Mijn Paleo Verhaal - Marinka

Mijn Paleo verhaal

Ik was ooit heel sterk gehecht aan mijn (vetvrije) kwark, droge witte pistoletjes, cruesli, grote gevulde koeken en appelflappen. En laten we niet vergeten dat er altijd een rij dozen met daarin de nieuwste wereldgerechten in de kast stond. Ook voor een zak chips of snoep draaide ik mijn hand echt niet om. Ik at de hele dag door. Zonder ontbijt kon ik niet, en als mijn bloedsuikerspiegel laag werd, nou dan kon je maar beter van me weg blijven.

Dat leek allemaal goed te gaan, zo ongeveer tot mijn 16e. Ik deed aan wedstrijdzwemmen en lag ruim 10 uur per week in het zwembad. ’s Ochtends én ’s avonds ging ik trainen. En als ik niet naar school hoefde dan ging ik ook nog hardlopen en wielrennen. Ik werd Nederlands kampioen bij de jeugd (1500m vrije slag) en wilde ooit nog eens triathlons gaan doen. Oh en ik wilde gaan studeren aan de TU Delft, en dan wel luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.

Mijn Paleo Verhaal - Marinka

Van Nederlands kampioen tot doodziek

Tot ik ineens niet meer kon.

En ik bedoel niet dat ik even een dagje moe was, nee ik was van de één op de andere dag ziek. Alsof ik griep had, een griepje wat steeds erger en erger werd over een periode van zo’n 3 maanden. Tot het moment waarop ik alleen nog op de bank kon liggen, liefst zonder geluiden of al teveel licht want dat kon ik eigenlijk niet verwerken. School? Ging niet. Trainen? Dat ging al helemaal niet. Met een beetje geluk kon ik een rondje door de straat lopen, op het tempo van een slak. Het was dat er geen ouderen in de straat woonden, maar ik zou dik in worden gehaald door een oud dametje van 90+ met een gebroken heup en een rollator. Als je een vraag aan me stelde kwam het antwoord zo’n 10 minuten later, meestal gewoon een ‘ja’ of een ‘nee’, want veel meer kwam er gewoon niet uit.

Ik werd op een dieet gezet zonder gluten en zonder melkproducten. Wauw, wat een ellende!

Zoektocht

Vanaf dat moment startten mijn ouders en ik een lange, lange zoektocht. We begonnen uiteraard bij de huisarts, gingen door naar het ziekenhuis (waar ze mijn bijnieren even stil legden om te zien of mijn hypothalamus nog werkte, schandalig eigenlijk, al leerde ik een kleine 10 jaar later pas hoe dom dat is geweest). Oh en gooi er ook nog een MRI scan tegenaan, want misschien had ik wel een hersentumor. Waar eerst het ergste werd gedacht, werd ik na door de hele molen te zijn gehaald voor gek verklaard. Daarmee krijg je het stempeltje ‘ME/CVS’. Ze konden niks vinden dus dit zat echt wel tussen mijn oren, ik ‘dacht’ mezelf gewoon moe. Ik moest er maar mee leren leven en anders in therapie gaan.

Plat gekauwd en uitgespuugd, met een schop na

Zo voelde het voor mij, met al mijn 16 (puberende) jaren. En dus zocht ik verder. Ik pluisde het internet uit, tot in de verste hoeken, alles om aan de magische kennis te komen waar ik weer beter van zou worden. Via via kwam ik bij een homeopaat terecht, wat echt ontzettend goed hielp, behalve het feit dat alle klachten net zo hard terug kwamen zodra ik met het middel stopte. Met pieken en dalen ging ik door het leven en zo langzaamaan begon mijn lichaam te herstellen.

Door een kPNI therapeut werd ik op een dieet gezet zonder gluten en zonder melkproducten. Wauw, wat een ellende! Ik heb jarenlang spijt gehad dat ik niet nog één bak kwark heb gegeten voor ik daarheen ging. Want als je eenmaal hebt gehoord dat je niet tegen zuivel kunt, dan kun je er gewoon niet meer zo van genieten als voorheen.

Marinka's Paleo verhaal

Geitenwollensokken en muf smakend eten

Gelukkig was er in Middelburg een natuurvoedingswinkel. Ook al zoiets om überhaupt naar binnen te gaan, ik verwachtte alléén maar geitenwollen sokken te zien en eten wat muf zou smaken. Niets bleek uiteraard minder waar, en als snel waren we daar vaste klant. De glutenvrije producten waren niet aan te slepen en ik was nu verzot op sojayoghurt, sojavla en alles wat een beetje op zuivel leek.

Ik leerde etiketten lezen als een pro en wist precies wat ik wel of niet kon eten.

Tot mijn gezondheid nog steeds niet echt op knapte. Ik kon wel ietsje meer, maar het was nog zeker niet wat het zou moeten zijn. Verre van. Een lang proces volgde waarin ik voor meer en meer voedingsmiddelen intolerant bleek te zijn. Je kon het zo gek niet verzinnen of ik was intolerant voor iets. Mijn darmflora lag compleet overhoop en het leek alsof ik meer supplementen naar binnen werkte dan dat ik daadwerkelijk echte voeding binnen kreeg. Maargoed, al met al voelde ik me beter, en daar hoorde je mij dus niet over klagen.

En toen kwam Paleo om de hoek kijken

Zo zat ik weer in overleg met mijn therapeut. Ze raadde mijn moeder aan om het Paleo voedingspatroon te gaan volgen, iets wat mijn moeder echt helemaal niet zag zitten. Toen ik vroeg of dat mij ook zou helpen, zei ze dat dat zeker het geval zou kunnen zijn, maar het was ‘wel héél lastig om te volgen’ (als ze toch eens had geweten hoe ik er nu mee om ga, haha). Dat klonk mij als een uitdaging in de oren, in de hoop dat het mijn moeder over zou halen, en dus ging ik het proberen. Mijn voedingspatroon was toch al niet echt leuk meer, dus waarom niet.

Marinka's Paleo verhaal

En jawel, binnen enkele dagen had ik ineens heel veel meer energie. De sluier die zich in mijn hoofd bevond trok op en ik voelde me écht beter. Best gaaf, dat Paleo voedingspatroon. Ik wist meteen dat ik er mee door zou gaan.

Inmiddels was ik 22 jaar. Ik had met pijn en moeite mijn VWO diploma gehaald en vervolgopleidingen mislukten vanwege te weinig energie en het daarbij behorende gebrek aan concentratie. Thuis zitten wilde ik echter niet, dus begon ik te werken in de thuiszorg. 15 uur per week (5 ochtenden) werkte ik als schoonmaakster voor ouderen, ontzettend dankbaar en leuk werk! (en soms ook vreselijk smerig..) Toen dat me een jaar lang was gelukt ging ik verder kijken en besloot toch weer een sprong in het diepe te nemen.

Ik solliciteerde in een ziekenhuis in Nijmegen voor een opleidingsplaats tot longfunctieanalist. Een HBO opleiding waarbij je 32 uur per week werkt, en daarnaast je opleiding volgt. Ik werd nog aangenomen ook!

