Paleo en Gewichtsverlies

Paleo en gewichtsverlies

Onderstaand artikel is misschien niet wat je zou verwachten. Het is een soort pleidooi gebaseerd op reacties die ik weleens krijg. Helemaal onderaan het artikel leg ik dat ook nog even uit. Verwacht niet dat ik je tips ga geven om zo snel mogelijk af te kunnen vallen! Ik ga je niet vertellen hoe geweldig Paleo wel niet is om alle kilo’s voorgoed kwijt te raken. Paleo is geweldiger dan dat 😉

Wat ik je namelijk wél ga vertellen is zo veel belangrijker.

Het Paleo voedingspatroon gaat niet om gewichtsverlies. Verrassing!
Maar het is toch een dieet? Nee. Het is een levensstijl.
Paleo eet en leef je omdat je gezonder wilt worden én blijven, omdat je jezelf fitter wil voelen en omdat je alles uit het leven wil halen wat erin zit. Je eet Paleo omdat je goed voor je lichaam wilt zorgen. Dat verdien je namelijk. Jij en ik.

Gewichtsverlies? Dat is vaak een ‘bijwerking’ van het Paleo voedingspatroon. Niet in negatieve zin, zeker niet. Je lichaam komt nu eenmaal weer ‘in balans’, je hormoonhuishouding raakt op orde, je suikerverslaving is verleden tijd en je lichaam kan eindelijk ontgiften. Dat kan er voor zorgen dat je heel wat gewicht verliest wanneer je Paleo gaat eten, zonder honger te lijden, en zonder al teveel moeite. Voor de meeste mensen is dat erg mooi meegenomen, dat begrijp ik helemaal. Bovendien is teveel van het verkeerde vet op je lichaam ook niet bevorderlijk voor je gezondheid.

Toch is gewichtsverlies is niet het doel. Waarom niet? Omdat daar zo veel vooroordelen en opvattingen bij komen kijken, dat je jezelf er beter gewoon niet op kunt richten.

Om een voorbeeld te noemen: moeten we allemaal slank zijn om te kunnen ‘slagen’ in het leven? Moeten we allemaal aan precies hetzelfde beeld voldoen? Wie heeft dat zogenaamde beeld eigenlijk bepaald? Wat heeft je gewicht te maken met jou als persoon? Met jouw karakter, wie jij bent? Gewicht hoort niet te bepalen hoeveel zelfvertrouwen je hebt. Vrouwen en mannen horen zichzelf goed te voelen in hun eigen lichaam.

Je kunt tenslotte niet zomaar een ander lichaam maken, je hebt er maar één en daar moet je het mee doen. Wat je wél kunt doen is ontzettend goed voor dat lichaam zorgen: geef het goed te eten, geef het niet teveel stress en laat het bewegen. Laat je lichaam doen waar het voor gemaakt is. Maar put het niet uit, stop het niet vol met rotzooi en laat jezelf al helemáál niet negatief uit over je lichaam. Als er iets zonde van je tijd en energie is, is dat het namelijk wel.

Iedereen mag namelijk trots zijn op hoe hij/zij eruit ziet! Of je nu 100kg of 50kg weegt, of je nu een hard sixpack hebt of zachte buik. Waarom? Omdat iedereen al een deel van zijn leven achter de rug heeft. Dat deel van het leven heeft jouw lichaam gevormd en alles wat erbij komt kijken. Jouw lichaam laat zien wat je mee hebt gemaakt, of je je daar nu van bewust bent of niet.

Paleo en Gewichtsverlies

Ik heb geen geweldig gewichtsverlies-succesverhaal. Ik ben niet 20kg of meer afgevallen dankzij Paleo en ik heb nu niet ineens een sixpack gekregen. Voor- en na foto’s zijn er niet. Ik heb iets veel belangrijkers teruggekregen dankzij mijn Paleo levensstijl.

Ik heb mijn gezondheid teruggekregen.

Dankzij Paleo heb ik mijn lichaam beter dan ooit leren kennen én ik heb het leren waarderen. Ook ik maakte me ooit druk om mijn gewicht, jarenlang zelfs. En nu, eindelijk, heb ik geleerd dat het nooit om het gewicht te doen was. Het ging niet om hoe ik eruit zag. Het ging om hoe ik me voelde, om onzekerheid, om de situaties waar ik in belandde, om relaties met anderen en de relatie die ik met mezelf had en vooral om mijn gezondheid. Dáár wilde ik iets aan veranderen, maar ik wist niet hoe, dus ging ik er vanuit dat een lager gewicht me dat zou brengen.

Niets was minder waar.

