Hoe overleef je een restaurant met een Paleo lifestyle?

Yes! Na, voor mijn gevoel, een eeuwigheid zijn eindelijk de terrassen weer open!

Hoe fijn is het dat je nu weer in de stad kan lopen en even je zorgen vergeten op een terrasje waar je mensen kan spotten, gezellig kan kletsen en kan genieten van heerlijk eten.

Of toch niet…?

Want wat moet je doen als je je Paleo lifestyle wilt doortrekken? Veel restaurants hebben geen Paleo menukaart waar je met een gerust hart vanaf kan bestellen. Vaak zijn deze recepten gemaakt met gluten, lactose of granen. Niet echt handig natuurlijk.

Helemaal niet voor mensen zoals ik die een opgezette buik en/of buikpijn krijgt na het nuttigen van een grote maaltijd met gluten.

Ik kan me nog herinneren toen ik net startte met de Paleo lifestyle en dat ik heel erg teleurgesteld was dat ik niet gezellig mee kon met mijn vriendinnen of family naar een restaurant. Ik voelde me vaak buitengesloten en voelde me soms erg terneergeslagen. Ik mocht al zo weinig met voeding. Soms voelde het echt alsof ik gestraft werd. Zat ik jaloers te kijken naar mensen die wel alles konden eten en nergens over hoefde na te denken.

Gelukkig weet ik na veel jaren oefenen dat er hele lekkere recepten te maken zijn als je maar weet hoe. En na heel veel fouten maken weet ik ook heel goed hoe je toch uit eten kan gaan en kan genieten van een terrasje zonder dat je buikpijn krijgt na afloop.

Het kan dus wel!

Vandaag ga ik je al mijn tips meegeven die ik in de afgelopen jaren heb geleerd op dit gebied. Zodat ook jij gewoon uit eten kan gaan en kan genieten van een restaurant of terras met vrienden en familie. Laten we snel beginnen!

Neem de leiding

Vroeger stelde ik me vaak afhankelijk op naar mijn vrienden toe omdat ik het gevoel had dat ik in de weg liep met mijn ‘rare’ eetgewoontes. Als we dan iets gingen doen dan paste ik me aan met wat zij wilde doen en at gewoon mee met wat de pot schaft. Al snel kwam ik erachter dat dat niet ging werken voor mij. Want na elk restaurant bezoek had ik een week nodig om te revalideren met mijn darmen. Niet echt een fijn gevoel. Helemaal niet als je die week erop weer ergens naartoe gaat.

Dat moest anders en daarom heb ik aangegeven aan mijn vrienden dat als we ergens naartoe gaan dat ik het restaurant uitzoek. Ik hou ervan om van tevoren al te weten waar we naartoe kunnen gaan zodat ik zeker weet dat dat restaurant eten heeft wat past in de Paleo lifestyle.

Gelukkig vonden mijn vrienden dat helemaal niet gek of raar en waren ze juist blij dat ik dan minder pijn had achteraf.

Kijk van tevoren naar welke restaurantjes er zijn en welke restaurantjes glutenvrije en lactosevrije opties hebben. Veel vegan restaurantjes hebben sowieso geen lactose dus dat is één zorg minder.

Controleer de menukaart van tevoren

Dat brengt me bij het volgende onderdeel. Thank god voor internet! Tegenwoordig hebben veel restaurants hun menukaart online staan. Hierdoor kan je goed kijken welke gerechten ze serveren en of dat aansluit bij wat jij zoekt.

Ik screen de menukaarten goed zodat ik precies weet of ik recepten makkelijk kan aanpassen zodat het wel Paleo-proof wordt. Vaak hebben ze ook al gerechten erop staan wat al helemaal valt in de richtlijnen van Paleo. Dat scheelt ook weer werk voor de kok. Maar meestal vinden ze het helemaal niet erg om wat veranderingen toe te passen.