Ik leerde etiketten lezen als een pro en wist precies wat ik wel of niet kon eten.

Vreemde blikken

Eenmaal gesetteld in mijn eigen huisje in Nijmegen kon ik mijn geluk niet op. Ik had een baan, ging voor een opleiding én ik was eindelijk zelfstandig. Ik begon een blog over Paleo (om mezelf gemotiveerd te houden en omdat er vast nog anderen zouden zijn met zo’n voedingspatroon) en deelde daar mijn recepten en enthousiaste verhalen.

Mijn collega’s vonden mijn eten (en mij, haha) wel een beetje raar, maargoed, dat had ik er wel voor over. Elke dag werd er ietwat veroordelend naar mijn lunchtrommel gekeken wat ik ‘nu weer bij me had’ en natuurlijk was de geur van mijn salade ‘niet te harden’. Opmerkingen die na een jaar trouwens veranderen in oprecht enthousiasme en ‘wat ziet jouw eten er weer lekker uit, ik wou dat ik dat ook had’. Ja, de aanhouder wint.

Helaas was mijn tomeloze energie (ik kon zelfs weer sporten, hardlopen én CrossFit) niet van lange duur. Zodra er een stressvolle periode aanbrak (3 tentamens in 2 maanden, samenwonen met mijn vriend in Tilburg, verhuizing, verhuur van mijn woning en een dagelijkse reistijd van 2,5 uur naar mijn werk) stortte ik in en kwam ik thuis te zitten. Ja, ik at toen Paleo, maar mijn levensstijl had ik achteraf gezien gewoon zo ingedeeld zoals het ooit was. Ik was nog steeds niet uit mijn comfort zone gestapt maar had juist gewerkt naar hetgeen me in het verleden ziek had gemaakt. Maar hey, dat soort dingen zie je achteraf natuurlijk pas!

Marinka's Paleo verhaal

Lifestyle, lifestyle, lifestyle

En toen, toen besefte ik het pas. Die arts had heel lang geleden best wel gelijk gehad dat er ook iets tussen mijn oren zat. Lichaam en geest zijn één geheel en ik ging maar door en door en door zonder op of om te kijken. Dat werkt niet. Zeker niet op lange termijn.

Je kunt simpelweg niet tegen stress opeten. Zo simpel is het. Het lichaam kan prima tegen kortdurende, acute stress (zoals wanneer er een tijger achter je aan zou zitten). Maar chronische stress kent ons lichaam van oorsprong niet (file, TV, nieuws, werk, slaaptekort, onnatuurlijke omgeving, enz.) en dat is waar het bij veel mensen mis gaat. Ik ben daar het voorbeeld van.

Mijn opleiding tot longfunctieanalist heb ik gelukkig wel af kunnen maken. Maar het ziek zijn was voor mij ook een mooi moment om mijn eigen bedrijf nu echt op te starten.

Dat was in 2012. We zijn nu 4 jaar verder en ik kan zeggen dat er écht iets veranderd is. Ik heb helder gemaakt wie ik ben en wat ik wil, al zal ik ook nooit uitgeleerd zijn. Wanneer ik keuzes maak luister ik naar mijn gevoel en ik laat mijn leven niet leiden door wat anderen zeggen of wat ‘zou moeten’.
Hoe ik daar ben gekomen? Door met heel veel verschillende mensen te praten, door een opleiding tot Orthomoleculair Therapeut te volgen, door podcasts te luisteren en door veel te lezen. En vooral door naar mezelf te gaan luisteren.

Het beste wat me is overkomen

Als ik niet ziek was geworden had ik dat alles echt nooit geleerd. Dan had ik niet van die fijne vrienden om me heen gehad. Dan had ik niet zo’n warme community op kunnen bouwen. Als ik niet ziek was geworden zou EetPaleo niet eens bestaan, mijn eigen bedrijf! Nog voor ik ziek werd zei ik al dat ik geen gewone baan wilde, dat leek me niks. Ik weet nog goed dat ik eigenwijs riep dat ik ‘zelf wel een leuke baan zou maken’, en dat heb ik nog gedaan ook. Een eigen bedrijf brengt natuurlijk weer compleet nieuwe uitdagingen en obstakels met zich mee, maar die ga ik graag aan.

Inmiddels durf ik mezelf een #girlboss te noemen en geniet ik elke dag opnieuw van mijn leven zoals het nu is.

Ik geniet van de tijd die ik met mijn vriend en onze twee katten heb. Ik geniet van heerlijke wandelingen in de natuur. Ik geniet van shoppen op maandag wanneer het niet druk is (ik deel mijn eigen tijd in 😉 ). Ik geniet van het dromen over mooie reizen. En ik geniet van de geweldig leuke reacties die ik via deze website krijg. Van elk door mij geschreven boek wat wordt verkocht maakt mijn hart een klein sprongetje. Van elke foto van een Paleo maaltijd die met me wordt gedeeld word ik blij.

Life is good.

Zo, nu heb je mij wat beter leren kennen. Mijn achtergrond. Het hoe en waarom van EetPaleo. Ik hoop dat het je mag inspireren! En heb je nog een brandende vraag (al vind ik het al top dat je dit helemaal tot hier hebt gelezen), stel ‘m dan gerust 🙂

Marinka's Paleo verhaal

Tegenwoordig heb ik soms een fotoshoot, waarbij ik heel gek op de foto sta. Volgens mij doe ik hier een soort kip na 😉

 

Comments 88

 1. Een bijzonder mooi verhaal omdat je zo moedig je eigen weg gevolgd hebt na zo een moeilijk levensparcours! Hoedje af. Ik ga jouw manier van eten volgen want ik herken belangrijke elementen in je verhaal.

  1. Dankjewel Ruth! Ik hoop dat jij je er ook heel goed bij gaat voelen 🙂

 2. Super Marinka! Echt mijn complimenten hoe je je leven hebt herpakt. Ben heel erg blij met je site en je bent zeker inspirerend.
  Dikke knuffel voor jou,
  Marian

 3. Wat geweldig om te lezen. Ook voor mij is mijn gezondheid de reden om met Paleo te starten en ik ben dan ook erg blij met je boek(en) wat mij hierbij helpt!

  1. Goed om te horen Esthy, ik hoop dat je je heel snel nog beter gaat voelen 😀

 4. Respect hoor Marinka! Hier kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen. Ik heb in elk geval weer even goede inspiratie te pakken nu het een tijdje wat minder gaat en ik weer wat strenger moet worden naar mezelf toe! Je bent een topper! 🙂

  1. Dankjewel Linda! Heel fijn dat ik je heb kunnen inspireren, daar doe ik het voor 🙂 Jij bent ook al super goed bezig!

 5. Prachtig verhaal en op sommige punten zeer herkenbaar. Zoveel mogelijk paleo voor mij waar het kan met soms een heerlijke smokkel 😁 maar het belangrijkste is ….. geen buikpijn meer! Waar het ziekenhuis bij mij niets kon vinden; “gaat u maar weer ‘gewoon’ eten” stuitte ik toentertijd gelukkig op het sc-diet. Oer-eten it is!!
  Complimenten voor je site. Zeer waardevol voor mij🙏🏻

  Groeten, Desiree

  1. Dankje Desiree! Het belangrijkste is inderdaad hoe je je voelt, super toch dat je ‘gewoon’ met voeding helemaal geen buikpijn meer hebt? Echt geweldig. Ik hoop dat nog zo veel mensen dit gaan ontdekken.

