Koukleum? Zo word je warm!

Koukleum? Zo maak je jezelf warm.

cyJ8o7s

Bron afbeelding: reddit

 

Het is buiten zo’n 20 graden. Lekker warm. Prachtig weer, zonnig. En wat zie ik buiten? Mensen met jassen en sjaals aan.

Nu verbaas ik me erover, maar ook voor mij was dat weleens anders. Zelfs in hartje zomer had ik het nog ijskoud! Gelukkig is dat nu wel anders en loop ik probleemloos rond in een t-shirt en op blote voeten. Die warme jas laat ik lekker thuis.

Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Ten eerste door gezond, Paleo, te eten. Maar de echte doorslag kwam voort uit iets anders.

Deze afgelopen winter heb ik namelijk een experiment gedaan om ervoor te zorgen dat mijn lichaam zichzelf aanpast aan de omgeving. Zodat mijn lichaam het niet aldoor koud heeft, maar het gewoon op de juiste temperatuur blijft. En dat experiment is gelukt!

De hele winter is de verwarming bij ons in huis niet aan gegaan.

Je leest het goed: de he-le winter zonder verwarming. In de kou dus.

Waarom iemand dat zou willen? Goede vraag 😉 Ik heb op mijn opleiding veel geleerd over thermoregulatie en ik kan niet ontkennen dat het lezen van het boek van Richard de Leth vorig jaar me ook triggerde. Ons lichaam kan zichzelf namelijk prima op temperatuur houden. Ook wanneer er geen kachels of warme douches zijn. Thermoregulatie heet dat: het reguleren van de temperatuur. Onze eigen, ingebouwde thermostaat! (die wordt bij de geboorte gratis geïnstalleerd, super, toch?)

Comfortabel oncomfortabel

Van nature is de mens het liefst de hele dag door comfortabel. Wanneer alles in balans is, hoeft er tenslotte ook geen extra energie te worden verbruikt. (we zijn tenslotte geprogrammeerd op een energietekort) Tegenwoordig zijn we echter zo comfortabel dat het ons minder gezond maakt: we zijn helemaal niet gemaakt om altijd in dezelfde staat te zijn. In de oertijd was er zelden iets ‘comfortabel’. We hadden honger, in de winter hadden we het koud, in de zomer warm, en we bewogen veel. Die constante afwisseling zorgde ervoor dat we fit en gezond bleven!

En nu? Nu is eten altijd verkrijgbaar en hebben we een airco, CV, kachel in de auto, vloerverwarming, warme douce, enzovoorts. Ons lichaam wordt een beetje lui, weet niet meer zo goed hoe hij zichzelf warm moet maken. Ook ons immuunsysteem lijdt daar onder. Want als je een functie niet nodig hebt, dan kun je die net zo goed weg doen toch? If you don’t use it, you lose it.

Heb je wel eens een tijdje niet gesport en ben je daarna weer begonnen? Dat ging waarschijnlijk lang niet zo makkelijk meer als je je herinnerde. De spieren die je regelmatig gebruikte zijn al afgebroken: om energie te besparen, want daar is ons lichaam goed in.

Ben jij ook zo’n koukleum?

Menig vrouw (en man) bestempelt zichzelf als koukleum en doet er dus alles aan om maar goed warm te blijven. Ik was er ook zo eentje. Altijd koud, niet warm te krijgen! Dus dan zet je toch de CV een graadje hoger? Sinds ik Paleo ben gaan eten heeft dat probleem zich al grotendeels opgelost: ik heb het niet zo snel koud meer en loop zonder problemen in de winter zonder jas naar buiten.

Mijn vriend en ik zijn ons echter ook steeds bewuster geworden van onze invloed op het milieu en daarnaast houden we wel van een uitdaging. We besloten onze lichamen eens echt de kans te geven zich aan te laten passen (en te besparen op onze stookkosten) en de hele winter de kachel uit te zetten. Of in ieder geval zo lang het vol te houden zou zijn.

En het is ons gelukt.

Voor mijn vriend was het niet zo moeilijk. Hij trok gewoon een extra trui aan en dat was het, later had hij die trui niet meer nodig omdat hij het uit zichzelf al warm had. Voor mij was het een ander verhaal.. De eerste weken had ik het KOUD. Echt Heel. Erg. Koud.

IMG_0496

Warme jas: check. Thee: check. Sloffen: check (ookal zijn ze niet zichtbaar op de foto)

Hoe ik om ging met kou… (niet altijd even verantwoord)

Van ellende ging ik soms in een gloeiend heet bad zitten. Of ik dronk mok na mok hete thee of bouillon. Uiteraard mét jas, sjaal en schapenwollen sloffen aan. (behalve in bad natuurlijk) Begin december was het maar 14 graden in huis, en ik kan je vertellen: dat is koud. In de slaapkamer was het soms maar een graad of 7 à 8.