Ga ik echt wat veranderen dan bel ik vaak van tevoren het restaurant op om het door te geven. Zo weet de kok dat ik eraan kom en hoef ik niet lang te wachten als ik bestel. Ik vind het een fijn idee dat ik dan direct kan overleggen wat er mogelijk is.

Kies verstandig

Omdat ik in de foodbusiness zit weet ik dat er veel verschil in kwaliteit is onder het voedsel. Ik probeer dan ook vaak te kijken naar restaurantjes die aansluiten bij mijn eigen normen en waarde. Ik vind het vaak belangrijk dat de dieren goed behandeld zijn en dat er biologisch vlees wordt geserveerd, dat eventueel de locale boeren of bedrijven worden gesteund en dat iets duurzaam is. Gebruiken de restaurants bijvoorbeeld duurzame producten.

Ik ben heel blij dat er steeds meer bewustzijn komt onder de restaurants maar ook onder de bevolking.

Uiteindelijk hebben we maar één aarde waar we het allemaal mee moeten doen 😉

Pas gerechten aan

Zoals je merkt vind ik het belangrijk om me goed voor te bereiden voordat ik ergens uit eten ga. Ik snap dat dat niet altijd te doen is en dat er ook vaak een spontane actie ontstaat maar dat je dan alsnog producten wilt eten die aansluiten bij Paleo. Iedereen die Paleo eet heeft zijn eigen reden om hieraan te beginnen. Misschien om af te vallen, of omdat je chronisch ziek bent, of…

Het is dan zo zonde dat je dit niet kan doorzetten en je gezonde lifestyle kan behouden als je van huis af bent. Want thuis kan je natuurlijk super goed zelf schakelen en alles in de hand houden waardoor je geen ingrediënten binnenkrijgt die minder goed voor jou zijn. Maar die controle heb je minder als je afhankelijk bent van een ander.

Ik zal hier een aantal tips geven die je kan toepassen op elk restaurant.

Elk restaurant heeft wel Paleo-proof producten op hun menu kaart staan. Soms moet je alleen even zoeken. Het is wel handig om uit je hoofd te weten welke producten Paleo zijn en welke niet in dit dieet thuishoren. Zo weet je heel goed wat je kan combineren of schrappen van de kaart. Als je dat lastig vindt kan je altijd even een lijstje in je telefoon opslaan waar je bij kan.

De meeste menukaarten bevatten wel salades. Deze zijn super simpel om aan te passen. Je kan deze standaard gluten- en lactosevrij bestellen. Je kan vragen of de kok wat zaadjes of nootjes erin doet en aangezien veel dressings wel lactose bevatten kan je vragen of de kok een aparte dressing voor jou kan maken. Vaak vraag ik of ze een simpele guacamole kunnen maken van avocado, citroensap, knoflook, peper en zout en eventueel een pepertje. Als ze geen guacamole hebben dan vraag ik voor een simpele citroen/olijfolie dressing.

Eieren zijn ook altijd wel op de menukaart te vinden. Zo kan je bijv bij een uitsmijter vragen of ze het brood en de kaas weglaten en of ze eventueel wat groente garnering of sla ernaast kunnen doen. Zo heb je ook een heel simpel recept zonder dat de kok veel tijd kwijt is voor jou.

Als je in de avond wat gaat eten is het ook simpel. Je kan een stukje vlees of (ongepaneerde) vis nemen met lekker veel groente ernaast. Of als je liever vegetarisch wilt eten dan kan je groente met ei of een gepofte zoete aardappel of zoete aardappelpatatjes. Tegenwoordig zie je in restaurants ook veel meer opties van zoeten aardappels of glutenvrije recepten.

Voor het drinken vraag ik vaak water met een schijfje citroen of limoen erin of komkommer, munt of gember. Heerlijk verfrissend en genoeg keuze om mee te variëren.

Zo zie je dat het echt heel makkelijk is om toch Paleo te blijven eten buiten de deur.

Dus ik zou zeggen, hop hop hop, naar die terrassen toe en geniet van je Paleo gerecht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.