Groen in huis

De kracht van groen in huis

Groen in huis

Je weet inmiddels wel dat het gezond is om groene groenten te eten (ja, tik nog maar een groene smoothie weg!), maar wist je ook dat het heel gezond is om groen in huis te hebben? Die mooie groene planten zijn niet alleen heel hip, maar dragen daadwerkelijk bij aan je gezondheid en welzijn. Gaaf hé?

Zelf ben ik echt dol op planten. Ik moet toegeven dat ik het groene vinger gen niet he-le-maal heb geërfd van mijn moeder – wat nog weleens leidt tot telefoontjes van mijn kant of inspecties aan huis (‘mam, deze plant ziet er niet goed uit.. wat moet ik doen?’). Maar dat mag de pret niet drukken. In de loop der jaren ben ik er steeds beter in geworden om goed voor ze te zorgen, en ik geniet er dan ook volop van.

Als oermens leefden we als één met de natuur, tussen het groen. Tegenwoordig zijn we een heel eind los gekomen van de natuur en we spreken dan ook over ‘de natuur in gaan’. Alsof mensen geen onderdeel meer uitmaken van de natuur. Veel mensen wonen in steden of hebben simpelweg (te) weinig tijd om de natuur op te zoeken.

Dat neemt echter niet weg dat de natuur nog steeds veel invloed op ons kan hebben. Daarom is het een goed idee om de natuur gewoon in huis te halen. Waarom? Ik ga het je uitleggen.

Luchtzuiverend

In onze omgeving is veel sprake van verontreinigde lucht – denk maar eens aan de uitlaatgassen van auto’s, rokende fabrieken, chemicaliën in de lucht en zelfs landbouwgif. Of wat dacht je van chemicaliën waarmee apparaten en huishoudelijke artikelen worden behandeld? Het hangt allemaal in de lucht, en lucht is overal. Dat je thuis komt en de deur dicht trekt, betekent dus niet dat de lucht daar ineens schoon is.

Het mooie van planten is dat ze koolstofdioxide uit de lucht omzetten in zuurstof – en dat kunnen wij als mens heel goed gebruiken. Naast het produceren van zuurstof hebben planten ook nog eens de eigenschap dat ze schadelijke stoffen uit de lucht kunnen filteren. Daardoor voel je jezelf fitter, slaap je beter en kun je je beter focussen.

Groen in huis

Betere luchtvochtigheid

Dit ken je vast wel in de winter; de kachel staat lekker aan, maar vervolgens krijg je last van korstjes in je neus en ontwikkel je ook nog zo’n vervelend kuchje. Verkouden? Meestal niet. Dit soort klachten kunnen heel goed te maken hebben met de luchtvochtigheid in huis. Wanneer je planten in huis zet wordt dit beter gereguleerd omdat er via de planten continue vocht verdampt.

Van planten word je slimmer

Kun je van planten écht slimmer worden? Ikzelf zie het liever andersom. Planten filteren schadelijke stoffen, zodat jij je potentie beter na kunt leven! Slim ben je tenslotte al, alleen factoren uit de omgeving kunnen je vermogen om te leren negatief beïnvloeden. Planten helpen je een handje dit gemakkelijker te maken.

In een onderzoek op basisscholen was de luchtkwaliteit door het plaatsen van planten aanzienlijk beter, wat leidde tot 7% minder gezondheidsklachten onder de leerlingen, meer creativiteit en een 20% betere score op tests dan leerlingen die in een klas zonder planten zaten. Dat is nogal een verschil!

Groen in huis

Shinrin-yoku

In Japan weten ze hoe goed natuur voor je is. Het concept Shinrin-yoku – bosbaden – is daar een echt begrip. Het houdt simpelweg in dat je gaat wandelen in het bos voor je gezondheid, er zijn zelfs speciale therapeutische bossen waar je in kunt gaan onder begeleiding van een coach. Diegene helpt je alles te halen uit jouw shinrin-yoku moment.

Wandelen in de natuur verlaagt bijvoorbeeld je bloeddruk en hartslag, het vermindert de productie van stresshormonen, je immuunsysteem wordt er sterker van en ook je algeheel welbevinden verbetert. Gewoon door je te omringen met natuur! In huis kun je weliswaar geen complete wandeling maken, maar planten in je omgeving hebben draagt altijd iets positiefs bij.

Welke planten kies je?

Niet alle planten hebben dezelfde filterende eigenschappen, de ene plant is daar nu eenmaal beter in dan de andere. Het bedrijf Air So Pure heeft om deze reden alleen de meest luchtzuiverende planten in hun assortiment – een prachtig concept. Koop je een plant met het Air So Pure logo, dan weet je zeker dat jouw plant luchtzuiverend werkt.

Speciaal voor dit artikel heb ik zelfs een aantal exemplaren van ze mogen ontvangen. Bijvoorbeeld een Monstera Deliciosa, een Spatiphyllum, Asplenium Crispy Wave en een Calathea. Zegt dit je niks? Zoek ze maar eens online op en kijk hoe mooi deze planten zijn! Als je ze ziet herken je ze denk ik wel. Ze zijn er in verschillende maten waardoor je er altijd eentje kunt vinden die bij jou in huis past.

Groen in huis

Maak je eigen urban jungle

Zin om aan de slag te gaan met planten? Misschien is één plant voor jou bij lange na niet genoeg, en maak je liefst een complete urban jungle in huis. Herkenbaar! Ik ben laatst helemaal los gegaan met mijn nieuwe planten en geniet nu elke dag van het resultaat.

Mijn tips:

  • Koop een rek waar je planten aan kunt hangen. Dan kun je veel planten kwijt zonder dat je veel ruimte in huis op moet geven. Ikzelf heb deze van IKEA.
  • Zet planten op verschillende niveaus. Koop wat leuke krukjes of een complete plantenstandaard. Door planten op verschillende niveaus te zetten krijgen ze niet alleen allemaal een mooi plekje, maar hebben ze ook sneller voldoende licht.
  • Zet een wekelijkse reminder in je agenda om je planten water te geven. Serieus. Dit helpt mij enorm! Vaak zie ik het wel wanneer de planten water nodig hebben, maar die wekelijkse afspraak in de agenda dwingt me om er goed naar te kijken. Zo blijven mijn planten langer gezond.
  • Koop planten die je echt mooi vindt. Doe als Marie Kondo en denk ‘Does this spark joy?’ wanneer je een plant uitzoekt. Zo niet? Laat ‘m staan, want dan ga je er waarschijnlijk niet goed voor zorgen en niet van genieten in huis.

Wil je een stapje verder gaan? Experimenteer dan eens met een hydrocultuur, maak gesloten en open terrariums en plant zelf pitten uit groenten en fruit. Dat is echt heel leuk om te doen!

Boekentips

Zin om creatief aan de slag te gaan met groen, zelfs iets te kweken of te stekken? Of zoek je gewoon een fijn basisboek? Deze boeken kan ik je aanraden:

Wat is jouw favoriete plant? Laat het me hieronder weten!

Groen in huis

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Air So Pure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.