Vloeibaar Wasmiddel van Wasnoten

Vloeibaar Wasmiddel van Wasnoten

Vloeibaar Wasmiddel van Wasnoten

Let op: dit recept is NIET eetbaar 😉

Het begon allemaal met het eerste nummer van Paleo Magazine wat ik mocht maken. Het leek me leuk om er recepten voor verzorgingsproducten in op te nemen. Nou, dat heb ik geweten! Voor ik het wist stond ik enthousiast in de keuken te experimenteren met fijne oliën en de lekkerste geurtjes. Het resultaat is dat ik mijn lippenbalsem en gezichtscrème vanaf nu gewoon altijd zelf maak.

Gelukkig was ik niet de enige die enthousiast was, want ik werd vanaf dat moment overspoeld met leuke reacties. Fanatieke berichtjes van mensen die het ook hadden gemaakt en verbaasd waren dat het écht zo gemakkelijk was. En natuurlijk nog 101 verzoekjes voor andere producten.

Lang verhaal kort: in het volgende nummer van Paleo Magazine (september 2016) komt een special met schoonmaakmiddelen te staan. Omdat mijn lezers erom hebben gevraagd! En ja, dat was eigenlijk net zo leuk om te doen en misschien zelfs nóg gemakkelijker 😀 Denk aan glasreiniger, vlekkenspray (voor al die vetspetters op je kleding, of ben ik de enige die dat bijna dagelijks heeft?), allesreiniger en handzeep.

Hoe doe jij je was?

Nu had ik er even niet aan gedacht dat wasmiddel zo populair zou zijn, dus die heb ik na afloop nog snel gemaakt. Als ik toch bezig ben, doe ik het liever goed. Want hoe maak je gewoon zelf je eigen verantwoorde wasmiddel? Zonder er uren voor in de keuken te staan natuurlijk.

Waarschijnlijk ben je jezelf er wel bewust van dat ‘regulier’ wasmiddel niet echt zulke gezonde stoffen bevatten. Die komen via je kleding en het beddengoed gewoon op (en in!) je huid terecht. Laat staan de wasverzachter. En het werkt uiteindelijk ook nog eens verontreinigend voor het milieu. Kort gezegd: niet echt fijn.

clothesline-804812_1280

Wees eerlijk, dat wat er op de verpakkingen beweerd wordt snijdt ook niet altijd hout. ‘Uw was wordt nu nóg schoner!’ Was het dan eerst niet schoon, oftewel nog vies?? Nouja, laat ik daar maar niet teveel op in gaan. Maar ga voor de grap eens kijken in de supermarkt bij de wasmiddelen en lees wat voor geweldige wonderen er allemaal niet worden beweerd. Waarschijnlijk kreeg je oma haar was veel schoner met ossengalzeep, maar dat is nu eenmaal niet zo hip en daar kun je weinig geld aan verdienen…

Om eerlijk te zijn ben ik absoluut geen expert in welke biologische/verantwoorde wasmiddelen wél volledig veilig voor mens en milieu zijn, dus daar ga ik je geen advies over geven. Maar wat ik wél weet is dat het haast niet beter kan dan zelfgemaakt wasmiddel, met een natuurproduct als basis.

Wasnoten

En daar komen de wasnoten om de hoek kijken. Volgens mij is dat zo’n product waarvan iedereen zich afvraagt of het nu écht werkt, maar een groot deel van de mensen durft het niet te proberen. En weer een deel vindt deze wasnootjes best onhandig in het gebruik (waaronder mijn vriend, die bij ons de was doet ;-)). Mijn antwoord is heel kort: ja het werkt écht want ik heb het geprobeerd, en qua handigheid is het een kwestie van wennen.

Maar… Je kunt ook helemaal zelf vloeibaar wasmiddel maken van die wasnootjes. Het is heel makkelijk, en het duurt een uurtje. Daarna heb je voldoende wasmiddel voor ruim 20 wasbeurten gemaakt. Wat het kost om dat te maken? Je bent €0,75 kwijt voor de wasnoten (er vanuit gaande dat je biologische wasnoten gebruikt voor 10 euro per kilo) en dan nog €0,19 voor de azijn. Plus wat water en wat gas van het fornuis. Laten we zeggen dat die 20 wasbeurten ongeveer 1 euro kosten. Goedkoop toch?

Probeer het maar eens!!

Ohja, en mocht je de gekookte wasnoten niet weg willen gooien, leg ze dan in de tuin onder de planten. Ze schijnen erg goed te werken tegen slakken.

Vloeibaar Wasmiddel van Wasnoten
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 20
Ingrediënten
 • 75g wasnoten
 • 1 liter water
 • 100 ml schoonmaakazijn (dit werkt als conserveermiddel)
Bereiding
 1. Doe alles in een flinke pan en breng aan de kook.
 2. Laat 30 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
 3. Haal vervolgens het deksel van de pan en laat nog 30 minuten zachtjes pruttelen.
 4. Laat volledig afkoelen en bewaar het vervolgens in een luchtdicht afgesloten pot. Het mengsel is een paar weken houdbaar.
 5. Je kunt het wasmiddel in de koelkast bewaren om de houdbaarheid nog een paar weken te verlengen.
 6. Per gemiddelde wasbeurt heb je 30-50 ml van het wasmiddel nodig.

Naar welke zelfgemaakte schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten ben jij op zoek?? Laat het me hieronder weten! Misschien wordt dat namelijk mijn volgende recept 😀

Vloeibaar Wasmiddel van Wasnoten

Comments 17

  1. Even op Google zoeken, dan kom je vanzelf verkooppunten tegen voor wasnoten 🙂 (er zijn heel veel winkels die dat verkopen namelijk)
   Azijn inderdaad ook bio

 1. Leuk recept. Kun je eventueel voor een lekker geurtje ook een etherische olie toevoegen? En eh, haal jij altijd de pan van het deksel? Ik doe het meestal andersom 😉

 2. ik ben op zoek naar een recept voor de afwasmachine tabletten…
  Verder ivm de essentiële olie in het wasmiddel: dat gaat je product misschien
  wat beter laten ruiken, maar je moet niet verwachten dat je kleding daar iets van
  geur gaat van over houden.

 3. Ik zou wel graag willen weten of je ook wasverzachter zelf kan maken. Ik gebruik nu af en toe Neutral omdat ik nergens anders tegen kan.

 4. Gewoon azijn gebruiken. Twee vliegen in een klap: het desinfecteert en het werkt als geurloze wasverzachter. Ideaal!

 5. Hoi Marinka,
  Super idee ik ga het uitproberen.
  Ik zou graag deodorant maken die en heel goed werkt en niet irriteert.
  Ik heb het met baking soda gedaan , super tevreden over de werking, absoluut geen zweetlucht meer, maar na 2 weken kreeg ik behoorlijke irritatie en uitslag.
  Steeds iets minder baking soda gebruikt maar blijft irriteren, heb jij nog een goed idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.