Dat lagere gewicht, of het streven daartoe, en het uitputten van mijn lichaam heeft ertoe geleid dat ik ontzettend ziek werd. Mijn lichaam wilde niet meer, omdat ik er niet goed voor zorgde. Op dat moment had ik werkelijk geen idee hoe ik dan goed voor mijn lichaam moest zorgen en hoe ik ‘ernaar moest luisteren’. Ziekte is een wijze leermeester. Ik zie het als iets goeds waar ik veel van op heb gestoken en wat me verder heeft gebracht dan ik ooit had kunnen hopen.

Jouw situatie zal ongetwijfeld anders zijn. Maar ik wil het toch aan je meegeven: wees lief voor jezelf, luister naar je lichaam, luister naar je geluk. Je geluksgevoel mag jou leiden, daar mag je vanuit gaan. Want wat heb je eraan om ongelukkig te zijn? Wat het ook is: je helpt jezelf niet door je er druk om te maken. De enige manier waarop je er het allerbeste uit kunt halen wat erin zit, is door ontzettend goed voor jezelf te zorgen en door te doen waar je echt plezier in hebt. Verwen jezelf én je lichaam, op jouw manier. Geluk straal je namelijk uit, geluk wordt niet bepaald door een getal op de weegschaal. Neem het maar aan van iemand die zich daar jarenlang tevergeefs druk om heeft gemaakt.

En het mooiste is… Wanneer je stopt jezelf druk te maken over je gewicht, wanneer je de ‘controle’ (voor zover je die al had) los laat. Wanneer je gewoon goed voor jezelf zorgt, dan volgt je lichaam vanzelf. Dan neemt álles een positieve wending, ook je gewicht.

 

Waarom ik dit artikel heb geschreven.
Ik krijg zo af en toe mailtjes van mensen die mij te dik vinden. Ze zeggen dat ik niets hoor te vertellen over wat gezonde voeding is, vanwege mijn gewicht. Waarom? Geen idee. Ik vind mezelf namelijk slank en mooi, zoals ik ben. Ik ben niet dik, ik heb absoluut geen overgewicht en zou mezelf tekort doen wanneer ik mezelf ‘fors’ zou noemen. Toch doen opmerkingen dat ik te dik ben mij wel pijn, of het nu waar is of niet. Ook ik ben onzeker over mezelf, hetzij bij lange na niet zo erg als het ooit is geweest. Ik werk er elke dag opnieuw aan, door gewoon echt goed voor mezelf te zorgen in de breedste zin van het woord.
Ik vind het vooral ontzettend jammer dat mensen er vanuit gaan dat je aan een bepaald uiterlijk beeld moet voldoen (wie heeft dat beeld ooit bepaald?) om anderen te mogen inspireren. Ik schrijf over de Paleo levensstijl omdat het mij ontzettend veel heeft gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat ik überhaupt kan lopen en functioneren, maar ook dat ik écht kan genieten van het leven. Eindelijk kan ik
leven in plaats van te overleven. En ik hoop dat ik nog heel veel mensen mag inspireren om dat ook te kunnen doen!

Paleo en Gewichtsverlies

Comments 70

  1. Post
   Author
   1. Ik volg sinds kort je nieuwsbrief en vindt t ongelofelijk wat mensen dan schrijven !
    Ik vindt je zo wijs en vindt t geweldig hoe jij je met passie op je nieuwsbrief en recepten stort !

    Heb daar enorme bewondering voor dus ga zo door met verspreiden van je boodschap !
    Ik als 58 jarige heb nu al veel aan je gehad ! Bedankt en laat t los xx
    Ria Vonk

    1. Post
     Author
     1. Jammer dat jij je steeds weerbmoet verdedigen. Als je je goed voelt in je lijf en er goed voor zorgt dan is het niet belangrijk wat een ander er van vindt. Diegene die commentaar hebben zouden eens goed in de spiegel moeten kijken en eerlijk moeten zijn tegenover zichzelf. Waarschijnlijk klopt er bij hen iets niet en dan is het heel gemakkelijk op een ander af te geven om zichzelf goed te praten. Marinka jij bent een prachtige meid en je leert ons heel veel over een gezonde eetstijl/levensstijl. Laat die anderen maar kletsen, jij/wij weten het toch beter!!! Liefd Josee

     2. Post
      Author
 1. Uitstraling zit hem niet in gewicht, hoe jij over jezelf denkt, hoe jij in het leven staat, hoe jij omgaat met je medemens en hoe jij als persoon iets uitdraagt dat zegt zoveel meer dan een kilo meer of minder.

  Met omvang (of het nu dik of dun…subjectieve begrippen) bereik je geen mensen dat doe je met wat er in “de verpakking” zit!