 6. Heel mooi om te lezen!
  Ga vooral zo door!
  Dat alles je nog veel goeds en geluk mag brengen! 💐

 7. Mooi om je verhaal te lezen. Triggert mij weer om keuzes te maken in mijn leven 🍀

 8. Hi Marinka,
  Sterk staaltje om jezelf zo te overwinnen!
  Je persoonlijke ontwikkeling daarin vind ik heel herkenbaar: de keuzes maken die bij jouw passen, niet teveel bezig zijn met wat ‘moet’ of wat anderen van je verwachten. En zeggen: ik creëer mijn eigen baan wel! Gaaf hoor.
  Ik herken wel het een en ander van mezelf in jou. Super leuk! Ik pak met steun van jou tijdschrift mijn oude levensstijl weer op. Ok, dat heet dan paleo maar whatever. En weetje? Met al die mooie recepten krijg ik er gewoon zin in! Niet meer gevangen zijn door de verslaving van suikers (koolhydraten incluis). De groenteafdeling van de supermarkt wordt weer mijn favoriete afdeling.
  Enne, girlboss? Spot on! Precies daar waar ik ook naar streef 🙂

  Ik ga zeker jou recepten delen in mijn netwerk en social media.

  Groetjes,
  Christianne

  1. Hi Christianne! Dankjewel 😀
   Ik weet zeker dat jij ook een girlboss gaat worden 😉 (het feit dat je er naar streeft is eigenlijk al genoeg om het te zijn, toch?)

 9. Een mooi, dapper verhaal van jou! Wat een zoektocht, zucht. Ik eet zoveel mogelijk paleo, maar mijn allergische astma krijg ik niet goed onder controle. Haha, misschien niet meer smokkelen 🤔

  1. Zuivel heeft vaak veel invloed op astma dus dat is wel iets om op te letten. Verder kan het echt helpen om langs een orthomoleculair therapeut te gaan (of een kPNI therapeut), zo iemand kan samen met jou kijken waar de klachten vandaan komen (meestal vanuit de darmen) en wat er aan kan worden gedaan in jouw geval. Dan worden je klachten waarschijnlijk stukken minder 🙂

 10. Yeh, Marinka, dat is heftig geweest voor jou en wat reuze fijn dat je een doorzetter bent en dat het er toe geleid heeft, daar waar je nu bent, het heeft je gemaakt wat je nu bent, je bent ee topper. Blijf lekker doorgaan waar je mee bezig bent

 11. Wauw bedankt voor het delen van je verhaal! Ook ik herken mezelf een beetje in jou; (wedstrijd) zwemmen, sportief, van alles ‘moeten’, studeren en alle stress die daar bij komt. Nu een wat rustigere periode om alles op een rijtje te krijgen, samen met een orthomoleculair therapeut. Van hem krijg ik een aangepast voedingspatroon welke helemaal op mij afgestemd is. Ik hoop dat het een paleo patroon wordt, ik haal zoveel gerechten van je site! Allemaal even lekker!

  Ga alsjeblieft zo door, je bent een inspiratie voor velen! bedankt 😉

  1. Dankjewel Nette! Veel succes met je nieuwe voedingspatroon, ik hoop dat het je verder gaat helpen 🙂 (en de meeste orthomoleculair therapeuten werken wel grotendeels met paleo, dus dat komt zeker goed 😉 )

 12. Met heel veel herkenning gelezen. Ook ik loop al jaren te kloten met mijn gezondheid en heb al menig dieet en therapeut geprobeerd. Vorige maand ook het stempel “tussen je oren” gekregen. Ben eigenlijk lichtelijk radeloos aan het worden. Ik zou graag wat meer informatie van je krijgen hoe jij bent gestart. En heb je in je boeken ook weekmenu’s om te beginnen? Of heb je goeie tips hoe te beginnen?

  Ik hoop van je te horen.
  Groetjes Debbie

  1. Hi Debbie! Dat lijkt me heel frustrerend, terwijl je zelf waarschijnlijk heel goed weet dat het juist niet tussen je oren zit.. Lastig..
   Ikzelf ben gewoon begonnen eigenlijk, totaal tegen mijn zin in, op advies van een therapeut. Ik vond het helemaal niet leuk, maar omdat ik mezelf wel beter ging voelen hield ik het vol (met dromen over alles wat ik niet meer ‘mocht’ eten, haha). Zoals je ziet denk ik er nu wel anders over en ben ik er helemaal aan gewend, ik zou niet anders meer willen, maar het is wel een ‘reis’ om daar te komen. Voor iedereen gaat dat op een ander tempo.
   In mijn boek Eet Paleo in 7 Stappen staan 5 verschillende maaltijdplannen waar je mee kunt beginnen, ze zijn allemaal voor 30 dagen, incl. boodschappenlijsten en alle recepten. Verder heb ik in dat boek zo’n beetje alles gezet wat mij in de afgelopen jaren heeft geholpen om Paleo zo makkelijk mogelijk te maken; dus hoe maak je een snelle maaltijd, wat neem je mee als lunch, hoe bewaar je je restjes, enzovoorts.
   Heel veel succes!!
   Groetjes, Marinka

 13. Oh en nou vergeet ik gewoon je nog te bedanken voor het delen van je verhaal. Echt heel mooi te lezen dat het je heeft gebracht waar je nu staat.

  Groetjes Debbie

 14. Marinka, ik heb je strijd natuurlijk van dichtbij meegemaakt en ik ben verschrikkelijk trots op je hoe jij je eruit hebt geknokt en nu weer volop van het leven kunt genieten.
  Door jou zoektocht ben ik ook paleo gaan eten en ik heb er geen spijt van.
  Ga zo door, ik hou van je.

  1. Dat had ik zonder de steun van jou en André zeker niet gekund! Ik hou ook van jullie!

 15. Een reactie van een heel ander kaliber. Los van dat ik het heel knap vind wat je bereikt hebt (ook omdat je nog zo jong bent!), vind ik het heerlijk om een verhaal zonder taalfouten te lezen. Dat geldt overigens ook voor de rest van je site ;-).

