Paleo Hamburger Broodjes

Paleo Hamburger Broodjes

Paleo Hamburger Broodjes

Daar zijn ze dan! Toen ik tijdens de Paleo Convention in Berlijn een hamburger met een ‘echt’ (paleo) broodje at en dat liet zien, werd ik nog net niet gebombardeerd met de vraag of ik daar het recept van kon vragen. Het recept heb ik uiteindelijk niet gevraagd, maar in plaats daarvan ben ik lekker zelf aan de slag gegaan in de keuken. Met een heerlijk stevig broodje als resultaat!

Ik vind ‘m echt ontzettend lekker en na het maken van de foto ben ik er eens goed voor gaan zitten om bovenstaande hamburger op te eten. Met de hand. Zonder geknoei. Want ja, zo stevig zijn deze broodjes! Ze vallen niet uit elkaar, maar ze zijn wel lekker luchtig. Precies zoals een hamburgerbroodje hoort te zijn.

Meestal eet ik mijn hamburgers bij een salade of geroosterde groenten, dat vind ik ook erg lekker. Maar nu ik dit recept heb weet ik wel zeker dat ik ze vaker op deze manier ga maken! Yum!

Onderstaand recept is voor de broodjes, maar met de hamburger kun je natuurlijk volop variëren. In mijn kookboek staan bijvoorbeeld heel wat verschillende variaties! Wat dacht je van zalmburgers, Italiaanse pesto burgers of kipburgers? Heerlijk met zelfgemaakte guacamole en/of mayonaise. Of misschien wel met een mangosaus! Mogelijkheden genoeg dus. De recepten hiervoor vind je in mijn kookboek.

Paleo Hamburger Broodjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat noten en eieren.
Auteur:
Personen: 3
Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 20 ml kokosolie, vloeibaar
  • 35g kokosmeel
  • 40g amandelmeel
  • ½ tl bakzout
  • 1 el citroensap
  • ¼ tl zout
  • 1 el sesamzaad
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Combineer alle ingrediënten behalve het sesamzaad in een kom en roer tot een glad, dik beslag.
  3. Schep 6 gelijke hoeveelheden van het beslag op de bakplaat en druk deze iets plat met behulp van een lepel. Zorg dat de broodjes mooi rond worden.
  4. Bestrooi de helft van de broodjes met sesamzaad, deze zullen de bovenkant vormen. De niet bestrooide broodjes vormen de onderkant van de hamburger.
  5. Bak de broodjes in 15-18 minuten goudbruin en gaar.
 

Comments 38

  1. Lieve Marinka,

    Vraagje, wat is bakzout, is dat iets anders dan gewoon zout of dat eeuwenoude gelige zout dat ik gebruik ?

    1. Post
      Author
  2. Hallo Marinka,

    ik heb zojuist de echte broodjes hamburger gegeten. Wat een succes! We zitten bomvol, lekker en machtig.
    Ontzettend bedankt voor dit super recept en alle andere heeeeerlijke recepten.

    Lieve groeten van Reinalda.

    1. Post
      Author
  3. Ze zijn heerlijk en vullen goed. Ik heb ze de volgende dag ook met zalm en avocado ertussen gegeten.
    Heerlijk. Wel een glas water ernaast, want ze zijn erg droog.
    Vullen wel goed.

    1. Post
      Author

      Probeer ze de volgende keer ietsje minder lang te bakken, dan worden ze minder droog. Of gebruik net iets minder kokosmeel, dat kan ook verschil maken. Elk merk kokosmeel verschilt namelijk qua vochtopname, en dat kan best veel invloed hebben op een baksel. De broodjes horen in ieder geval niet droog te zijn.

  4. Hoi Marinka,

    Ik heb de broodjes gebakken heerlijk !
    De volgende dag had er nog over en smeerde op een helft een beetje jam, en ik proefde er een eierkoek in.
    Heel grappig , dus zo maak je ook paleo eierkoeken.

  5. Ik heb net de broodjes gemaakt maar er hangt een ammonia-geur in.brrr.. Kan t zijn dat een van de producten niet goed meer was? Kokosolie te warm? Citroensap te koud? Hoelang is baksoda eigenlijk houdbaar na openen?

