelfde manier in de la leggen, heb nu steeds alle potjes in handen voor ik de juiste heb. Fantastische tip!

  11. Leuk, je keukenkastjes, maar een vraag.
    Je hebt Baobab in huis, waar koop je dat en wat ga je er mee doen?
    Ik ken het wel uit Gambia, dus niet nieuw voor mij, maar in Nederland nog nooit gezien/.

    gr Jolanda

    1. Post
      Author

      Hallo Jolanda, de Baobab heb ik gewoon bij de AH gekocht, maar ze hebben het ook bij de natuurwinkel. Ik heb het in huis vanwege de hoge hoeveelheid vitamine C die erin zit: als ik me niet zo lekker voel (grieperig, verkoudheid, moe, enz.) dan verwerk ik dat in een smoothie (die ik trouwens naast mijn gewone maaltijd eet, als extraatje, niet als vervanger) om mijn immuunsysteem wat te ondersteunen.

  12. Hoi Marinka,
    leuk dat kijkje in je keuken.
    Toevallig heb ik zondag ook mijn ” gok/paleo” kastje opgeruimd.
    Doordat ik de laatste maanden steeds meer op
    de paleo manier ben gaan eten kom ik een heel eind
    met jouw voorraadlijstje.
    Ik mis alleen Beef Jerky, heb ook geen idee wat dat is.

    Bedankt voor je leuke filmpjes van de paleo lunch,
    ik heb nu zoveel ideeën om mijn nieuwe lunchtrommel te vullen
    Ben er blij mee!

    Groet Marijke

    1. Post
      Author

      Hoi Marijke! Bedankt voor je leuke reactie! Beef jerky is gedroogd rundvlees, dat kun je bijvoorbeeld als snack eten. Ik ben er zelf dol op, maar niet iedereen houdt ervan hoor.

  13. Hoi Marinka, wat leuk dat je de inhoud van je keukenkastjes met ons wilt delen.
    Ik probeer ook steeds meer Paleo/gezond/vers te eten. Ik zie gelukkig veel herkenbare keukenspullen en voeding staan, dus ben al een eind op de goede weg.
    De tips voor de lunch hangen inmiddels in mijn keukenkast. Ik ga morgen de rosbief wraps en Chia pudding meenemen.
    Dank je wel voor deze rondleiding in je keuken en de lunch inspiratie. Groet, Janneke

    1. Post
      Author

      Hoi Janneke! Bedankt voor je leuke reactie! Als je ergens nog een vraag over hebt dan kun je die altijd via de website of e-mail stellen 😀

  14. Hoi Marinka,

    Wat is het verschil tussen agavesiroop en ahornsiroop of kan ik beide gebruiken voor dezelfde toepassingen?
    (BTW Je zadencrackers liggen nu heerlijk te geuren in de oven…)
    groetjes Bapke

    1. Post
      Author

      Hoi Bapke, agave is afkomstig van een soort vetplant en ahorn van de esdoorn (een boom). Agave heeft een erg hoog fructose-gehalte en is daarmee behoorlijk belastend voor de lever, ik raad het dus niet aan deze te gebruiken. Bij ahorn valt dat wel mee en daarom heeft die de voorkeur als zoetmiddel (of honing natuurlijk).

  15. Je olie staat in de kasten, maarre…. ik dacht dat die in de koelkast gezet moesten worden zodat het niet zo snel ranzig wordt…..?
    Hoe zie jij dat?

    1. Post
      Author

      Zolang het in een donkere fles zit, op een donkere plaats waar het niet al te warm is, maak ik me daar eerlijk gezegd niet zo’n zorgen over. Ik gebruik olie van een goede kwaliteit en laat het niet jarenlang in de kast staan. (plus: mijn koelkast is VOL!)

  16. Hoi Mariska,

    een deel van de producten die jij veel gebruikt, wil ik ook graag gebruiken en dan het liefst de biologische variant. Maar wat me tegenhoudt is dat het vaak duur is. Waar doe jij je boodschappen en/of hoe houd jij rekening met je budget?

