Zijn biologische vruchten gezonder?

Is biologisch eten echt beter? En waar begin je?

‘Marinka, ik weet zeker dat ik niet Paleo kan eten, want biologische voeding past echt niet binnen mijn budget.’

Zo’n veelgehoorde opmerking via de klantenservice. Aan de ene kant vraag ik me af of iemand dan niet gewoon excuses aan het verzinnen is (want hey, je hoeft niet per se biologisch te eten om Paleo te kunnen eten!) maar aan de andere kant begrijp ik het ook heel goed.

We horen het overal: biologisch is beter. Dus in combinatie met Paleo zou dat zeker optimaal moeten zijn, toch?

Dat ligt eraan! Ik leg het je uit, en lees ook even door voor handige budgettips.

Biologisch beter?

Ik ga je uiteraard niet vervelen met alle wetenschappelijke onderzoeken die aan hebben getoond dat er wel degelijk (of juist niet) verschil is tussen biologisch en niet biologisch. Nee, ik ga uit van mijn eigen ervaring. Ik hoop dat jij dat ook doet. Zelf nadenken: wat is haalbaar, waarom zou ik dat wel of niet doen? Zo ook met biologisch.

Zijn biologische vruchten gezonder?

Groenten en fruit

Laten we beginnen met groenten en fruit, want die eten we binnen een Paleo voedingspatroon natuurlijk het meeste. Tenminste, dat hoop ik dan maar 😉 Allereerst de smaak. Wie proeft het verschil tussen biologische aardbeien uit de volle grond (vol van smaak) en aardbeien uit een kas (waterig)? Ik in ieder geval wel.

Dat bestrijdingsmiddelen niet gezond zijn voor de mens weten we allemaal wel. Maar het heeft nog meer invloed dan dat. Bestrijdingsmiddelen zorgen er ook voor dat planten ‘lui’ worden. Deze planten hoeven dan zelf hun eigen afweermechanisme niet meer te ontwikkelen, er is namelijk geen gevaar om op gegeten te worden door insecten of andere dieren. En als de voortplanting van de plant niet in gevaar komt, waarom zou zo’n plant er dan iets tegen doen?

Toevallig zijn het net deze stofjes die de plant aanmaakt, die het immuunsysteem van de mens versterken. Je hebt ze niet per se nodig, maar ze helpen je lichaam wel.

Daarnaast hebben in de zon gerijpte groenten en vruchten nog andere voordelen. Onder invloed van de zon worden er méér vitaminen aangemaakt in groenten en fruit. Handig, want dat kunnen we wel gebruiken. Bovendien wordt de hoeveelheid antinutriënten in dezelfde groenten en vruchten minder onder invloed van de zon. Ook fijn, want op die manier zijn ze minder belastend voor je lichaam (dat is precies waar ik op doel wanneer ik zeg dat je beter alleen zongerijpte tomaten of paprika’s kunt eten, als je nachtschades eet)

Biologisch of niet? Hier lees je er alles over.

Vlees, vis en eieren

Waar er meer dan genoeg redenen zijn om biologische groenten en vruchten te eten, vind ik de herkomst van vlees, vis en eieren eigenlijk nog veel belangrijker.

Lees ook even mijn artikeltje over vlees, dat maakt het een stuk duidelijker. Qua vlees ben ik dan ook van mening dat biologisch niet per se beter is. Het gaat er daarbij echt om hoe er voor de dieren is gezorgd en wat ze hebben gegeten.

Een ‘biologische’ koe die dagelijks granen en soja te eten krijgt produceert geen vlees wat je graag zou willen eten. Een koe is niet gemaakt voor deze voedingsstoffen en daarmee is het net een mens. Als wij alleen maar brood en pasta eten, worden we er ook niet gezonder op. We zijn niet gemaakt om alleen maar brood en pasta te eten, net zoals een koe niet is gemaakt om granen en soja te eten. Het voornaamste effect is dat de koe sneller dik wordt (klinkt bekend, dat gebeurt bij mensen ook!) zodat ze een grotere vleesopbrengst hebben.

Eigenlijk heel zielig, want hoe biologisch het beestje ook is, een echt goed en gezond leven heeft hij in dat geval niet gehad.

Een alternatief is een koe die zijn hele leven buiten heeft gegraasd en geen antibiotica heeft gehad. Een dier wat zijn natuurlijke dieet heeft gehad en de tijd heeft gekregen om lekker rond te wandelen en rustig op te groeien.

Het vlees van deze ‘grasgevoerde’ runderen bevat zelfs heel wat Omega 3 vetzuren! Dat hoef je dus echt niet alleen uit vis te halen.

Koe in de wei

Precies hetzelfde geldt trouwens voor vis. Kweekvis krijgt vaak soja en granen te eten (sinds wanneer groeien deze producten in zee, lijkt me niet echt natuurlijk 😉 ) en vervolgens mag er wel het stickertje biologisch op staan. Het dieet van een wild gevangen vis kan niet worden gecontroleerd, maar ik kan me niet voorstellen dat deze vis instinctief iets anders eet dan waar hij voor gemaakt is.

En voor kippen en eieren geldt natuurlijk ook hetzelfde.

Best verwarrend dit! Hoe weet je nu wat je moet kopen??

Dit vereist een klein beetje uitzoekwerk, maar als je er eenmaal achter bent dan vind je het supermakkelijk. Dat beloof ik je 🙂

Voor groenten en fruit geldt dat biologisch echt beter is dan ‘regulier’. Daar kun je dus op af gaan in de supermarkt. Maar misschien zit er ook wel een boerderij bij je in de buurt of waar je vaak langs komt waar ze hun groenten en fruit rechtstreeks van het land verkopen. Vraag gewoon eens hoe ze het telen en of ze het bespuiten of niet. Klinkt het goed? Dan kun je daar prima groenten en fruit kopen.
Veel zorgboerderijen telen tegenwoordig alles biologisch, daar kun je ook eens gaan kijken.

