Olijven, gezond?

Olijven zijn gezond. Of toch niet?

Zijn olijven wel zo gezond?

Eet jij ook regelmatig olijven? Ik ben er dol op! Het is een goede bron van vet en ze geven net dat extraatje aan een gerecht wat het soms nodig heeft.

Olijven zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Olijven geven een lekker hartige smaak aan veel gerechten. Ze zijn bovendien laag in koolhydraten en passen daarom heel goed binnen de paleo leefstijl.

Klinkt ideaal, toch? Maar helaas, niet alle olijven zijn hetzelfde. Qua smaak natuurlijk, maar ook hoe gezond ze daadwerkelijk zijn.

Verschil in olijven

Goedkope olijven uit de supermarkt smaken een stuk minder lekker dan de duurdere varianten van de natuurwinkel of delicatessenwinkel, vind ik zelf. Maar hoe komt dat eigenlijk? Ik vermoedde dat dat gewoon aan de herkomst van de olijven lag, maar dat blijkt toch anders te zijn.

Eén van mijn lezers stelde me een vraag over olijven, waardoor ik wat onderzoek ging doen. Mijn bevindingen deel ik graag met je!

Want wat blijkt: olijven worden in veel gevallen heel sterk bewerkt. Zo sterk zelfs, dat ik het niet aan zou raden ze te eten. Ik zal je uitleggen hoe het zit.

Productieproces van olijven

De meeste olijven worden al geplukt van de boom als ze nog onrijp zijn. Ze zijn dan groen en oneetbaar. Rijpe olijven zijn een stuk donkerder van kleur. Deze hebben nog een paar maanden langer nodig om door te rijpen. Deze olijven zijn echter zeer kwetsbaar en worden vaak alleen gebruikt voor het maken van olijfolie. Daarom worden vaak de stevige, onrijpe olijven al geplukt, zodat er geen kans op bederven ontstaat.

Na het plukken, worden olijven eerst in water en zout geweekt om de bittere smaak, veroorzaakt door het stofje oleuropeïne, kwijt te raken. Maar daar eindigt het proces niet.

Om groene olijven snel eetbaar te maken, worden ze vervolgens in een bad met natriumhydroxide geweekt. Natriumhydroxide is een zeer sterke base en zit bijvoorbeeld ook in gootsteenontstopper. Met dit bad worden olijven in 12 uur extra snel gerijpt. Daarna krijgen de groene olijven vaak kleurstoffen (E140) mee, zodat ze er ook echt mooi groen uitzien.

Het spreekt voor zich dat er in deze 12 uur totaal niet zo veel gezonde stoffen in de olijven worden gevormd dan tijdens het rijpen in de natuur. Het gaat zelfs ten koste van de goede voedingsstoffen die al in de olijven zaten. Zonde van zo’n gezond product, toch?

Zijn olijven wel zo gezond?Verschil tussen groene en zwarte olijven

Naast groene olijven zijn er ook zwarte olijven in de supermarkt verkrijgbaar. Dit zijn geen gerijpte olijven, zoals de donkerpaarse Griekse Kalamata en de donkerbruine Italiaanse Taggiasche olijven, maar pikzwart gekleurde olijven. Je kent ze vast wel.

Dit zijn veelal groene olijven die, na het snelle rijpingsproces, zwart worden gekleurd met ijzergluconaat (E579). Het resultaat is pikzwarte olijf met een metalige bijsmaak.

En nu?

Voor mij is dit een goede reden om zorgvuldig te kijken naar de olijven die ik koop. Ik denk dat geen kwaad kan als je af en toe groene of zwarte olijven uit de supermarkt eet, maar ze zijn wel een stuk minder voedzaam dan je misschien denkt. En ze zijn veel minder lekker dan zongerijpte olijven, ook niet onbelangrijk.

Wil jij graag echt voedzame en lekkere olijven eten? Let dan op de volgende dingen als je olijven koopt:

 • Kies voor zongerijpte olijven, dit staat vermeld op de verpakking.
 • Koop het liefst donkerpaarse of donkerbruine olijven, zoals Kalamata of Taggiasche olijven. Inktzwarte olijven zijn hoogstwaarschijnlijk gekleurd met een kleurstof.
 • Scan de lijst met ingrediënten op onnodige toevoegingen. Staan er E-nummers op? Laat het potje dan staan.
 • Ga liefst naar de natuurwinkel of delicatessenwinkel. Daar kunnen de medewerkers je meer vertellen over de herkomst.
 • Goede olijven zijn ontzettend zacht en zoetig smaak, het verschil tussen goede en sterk bewerkte olijven proef je meteen!