  Dit is meer algemeen, als ik jou zie, zie ik een stralende jonge vrouw met een missie!

  Succes en mooi dit open te bespreken, helaas is onze maatschappij veel te veel op het uiterlijk gericht.

  Dit soort opmerkingen kunnen heel pijnlijk zijn (en het klopt niet eens, oke…dat is mijn mening) en daarom spreek het uit!!

  1. Post
   Author

   Dankjewel Maartje! Ik ben het helemaal met je eens: uitstraling en hoe je met mensen omgaat zegt inderdaad ongelofelijk veel meer dan gewicht!

 2. Ik heb veel van je fimpjes gezien maar ik vind jou echt niet dik! Misschien zijn die mensen gewoon jaloers? ik weet het niet, ik vind het jammer dat men je zo aanvalt, maar dat is de tijd van internet. Probeer het je niet aan te trekken, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

  1. Post
   Author
 3. Ik begrijp dat het om gezondheid en energie gaat. Ik eet nu een maand of 3 paleo. De kilo’s vliegen eraf en dat was mijn insteek. Ik heb deze leef/eetwijze mij al goed eigen gemaakt en blijf dit zeker doen. Ik voel me echt veel beter…maar de kilo’s zijn voor mij ook belangrijk hoor. Hoe kan het dat ik in een week ineens 1,5 kg aan ben gekomen? Dat is demotiverend. Ik neig naar verkeerde dingen, maar zoek liever naar hoe dit kan. Heb je enig idee?

  1. Post
   Author

   Hoi Liek! Ik begrijp helemaal dat aankomen demotiverend voor je kan zijn, er kunnen ontzettend veel oorzaken voor zijn. In veel gevallen zijn dat zelfs oorzaken die niets met voeding te maken hebben. En soms houd je nu eenmaal ineens meer vocht vast (bij vrouwen vaak rondom de menstruatie). Om hier goede ondersteuning bij te krijgen raad ik je aan hulp te zoeken bij een orthomoleculair therapeut, bijvoorbeeld via Oerspronkelijk.nl. Zij kunnen de oorzaak samen met jou achterhalen én er iets aan doen.

 4. Raar dat er mensen bestaan, die bepalen hoe je eruit moet zien om over gezonde voeding te mogen schrijven, dat zegt al iets over hun bekrompen brein.
  Nee hoor, ga jij maar gewoon lekker door met waar jij mee bezig bent.
  Ik geniet van al jouw tips en recepten en …
  ik vind dat je er fantastisch uit ziet!

  1. Post
   Author
 5. Zie het als projectie van de onzekerheid (of jaloezie) van de ander. Waarom zou je een ander afbranden, als je zelfverzekerd bent over je eigen lichaam? Er blij mee bent, dat het gezond en stralend is, zoals jij? Dan heb je die behoefte helemaal niet. Ik vind je website fantastisch! Ga zo door… En take care 🙂

  1. Post
   Author
 6. en ps…zelf ben ik verre van gezond en dat kan ook niet meer en gezondheid is zo waardevol Marinka!! Kijk eens wat jou lichaam kan doordat je het zo goed verzorgd!!

 7. Marinka,
  Al die mooie levenslessen die jij hebt kunnen internaliseren… Alle reden om trots, blij en gelukkig te zijn.

  1. Post
   Author
 8. Inspireren doe je mij zeker en niet in de laatste plaats met dit artikel. Je staat sterk genoeg in je schoenen om boven de negatieve opmerkingen te staan, maar jammer is het wel dat mensen het nodig vinden om een ander te veroordelen op basis van uiterlijk.
  Je artikel is voor mij inspirerend omdat je niet in de verdediging schiet, maar echt vanuit je hart schrijft. Met het hart ook nog eens op de goede plek 😉 . Ga vooral zo door.

  1. Post
   Author
 9. Jij te dik?!?! Nou dan hebben die mensen echt een verkeerd concept van dik zijn, in hun hoofd… Je bent juist heel slank. En verder is het helemaal waar dat gezondheid niet te meten valt met de omvang van je taille of een nummer op de weegschaal. Ik denk dat ik dan maar helemaal moet stoppen met bloggen want ik ben de afgelopen 4 maanden 10kg aangekomen 😉 Als mensen me zouden zien nu zouden ze me zeker veroordelen. Terwijl voeding nauwelijks een rol heeft gespeeld maar het mijn schildklier was die ineens te traag was geworden. Maar dat zien mensen niet, die zien alleen dat ik wat ben toegenomen in omvang en die hebben dan natuurlijk gelijk hun conclusie klaar liggen.