Voor vlees geldt dat grasgevoerd het beste is, deze dieren hebben lekker buiten gelopen, alleen maar gras en andere groene plantjes gegeten en hebben de tijd gehad om op te groeien. Iets minder, maar nog steeds prima, is biologisch vlees. Gelukkig is grasgevoerd vlees in veel gevallen nog goedkoper dan biologisch! En je kunt het nog online bestellen ook.

Biologisch kattenvoer

Voor vis geldt dat wild gevangen het beste is. Daarna biologische kweekvis.

Eieren kun je in de supermarkt het beste biologisch kopen, maar nog beter is het om ze rechtstreeks bij de boer te kopen.

Ja ehm, het past nog steeds niet binnen mijn budget. En nu?

Betekent dat dat je niet Paleo kunt eten wanneer biologische voedingsmiddelen niet binnen je budget passen? Of wanneer je er gewoon voor kiest om niet biologisch te eten? Nee, natuurlijk niet! Er zijn nog zo veel gradaties tussen Paleo en biologisch. Ik zie het altijd zo: iedere Paleo maaltijd die je eet (biologisch of niet) is al beter dan een maaltijd met granen, zuivel of iets uit een pakje of zakje. Iedere vers gekookte maaltijd zonder ingrediënten die uit een fabriek komen is al beter dan je wellicht eerst at.

Op die manier kun je heel grote stappen nemen om je gezondheid te verbeteren, om af te vallen, of wat je ook wilt bereiken met Paleo. Ongeacht of je biologisch eet.

Wil je qua kwaliteit toch een stapje omhoog gaan? Begin dan met vlees en vis. Grasgevoerd vlees hoeft niet duur te zijn, maar kies dan voor stoofvlees en zet dat wat vaker op het menu. Schenkels of riblappen bijvoorbeeld. Van de botten van de schenkel kun je zelfs nog een heel gezonde bouillon trekken.

Heb je liever kip? Kies dan voor een hele kip, vleugeltjes of drumsticks. De kiloprijs is dan al een stuk lager. Rooster de kip lekker in de oven, en bewaar na het opeten van het vlees de botten om later een grote pan soep van te trekken. In de soep die je van runder- of kippenbotten maakt zitten ook veel proteïnen, wat betekent dat zo’n soep prima een volledige maaltijd kan vormen. Zo hoef je niet bij iedere maaltijd vlees te eten.

Wildgevangen vis vind je in de supermarkten in de diepvries, ook dat is een stuk goedkoper dan verse vis, en vaak een stuk beter van kwaliteit. Maar kies ook eens voor gerookte makreel, of gerookte haring. Dat is ook niet zo duur en de vis is toch wild gevangen.

Meer tips nodig?

Kun je nog wel wat meer budgettips gebruiken? Of zoek je een handig overzicht waarin ik voedselkwaliteit uitleg op papier? Bekijk dan mijn boek Eet Paleo in 7 Stappen. Daarin vind je echt álles wat je moet weten.

Comments 8

 1. Leuk om te lezen! Maar ik heb nog een vraagje: Hoe zit het met noten en zaden? Het is zeer verleidelijk om noten te kopen bij de Lidl maar zijn die echt net zo goed voor ons als biologische noten. Zo nee, wat zijn de verschillen? Weet jij daar antwoord op Marinka?
  Alvast bedankt,
  Karin

  1. Hi Karin! Qua noten maakt dat ook best een flink verschil of je ze biologisch koopt of niet. Niet biologische noten worden vaak bespoten met chemicaliën, welke de noten gemakkelijk absorberen (vanwege hun hoge vetgehalte). Dat is de voornaamste reden waarom je deze liever biologisch zou willen kopen. Maar helaas liegt het prijsverschil er inderdaad niet om!
   Het goedkoopste is in het najaar zelf noten gaan rapen bij een boom in de buurt, er zijn websites waar precies op een kaart aan staat gegeven wat je waar kunt vinden. Zo staan er bij mij in de wijk heel wat hazelnootbomen (onbespoten), dus in het najaar kan ik daar gaan rapen als ik wil.

   1. Je antwoord verbaast me niets. Ik was er al bang voor…… Ik koop ze eigenlijk ook altijd biologisch hoor! Maar die prijzen inderdaad…. We hebben zelf hazelnoten bomen/struiken in de tuin staan maar de eekhoorntjes zijn me elk jaar te snel af, hihihihi. Nou ja, ik denk maar zo: ik drink geen dure wijn dus dan kan een duur nootje er toch wel van af!?!?! Bedankt voor je antwoord!

 2. Hallo!

  Budget-technisch gezien is het ook al een hele “besparing” als je de “dirty 12, clean 15” in de gaten houdt. Die “clean 15” hoeven echt niet biologisch en “dirty 12” zou ik wel altijd proberen biologisch te kopen. De lijsten zijn overigens door de tijd heen uitgebreid en als je dat een beetje in de gaten houdt scheelt dat best heel veel!

  Groetjes,
  Imke

 3. Pit & Pit
  Zeer goede verhouding prijs/kwaliteit. Ook heel mooi verpakt. Snelle levering. Geven goede raad, advies en tips. Geen verzendkosten vanaf 35€.

 4. Kijk op bio-noten.com, in deze webwinkel verkopen ze enkel biologische noten. Zeer goed van prijs, scheelt weinig met niet-bio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.