    Groetjes.

    1. Post
      Author

      Baksoda is niet zo lang houdbaar, dat kan voor een chemische geur zorgen inderdaad. Ik vermoed dat dat de boosdoener is, dat heb ik van meerdere mensen gehoord.
      Volgens de verpakking is mijn baksoda maar 30 dagen houdbaar na openen, eigenlijk heel kort dus.

  6. Hoi Marinka
    Ik heb de hamburger broodjes vandaag gemaakt en deze zijn heel goed gelukt. zie Facebook groep Paleo Recepten Nederland.
    Deze broodjes heb ik op andere oven stand gebakken dan de pitabroodjes, dus die ga ik nog een keer maken
    grt Monique

  7. Het klopt dat baksoda maar 30 dagen houdbaar is, maar je kunt het daana nog wel voor huishoudelijk werkjes gebruiken. Zoals je roestvrijstalen spoelbak weer laten blinken i.p.v. jif o.i.d.of een eetlepel bij je wittewas bovenop je wasmiddel, wordt je was witter, backing soda is ook nog eens milieu vriendelijk.

    1. Post
      Author
  8. Het klinkt goed, ik ga ze vandaag bakken
    Ik heb nog geen Paléo-kookboek gekocht, maar zou wel graag het Paléo-broodrecept nogmaals ontvangen, ik heb dat een tijdje geleden op de mail gezien, maar helaas niet bewaard.

    1. In Recepten kun je broodrecepten vinden!! Er zit een zoekfunctie waar je brood in typt en dan krijg je een overview van alle recepten die over brood gaan.

  9. Hoihoi,

    Ik ben bezig om geleidelijk aan volledig Paleo te eten. Ik noem het de “uitzoeken hoe het zit” fase…;) De kokosmeel….waar koop je die? Ik vind 2 vormen van kokosmeel in de winkels. Eentje van het kokosvlees, en eentje van de vezels. Maakt het voor het bakresultaat nog uit welke je gebruikt? Of zijn ze beide even goed te gebruiken.
    Fijne site heb je overigens!! Ik doe hier veel inspiratie op tijdens mijn zoektocht…bedankt voor de heerlijke recepten.
    Nog een vraagje waar ik mee zit: hoeveel eet je? Een afgewogen portie? Of tot je vol/ verzadigd bent?
    Ik wil graag afvallen, ik begrijp nog niet goed in welke hoeveelheden ik moet eten om gewicht te verliezen.

    1. Post
      Author

      Hi Astrid! Wat betreft kokosmeel heb je het aller fijnste meel nodig (niet het rasp dus), daarin zijn alle merken prima. Bij EkoPlaza vind je dit bijvoorbeeld, maar ook in andere natuurwinkels.
      Je eet inderdaad tot je vol zit, Paleo maaltijden zijn over het algemeen behoorlijk verzadigend dus de meeste mensen ervaren dat ze 3 maaltijden per dag kunnen eten zonder tussendoor nog honger te hebben. Heb je tussendoor wel trek, dan mag je je maaltijden wat groter maken. En heb je bij de volgende maaltijd juist nog steeds geen honger, dan mogen je maaltijden in principe iets kleiner worden. Je hoeft gelukkig helemaal niks met weegschalen te doen!
      Als je meer informatie nodig hebt dan vind je dat in mijn boek Eet Paleo in 7 Stappen, die is ideaal voor beginners. Ik leg daarin bijvoorbeeld uit hoe je het beste je maaltijd samen kunt stellen, plus maaltijdplannen, boodschappenlijsten, recepten en een heleboel tips en trucs. https://www.eetpaleo.nl/eet-paleo-in-7-stappen/

  10. Ik heb gisteren de broodjes gemaakt; omdat ik de smaak van bakingsoda echt niet lekker vind, heb ik half baking soda en half wijnsteenbakpoeder gedaan (wist niet of dat ook met rijsen zou helpen dus durfde het niet helemaal weg te laten) en met zonnebloempittenmeel ipv amandelmeel (want allergisch) Na het bakken waren ze veel donkerder dan die van jou op de foto, maar ze voelden aan als net gaar. Na ongeveer een uurtje afkoelen verschenen er overal groene plekjes en vandaag (had ze voor vandaag gemaakt) waren ze helemaal groen! Komt dit door een reactie tussen ingredienten?? En kun je eigenlijk baking soda zomaar vervangen door wijnsteenbakpoeder?

