gastblog Susan Dullink

Gastblog: Van Dieet naar Leefstijl

gastblog Susan Dullink

Deze gastblog is geschreven door Susan Dullink. Sinds 2011 is zij op zoek naar haar optimale leven. Ze schrijft hierover op Mesa Verde blog. Van gezonde (paleo) recepten tot artikelen over persoonlijke groei: alles voor meer gezondheid, energie en geluk.

Ik vind het fantastisch dat ik voor EetPaleo regelmatig een gastblog mag schrijven! Deze eerste blog is vooral een introductie van waar ik de komende tijd dieper op in wil gaan, namelijk alles op het gebied van een positieve mindset en gelukkiger worden. Ik durf te zeggen dat ik daar aardig wat ervaring mee heb inmiddels, al ging het bij mij ook niet vanzelf. Daarover vandaag meer.

Je hoort het vaak: “Paleo is geen dieet, het is een leefstijl”. Ik ben het daar helemaal mee eens, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat bedoelen mensen daar precies mee en hoe doe je dat?

Mijn zoektocht

In 2011 zette ik mijn eerste stappen richting een gezonder leven. Ik was destijds vaak moe, had veel last van buikpijn en acne. Het advies van de huisarts was: je kunt medicatie krijgen of leer er maar mee leven.

Met dat antwoord nam ik geen genoegen. Ik was nog maar 21 jaar oud; ik kon toch niet de rest van mijn leven medicatie slikken of altijd buikpijn en huidklachten houden?

Er moest een andere manier zijn.

De eerste stap: voeding

Vast niet toevallig kwam ik kort daarna in aanraking met het paleo dieet. Ik dacht dat het een streng dieet was, met als doel om snel af te vallen. Toch begon ik het boek The Paleo Solution van Robb Wolf te lezen.

Eten zoals de natuur voor ons bedoeld heeft: het klonk als muziek in mijn oren. Ik begon er direct mee en keek niet meer terug. Het resultaat: mijn buikpijn verdween vrijwel direct en mijn huid werd een stuk rustiger. Wat een verademing!

Paleo Solution

Maar er is meer..

Toch was ik er nog niet. Mijn leven was op dat moment verder namelijk niet heel erg gezond. Ik zat veel, werkte hard, bewoog weinig, had veel stress en sliep onregelmatig.

Hoe gezond je ook eet, als je daarnaast:

 • weinig beweegt
 • je veel zorgen maakt
 • slecht slaapt
 • altijd onzeker bent of je het wel goed doet
 • geen voldoening uit je leven haalt
 • een stresskip bent

dan ben je minder goed bezig dan je misschien denkt. Gezondheid is meer dan voeding alleen!

Dieptepunt als eye-opener

Door paleo te eten voelde ik me al veel beter. Mijn grootste klachten waren zo goed als verdwenen. Toch kreeg ik halverwege 2014 bijna een burn-out.

Ik werke veel, hield actief mijn blog bij, wilde 100% paleo eten en was regelmatig in de sportschool. Toch vond ik dat ik het nog steeds niet goed genoeg deed. Ik legde de lat onmogelijk hoog voor mezelf, ik was een extreme perfectionist. Ik zag het zelf alleen niet.

Op het moment dat ik uitgeput op de bank zat, realiseerde ik dat het anders moest. Pas toen ben ik van mijn dieet een leefstijl gaan maken. Ik ben beter gaan luisteren naar mijn lichaam, ik ben gaan nadenken wat ik in het leven wil en welke negatieve overtuigingen ik heb.

Hierdoor heb ik veranderingen in mijn leven gemaakt waardoor ik me pas ècht goed voel: minder streng met voeding zijn, genoeg slapen, meer tijd voor leuke dingen, CrossFit, reizen en zelfs het opzeggen van mijn baan.

Het is nog steeds niet perfect, ik heb ook nog regelmatig stress of negatieve gedachten. Maar toch groei ik langzaam naar mijn optimale leefstijl.

mindfulness

Vijf elementen van een optimaal leven

Maar wat is dat optimale leven dan precies? En hoe pas jij dat toe in jouw leven? Zoals ik al aangaf, heeft je leven ook andere aspecten naast voeding: beweging, rust, sociale activiteiten, werk, gedachten, gedrag en misschien spiritualiteit.

Dit alles kun je mijns inziens opdelen in 5 hoofdelementen:

 1. Voeding: gezond, voedzaam en lekker eten
 2. Beweging: gezond, veilig en leuk bewegen
 3. Leefstijl: rust nemen, leuke dingen doen, werk, sociale activiteiten, bezittingen
 4. Mind: je gedachten en hoe je naar het leven kijkt
 5. Groei: persoonlijke ontwikkeling, ontwikkeling in relaties, spiritualiteit

Pas als je aandacht schenkt aan al deze vijf elementen, kom je in balans.

Het is geen wedstrijd

Een optimale leefstijl is voor iedereen anders. De één voelt zich goed bij 100% paleo voeding, de ander krijgt daar teveel stress van. Beide is oké, het gaat vooral om hoe je je erbij voelt.

Mijn perfectionisme deed mij de das om. Pas toen ik mij dat realiseerde, kon ik pas echt gezonder gaan leven. Dat betekende zelfs dat ik iets minder streng werd in mijn eetpatroon. Toch voel ik me nu fitter, energieker en sterker dan ooit.

Vergelijk jezelf daarom niet teveel met anderen. Het is geen wedstrijdje wie het gezondste eet of wie de verste reizen maakt. Het gaat erom dat je gelukkig bent met de keuzes die je maakt en dat je op de lange termijn een gezonde leefstijl voor jezelf ontwikkelt.

Ga eens bij jezelf na: zijn de vijf elementen bij jou in balans? Of welke onderdelen nog niet? Deel jouw ervaringen gerust in de comments. Binnenkort meer in een volgende gastblog!

Comments 4

 1. Zo dat is echt mindopening.
  Ik ben al sinds 2013 bezig met de paleo lifestyle.En het bevalt me goed alleen zoals jij ook al schreef dat je door stress en zo weer bepaalde kwaaltjes kunt krijgen.
  Ik eet gezond en laat veel dingen staan.Ik train 3 keer in de werk buiten en 2 binnenshuis dat bevalt me erg goed.
  Ben benieuwd naar je volgende blog

  Liefs mij

  1. Wauw, mooi om te horen! Stress heeft veel meer invloed dan we vaak denken. Daarover ook meer in een later artikel. 🙂

 2. Wauw mooi en helder verhaal. Ik merk dat ik nu neig naar obsessie en dat ik dus absoluut NIET. Dit stuk had ik echt even nodig. Bedankt

  1. Wat fijn om te horen! Obsessie is herkenbaar, maar helemaal niet nodig. Het hoeft niet perfect, vind vooral een manier die bij jou past en waar je geen grote stress van krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.