Review AquaVit AQV 5 liter

Review: AquaVit AQV Waterfilter 5 liter

Review AquaVit AQV 5 liter

Waterfilters. Een veelbesproken onderwerp gezien de vele negatieve berichten over het drinkwater in Nederland. Lange tijd was ik zo iemand die dacht: ‘Oké, het is belangrijk, maar zó erg zal het toch niet zijn?’. Ik deed mijn best om er af en toe iets mee te doen. Ik probeerde zo’n Brita waterfilter in een kan (leuk idee, maar de smaak van het water vond ik ronduit chemisch). Ik kocht alleen nog maar mineraalwater met een hoge pH. Om vervolgens toch elke keer weer terug over te stappen op gewoon kraanwater omdat dat zo makkelijk was…

Tot ik eind oktober een aantal signalen tegelijk kreeg: een therapeut die me (alweer) aanraadde om toch echt eens een waterfilter te nemen. En een lezer die me vroeg of ik toevallig een waterfilter had en zo ja wat voor een, omdat zij de medicijnresten die veelal in ons kraanwater gevonden worden wilde filteren.

Het woord medicijnresten (denk aan antibiotica, de pil…) was voor mij de druppel om er nu écht iets mee te doen. Natuurlijk zijn er ook heel veel berichten waarin wordt verteld dat het allemaal wel mee valt en dat er zó weinig in het water zit dat het niet schadelijk is. Toevallig zijn dat juist de berichten waar ik argwaan van krijg, want the dose makes the poison. Voor ALLE drankjes die ik dagelijks drink is water namelijk de basis. Ik drink geen frisdranken, geen fruitsapjes, etc. Ik houd het bij water, thee en soms koffie. Dus hoe meer water ik drink, des te meer schadelijke stoffen uit het drinkwater ik binnen krijg.

Kortom: ik besloot een waterfilter aan te schaffen. Maar wat voor één? En hoe groot, en hoe zit het met het gebruiksgemak, onderhoud, enzovoorts! Uiteindelijk ben ik uitgekomen op de AquaVit AQV waterfilter van 5 liter.

De volgende punten heb ik daarbij in overweging genomen:

 • Grootte
 • Gebruiksgemak
 • Onderhoud
 • Manier van filteren
 • Prijs

Review AquaVit AQV 5 liter

Grootte

Hoeveel water drink je op een dag? Dat is altijd verschillend, toch? Ik wilde juist om die reden een niet al te groot waterfilter. Eentje waar wel genoeg in kan om mij en mijn vriend de hele dag te voorzien van gefilterd water, maar ik wilde niet zo’n enorm reservoir wat niet leeg te krijgen is. Daarom leek 5 liter me voldoende.

Bovendien heb ik een kleine keuken, dus het apparaat mocht niet te groot zijn. Het verbaasde me dat ik deze filter van 5 liter heel makkelijk kwijt kon op het aanrecht zonder dat ik het idee heb dat deze in de weg staat!

Gebruiksgemak

Er zijn heel wat waterfilters die je rechtstreeks op de kraan aan kunt sluiten. Met als gevolg dat als je een sopje wilt maken om het huis te poetsen (of dat soort klusjes) je gefilterd water krijgt. Mijn schoonmaaksop hoeft voor mij niet gefilterd en gevitaliseerd te zijn 😉 Mocht jij dat wél willen, dan is zo’n filter die je op de kraan aan sluit natuurlijk erg handig! Ook kan dit een optie zijn wanneer je een bepaalde kraan hebt die je bijna alleen voor drinkwater gebruikt.

Het nadeel is dat iedere filter maar een bepaalde capaciteit heeft voordat deze moet worden vervangen. Er zijn over het algemeen 2 indicaties: een filter vervang je iedere X aantal maanden óf wanneer er X aantal liter is gefilterd.