Meer lezen over het productieproces van olijven? Lees dan dit of dit artikel eens.

Comments 22

 1. Heel fijn om dit te weten. Regelmatig krijg ik bijna een hartstilstand als ik bij de kassa van de natuurwinkel sta. Het is best duur allemaal. Dit artikel sterkt mij weer in deze beslissing, mijn gezondheid is het waard.

 2. Onvoorstelbaar wat ze allemaal uitvoeren met eten. Goed om te weten, ik zal niet snel meer naar olijven grijpen. Ik lust ze nochtans heel graag.

 3. Hoi Marinka,

  Bedankt voor je uitgebreide artikel. Waar ik zelf tegenaan gelopen ben, is dat olijven vaak in zonnebloemolie worden verkocht. Zo wordt een gezonde olijf weer een stuk ongezonder. Op die manier krijgen we alsnog teveel Omega6 binnen. (Olijfolie=Omega9, zonnebloemolie is Omega6). Kun je meer vertellen over de olieen die gebruikt zijn in de door jou geteste olijven?

  1. Hoi Ciska! Ik koop alleen olijven in olijfolie of in water, die zijn prima. Zonnebloemolie vermijd ik altijd, o.a. vanwege de reden die je noemt maar met name omdat het vrijwel altijd geoxideerd is.

 4. Hoe zit het met schep olijven dus die niet in pot of blik verkocht worden zoals je vaak ziet bij turkse winkeltjes. ?

  1. Dat verschilt per winkel denk ik, de verkoper hoort hier van op de hoogte te zijn.

 5. Beste schrijfster, ik vroeg me af of u de bronnen heeft die u tijdens uw onderzoek gebruikt heeft? Ik vind het namelijk erg interessant

 6. Hallo allemaal.
  Ik heb in een turksewinkel zwarte olijven gekocht.
  Ze zijn lekker maar erg zout, ik weet dus niet of ik die gewoon dagelijks kan eten.
  Vriendelijke groeten.

  1. Je kan die het beste een nacht van te voren in ijskoudwater laten weken.

  2. Beste
   Laat ze een paar uur in het gewone water liggen.
   En dan haal ze uit het water,giet beetje olijf olie er op and zachtjes roeren.
   Dat doen wij altijd en zo moet jij ook blijven doen.Anders smaakt het olijven niet.

 7. Weet iemand of het slecht is voor je lijf als je zo’n 400 gram groene olijven (in olijfolie) eet per dag?

  1. Ik heb echt geen flauw idee… Maar als je dit echt elke dag doet, dan is het misschien niet zo verstandig 🙂 (afwisseling is altijd beter)

 8. Ik heb net bakje groene olijven gekocht op de biologische markt. Alleen in water en zout ingelegd. Maar begrijp ik nu dat je toch beter geen groene olijven kan eten.?

 9. Natriumhydroxide (ofwel natronloog) is een oplossing waarmee je de zuurgraad omhoog kunt krijgen. Waarschijnlijk gebruiken ze die oplossing om die ‘giftige’ stoffen uit de onrijpe olijven te krijgen ofzo. Maar ik neem aan dat die olijven dan ook goed gespoeld worden. En als er heel veel water bij is gekomen, komt het er uiteindelijk op neer dat er misschien nog een paar moleculen van natriumhydroxide kunnen achterblijven, maar dat is echt niet schadelijk

 10. Mooi artikel, ben benieuw naar je bronnen, heb je die?

 11. Heb een potje zwarte olijven gekocht in een potje , op de verpakking stond alleen dat er citroenzuur aan was toegevoegd ( denk om langer te behouden) is dit gezond ?

 12. Mijn man en ik zijn dol op olijven en aten gisteren biologische kalamata olijven van Albert Heyn. Resultaat; allebei hoofdpijn:(
  Achteraf vaker gemerkt maar nooit eerder de link gelegd.
  Meestal halen we (groene) biologische olijven in een bio winkel, dan hebben we er geen last van.

 13. Hoi Marinka,

  Het artikel is al herzien, met name het bewerkingsproces. Dit was ook op KvW te zien.

  Wat doen mensen allemaal met ons eten?….. het is haast niet te geloven, maar het is echt waanzin.

  Groetjes,

  Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.