    Groetjes
    Dieuwke

    1. Post
      Author

      Hoi Dieuwke! Qua budget ben je goedkoper uit wanneer je je groenten (en eieren) op de markt koopt en vlees, vis en overige ingrediënten in bulk. Een grote vriezer is daarbij handig maar het kan je echt veel geld schelen. Bij de Aldi hebben ze trouwens ook veel goede biologische producten die stukken goedkoper zijn. Hopelijk kun je hier iets mee!

  17. Ik moet zeggen dat mijn keukenkastjes er ook netjes geordend uit zien.ik gebruik rieten mandjes.
    Ook werd mij duidelijk dat ik al meerdere ingrediënten in huis heb, omdat ik al langere tijd met paleo ben begonnen en op let maar nog niet helemaal. Zo eet ik herbalife shake al 11 jaar vanwege vele klachten. Deze shake en supplementen hebben en nog mij erg goed geholpen. Dus mijn ontbijt is iedere dag een shake. Maar daarnaast is heel erg veel mogelijk. Ik wil graag op gewicht blijven. Het is voor mij levenslang. Daarom paleo. Is tenminste variatie die ik kan toepassen.

  18. Leuk om te zien. Verse brandnetels zijn lekker in een smoithie of soep. Bevat calcium en kiezelzuur. Misschien kan je poeder ook op die manier gebruiken?

  19. Super artikel weer! Ook handig om te zien wat je allemaal in huis hebt.
    Nu heb ik een vraagje over je noten en melen, waar koop je die??

    1. Post
      Author
  20. Hoi Marinka,

    Er stonden veel tips tussen de regels door!Dank je wel!
    Ik heb je verwijzingen naar de diverse handige websites direct opgeslagen! 🙂
    En je hebt veeeel noten.. Maar ik vind ze behoorlijk duur. Heb je een goeie tip/adres waar je grote zakken maar betaalbare nootjes kunt kopen?!

    Alvast bedankt,

    Groet Mandy

    1. Post
      Author

      Hoi Mandy! Ik heb inderdaad wel veel noten in huis.. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik graag alles op voorraad heb wanneer ik recepten ga maken 😉 Ik koop ze in bij de groothandel, dat scheelt best veel geld, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Bij http://www.denotenshop.nl zie ik prijzen (ook voor biologische noten) die helemaal niet zo hoog liggen als wat je bijvoorbeeld in de natuurwinkel of supermarkt zou betalen. En daarnaast heeft PuurMieke weleens een leuke aanbieding lopen. Hopelijk kun je hier iets mee!
      Groetjes, Marinka

  21. Hoi Marinka,

    Wat leuk om jouw georganiseerd keuken te zien. Dat inspireert tot opruimen.
    Moet ik ook hoognodig weer eens doen, maar ik heb altijd te weinig ruimte!!
    Ik ben heel benieuwd naar wat er allemaal nog komen gaat.

    Ik hoop trouwens ook vaak noten en zaden en kruiden bij Pit&Pit, hoop dat ik dat hier mag zeggen..
    Ik heb ergens gelezen dat eigenlijk alleen de kaneel van Ceylon gezond is en de andere kaneel schade kan geven als je er teveel van eet. Heb je hier weleens van gehoord ?

    groetjes, Marianne

    1. Post
      Author

      Hoi Marianne! Natuurlijk mag je zeggen waar je noten en zaden enzo koopt 🙂 Ceylon kaneel is inderdaad het meest gezond, dit is de ‘echte’ kaneel. Ik weet alleen niet of de overige kaneel die te koop is schadelijk kan zijn wanneer je er teveel van eet, daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Groetjes, Marinka

  22. Hallo Marinka,
    Wat inspirerend om de inhoud van jouw keukenkastjes te zien. Dit spreekt zoveel meer tot de verbeelding dan de inhoud van alle boeken. Ben zelf (nog) niet begonnen met Paleo. Mijn zus heeft deze levenswijze een poosje geleden omarmd en voelt zich stukken beter. Ik probeer nu het juiste moment te vinden om het roer om te gooien maar door een kijkje te mogen nemen komt dat moment wel dichterbij. Dank hiervoor!
    groetjes van Margreet