IMG_0579

Zelf in de auto had ik het KOUD, want ook daar ging de verwarming natuurlijk niet aan.

Zo rond de feestdagen vond bij mij een omslag plaats. Mijn lichaam ging zich aanpassen en ineens had ik het weer gewoon warm. Zonder extra trui! Waar ik eerst niet na kon denken van de kou, kon ik me nu weer prima concentreren. Eigenlijk zelfs beter dan voorheen. Het begon me op te vallen hoe warm het op andere plaatsen eigenlijk is, zelfs in de supermarkt had ik het warm. Laat staan wanneer ik ergens op visite was.

Het was trouwens wel grappig om te zien hoe andere mensen reageerden op de kou in ons huis. Sommigen werden vooraf gewaarschuwd (zij namen expres een warme trui mee) en tegen anderen zeiden we niks. Achteraf vroegen we pas of ze het nu koud hadden gehad bij ons en werkelijk niemand heeft door gehad dat het soms maar 16 graden was wanneer ze op bezoek waren. Geweldig!

En nu, nu is het zo’n 20 graden buiten én in huis. Gewoon opgewarmd door de zon. We zijn er al over uit dat we dit volgend jaar weer gaan doen.

Dit kun jij doen!

Wil ik hiermee zeggen dat jij dat ook moet doen? Nee hoor, zeker niet! Je kunt jezelf al aan koude laten wennen (en je lichaam activeren) door de volgende tips toe te passen:

 • Zet de CV altijd een paar graden lager, of soms een hele dag uit.
 • Loop eens zonder jas naar buiten, ook wanneer je denkt dat het koud is.
 • Neem een koude douche.
 • Laat je sjaal eens thuis.
 • Zorg dat je gezond eet! Paleo voeding kan je enorm helpen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur.
 • Kom van je suikerverslaving af. Het Puur30 werkboek geeft je alle handvatten die je daarvoor nodig hebt.

Je zult versteld staan hoe goed je lichaam zich aan kan passen, en hoe goed je jezelf daar bij voelt.

IMG_2176

Werkt het niet? Neem dan een kat, die houdt je gegarandeerd warm in koude tijden.

Comments 15

 1. Ikzelf heb niet vaak de verwarming aan, ook niet in de winter. Meer vanwege zuinigheid en ook omdat ik het snel warm heb. Heel gek.. dat is bij mij door het zwanger zijn gekomen. Sindsdien heb ik het niet zo snel koud meer. Desalniettemin doe ik in de winter heus wel eens de verwarming aan, maar dan meer zo: van 15 graden naar 16 graden. En dan is het prima. Mijn man is daar wat moeilijker in, die heeft het snel koud en zet de verwarming dan ook snel wat hoger. Heet vind ik het dan, terwijl het 19,5 graad is, ofzo.
  Bij visite doen we de verwarming (in de winter dan) wel gewoon aan. Maar als ik alleen thuis ben, dan trek ik gewoon wat warms aan, als ik het koud heb – verder bij voorkeur niet.

  1. Wat goed dat je daar zo bewust mee bezig bent! Bij ons was lagere kosten ook een fijn bijkomend voordeel, ideaal.

 2. Hi Marinka, ik kon het ook altijd zo koud hebben maar dit is inderdaad verbeterd sinds ik Paleo eet. Wel heb ik nog steeds last van hele koude handen, zelfs wanneer ik het gewoon warm heb. Weet jij daar nog iets voor wat zou kunnen helpen? Groet, Manon

  1. Hoi Manon! (IJs)Koude handen kunnen met een aantal processen in het lichaam te maken hebben, of gewoon met het feit dat je iets teveel stress hebt. Ik kan je er niet een kant-en-klaar oplossing voor geven, maar bij mij helpt een goede yogales daar goed tegen. Dan zijn mijn handen net kacheltjes. Als je vooral met je hersenen aan het werk bent, de hele dag door, of je ergens druk om maakt, dan gaat het bloed namelijk niet naar je handen toe maar juist naar het hoofd en dat merk je dan weer in de vorm van koude handen. Maargoed, dat is vast niet de enige oplossing hiervoor..