  1. Post
   Author

   Hoi Diana! Zeker niet stoppen met bloggen hoor, jouw recepten en artikelen zijn super inspirerend 🙂 En het belangrijkste is: jij werkt heel hard aan je gezondheid, je gaat ervoor. Dat is echt veel waard. Ik hoop dat je schildklier snel weer goed gaat werken, veel sterkte!

   1. Ik krijg sinds enkele weken schildklierhormoon, dus ik ben benieuwd wat het gaat doen. 🙂 Mijn verstopping waar ik bijna 2 jaar aan heb geleden, is ineens verdwenen sinds ik Armour slik 😉 en ik lijk gelijk ook minder ‘zwanger’… ik ben echt vaak gefeliciteerd met mijn zwangerschap de afgelopen maanden haha. Dus dat komt wel goed. Maar wat ik dus wou zeggen is dat mensen gewoon vaak niet door hebben dat wel of niet aankomen en of afvallen complexer is dan verkeerd of ongezond eten. Wellicht zijn ze zelf ontevreden en geven ze op je af, of zelf op een obsessieve manier met hun uiterlijk bezig… wie zal het zeggen. Maar laat je niet gek maken hoor door zulke negatieve reacties. Het hoort er helaas een beetje bij als je een groot bereik hebt met je blog.

 10. Niks te dik: wat een onzin. Voor jou een deel van een citaat van SoChicken dat ik toevallig vandaag in een blogbericht op mijn site heb geplaatst: ‘Besef dat de kritiek waarschijnlijk voortkomt uit respect voor wat je hebt bereikt, uit jaloezie of simpelweg uit gewoonte.” En complimenten voor jouw artikel: heel goed verwoord. Vooral zo doorgaan, Marinka. Ik ben fan!

  1. Post
   Author

   Dankjewel Rudi! Wat een mooie site heb je, ik denk dat je vanuit jouw bedrijf al heel veel mensen hebt kunnen helpen. (en gaat helpen!)

  1. Post
   Author

   Ja, die ken ik inderdaad! Dat vind ik ook een heel fijn artikel om te lezen 😀 Bedankt voor het delen, ik denk dat anderen er ook zeker veel aan zullen hebben.

 11. Weet je , ik ben echt te dik, echt obesitas maar ik eet gezond de laatste 3-4 jaar en ben alleen in het begin afgevallen en mijn lichaam is zo ontregeld door alle rotzooi en 25 jaar dieeten dat ik nu al jaren bezig ben dit te herstellen en dan gaan de kilo’s er wel af ( Hormonen verstoring etc ) maar door het gezonde eten heb ik wel een gezond lichaam , goede bloeddruk, goed cholesterol en verder geen klachten . Dit is wel anders om mij heen met vele slanke mensen dus het zegt niets. Ik ben blij met mezelf en wil wel afvallen maar omdat ik dan kan dragen wat ik wil en mijn lichaam minder haar best hoeft te doen om alles mee te dragen. Mensen die andere mensen beledigen zijn niet tevreden over zichzelf en blaffen daarom andere mensen af . Meid je bent prachtig en zelfs al zou je 30 kg zwaarder zijn dan ben je nog prachtig. Misschien kan iedereen een respect voor elkaar krijgen en iedereen in hun waarde laten. Het gaat erom dat je zelf blij met jezelf bent!

  1. Post
   Author

   Daar heb je helemaal gelijk in Monique, gewicht bepaalt echt niet hoe gezond je eigenlijk bent. Zo te horen ben jij voor jezelf ook heel goed bezig! Echt knap!

 12. Beste Marinka,

  Sinds april ben ik begonnen met Paleo. Ik was niet dik of flink, eigenlijk precies goed,
  maar erg ongezond. Ik leefde van suikermomenten. Altijd een zak snoep, hier en daar een stuk vlaai, weinig fruit of groenten en een glaasje wijn op een avond was ook normaal.

  Totdat ik erg moe en futloos werd. Ik had totaal geen energie meer en dat met 36 jaar. In eerste instantie wilde ik alleen stoppen met suikers, maar al snel stuitte ik op het woord Paleo op internet.

  Nu moet ik zeggen, ik moeder van 2 kinderen (6 en 7) zag me nou niet bepaald elke ochtend in de keuken met potten en pannen aan de gang, maar mijn wil om gezonder te worden bleek groter.

  Elke dinsdag sta ik brood te bakken en maar gerechten die ik in de vriezer kan gooien om ‘ s ochtends lekker te kunnen eren, zonder extra tijd te gebruiken. De kinderen eten pannenkoeken ( kastanjemeel) en zeggen het trots op school. Zelfs mijn man is eraan begonnen.

