gezonde leefstijl volhouden

Gastblog: Je gezonde leefstijl volhouden in 4 stappen

gezonde leefstijl volhoudenDeze gastblog is geschreven door Susan Dullink, sinds 2011 op zoek naar haar optimale leven. Ze schrijft hierover op Mesa Verde blog. Van gezonde (paleo) recepten tot artikelen over persoonlijke groei: alles voor meer gezondheid, energie en geluk.

In mijn vorige gastblog schreef ik al over het verschil tussen een dieet en leefstijl en hoe je deze stap kunt zetten. De grote vraag die daarna komt is natuurlijk: hoe kan je die gezonde leefstijl volhouden?

Ik geef je vier tips om je op weg te helpen.

1. Middel of doel

Vraag jezelf eens af: waarom wil je graag gezonder eten?

Wil je bijvoorbeeld 5 kilo afvallen? Dan is het gezonde eetpatroon een middel om een ander doel te behalen. Het is dan geen leefstijl, maar korte termijn dieet.

Een leefstijl gaat om de lange termijn. Je wilt gezonde gewoontes creëren die je voor de rest van je leven wilt volhouden. Gezond leven is dan een op zichzelf staand doel.

Het kan ook zijn dat je beide dingen wilt. Dat is geen probleem, maar bedenk dan welk doel het belangrijkst voor je is. Wil je je leefstijl echt volhouden, dan moet gezonder leven belangrijker zijn dan afvallen. Waarschijnlijk gaat het afvallen dan minder snel, maar is het wel blijvend.

2. Het is geen ‘alles-of-niets’

Je kent het misschien wel: de eerste paar dagen van een nieuw dieet houd je zonder moeite vol. Maar als er vervolgens getrakteerd wordt op taart en je kunt de verleiding niet weerstaan, dan heb je de neiging om te denken dat je hele dieet verpest is.

Dat is dus niet zo. Als je van de taart geniet en de rest van de dag gezond eet, is er vrij weinig aan de hand. Dit is weer het verschil tussen kijken naar de korte of lange termijn. Op korte termijn lijkt het dieet mislukt, maar op de lange termijn maakt een stuk taart weinig verschil.

3. Doe het vanuit positiviteit

Laten we het weer het voorbeeld van 5 kilo afvallen gebruiken. Niet iedereen wilt afvallen, dat weet ik, maar het is een handig voorbeeld.

Het is goed om bij jezelf na te gaan waarom je die 5 kilo wilt afvallen. Is dat nodig om je beter te voelen over jezelf, heeft de dokter dit advies gegeven, denk je dat die 5 kilo het verschil gaan maken om een bepaalde broek weer aan te kunnen?

Allereerst denk ik dat gewicht niet zoveel zegt, dit verschilt enorm per persoon. Maar dat terzijde. De reden om af te willen vallen (of een ander doel) is vaak negatief. “Ik vind mezelf te dik”, dat soort dingen. Dat is heel begrijpelijk (ik heb dat ook vaak genoeg gedacht), maar daarmee houd je een gezonde leefstijl niet vol.

Probeer het doel eens om te draaien. In plaats van jezelf te dik vinden, is het doel om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan met gezonde voeding, maar misschien ook met wat lekkers af en toe.

Klinkt dat niet veel fijner?

Op die manier is het volhouden van een gezonde leefstijl veel makkelijker. Je doet het niet omdat je anders niet goed genoeg bent. Je doet het omdat je jezelf het allerbeste gunt.

4. Vind je eigen weg

Dit laatste punt is misschien wat vaag, maar essentieel om een gezonde leefstijl vol te houden. Er is namelijk niet één manier, het is voor iedereen anders. Het kan voor de een 100% paleo zijn, een ander geeft dat teveel stress. Gun jezelf de tijd en ruimte om die weg te vinden.

Een paar tips die je op weg kunnen helpen:

  • Begin klein, gooi niet alles in één keer om;
  • Kies recepten en voedingsmiddelen die jij lekker vindt;
  • Zoek mensen in je omgeving die mee willen doen;
  • Plan vooruit, houd rekening met sociale gelegenheden;
  • Vergelijk jezelf niet met anderen, iedereen is anders!

paleo smoothiebowl

Doe het voor jezelf

Een gezonde leefstijl volhouden klinkt misschien saai en streng, maar dat is het helemaal niet. Het hoeft niet te betekenen dat je nooit meer wat lekkers mag, dat bepaal je helemaal zelf. Of misschien heb je daar helemaal geen behoefte meer aan, dat kan ook.

Een gezonde leefstijl heb je niet voor iemand anders, je doet het voor jezelf. En hoe die gezonde leefstijl er precies uitziet, dat bepaal jij ook zelf. Op dat moment is het geen kwestie meer van ‘volhouden’, het is jouw manier van leven geworden zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Benieuwd hoe ik dat doe? Dat lees je in mijn eerste gastblog, waarin ik mijn persoonlijke verhaal vertel.

Comments 3

  1. Heel erg goed artikel Susan!

    Het aanhouden van een gezonde levensstijl moet natuurlijk uit jezelf komen, daarom is het erg belangrijk om een doel voor ogen te hebben zodat je progressie ziet in hetgene waar je mee bezig bent.

    Het omgooien van je levensstijl is niet makkelijk en moet in kleine stapjes gaan, je moet tenslotte ook nog kunnen genieten natuurlijk! Bedankt voor de handige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.