 16. Hier ook een sportief, ambitieus meisje; een harde werkster, altijd druk, grote plannen en een gouden toekomst. Tot ik 16 werd en ineens niets meer kon. Via Lymeziekte over op ME/cvs, en nu 12 jaar later eindelijk toch nog mijn vwo diploma op zak. Jaren zoeken; de oplossing bleek hem inderdaad te liggen in de kPNI, osteopatie, en het paleodieet.
  Ik ben er nog niet, en enerzijds zoek en probeer ik verder naar een zo optimaal mogelijk functioneren, anderzijds naar een opleiding of werk dat mij me past zoals ik nu ben. Bedankt voor je verhaal Marinka, je bent een bevestiging en inspiratie!

  1. Hi Emma! Wauw, dat is inderdaad heel erg herkenbaar. Wat goed dat je al zo’n eind op weg bent 🙂 Heel veel succes!

 17. Hoi Marinka.
  Ook ik was er natuurlijk dicht bij betrokken.
  Dit alles maakt me zo verschrikkelijk trots op je. Zo knap van om bijna geheel zelfstandig je ziekte te overwinnen. Ik ben zo blij voor je dat je een heel fijne relatie met Thijs hebt en 2 lieve “Paleo” katten.

  1. Dankjewel André! Ik ben heel blij dat jij en Addy me zo gesteund hebben, en dat jullie dat nu natuurlijk nog steeds doen!

 18. Stoer verhaal, hartverwarmend geschreven. Buiten het feit dat ik op zoek ben naar een paleo handleiding voor mezelf, valt mij op dat jij twee paleo katten hebt. Dat brengt me op mijn volgend vraag: mijn 4 jarige Drentsche Patrijshond Olle had de pech na 1,5 jaar blind te worden door PRA. Daar kun je met een dieet niets meer aan veranderen. Wel aan zijn allergische reactie voor voeding, hij heeft zoveel last van jeuk dat ik maanden geleden op zoek ging naar informatie over zelf koken voir je hond. Ik kan je verzekeren: dat is een zoektocht waar je gek van wordt en ik ben nog niet veel wijzer geworden. Kun jij me informeren over de voeding van je katten? Ik weet dat een kat andere voeding nodig heeft dan een hond, maar elke reis begint met de eerste stap.

  1. Hi Marijke! Voeding voor honden en katten verschilt eigenlijk niet zo heel veel. In ieder geval hoef je niet speciaal voor ze te koken dus dat scheelt al 😉 Wij geven onze katten meestal gemalen rauw vlees en soms hele stukken zoals een haring, kwartelkarkas, kippennek, etc. Dit kopen we diep gevroren (speciaal samengesteld voor katten zodat ze alles binnen krijgen; dit doen ze door een bepaalde combinatie van spiervlees, botten en orgaanvlees door elkaar te malen) en het enige wat we hoeven te doen is ’s ochtends en ’s avonds een hoeveelheid af te wegen en aan de katten te geven. Werkt perfect! Ze hebben trouwens ook gegaard voer zodat je niet met rauw vlees hoeft te werken, maar in principe verteren de dieren het rauwe vlees wat beter. Dat is uiteindelijk vooral een kwestie van proberen dat jullie hond lekker vindt en wat jullie zelf handig vinden.

 19. Hoi Mariska, jouw verhaal heeft me echt geraakt! Ik zit nu op het punt in mijn leven dat mijniet lijf “schreeuwt” het is genoeg. Dit gaat zo niet langer. Mijnu prikkelbare darm speelt extreem op; ik loop al 1,5 jaar met een schouderblessure die maar niet over wil gaan, nog langer met eentje aan mijn teen. Ik ben sinds een week of 5 paleo aan het eten. Fodmappen heb ik geprobeerd, maar dat hielp voor mij niet voldoende. Maar ik merk dat de grens voor mij bereikt is voor meer dan alleen het eten wat ik tot mijn neem, maar ook de ervaringen die ik overdag op doe. Ik heb geen plezier meer informatie mijn werk, het levert me veel meer stress op dan goed voor me is. Van 5 uurtjes werken kom ik thuis met het gevoel alsof ik 10 uur gewerkt heb. En er blijft weinig energie over voor andere dingen. Ik ben er echt aan toe om mijn leven om te gooien, maar waar begin ik? Ik ben ontzettend geïnteresseerd in eten. Vind het echt leuk om meer te weten te komen over waarom eten zo belangrijk voor onze gezondheid is. Heb jij wat tips voor mij; waar kan ik beginnen? Wat zijn goede boeken, sites, opleidingen etc. Ik denk dat ik met die informatie ook een beetje mijn letterlijke “honger ” die ik constant voel kan bevredigen. Nogmaals bedankt voor jou mooie verhaal!

  1. Hi Lidwien! Wat goed dat je zo naar je lichaam en gevoel aan het luisteren bent, en naar aanleiding daarvan ook actie wilt ondernemen. Er zijn echt ontzettend veel interessante opleidingen en websites te vinden, dus voorlopig is er nog genoeg te leren 😉 De opleiding die ik heb gevolgd is Orthomoleculaire Therapie (bestaande uit 3 cursussen) bij de Natura Foundation. Dit is écht een aanrader. Na 1 lesdag heb je het idee dat je minstens 10 boeken hebt geabsorbeerd, de docenten zijn super enthousiast, kunnen alles perfect uitleggen en de sfeer is er geweldig. Het voordeel van de 3 cursussen is dat je de opleiding niet in één keer hoeft te volgen, je kunt het op je eigen tempo doen.
   Ik ben er zelf nog niet geweest maar lezingen van Gabriël Devriendt schijnen echt heel erg goed te zijn, maar om alles te kunnen begrijpen is enige voorkennis wel handig (na de opleiding tot orthomoleculair therapeut kun je hier prima heen).

   Qua websites zijn er vooral veel Engelstalige sites, een echte aanrader vind ik http://www.chriskresser.com, deze man heeft ontzettend veel kennis en deelt het op een logische manier. Ook http://www.marksdailyapple.com kun je bekijken, altijd leuk om te lezen. Waar je je ook in zou kunnen verdiepen zijn podcasts; hier wordt over het algemeen nog meer informatie gedeeld, maar dit gaat wel wat verder dan de basiskennis over voeding. Hier staan een aantal leuke podcasts: http://www.marksdailyapple.com/9-primal-paleo-podcasts-you-should-be-listening-to/#axzz44q7D9wa6

   Qua boeken is er natuurlijk Het Paleo Dieet van Loren Cordain; min of meer de grondlegger van Paleo (alhoewel, de oermens was natuurlijk de grondlegger, maar deze man heeft ons er weer opnieuw van bewust gemaakt). Verder vind ik voornamelijk Engelstalige boeken het lezen waard, in Nederland is er nog niet heel veel over Paleo geschreven qua wetenschappelijke kennis. (al mag ik natuurlijk het boek van Remko Kuipers niet vergeten!)
   Kijk ook eens naar boeken van Mark Hyman, hij heeft ook veel geschreven over voeding en weet het goed te brengen.

   Zo, dit was het eerste wat in me opkwam 😉 Hopelijk kun je hier alvast iets mee! Heel veel succes!!