Omdat wij de kraan in de keuken (de meest logische plaats voor een waterfilter, leek me) bij lange na niet alleen voor drinkwater gebruiken, leek het me handig om een aparte filter te hebben. Daarmee kan ik altijd kiezen waar ik mijn gefilterde water voor gebruik en zal mijn filter langer mee gaan.

Onderhoud

De installatie van de AQV is een klusje waar je gerust een halve dag voor uit kunt trekken. Moeilijk is het niet, maar het vereist wel wat geduld. Het meerstappenfilter moet namelijk helemaal goed doorspoelen, de mineraalstenen moeten een uur weken én het hele systeem moet 3x door worden gespoeld voor hij klaar is voor het eerste echte gebruik. Het voordeel is dat je het filter zo goed leert kennen en je dus precies weet hoe je deze in en uit elkaar haalt én dat eerste glas water smaakt er net even wat beter door 😉

Het keramische filter en het meerstappenfilter hoeft eens per jaar te worden vervangen. De mineraalstenen hoeven slechts eens per 3 jaar worden vervangen.

Verder kun je het systeem eens per maand goed doorspoelen onder de kraan, en kun je het keramische filter afdoen met een stofdoek. Meer niet! Hij hoeft niet in de vaatwasser, dankzij de filters komt er geen kalkaanslag in en over het algemeen is het dus een super onderhoudsvriendelijk apparaat. Daar houd ik van.

Manier van filteren

Ieder waterfilter doet het net eventjes anders. De technologie achter de AQV filter sprak me heel erg aan, deze is net even wat uitgebreider dan die van een gemiddeld filter:

Onderstaande informatie komt van de AQV website:

 • Natuur
  De watertechnologie van AQV bootst het water in de natuur na om water terug naar zijn oorspronkelijke vorm te krijgen.
 • Superieur in filteren
  AQV is aantoonbaar in staat hoogwaardig te filteren, onder andere op chloor, chloramine, kwik en vluchtige organische stoffen. Het performance niveau van de AQV is superieur aan filtratie in de meeste andere watersystemen die tot wel tien keer de prijs kosten en bovendien elektriciteit nodig hebben. Maakt van kraan-, regen(ton)-, rivier- of slootwater helder en gezond drinkwater.
 • Verhoogt de pH-waarde van het water (maakt basisch / alkalisch water)
  De AQV geeft een lichte verhoging van de pH-waarde van uw drinkwater, wat bijdraagt aan een gezonde zuur-base balans in uw lichaam. Zo compenseert u eenvoudig de verzurende invloeden van een typisch modern dieet en een moderne levensstijl.
 • Mineraliseren
  Het water wordt gemineraliseerd met diverse mineralen die van nature in bronwater aanwezig zijn.
 • Ioniserend
  Het water wordt verzadigd met elektronenrijke ionen (ioniseren van het water) die helpen de vrije radicalen in uw lichaam te neutraliseren.
 • Magnetiserend
  De kraanmagneet van 1.200 Gauss laat het water wervelen zoals in een waterval of beekje waardoor het water weer een hexagonale structuur krijgt en beter opneembaar is door uw cellen.
Prijs

Als laatste vind ik de prijs van een filter natuurlijk belangrijk. Kraanwater is relatief goedkoop, bronwater is al snel een stuk duurder. Maar waar ligt zo’n filter in die prijslijn? De AQV 5 liter kost 199 euro. De meeste goede waterfilters liggen rond die prijsklasse. Voor dat geld kun je zeker 150 flessen bronwater kopen, met een totale inhoud van 225 liter. Stel dat je met 2 personen in totaal 5 liter drinkwater per dag verbruikt, dan kun je daar slechts 45 dagen mee vooruit.

Met het waterfilter kun je een heel jaar vooruit zonder iets te hoeven vervangen, dus dat lijkt mij een heel redelijke prijs! Bovendien bespaar je hiermee enorm veel verpakkingsmateriaal (plastic enzo) waar bronwater in wordt verpakt.

Voor een nieuw set filters betaal je 54 euro, deze kosten komen jaarlijks terug. Een nieuw setje mineraalstenen kost 25 euro, wat eens per 3 jaar nodig is.