  Nu juli dus dik 2 maanden verder, ik heb energie voor 2, ik ren 15 km om de dag en ben topfit! Ik had dit nooit kunnen bereiken zonder Paleo. Ik heb een jaar geleden ook eens proberen te hardlopen, maar na 500 m draaide ik me maar om omdat ik buiten adem ben.

  Ik ben een heel ander persoon geworden en voor de eerste keer trots op hoe ik eruit zie en wie ik ben, van binnen en buiten.

  Natuurlijk geniet ik af en toe van een wijntje of spring ik uit de ban met een dinertje, maar dat mag!

  En zeg nou zelf een fruitschaal met vrolijke kleurtjes op de keukentafel is toch veel leuker dan een snoeppot!

  Groetjes Kim

  1. Post
   Author

   Hoi Kim! Wat geweldig om te horen dat je je leven zo om hebt kunnen gooien en jezelf nu veel beter voelt. Top, je mag zeker trots zijn!! Ga zo door 😀

 13. Hallo Marinka,
  Je ziet wel wat er leeft onder de mensen. IN goed 1 dag tijd al zoveel reacties, en allemaal positief voor jou. Ik sluit me er bij aan; jij bent niet dik; jij bent fantastisch bezig en ik ben fan van jouw recepten en kookkunst. Ook ik wil graag gezonder leven en ben goed op weg. Ook ik heb in het verleden mijn leven laten vergallen door dit soort opmerkingen. Niet laten gebeuren hoor. Gezondheid moet voorop staan en verder genieten van de mooie dingen die je tegen komt. Heel veel succes en ga vooral verder op de ingeslagen weg.
  Groetjes Irma

  1. Post
   Author
 14. Hoi,ik wil ook even reageren…..je verhaal spreekt mij ontzettend aan….ook ik was/ben vaak onzeker..vooral over mijn uiterlijk.
  Heb een eetstoornis gehad doordat ik mezelf niet goed genoeg vond.
  Doodongelukkig was ik….
  Nu ben ik heel bewust met mijn eetwijze bezig en voel me super!!
  Geen enkele vreetbui meer sinds anderhalf jaar en ik hoef niet meer krampachtig met eten om te gaan.
  Ik eet niet 100% Paleo,meer 80-20% omdat ik kaas ontzettend lekker vind….ik koop wel altijd rauw melkse kaas en vaak van schaap of geitemelk.
  Ben ongeveer 8kg afgevallen en sta eigenlijk vrijwel nooit meer op de weegschaal.
  Hoe heerlijk is dat als je weet dat je goed voor jezelf zorgt en je al het dwangmatige los kunt laten??!!

  Over dat jij dik bent…inderdaad..wie bepaald dat???
  Kan me goed voorstellen dat zo’n uitspraak je raakt!!
  Ik heb jou in Febr”15 in levende lijve gezien op de gezondheidbeurs…heb toen je boek gekocht….en ik vond je juist een heel ”tenger”persoon!!
  Laat je niet gek maken….je bent goed zoals je bent en ik geniet ontzettend van jou blog!

  1. Post
   Author
 15. Hoi Marinka,
  Dankzij jou (w boek) heb ik het roer omgegooid. Niet op dieet, maar anders eten. En het bevalt heel goed.
  Zo ontzettend jammer om te lezen over de reacties over jouw gewicht. Maar via internet durft zelfs de rustigste man/vrouw lekker los te gaan. Alsof je via de computer alles kan en mag zeggen. Vreselijk!
  Maar je artikel zegt genoeg.
  Ik hoop dat je nog veel meer mensen krijgt die ook anders gasn eten. Het is zo de moeite waard!
  Ik blijf je volgen!!! Bedankt. Top!!!

  1. Post
   Author
 16. Nou ja zeg! Ik ben zo verontwaardigd over het laatste stukje dat ik je motiverende stuk van daarvoor bijna vergeet.
  Kan er zo boos om worden!
  Want in de ogen van die schrijvers zal ik dus een olifant zijn. Ondanks m’n 40 kilo afvallen ben ik nog steeds niet de dunste.
  Sinds een paar weken probeer ik de Paleo leefstijl door te voeren in mijn gezin met 3 kinderen.
  Gaat best goed, zij het niet 100%
  En ook ik val af: fantastisch!
  En ook ik merk direct aan m’n lijf dat ik buiten Paleo om gegeten heb. Dus wat je zegt: je leert je lijf kennen.
  Bedankt voor je inspirerende verhalen en mooie recepten!