 20. Wat een mooi verhaal. Super om te lezen hoe je jezelf hebt leren ‘kennen’. Ik ben 29 jaar enIk weet nu sinds 4 jaar,paar maanden na de bevalling van ons 2 kindje, dat ik me/cvs heb en ben me er inmiddels van bewust dat mijn eetpatroon hier een (groot) aandeel in heeft en ik ben dan ook aan het zoeken wat ik hierin kan veranderen. Helaas heeft mijn man een soort trauma wat betreft eten en lust daardoor maar heel weinig groenten. Ik vind het daardoor wel lastig om met een bepaald voedingspatroon te starten. Al spreekt paleo mij wel heel erg aan. Daarnaast kan mijn man een gezonde eetstyle wel gebruiken;-) Ik Ben wel heel benieuwd hoe jij erachter bent gekomen voor welke producten jij intolerant bent. En zijn er ook simpele, niet bijzondere paleo gerechten die ik samen met mijn man kan proberen?

  1. Hi Jessica! Bedankt voor je reactie! Met behulp van een bioresonantie therapeut ben ik erachter gekomen waar ik intolerant voor ben, dat was erg handig om er rekening mee te kunnen houden. Er zijn meer dan genoeg makkelijke Paleo gerechten om mee te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een roerbakschotel (daar kun je nog best wat groenten in verstoppen ;-)) met wat kip of vis/garnalen erin, een lepel currypasta erdoor (van de toko) en eventueel kun je daar voor je man nog wat rijst bij koken. Rijst is technisch gezien niet paleo, maar altijd beter dan pasta’s of brood. Verder kun je de gewone aardappel bijvoorbeeld vervangen door zoete aardappel (dat is tenslotte ook een groente) misschien vindt je man dat wel lekker? Hopelijk heb je hier iets aan!

 21. Wauw Marinka! Wat een herkenning! Ik heb zelf CVS en strijd inmiddels 5 jaar (ik kreeg de diagnose in 2011 maar achteraf gezien heb ik het al veel langer) voor een goede gezondheid en een zoveel mogelijk stressloze omgeving. Moeilijk soms maar ik heb onlangs, lees 2 weken geleden, zelfs ontslag genomen bij mijn werkgever na 9 jaar. Omdat dat voor mij voelde als het laatste stukje wat me nog te veel energie kostte. Ik ben van plan een studie te gaan volgen, iets met voeding ook want ik heb de afgelopen jaren wel gemerkt dat wat ik eet zoveel betekend in hoe ik me voel. En ik heb al eerder overwogen om paleo te gaan eten maar de knop is nog niet helemaal om. Maar na het lezen van jouw verhaal raak ik toch weer meer geïnteresseerd in paleo!
  Ik ga me er verder in verdiepen en ik ben blij dat ik je, via Mandy (Puur en lekker leven volgens Mandy) tegen ben gekomen op Instagram. Leuk ook dat je in Tilburg woont, daar woon ik zelf namelijk ook! 🙂
  Ik ga even verder je website uitpluizen naar lekkere recepten en wie weet eet ik binnenkort ook volledig paleo!

  1. Hi Manon! Wauw wat goed dat je zo voor jezelf aan het kiezen bent. Mocht je tips nodig hebben voor een leuke studie, laat het dan zeker weten 🙂 (ik weet er nog wel eentje)
   Heel veel succes!!

 22. Hoi,

  Wat een verhaal! En wat een doorzettingsvermogen! Echt waar, daar heb ik veel respect voor!

  Ik kamp zelf al jaren met darmproblemen en weet sinds een paar jaar dat ik gluten- en lactose intolerant ben. Het eten heb ik nu aardig onder de knie maar ook ik weet dat het daar niet bij blijft. Toch blijf ik het nog lastig vinden om mijn lifestyle om te gooien (teveel verleidingen, haha). Hoe heb jij dat gedaan? heb je tips voor me?

  Ook las ik dat je veel podcast hebt geluisterd en veel gelezen hebt, mag ik vragen wat? Als ik online kijk dan zie ik af en toe door de bomen het bos niet meer!

  Bedankt voor de inspiratie!

  Groetjes,
  Simone

  1. Hoi Simone! Bedankt voor je reactie 🙂
   Het omgooien van mijn levensstijl ben ik pas echt gaan doen toen ik besefte dat ik mezelf ondanks goede voeding nog verre van optimaal voelde. En dat was wat ik wilde; gezond zijn en volop energie hebben. Door dat te beseffen ging het veranderen van mijn levensstijl eigenlijk heel gemakkelijk. Ik begon mezelf af te vragen hoe ik me ergens bij zou voelen: draagt dit bij aan mijn gezondheid, of werkt het me tegen? Op die manier was het gewoon een kwestie van keuzes maken en vooral veel voor mezelf kiezen.
   Ik heb vooral veel aan de podcasts en informatie van o.a. Diane Sanfilippo (Balanced Bites), Mark Sisson (Mark’s Daily Apple), Dave Asprey (Bulletproof Exec). Abel James (Fat Burning Man) en Tim Ferriss. Verder heeft Chris Kresser ook erg veel geschreven wat enorm interessant is, dus dat is ook een aanrader. Ik kijk gewoon telkens welk onderwerp me aanspreekt, en via de podcasts kom je ook steeds bij nieuwe auteurs uit die dan weer een heel interessant boek hebben geschreven (wat ik dan weer móet hebben, haha).
   Hopelijk kom je hier weer iets verder mee!
   Veel succes!!

 23. wauw.. wat een verhaal..
  Ik heb respect voor je dat je zoveel heb geprobeerd enzv.. en je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar Paleo! ik kamp zelf met veel energie problemen kan niet werken heb trouwens ook een herseninfarct gehad waardoor ik mn hele leven op de kop stond.) en zit wat te experimenteren met eten, zodat ik mischien eens wat meer energie zou krijgen en ik kwam dit verhaal van je tegen en ik dacht he! mischien is dat wat voor mij! dus ik zou graag meer willen weten over Paleo. en ik heb het vermoeden dat jij daar veel meer van weet dan ikzelf 😉
  Vind het super dat je zo ver gekomen bent

  Groetjes Simone. (een andere dan hierboven :P)

 24. Hoi,

  Heb al aardig wat e-boeken over gezondheid etc. Ook paleo maar nog niet echt het begin gevonden om te beginnen.
  Als ik jou verhaal lees zie ik mijn dochter voor mij. Die klaagt ook zo over moe en hoofdpijn. Vaak geen energie. We eten al redelijk gezond maar waarschijnlijk nog niet helemaal en misschien verkeerde tijdstippen.
  We hebben zelfs een weekje paleo gegeten van paleo.nl Super Simpel paleo. 1e weekschema gevolgt maar ik werd daar zo beroed van. Misselijk voor en na het eten. Zoveel eieren en vlees en weinig groente en fruit. Misschien moest het lichaam wennen maar ben weer op oude eetpatroon overgegaan. Dat is meestal een smoothie s’morgens van 2 soorten groentes en 2 stuks fruit. Rond 10 uur iets van havermout of bananenkoekje of pannekoek. Lunch iets van salade en avondeten weer groente en vlees. Is van InLoveWithHealt.nl.
  Is niet paleo maar toch ook wel gezond.
  Ik ga je boek denk ik maar bestellen en ermee aan de slag. Hopelijk slaat het bij mijn dochter aan.
  En staan er recepten in die ze mee kan nemen naar school? Ze is 12 en die gaat echt geen salades mee nemen naar school. Hihi.