  23. Hallo Marinka,
    Het leukste van de blik in jouw keukenkastjes vond ik toch wel het zien van een goede kwaliteit keukenspullen zoals Henckels messen, Magimix foodprocessor, Crockpot, Le Creuset, Kenwood mixer. Want goed gereedschap is het halve werk! Top!
    Ik ben benieuwd naar je verdere Paleo tips

  24. Hoi Marinka,
    welke foodprocessor van magimix is nu goed? Als ik op internet kijk is er vaak zoveel keus tussen verschillende serie nummers, waardoor ik niet meer weet welke ik nu zou moeten kiezen. Van de crockpot had ik al vaker gehoord. Heb daar weleens maaltijden uit gegeten bij Amerikaanse vrienden. Ik moet nog beginnen met Paleo eten. Het is even wachten tot ik weer mijn geld krijg. Wel at ik al vaker groente met vlees en quinoa i.p.v. pasta en gluten en zuivekvrij, omdat ik in autisme voor Dummies gelezen had dat veel mensen met autisme overgevoelig zijn voor gluten en casseïne wat in zuivel zit. vanwege het glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij spreekt paleo mij erg aan.

    1. Post
      Author

      Hoi Mariëlle,
      Eigenlijk zijn alle foodprocessors van Magimix helemaal goed. Ze werken in principe hetzelfde, alleen sommigen zijn wat groter (en duurder). Het ligt vooral aan je budget welke je neemt. Ikzelf heb een klein model en daar past alles in wat ik erin zou willen maken 🙂

  25. Wat leuk om een Blik te mogen werpen in je keukenkastjes. Mooie dingen heb je. Ik ben zelf langzaam aan het overstappen op Paleo (ik doe het in 7 stappen 😜) Mag ik je vragen of je je Nutribullet regelmatig gebruikt? Ik denk erover om er een aan te schaffen voor het maken van dressings, smoothies en voor het malen van noten. Is hij onmisbaar?

    1. Post
      Author

      Uhm, om heel eerlijk te zijn is mijn Nutribullet ontploft! Maar dat was mijn eigen schuld; ik deed er kokend hete dranken en in daar is ‘ie niet voor bedoeld helaas (staat ook in het boekje, maar ach, waarom zou je dat ook lezen 😉 )
      Ik mis hem absoluut, een goede blender vind ik eigenlijk wel essentieel (ook al doe ik het nu een tijdje zonder). De Nutribullet heeft als voordeel dat hij een heel hoog vermogen heeft voor zijn prijsklasse, andere blenders met eenzelfde vermogen kosten al snel honderden euro’s meer en dan vind ik zo’n Nutribullet zeker een goede koop. Hij maalt alles heel veel fijner dan een gemiddelde blender of foodprocessor en het gaat ook nog eens lekker snel. Zolang je er dus maar géén hete dingen in doet!

  26. Dank voor je reactie. Nu weet ik dat ik me geen buil val, als ik er een koop. Ik las nadat ik mijn vraag had gesteld, dat je bullet met daarin je thee ontploft was. Geen hete dranken, dus!

  27. Hoi Marinka, wat leuk om jouw kastjes te zien (ook al is het inmiddels een jaar later), wat een boel spullen! Mag ik vragen welke NutriBullet jij had? Er zijn een aantal verschillende modellen en die variëren nogal in prijs. Waarvan de duurste wel 1700 watt heeft. Geen idee of dat wel nodig is. Alvast bedankt voor je reactie 🙂

    1. Post
      Author
  28. Hoi Marinka,
    Ik zag je ijsmachine staan op één van je planken. Mag ik vragen welk merk dat is? Of heb je een tip voor een – budgetvriendelijke 😉 – goede machine. Ik heb vooral ervaring met lastige (lees lekkende) bakken die een eeuwigheid in de vriezer moeten staan en dan nog slechts het kaliber softijs kunnen leveren. Tips zijn van harte welkom dus! Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Post
      Author

      Hoi Tessa! Mijn ijsmachine is van Philips, deze werkte eigenlijk erg goed maar na ca. 6-7 jaar heeft het apparaat het begeven.. Dus qua duurzaamheid niet echt aan te raden, maar hij werkte in het begin zeker goed. Ik ken ook mensen die een zelf-vriezende ijsmachine van Magimix hebben en zo’n apparaat is natuurlijk helemaal een droom, maar dat zie je ook terug in het prijskaartje..