  Liefs,
  Carina

  1. Post
   Author

   Hoi Carina! Wat fijn dat je je zo goed voelt bij de Paleo leefstijl! Het hoeft allemaal niet 100%, zolang je je er maar goed bij voelt 🙂 Maar zo te horen ben je dat al helemaal aan het leren.

 17. Marinka, als ik naar jouw filmpjes kijk dan zie ik een prachtige jonge vrouw met een jaloersmakend mooi figuur. Gelukkig niet mager, maar mooi en slank. Ik ben mijn hele leven al in gevecht met mijn lichaam. Heb er roofbouw op gepleegd door heel veel crash diëten te volgen, het vol te proppen met light-producten en heel veel tarwe, terwijl ik intolerant ben voor gluten. Gevolg: eeuwig pijn in mijn darmen en nog steeds ontevreden over mijn lichaam. Ik eet biologisch en orthomoleculair sinds 5 jaar en Paleo sinds driekwart jaar. Gevolg: 2 kilo lichter. Dat is heel erg weinig, want ik weeg namelijk 100 kg!!! Ik voel me superfit, mijn huid is heel zacht geworden en ik heb vrijwel geen migraine meer en zeker geen buikpijn meer. Ik ging 3x per week hardlopen en daarnaast nog naar de sportschool. Niemand wist waarom ik niet afviel. De laatste persoon waar ik ben geweest vertelde mij dat er een onverwerkt trauma zit en probeert het weg te nemen. Ik ga het nu los laten. Ik wandel veel, fiets veel, maar alles op een relaxtere manier, want ik begin nu pas in te zien dat ik, ondanks mijn overgewicht, toch nog minder dik ben dan ik me voel (!) en dat ik een ondanks dit overgewicht een gezond lichaam heb. Mijn bloeddruk is goed, mijn cholesterolgehalte, mijn schildklierwaarden, enz. Mijn nieuwe missie is om heerlijk te eten (want ik vind Paleo-eten het lekkerste eten dat ik kan nemen) en om me net zo mooi te voelen als jij bent! Ondanks dat ik bijna dubbel zo oud ben als jij ben je een voorbeeld voor me!

  1. Post
   Author

   Bedankt voor je lieve reactie Gesa! Zo te horen ben jij ook ontzettend goed bezig, echt top! Heel knap wanneer je in ziet dat het beeld wat je van je lichaam hebt anders is dan de werkelijkheid, door het in te zien kun je dat ook los gaan laten. Veel succes 🙂

 18. Hoi Marinka,

  Bedankt voor je openhartige en fijne bericht!
  Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal.
  Zelf heb ik jarenlang een anorexia gehad doordat ik ook mijn zelfbeeld koppelde aan mijn lijf en gewicht.
  Een symptoomuiting van zoveel ongeluk en onzekerheid aan de binnenkant.
  Gelukkig ben ik hiervan hersteld, puur door mezelf te leren kennen, accepteren en waarderen voor een vrouw met kwaliteiten, onzekerheden en bestaansrecht, ongeacht hoe ik eruitzie. Mijn lichaam heb ik leren accepteren en liefhebben.

  Je bent mooi zoals je bent, in ieder persoon is dat wel te vinden.
  Zelf volg ik geen Paleo omdat ik na mijn ziekte met mezelf heb afgesproken nooit meer mezelf iets te ontzeggen qau voeding. Ik eet bewust en dat is voor mij een hele goede balans, incl. vaak lekkere receptjes van jou:).
  Zelf probeer ik anderen op een andere manier te inspireren, namelijk door ze te laten zien hoe mooi ze zijn. aan de buitenkant en binnenkant. Durf jezelf te zijn en te laten zien, dat is de boodschap die ik overbreng met Juist Mij
  Het is zo mooi om iemand te zien stralen omdat hij of zij gelukkig is met zichzelf; onbetaalbaar! Ik kan me voorstellen dat jij dat met het verspreiden van de Paleo levensstijl ook bereikt, respect!

  Lieve groet Linda

  1. Post
   Author

   Hoi Linda! Wat knap dat je anorexia hebt overwonnen en dat je nu ook andere mensen inspireert! Echt goed, ga zo door!! 😀 Zolang je je eigen balans hebt gevonden en blij bent met jezelf is het goed, dat is echt ontzettend belangrijk. Zo te horen zit dat bij jou helemaal goed.

 19. Goed artikel! Mensen oordelen vaak over een ander, en veroordelen op basis van hun eigen ‘ideaal plaatje’. Zo jammer. Zo onnodig. Want wat denkt iemand te bereiken met kritiek op jouw gewicht? Niets goeds, lijkt me. Je ziet er mooi en gezond uit!

