Oerbouillon

Oerbouillon – Geef je immuunsysteem een boost!

Oerbouillon - Gezondheidsboost

Zou het niet handig zijn wanneer je je lichaam elke dag een boost kon geven? Een handig shotje boordevol collageen, gelatine en belangrijke mineralen om je immuunsysteem in topconditie te houden. Dat is makkelijker dan je denkt! Met Oerbouillon heb je in een handomdraai een gezond drankje klaar, zonder er zelf moeite voor te hoeven doen.

Wat is Oerbouillon?

Oerbouillon is echte, ouderwetse (maar tegenwoordig ook heel hippe) bottenbouillon. Eigenlijk niet te vergelijken met de bouillon die je zelf thuis in je slowcooker maakt. Deze bouillon wordt namelijk maar liefst 48 uur getrokken van de beste botten die oprichtster Christel kon vinden, op een temperatuur van 70 graden.

Ter vergelijking: mijn eigen bouillon trek ik ‘slechts’ 12 uur en op een temperatuur van rond de 100 graden. Door deze traditionele bereidingswijze komen er nóg meer voedingsstoffen in de bouillon terecht, is het super geconcentreerd en heb je er maar weinig van nodig om er baat bij te hebben.

Ik mocht de bouillon proberen en was blij verrast!

Hoe werkt het?

Deze schattige potjes bouillon worden per minimaal 10 stuks bij je thuisbezorgd door een diepvrieskoerier. Handig, want zo is de bouillon echt altijd zo vers als het maar kan. Je bewaart deze potjes dan ook in de vriezer. Elke dag ontdooi je er eentje en vervolgens neem je je shotje bouillon.

Oerbouillon is lekker dik, helemaal vol gelatine, wanneer je het uit het potje haalt. Dat heeft het te danken aan de lange bereidingstijd, maar ook aan het soort botten wat wordt gebruikt: vooral veel gewrichten, waar zich de meeste gelatine en collageen in bevindt.

Je schenkt het in een steelpan, warmt het binnen een minuut op en vervolgens drink je het op. De smaak is heerlijk! Er zit geen zout in deze bottenbouillon (ook geschikt voor degenen met een zoutarm dieet dus) maar het is zó vol van smaak dat het eigenlijk helemaal geen zout nodig heeft.

Eigenaresse Christel is Zen Shiatsu therapeut en altijd geïnteresseerd geweest in lekkere, zelfgemaakte voeding. Haar passie voor bouillon is dan ook geen verrassing. Christel: “Volgens de Chinese voedingsleer heb je 3 levenselixers: tarwegras, zeewier en bouillon getrokken van botten. Zij voeden alle drie de nier Jin-essentie energie.”

Dus… Waarom dan geen bouillonshotje? Dat dit veel lekkerder is dan tarwegras kan ik je in ieder geval alvast vertellen!

Oerbouillon - Gezondheidsboost

Wat is het voordeel van Oerbouillon?

Oerbouillon is niet zomaar bottenbouillon.

Christel geeft aan dat het geen culinaire bouillon is, maar een gezondheidselixer. Omdat de flesjes zo klein zijn, is het niet praktisch (en bovendien behoorlijk prijzig) om het als basis van een soep te gebruiken. Het is juist de bedoeling om dit puur te drinken, als je wel wat extra ondersteuning kunt gebruiken.

Eerder schreef ik al over de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon. Het is onder andere rijk aan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten in het lichaam.

Ze zijn essentieel voor een goede functie van onze lichaamscellen. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw en het onderhoud van je spieren, het behoud van een soepele, stevige huid, het reguleren van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Aminozuren spelen ook een grote rol in de darmwand, zoals het herstellen van een lekkende darm.

Ook vind je diverse mineralen in bottenbouillon, waaronder calcium, ijzer, fosfor, zink en magnesium.

Eerste hulp bij een lekkende darm

Een van de belangrijkste reden om bouillon te drinken vind ik het helen en onderhouden van de darm. Er zijn zó veel mensen die nog steeds met een lekkende darm te maken hebben (met alle gevolgen van dien) en bottenbouillon kan een belangrijke rol spelen bij het herstel hiervan.

Een lekkende darm betekent dat er te grote, niet goed verteerde stukjes voeding door de darmwand heen komen. Ze lekken tussen de darmcellen door omdat de openingen tussen deze cellen te groot zijn. Het gevolg daarvan is een overactief immuunsysteem, er komen tenslotte allerlei dingen je lichaam in die er helemaal niet in horen te komen. Er ontstaan chronische, laaggradige ontstekingen die bij iedere maaltijd weer opnieuw aan worden gewakkerd. Mensen die hier last van hebben voelen zich vaak opgeblazen, hebben moeite met het verliezen van gewicht, worden vaak ziek en voelen zich moe. Ook bij auto-immuunziekten is er vrijwel altijd sprake van een lekkende darm.

De oorzaak van een lekkende darm ligt veelal bij stress, verstoring in de darmflora en/of een ongezond voedingspatroon.

Er is één stof die een heel belangrijke rol speelt bij het reguleren van de opening tussen de darmcellen: glutamine. Glutamine is de ‘lijm’ die de darmcellen bij elkaar houdt, op precies de juiste afstand.

Raad eens wat echt helemaal vol zit met glutamine? Juist! Bottenbouillon!

Voor mij is bottenbouillon een soort ‘verzekering’ waarmee is mijn darm altijd in optimale conditie houd. Zo kan mijn spijsvertering beter verlopen én voorkom ik dat mijn immuunsysteem onnodig overactief wordt.

Oerbouillon

Zelf proberen?

Oerbouillon is zeer geconcentreerde bottenbouillon, met een flesje van 100 milliliter krijg je dus ontzettend veel voedingsstoffen binnen. De ingrediënten zijn volledig Paleo: water, runderbotten en gewrichten, appelazijn, ui, wortel, prei, selderij, laurier, knoflook en verder niets. Zowel de groenten als de kruiden in de bouillon zijn biologisch en de botten zijn afkomstig van EcoFields runderen.

Het is een heerlijke oppepper in de middag, of als vervanging van koffie. Omdat het een klein flesje is, kun je het gemakkelijk meenemen naar het werk of als cadeautje geven aan iemand die ziek is.

De flesjes zijn BPA-vrij en alle ingrediënten zijn biologisch. Je kunt Oerbouillon online bestellen of bij een aantal natuurwinkels. Kijk hier voor het overzicht.

Oerbouillon

Dit artikel is gesponsord door Oerbouillon.

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.