    1. Post
      Author

      Baking soda reageert met zonnebloempitmeel, dan wordt het groen 😉 Ziet er gek uit, maar het kan absoluut geen kwaad. Je kunt baking soda absoluut vervangen met wijnsteenbakpoeder, dat is geen probleem.

    1. Post
      Author
  11. Hoi Marinka,
    Deze broodjes lijken mij heerlijk! Ik lees al dat je baking soda kan vervangen voor wijnsteenbakpoeder. Blijft de hoeveelheid hetzelfde?
    Groetjes, Janneke

  12. Hi Marinka. Kan je de kokosmelk ook weglaten en alleen de hoeveelheid amandelmeel verdubbelen?
    Gr. Fadia

    1. Post
      Author
  13. Hoi Marinka,

    Kan je het amandel meel ook helemaal weglaten? En alleen kokosmeel gebruiken? Zo niet waar kan je het dan het beste mee vervangen?

    Groet
    Sabine

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  14. Hi, ik heb ze vandaag ook uitgeprobeerd. Dubbele hoeveelheden genomen aangezien ik voor vier moet koken. Helaas was bij mij het beslag te dun waardoor het zal uitvloeien op de bakplaat. Daarom extra Kokosmeel toegevoegd voor een betere dikte. Vult idd behoorlijk 😉
    De tweede helft was helaas mislukt, beetje verbrand. Mogelijk de oven veel te heet. Nieuw beslag gemaakt voor drie broodjes en nu geen extra meel toegevoegd. En idd….één hele grote plak welke ik mar in stukken heb gesneden. Het is dus ook een beetje op gevoel.

  15. Hallo Marinka
    Ik zag dit recept helemaal zitten, een gezond wit broodje en nog vlug klaar ook.
    Dus aan de slag gegaan.
    Ik heb mij het recept gehouden. Echter het beslag bleef dun.
    Ik heb uit nood 50 gr boekweitmeel toegevoegd en de mixer gebruikt .
    Beslag nog te dun naar mijn beleving. Het beslag toen maar in muffinvorm gegoten.
    Broodjes alsnog redelijk goed gelukt, niets mis met de smaak.
    Ik vraag mij wel af wat ik “verkeerd” gedaan heb.
    Kun je mij hier antwoord op geven ?

    1. Post
      Author

      Hi Dini! Weet je zeker dat je het recept exact hebt gevolgd?? Dit recept heb ik namelijk al zo vaak gemaakt zoals het hier staat en het werkt elke keer perfect. Het kan liggen aan het merk kokosmeel wat je gebruikt; dat neemt namelijk het grootste deel van het vocht op. De vochtopname verschilt per merk, maar die van de EkoPlaza werkt eigenlijk altijd heel goed (die van Leev van de AH werkt juist niet).

      1. Marinka, ik had geen kokosmeel in huis en heb kokosrasp fijngemalen.
        Wellicht is dat dus de oorzaak van het dunne beslag.
        Ik heb inmiddels kokosmeel bij de reformwinkel gekocht en ga alsnog
        een poging wagen.
        Groet Dini

  16. Hoi Marinka, dit klinkt goed! Kan ik de hoeveelheid ingrediënten halveren voor het halve aantal broodjes? Ik heb nog maar 2 eieren in huis. Vriendelijke groet, Maame

    1. Post
      Author
  17. wat waren ze lekker!!! dit was mijn eerste baksel en jam jam. zelfs mijn partner heeft er opgegeten 😮
    ze vullen ook echt hard. ik ben met paleo gestart sinds maandag en heb gezegd tegen mezelf van woensdag mag ik een soort broodje en op zondag mag ik eten wat ik wil 🙂 dank je voor de vele recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.