  Ik eet ruim 1,5 jaar (mijn eigen variant op) paleo en ben heel blij met deze levensstijl. Ik ben erg ziek geweest en heb besloten dat mijn voertuig voor dit leven goede brandstof verdient.
  Doordat ik zo ziek was, was mijn hele lijf van slag. Ondanks paleo kwam ik 20 kilo aan, mijn huid (die eerder gaaf was) werd slecht en mijn haar groeit bijna niet. Toch ben ik enorm dankbaar dat dit op mijn pad gekomen is en ben ik ervan overtuigd dat het me gaat helpen gezond te worden. Ik kan ondertussen weer praten en lopen, maar ben er nog lang niet.
  Ik moet toegeven dat mijn uiterlijk me wel onzeker maakt en soms frustreert. Ook ik heb vooroordelen, een ideaalbeeld: als je gezond eet, dan zie je dat aan je huid, haren, gezond gewicht, ogen, uitstraling, enz. Als ik naar mezelf kijk, lijkt het alsof ik niet goed voor mezelf zorg. Maar dat doe ik wel. En ik ben trots dat ik zo goed voor mezelf zorg. Ik heb het volste vertrouwen dat de balans in mijn lijf terugkomt en ik weer stralend gezond zal zijn. En wie mij, jou of iemand anders te dik vindt: er zijn echte problemen in de wereld, waarom zou je in hemelsnaam iemand anders zijn zelfvertrouwen willen ondermijnen?

  1. Post
   Author

   Wat een mooie verwoording Marlon: je voertuig voor dit leven verdient inderdaad goede brandstof. Ik hoop dat je snel opknapt, de balans gaat zeker terugkomen 😀 Veel succes!

  1. Post
   Author
 20. Hoi Marinka

  Wat een wijs persoon ben Jij! Zo jong nog en al zoveel Levenswijsheid!
  Ik ben pas sedert enkele weken bekend met met het Paleo principe, heb je cursus met heel veel interesse gevolgd.
  Ik ga er proberen zoveel als maar kan mijn levenswijze van te maken, (na 65 jaar anders maar zo goed mogenlijk)
  Ga vooral door waar je mee bezig bent, ( een geweldig mooie sportieve foto van je)
  Je zet heel veel mensen op het goede Spoor!

  groetjes Hettie

  1. Post
   Author

   Bedankt voor je lieve reactie Hettie! Ik wens je veel succes met het toepassen van het Paleo principe, dat gaat je vast lukken. Zolang je doet waar je je goed bij voelt komt het goed.

 21. Lieve Marinka,

  Wat een mooi, inspirerend en open verhaal. Heel goed om hier een mooie blog van te maken.

  Ik ben het helemaal met je eens en herken er veel in (ik word andersom afgekat, ben “te dun”). Hoe vaak ik niet moet horen dat ik wel erg gespierd ben voor een vrouw, te mager, of dat een six-pack toch alleen mooi is bij mannen, vrouwen moeten toch rond en zacht zijn? Kortom, het is toch nooit goed bij de criticasters.

  Je ziet er hartstikke mooi uit en straalt levenslust, gezondheid en plezier uit. Je recepten zijn heerlijk en de Paleo-levenstijl doet heel veel mensen goed. Dus ga gewoon lekker door met wat je doet. Ik heb ca 60 kookboeken en die 3 van jou zijn mijn grote favorieten! En je hebt me onlangs weer op het spoor gezet mijn mediteer-gewoonte weer op te pakken. Zo beïnvloed jij vele mensen positief, denk daar maar aan als je weer zo’n afkatmailtje krijgt.

  Wij Paleo-gangers zijn natuurlijk maar een raar volkje;-), want wat eet je dan als je geen brood, pasta en aardappelen eet. En wat?! ook geen melk, kaas en suiker. Ik krijg op mijn Peleo-levensstijl meer commentaar dan iemand die rookt, drinkt en iedere week bij de snack-bar zit. Ondertussen zijn we fit, gezond en begrijpen we niets van het fenomeen “lunchdip” en “broek op de vreethaak”.

  Hartelijke groeten van 1 van je fans

  Sabrina

  1. Post
   Author

   Bedankt voor je lieve reactie Sabrina! Het is bij veel mensen inderdaad nooit goed, zeker wanneer je de dingen anders aanpakt dan anderen. Gelukkig weerhoudt dat ons niet om te doen waar we ons het beste bij voelen 😀 Niemand is ‘te dun’ of ‘te dik’.