  29. Ik vraag mij af of AH werkelijk zoveel duurder is, als je bio koopt?
    Wat is jou ervaring? Ik laat bezorgen, kost mij tussendoor de €5 – €8, maar scheelt in benzine, tijd en veel moeite.
    Ben best benieuwd naar een vergelijking.
    Groetjes Sylvia

    1. Post
      Author

      De AH is niet zo heel veel duurder als je bio koopt vind ik zelf, zeker niet wanneer je het vergelijkt met EkoPlaza (al hebben die bijvoorbeeld de Vitatas die wél weer heel betaalbaar is). Maar ik weet bijna zeker dat biologisch niet altijd van even goede kwaliteit is; het keurmerk is er, maar ook daarbinnen zit speelruimte qua kwaliteit van het product, en het schijnt dat de boeren die aan EkoPlaza leveren weer beter betaald krijgen (een eerlijke prijs). Dus ja er zijn zo veel keuzes mogelijk in prijs en kwaliteit, dat is best lastig om te vergelijken!

  30. Hoi Marinka,
    bedankt om even in je kasten te mogen kijken.
    ik heb een vraagje over kokos-, amandelmeel en de gedroogde kruiden
    ik heb hier ook nog een tal van producten staan, mag of kan men die nog gebruiken na vervaldatum
    of zijn deze niet meer bruikbaar of schadelijk ? Menige vervaldata op verschillende producten zijn
    tegenwoordig steeds korter zodat men heel veel moet weggooien
    Geweldige site, bedankt voor gratis cursus en bedankt bij voorbaat voor jouw reactie
    vriendelijke groeten Linda

    1. Post
      Author

      Hi Linda! Naar mijn idee kan het niet zo veel kwaad om sommige producten nog te eten wanneer de vervaldatum is verstreken. Dit is namelijk niet altijd gelijk aan bederf; het product is nog prima, maar de smaak zal misschien iets anders zijn. En in een heel enkel geval is het product dan daadwerkelijk niet meer houdbaar. Bovendien is er nog een veiligheidsmarge berekend zodat het product op de vervaldatum gegarandeerd nog goed is. De werkelijke houdbaarheidsdatum wijkt daar vaak nog veel vanaf.
      Wel is het bij notenmeel zo dat hoe langer het in de kast staat, des te meer het oxideert. Dit soort producten kun je dus het beste in de koelkast bewaren of zelfs invriezen. Juist dan kun je het nog veel langer bewaren dan op de verpakking staat (en je kunt er ook telkens gewoon een beetje uitscheppen wat je nodig hebt). En verder geldt natuurlijk: gebruik je zintuigen. Ruikt een product niet meer fris, dan is het waarschijnlijk niet meer houdbaar. Ziet het er echt heel anders uit, of zie je sporen van schimmels, dan is het natuurlijk ook niet goed meer.

  31. Ik wens even stil te staan bij de slow-cooker.
    Ergens in uw vorige teksten, heb ik gelezen denk ik, dat men zich het best indien mogelijk een slow-cooker aanschaft met een RVS binnenpot omdat RVS gegarandeerd veilig is qua gezondheid en omdat deze garantie er niet voor de 100% is voor een binnenpot in keramiek bv of verniste aardenpot. U sprak toen over een slow-cooker geïmporteerd vanuit Amerika (kan het van bij Amazon zijn ?). Bij de RVS binnenpot merkte U ook op dat de binnenpot dan ook apart op de kookplaat kan gebruikt worden wat een supplementair gebruiksgemak biedt.
    Klopt mijn verhaal of ben ik fout ?

    1. Post
      Author
  32. Hoi Marinka
    Ik las onlangs dat notenmeel makkelijk oxideert, sindsdien bewaar ik het in de vriezer en dat gaat prima!
    Leuk artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.