  Groetjes, Helene

  1. Hi Helene! Bedankt voor je reactie! Zo veel vlees en eieren is niet de bedoeling bij een Paleo voedingspatroon, de echte basis bestaat uit veel groenten. Maar daarnaast is het ook best een omschakeling voor het lichaam, er komen ineens heel andere producten binnen waar het nog niet aan is gewend. In mijn boek staan hier wat tips over. Verder helpt het ook enorm om wat slokjes citroensap te drinken voor en na de maaltijd, dan wordt het een stuk beter verteerd! In Eet Paleo in 7 Stappen staan inderdaad ook leuke lunches voor kinderen die je dochter denk ik wel mee wil nemen 😉 Heel veel succes! Groetjes, Marinka

 25. Heel herkenbaar verhaal. Erg inspirerend. Fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die tegen zelfde dingen aan lopen in get leven.

  Ik ben op dit moment ook aan een paleo geïnspireerd leefstijl begonnen.
  Mijn traject van mentale heling gaat ook nog steeds door maar gaat stukken beter.

  Door mijn ziekzijn woon ik nu in Hong Kong en heb ik mijn eigen fotografie bedrijf. Wat ziekte toch niet voor nieuwe inspiratie kan geven

  1. Wauw wat geweldig! Hong Kong is een prachtige stad, en dan ook nog je eigen bedrijf. Het helen kost inderdaad tijd, maar door echt voor jezelf te kiezen vind je daar altijd een weg in 🙂

 26. Hallo Marinka,

  Na jaren buikpijn, verstopping etc. en klachten die altijd afgedaan werden met we kunnen niets voor je doen, besloot ik vorig jaar over te gaan op gezond paleo eten. Inmiddels zijn de darmen stuk rustiger, leuke bijkomstigheid ook afgevallen (bijna 9 kilo) heb abonnement op tijdschrift en heb verschillende boeken waar wij iedere dag een keuze uit maken. Bedankt voor het pas gestuurde ebook. Recept met aardbeien en zalm was heerlijk!!!! Ook de pizza geprobeerd, maar met tapioca is misschien ook te vervangen door amandelmeel. Gaan we nog een keer proberen. Favoriet is ook de ontbijtshake met banaan, blauwe bessen, chia, kokos- en amandelmelk. Supersnel klaar en lekker.

  1. Hi Marion! Dankjewel voor je reactie, wat ontzettend fijn om te horen dat je je nu zo veel beter voelt 😀

 27. Hoi Marinka, wat een prachtig persoonlijk verhaal heb je opgeschreven en met je volgers gedeeld. Ik was op zoek naar het bekijken van studies orthomoleculair voedingstherapeut en kwam bij jouw artikel uit. Leuke weg om weer even op je site te kunnen komen. Een jaar of wat geleden heb ik een workshop bij je gevolgd op een boerderij in hartje winter. Je gaf me de tip om contact te blijven onderhouden met andere bloggers, zoals met jou en Susan van Mesaverde. Helaas werd ik ook ziek. Na jarenlange (life-time) chronische stress in combi met medische blunders (eierstok op 20 jarige leeftijd verwijderd na jarenlang niet gehoord te worden), kwam ik via een orthomoleculair therapeut in aanraking met de Paleo-leer en life-style. Nu herstellend van een pittige burnout inspireer ik al bloggend voor de Geluksproeverij vele mensen. Ik vind het prachtig om een verschil te mogen uitmaken voor mensen. Jij bent voor mij een inspirator, die ik na het starten met Paleo, ben tegen gekomen. Ik eet zeer waarschijnlijk niet volledig via de regels van Paleo en dat hoeft voor mij ook niet. 80/20 zou gaaf zijn, maar dat lukt me echt niet altijd. Zeker niet als ik m’n adrenaline en cortisol weer een kick geef door me aan stress bloot te stellen of veel te lang door te gaan met me verdiepen in interessante theorien. Mijn vragen aan jou wil ik toch graag even stellen. Je vertelde me op jouw workshop dat jij je eigen foto’s hebt leren maken en dat je daarvoor een workshop hebt gevolgd. Waar heb je die gevolgd? Foto’s maken is echt boeiend en daar wil ik meer van weten. Mijn 2e vraag gaat over je opleiding orthomoleculair therapeut. Is dat een opleiding die te volgen is? Ik ben zelf van de Havo profiel Cultuur en Maatschappij gekomen en toen meerdere HBO studies gevolgd, afgestudeerd als Maatschappelijk werker. Echter, nergens zat scheikunde of natuurkunde in. Ik wil voorkomen veel te investeren en het niet aan te kunnen. Kun jij hier een tip over geven? En als laatste waar heb jij deze opleiding gevolgd? Lieve Marinka, bedankt voor je prachtige verhaal. Echt magisch wat je neerzet. Shine on!

  1. Hi Sascha! Wat leuk om van je te horen en wat een mooie site heb je! Wat ontzettend balen dat je ook ziek bent geworden.. Het herstellen van een flinke burnout heeft inderdaad tijd nodig, en het is dan vooral een zoektocht naar wat voor jou persoonlijk werkt. Dus als helemaal paleo eten niet lukt -om wat voor reden dan ook- dan maakt dat echt niks uit, zolang jij je maar goed voelt 🙂 Als ik één ding heb geleerd tijdens mijn opleiding, is dat je niet tegen stress op kunt eten.

   De workshop voedselfotografie heb ik gevolgd via Simone vd Berg; http://simoneskitchen.nl/workshops/ Dat vind ik nog steeds een aanrader! Het is zo motiverend om daarna gewoon lekker te gaan oefenen met je camera!

   De opleiding tot orthomoleculair therapeut vond ik zelf prima te volgen, dit was bij de Natura Foundation http://www.naturafoundation.nl/. De opleiding is verdeeld over 3 cursussen met in totaal 20 lesdagen (telkens 2 of maximaal 3 lesdagen achter elkaar), dat samen maakt dat je orthomoleculair therapeut kunt worden. Ikzelf vond het heel goed te doen, al zijn de lesdagen echt wel intensief. Er komt met zo veel enthousiasme zó veel informatie op je af en echt alles is even interessant. Natuurkunde of scheikunde heb je er echt niet voor nodig, maar biologie is wel handig. Wanneer je dat niet hebt gehad dan is een opleiding Medische Basiskennis wel fijn om eerst te doen 🙂
   Heel veel succes in je herstel!!