 22. Wow wat goed geschreven van je! Em knap dat je dat met de rest van ons wilt delen! Zeer motoverend en herkenbaar obstakel. En wat naar dat je zulke mailtjes krijgt!
  Ga door met wat je doet ik vind je vanaf t begin leuk en volg je dan ook heel graag!
  Liefs,
  Claudia

  1. Post
   Author
 23. Hoi Marinka ,
  Ik ben geschrokken wat voor reacties jij krijgt! Gewoon belachelijk. Wat heb je er prachtig op gereageerd!
  Je bent een fantastische vrouw ! Ik vind het geweldig hoe jij de Paleo lifestyle uitdraagt en iedereen gezondheid gunt?

  Hartelijke groet Marja

  1. Post
   Author
 24. Marinka,
  Je hebt de spijker helemaal op de kop geslagen. Ik heb je mee gemaakt toen je ziek was en dat was vooral voor jou geen pretje. Voor je ziekte was je een fanatieke sporter en was niets je teveel. Tijdens je ziekte was bijna alles teveel voor je. Zelfs naar school gaan. Sinds je met Paleo bent begonnen heb ik je zienderogen op zien knappen. OK, er was wel eens een terugslag. Maar als ik zie wat je de laatste paar jaar allemaal vooruit bent gegaan, dan neem ik m’n petje voor je af. Kijk maar wat je tijdens je vakantie in Italië hebt gepresteerd. Ik zou willen dat ik op m’n werk ook Paleo kon eten, maar dat gaat nou eenmaal niet in de offshore wereld. Wel proberen we thuis zoveel mogelijk Paleo te eten en dat lukt aardig. Wat ik zelf als een van m’n levens motto’s heb is. Leef voor jezelf en laat je niet gek maken door wat anderen van je vinden. Je bent een prachtige meid en als je 25 jaar geleden tegen me hadden gezegd dat jij er zo goed uit zou zien, dan had ik daar onmiddellijk voor getekend.
  Marinka, ik ben super trots op je en trots dat ik je vader mag zijn.
  Ga vooral door met je eigen leven leiden.

  1. Post
   Author
 25. Sommige mensen begrijpen er niks van.zelf voel ik mij nu super gezond,energie kracht allom ik voel mij oersterk.
  En nog bedankt voor alle heerlijke recepten.

  1. Post
   Author
 26. internet is een prachtig iets, alleen zo jammer dat mensen hierdoor geen respect meer hebben voor anderen…
  Je bent een prachtige vrouw en mijn man en ik zijn, vooral door jouw recepten, fan van paleo!
  Soms lastig met 4 kids die niet alles lusten, maar ook zij hebben hun paleo favorieten!!!!
  Helaas ben ik al drie weken behoorlijk beroerd en heb weinig energie om echt te koken en uitgebreid boodschappen te doen en dan merk ik dat ik terugval in oude eetgewoonten. Balen!!!
  Ik ga gauw weer terugpakken op paleo, want we voelen ons er heerlijk bij!
  Het enige waar ik mezelf toe moet zetten is het ontbijt. Er moet echt een knop om om af te stappen van yoghurt of havermoutpap… Maar aan de andere kant. 80-20 is ook al een goed begin 🙂

  Wij zijn fan van je, kijken elke dag even op de site en Proberen regelmatig nieuwe recepten uit. Ga zo door en blijf bij jezelf!

  Een dikke pluim!
  Groetjes Tamara

  1. Post
   Author

   Dankjewel Tamara! Ik hoop dat je je snel weer beter gaat voelen! 80-20 is zeker een goed begin, als het ontbijt nog lastig is dan kun je proberen eerst de lunch en het diner goed onder de knie te krijgen. Wil je dan alsnog je ontbijt veranderen, dan kun je dat daarna weer gaan doen, op je eigen tempo 🙂

 27. Een beetje “laat”, maar toch wil ik ook nog een reactie achter laten. Ik kan alleen maar akkoord gaan met alle reacties hier. Jou website is zeker mijn favoriete van alle Paleo-sites, en dank zij jou hebben we hier, in het zuiden van Portugal, veel inspiratie om gevarieerd Paleo te koken. Dank zij jou niet-fanatieke aanpak doen we het nu 7 maanden. Gewichtsverlies is meegenomen, maar vooral omdat we meer energie hebben en ons veel gezonder voelen zijn we gelukkig met Paleo. Bedankt, Marinka, jij bent zeker een voorbeeld van een gezonde geest in een gezond lichaam!
  Martine

  1. Post
   Author
 28. Dankjewel voor dit prachtige stuk wat je hebt geschreven!
  Zo herkenbaar, en zo heerlijk gezond eten en je goed voelen op de eerste plaats zetten en niet je gewicht!

  Topper

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.