Review AquaVit AQV 5 liter

Ben ik een expert op het gebied van waterfilters? Nee, zeker niet! Ik noem mezelf eerder een beginner, waardoor ik het juist lastig vond om een goed waterfilter te kiezen. Mijn bevindingen zijn mijn bevindingen, en die van jou kunnen weer heel anders zijn. Ik hoop hoe dan ook dat je iets aan deze review zult hebben, mocht je ook overwegen om een waterfilter aan te schaffen. Ik ben overigens op geen enkele manier verbonden met het bedrijf AquaVit.

Review AquaVit AQV 5 liter

Comments 12

 1. Ik vind hem ook super! Begonnen met de 5 liter maar nu de 12liter in huis en de 5 liter op mijn werk. Ik ben namelijk dan ook zon freak die mijn water voor het eten ook alleen hiermee wil koken….en dan gaat het snel.
  Veel plezier ermee!

 2. Ik gebruik deze waterfilter ook al bijna 2 jaar, naar volle tevredenheid! Ik gebruik hem voor mijn theewater, koffiewater en natuurlijk als gewoon drinkwater.
  Staat nog mooi in mijn kleine keukentje ook.
  Voordeel vind ik ook dat het water automatisch op kamertemperatuur is. IJsoud water is helemaal niet goed voor je lichaam. Bijkomend voordeel dus 🙂

 3. Hi, ik heb de EWO filter, direct op de kraan, maar hiermee filter je echt alleen het water dat je drinkt, er zit nl een schakelaartje op. Ik ben er heel tevreden mee, het water smaakt veel beter en is ook gevitaliseerd.

  1. Ooh dat is handig om te weten! Daar kon ik namelijk niet meteen achter komen toen ik die aan het overwegen was.

 4. Goede avond.

  Ben zelf vanaf mei 2017 in het bezit van een 5 ltr. Aquavit. Bevalt zeer goed en mijn vrouw en ik gebruiken hem iedere dag.
  Vraag: moet ik de filters regelmatig schoonmaken of is 1 x per jaar vervangen voldoende?
  Verder wil ik weten of jullie ook een nieuwsbrief hebben, zo ja, wil ik deze graag ontvangen.

  Groet

  Peter Mosterd.

  1. Het keramische filter en het meerstappenfilter hoeft eens per jaar te worden vervangen. De mineraalstenen hoeven slechts eens per 3 jaar worden vervangen. Als je het Paleo maaltijdplan of de basislijst op de homepage aanvraagt, ontvang je automatisch de EetPaleo mailings 🙂

 5. Goede keuze, ik overweeg deze ook! Bij dit filter is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat ook GenX eruit wordt gehaald (voor 99,9% zeker), en dat vind ik een hele belangrijke.

 6. Interessant verhaal. Ik vraag me af of iemand weet hoe het met een Cooker zit. Die houdt het water gekookt, zouden daarin dan ook nog veel restanten zitten of zouden de dan wel weg gekookt zijn?
  Misschien weet iemand hier wat over?

  1. Wij hebben zelf geen ervaring met een quooker/cooker. Aangezien het apparaat water kookt dan zullen micro-organismen zoals bacteriën waarschijnlijk wel voldoende geneutraliseerd worden. Echter, ik weet niet in hoeverre deze apparaten resten van chemicaliën filteren.

 7. Waarom heb je niet gekozen voor de Aqualine 5 – glas en alkalische ring? Ik zie dat dit vaak aanbevolen wordt…

  1. Hee Jacqueline! Helaas, is Marinka niet meer actief hier dus we kunnen je vraag niet beantwoorden 🙁

  2. Aqualine is exact hetzelfde als Aquavit; dezelfde producten, dezelfde mensen (importeurs); (wel een ander bedrijfsnaam, andere productnaam) check beide websites maar. Het lijkt alsof Aquavit een nieuwe, eigen merknaam is van dezelfde ge-importeerde pruducten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.