   1. Dank je Marinka! Ik doe 2x per week Bikram yoga en ja dan voelt alles heerlijk warm aan

 3. Ik had een tegenovergesteld probleem. Enorm hete voeten. Opgelost door Paleo te eten!

  1. Hallo Louise, ben je echt helemaal Paleo gaan eten?
   Heb je nu totaal geen last meer?
   Hartelijke groet,
   Nicky

 4. Bij ons stond de verwarming ook pas eind november aan of later als mogelijk was, elke ochtend voordat ik naar het werk ga ramen open en als ik thuis ben de hele dag open. En als ik alleen thuis was ging de verwarming eigenlijk niet aan. We kregen de naam dat het bij ons altijd koud was binnen en dan met name kil/vochtig. Na 3 jaar hadden we vervolgens schimmel op de muren in de gang staan. En mijn vader riep, dat krijg je er nou van, je moet stoken om het vocht uit je huis te krijgen! En ik denk dat hij daar ook wel een punt heeft. Ik kan het nogsteeds niet goed, de verwarming aanzetten.
  Zelf heb ik altijd het idee gehad dat mijn interne thermostaat kapot is. Langzaamaan is het zelfs zover gekomen dat ik in de winter terwijl het vriest alleen nog een vest aan heb als ik 10 km naar mijn werk moet fietsen, bloedje heet als ik maar iets doe. Als ik op kantoor zit heb ik het altijd koud, vooral voeten en handen 🙂 Interesssante materie!

 5. Ik had het altijd heel snel warm, wel verwarming aan in de winter op ongeveer 19 graden. Maar sinds ik dan gezonder ben gaan eten en met paleo ben begonnen, heb ik het ineens wel snel koud en ook thuis heb ik meer kleding nodig dan ooit….. heb al van iemand gehoord dat dat komt omdat ik aan t afvallen ben en dat hoop ik dan maardat het tijdelijk is en dat ik het gewoon weer warm van mezelf ga krijgen.
  Echt heel koud kan ik het in huis en onder de douche niet hebben ivm mijn spieren, dan krijg ik namelijk heel veel pijnen die aan blijven houden, heel de winter lang…..
  Maar misschien hopelijk dat als mijn lichaam meer op orde is in de loop van de tijd dat ook dit allemaal veel beter gaat worden.

  Bedankt voor de tips in ieder geval!

  Groetjes, Eli

 6. Hoi Marinka, vraagje hierover: wordt je huis binnen dan niet enorm vochtig als je helemaal geen verwarming meer aanzet?

  1. Hoi Floortje! Dat valt enorm mee eigenlijk. De tip die ik heb gekregen om vochtproblemen te voorkomen is het niet kouder dan 15 graden te laten worden.

 7. Ik heb gemerkt dat ik door simple vingerloze handschoenen in huis te dragen, dat je handen weer warm worden. Als je handpalm warm is, worden je fingers vanzelf warm, terwijl je toch van alles kunt doen, zonder dat je last van je halve handschoenen hebt. Na een tijdje waren mijn handen gewend aan de lage temperatuur en hoefde ik de handschoenen niet meer aan.

 8. Goed bezig, heel leuk om te lezen wat het voor jou heeft gedaan. Ik verbaasde mij er ook over, maar sporten helpt ook al enorm om van de kou af te komen. Nee dan bedoel ik uiteraard niet dat je maar moet gaan bewegen om het niet koud te hebben, maar dan heb ik het over een goede conditie en een fit lichaam zal het minder snel koud hebben!

  Je CV zal het best prettig vinden dat die een vakantie heeft gehad!!

 9. Hoi,

  Wat ontzettend goed dat je hier mee bezig bent. wij wonen zelf in de bergen en hebben geen thermostaat maar houtkachels. Dat was aan het begin best wel even wennen want er is geen standtemperatuur en dus best koud rond vriespunt in de ochtend. Het lichaam heeft zich daar echter inderdaad op aangepast en waar we eerder stookten als een malle werd dat na verloop van tijd minder. Nu is het echter in de nacht -20 en dan is het toch niet meer zo makkelijk voor het lichaam. De nachten zijn niet koud maar de ochtenden wel en het duurt even voordat de kou uit de 100jaar oude huizen verdwenen is. Best spaartaans dus. Wat goed helpt is gemberthee en die tip wil ik dan ook even meegeven. Daarnaast helpt het afplakken van ramen die je toch dicht laat in de winter ook heel goed. Voor de kleine tocht. Is het echt heel erg koud doe dan twee paar sokken aan met daartussen een boterhamzakje. Dat houd de warmte bij je voeten en helpt de rest van het lichaam warm te blijven. Doe dit overigens bij extreme kou en niet te vaak ivm ventilatie/schimmels.

 10. Pingback: Hoe blijf je warm op kantoor? 6 Tips om op te warmen - MomMandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.