 28. Hoi hoi, dank je wel voor je verhaal. Bij mij was ook cvs gediognasteerd en al de b vitamines, enz hielpen niet, ook de behandeling niet waar ik zelfs moeier van werdt en zeer armer… De internist die ik nu heb is erachter gekomen dat ik chronisch b 12 tekort heb en ik blijk ook nog eens een allergie te hebben voor de injecties dus heb ik otomonuculaire b12 pillen die wel helpen maar ik merk er niks van. In 2012 heb ik ook nog is een vreselijke burnout gehad met psycische verschijnselen, zo heftig was dat en ja als een zombie om je huis buiten lopen herken ik ook daarvan. Gelukkig voel ik mij veel beter maar ben er nog niet. Mijn geloof sterkt mij wel gelukkig.. Ik zoek ook naar gezonde voeding en ben bezig om af te vallen want ik ben behoorlijk aangekomen door medicijnen die ik nog slik. Ik wil niet dieten maar mijn voedingstijl veranderen voor een blijvend effect.. Ik ben bezig met onderzoek naar slowcooken en een slowcooker.. Maar van paleo nooit gehoord… Wat is dat? Ik maak zelf verse waterkefir en helpt mij goed voor mijn darmen en huid.

 29. Hallo Marinka,

  Jouw verhaal is een heel herkenbaar verhaal voor mezelf. Ondertussen ben ik vele jaren verder en heb ik ook mijn eigen baan gecreëerd. De natuurlijke, integrale gezondheidszorg ging voor mij open ,Heel wat opleidingen hierin gevolgd waar zeker de oer-voeding en het orthomoleculaire centraal staat. Dit pas ik nu toe in mijn eigen huispraktijk. Ik kies zelf mijn uren wanneer ik werk en wanneer ik ontspan. De mensen die mijn hulp vragen, gaan telkens beter buiten dan zij binnen gekomen zijn. Het is fantastisch om op deze manier onze bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Er is een héél grote en dringende noot om het roer om te gooien en dat doen we samen. Jou website en boeken worden hier regelmatig geadviseerd.
  Samen doen we verder. Elke keer als er weer iemand mee doet staan we sterker in de goede richting. Terug evolueren naar onze natuur en hierin anderen de weg wijzen dat is ons gemeenschappelijk doel.
  Prachtig! Proficiat! Succes!

  1. Dankjewel voor je mooie reactie! Wat heerlijk dat je je eigen praktijk bent begonnen en dat je nu zo veel mensen kunt helpen. Echt top!

 30. Hoi Marinka, ik volg je vanaf het begin en moet dit even kwijt. Ik ben trots op je. Herken veel in je. En je bent lekker eigenwijs. Doe vooral wat je gevoel je ingeeft. Knuffel van mij.

 31. Recreatie. Geweldig. Wat een verhaal. Ik ben onder de indruk.
  Ik ga met veel etousiastme aan paleo eten beginnen. Na jaren van zoeken naar de oorzaak van mijn pijn in mijn lijf en de darmklachten, is dit weer een nieuwe uitdaging. Ik was er al een beetje me aan het experimenteren. Jou tijdschrift en een kookboek gekocht. Ik ga er helemaal voor. Nu al heel erg bedankt. Je inspireerde mij.

 32. Hallo Marinka,

  Cool dat je dit toch allemaal voor elkaar gebokst hebt!!

  Kun je ook voor diabetes iets aanbevelen ?

  En heb je ook vegetarisch/veganistische resepten….?

  1. Met diabetes kun je Paleo absoluut proberen! Je hebt echt niets te verliezen eigenlijk, het is hoe dan ook gezonder dan een ‘regulier’ voedingspatroon 🙂
   Vegetarische en vegan recepten vind je ook op de website, kijk maar eens rond, er zit echt veel bij.

 33. Hoi Marinka,

  Jouw verhaal komt me bekend voor. Ik kamp vanaf mijn 21ste met ernstige vermoeidheid en ‘aanverwante artikelen ‘ 😉 Nu ben ik 46 jaar en nog steeds dezelfde problemen en nog steeds zoekend naar een oplossing. Nu heb ik sinds kort een voedsel intolerantie test gehad. Hier kwam uit dat ik gevoelig ben voor gluten, koemelk (alles wat zuivel moet ik vermijden) en pinda’s. Al vaker heb ik zonder gluten geleefd. Geen resultaat. Nu mag ik toch weer aan de slag met glutenvrij, zuivelvrij. Ik zet er mijn vraagtekens bij… maar wat heb ik te verliezen. Ik hoop dat ik OOIT opknap….en wie weet lukt het me nu wel? Fingers crossed…..dankjewel voor al je informatie en kookboeken. Dit helpt mensen zoals ik 😉

 34. Hoi Marinka, ik heb jouw site ontdekt omdat ik ook zoekende ben. Ik ben al langere tijd vermoeid en weet nu sinds kort dat ik HSP ben. Ik weet niet of jij hiermee bekend bent maar past de Paleo lifestyle bij mijn hoog sensitiviteit? Grt. Peter.

  1. Hi Peter! Ik ben zelf ook HSP dus ja ik vind het er zeker bij passen 🙂 Probeer niet te snel om te schakelen en ga altijd af op je gevoel; met kleine stapjes die goed voelen kom je uiteindelijk het verst!

 35. Wat een verhaal, ik heb ook e.e.a. meegemaakt. Ik ben ook door toeval op het Paleo pad gekomen. Het gaat in stapjes ik ben er nog niet. Maar ik zat ook altijd met mijn energie te tobben. Ik voel me in ieder geval beter. Zuivel is nog wel een dingetje. Zonder brood of aardappels is inmiddels geen probleem!

 36. Ik heb net je boek aangeschaft omdat ik ook al jaren weinig energie heb, mist in m’n hoofd enz enz. Hoop zo dat het gaat helpen, maar zie er toch tegenop om het roer om te gooien, hoop zo dat ik het volhoudt.

 37. Hi Marinka,

  Wat een mooi verhaal, ik heb het met plezier gelezen. Gelukkig ervaar ik zelf niet die lichamelijke klachten die jij had, maar ik ben altijd wel erg met voeding bezig. Dat heeft met name te maken met mijn eetstoornis verleden. Ik werd vooral blij van het stuk wat je schrijft “Ik weet nog goed dat ik eigenwijs riep dat ik ‘zelf wel een leuke baan zou maken’, en dat heb ik nog gedaan ook”. Daily struggle voor mij, voel ook sterk dat ik niet van ma-vrij op een kantoor wil zitten. There is more to life than this, maar met een sterke wil, kom je er wel. Ga zo door! Groetjes.

  1. Dankjewel Yessi! Als je niet dagelijks op kantoor wilt zitten dan hoeft dat ook echt niet hoor, daar vind je wel een oplossing voor 🙂 You can do it!

 38. Hi Marinka, ik was als hobby kok op zoek naar een recept voor mayonaise en stuit nu op jouw recept én het bijzondere verhaal daarachter. Wat ontzettend inspirerend om te mogen lezen en te zien hoe jij jouw eigen geluk hebt herpakt met koken. Ik ga je vanaf nu volgen via jouw recepten, filmpjes (echt top om te zie hoe een recept wordt uitgevoerd) en blog.

  Geniet van de zonnige zondag vandaag!

  Gr Jim

 39. Ha Marinka, ik ben al een behoorlijk tijdje geïnspireerd door jouw manier van in het leven staan en je passie voor de Paleo lifestyle. Ook ik ben er op eigen houtje achter gekomen waar mijn voedselintoleranties liggen. Mijn huisarts gaf stelselmatig aan dat mijn klachten kwamen door mijn overgewicht (15 a 20 kg). Toen ik bij een controle bij de huisarts aangaf dat als ik op de Paleo wijze eet mijn klachten verdwenen zijn, kreeg ik als antwoord dat het maar net is waarin je gelooft. Wonderlijk.

  Maar goed, ik ben 50+ en zeul al een tijdje (ca 5 jaar) dat overgewicht met me mee. Ik ben redelijk actief en doe 2 x per week aan krachttraining bij een personal trainer. Ik eet Paleo, weinig tot geen baksels en nu naar 2 weken de Challenge (sinds 1 maart) gevolgd te hebben, ben ik een kilo aangekomen. Daarvoor volgde ik al voor 80% weekplannen van Paleo en at iets meer baksels .

  Ja ik voel me goed en ook weer niet. Dat gewicht zit echt in de weg. Leeftijd, overgang, zal wel hormonaal zijn…zijn de reacties die ik krijg. Maar hé, dat kan wel zo zijn … ik draag die ‘bepakking’ wel de hele dag met me mee. Dit kan soms echt mijn humeur beïnvloeden. Dat geeft weer stress en dat is ook weer niet handig.

  Ik vraag me af of je nog tips/tricks voor me hebt, speciaal voor vrouwen van mijn leeftijd en met vergelijkbare ‘problemen’. Gezond voelen is helemaal oké, daarbij thuis voelen in mijn lichaam, zonder die vele kilo’s zou het voor mij compleet maken. Overgewicht is uiteindelijk ook niet gezond voor mijn botten en gewrichten. Daar wil ik ook graag zuinig op zijn.

  Ik ben heel erg benieuwd naar je reactie.

  1. We raden je aan om bij vragen over jouw specifieke situatie contact op te nemen met een orthomoleculair therapeut of kPNI therapeut bij jou in de buurt. Deze persoon kan jou het beste adviseren. Via deze link vind je een overzicht van alle therapeuten in Nederland: http://www.mbog.nl/therapeuten-artsen/vind-een-behandelaar

 40. Inspirerend verhaal! Ik heb zojuist het blad aangeschaft en heb zin in het voor mij compleet nieuwe Paleo avontuur. Dat je nog veel mensen mag inspireren!

 41. Beste Marinka,

  Ik gun jou een zeer positieve reactie. Ik zit zelf, met mijn zoon, ook in een heel proces van gluten- suiker- en wat-al-niet-meer-vrij dieet. Mijn hemel, wat een werk!!!!! En dan al die reacties van iedereen. Ik voel me er wel heel alleen in staan hoor.

  Jij hebt het geweldig gedaan en ik heb al heel wat recepten van jou site gehaald. Ik heb net de broccolistampot met gehaktballetjes op mijn favorieten geplaatst. Behalve het vele commentaar hoop dat dit recept een positieve reactie oplevert van mijn kinderen maar je weet het nooit.

  Goed om jou verhaal eens te lezen, ik heb weer even motivatie om door te ploeteren.

  liefs, Bernadette

  Veel geluk en succes!

 42. ik wil ook beginnen met paleo. wat is de beste manier om te beginnen en welke boeken moet ik aanschaffen om goed te kunnen beginnen.

 43. En wat ga je nu doen, nu je de site hebt verkocht, al een idee?

  In ieder geval veel succes!

 44. Dank voor het delen van jouw verhaal. Zelf doe ik al een aantal jaren Intermittent Fasting en voel me al een stuk beter. Alleen zit ik te hoog in koolhydraten. Brood, pasta…verslaafd. Met Paleo denk ik nu de voor mij goede combi gevonden te hebben. Jouw kennis helpt me hierbij. Groet, Vorry

  1. Fijn om te horen Vorry! Mocht je ergens tegen aan lopen dan weet je ons te vinden 🙂

 45. Ik ben al een tijd bezig om minder vlees, suikers en meer groenten, vezels en eiwit ( niet dierlijk) te eten.
  Ik zal je speciale vegetarische recepten eens proberen

  1. Hee Anton, goed om te horen! Ben benieuwd hoe de recepten je bevallen 🙂

 46. Hoi Marinka, het was bijna eng om je verhaal te lezen. Ik was niet zo jong als jij, maar het proces waar je doorheen bent gegaan is erg herkenbaar. Fijn om te lezen dat je voor jezelf een manier hebt gevonden om je leven en lijf in balans te krijgen. Daar is een hoop moed en geduld voor nodig. Zelf ben ik daar ook nog altijd mee bezig. Wens je veel geluk!

  1. Hee Karmijn!! Mochten we je ergens bij kunnen helpen in je zoektocht dan geef je maar een gil. Heel veel succes!

 47. Hoi Marinka,
  Wat een verhaal! Ik herken er erg veel van en vind het knap hoe je jezelf zo hebt gevonden. Heel inspirerend! Ik was iets ouder toen dit bij mij gebeurde en het blijft voor mij het nu na vele jaren nog steeds een zoektocht, maar ik ga me verder inlezen en jou volgen. Blijf je nog wel verbonden aan eetpaleo, aangezien je het bedrijf hebt verkocht?
  Succes en liefs!

  1. Hee Shiva!! Bedankt voor je bericht 🙂 Dit kan jou ook lukken. Zijn we 100% van overtuigd! Wat zijn je grootste uitdagingen al die jaren? Wat betreft Marinka. Zij is helaas niet meer verbonden aan EetPaleo. Ze heeft haar passie verloren voor enkel met voeding bezig te zijn.

 48. Vraag:
  Ik wil over gaan op een Paleo leefstijl maar dan op een milde manier. Ik wil graag granen en peulvruchten blijven eten. Een Paleo light versie. Is dat mogelijk?

  Hoor graag een reactie,

  Jennifer

  1. Hi Jennifer, tuurlijk is dat mogelijk. Niemand houdt jou tegen hoor 🙂 Het is dan alleen niet echt “paleo light” aangezien granen en peulvruchten een heel groot deel is van het paleo. Wat ga je wel anders doen dan? en waarom wil je perse granen en peulvruchten blijven eten.

 49. Wat een indrukwekkend verhaal Marinka! Ik heb jouw boek “Suikervrij genieten” gelezen, mijn complimenten daarover. Eindelijk een compleet boek over Paleo en gezonde voeding.
  Ik zal jouw andere boeken ook zeker aanschaffen 🙂

  Groetjes, Naima

  1. Hee Naima, super om te horen zeg!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.