Kastanje Truffeltaart

Kastanje truffeltaart

Kastanje Truffeltaart

Kastanje truffeltaart: heerlijk genieten!

Ik zie regelmatig van die blikken met kastanjepuree in de supermarkt staan; de ingrediënten zijn alleen ‘kastanjes’. Niet meer, en niet minder. Geen suiker, geen e-nummers.. Dat klinkt goed! Je kunt natuurlijk ook zelf kastanjes roosteren/koken, pellen en pureren maar de laatste keer dat ik dat deed resulteerde dat in heel wat blaren en sneden in mijn vingers; ik ging natuurlijk meteen de eerste keer een kilo kastanjes te lijf en dat was niet zo verstandig. Daarom vind ik deze puree eigenlijk wel een uitkomst 😉

Kastanjes vind ik namelijk wel heel erg lekker! In mijn kookboek verwerkte ik ze in een aantal recepten en ik eet ze regelmatig; ik maak dan gebruik van vacuüm verpakte kastanjes (die al gekookt en gepeld zijn) of gedroogde kastanjes.

Maar wat kun je daar nu eigenlijk maken met die puree?? Ik probeerde het uit en het resultaat was deze heerlijk romige kastanje truffeltaart (met chocolade!). Behoorlijk zwaar, maar wel echt genieten. Hebben jullie nog leuke ideeën wat je met kastanjepuree zou kunnen doen? Ik zou de puree namelijk ook graag eens in een hartig gerecht verwerken.

Kastanje truffeltaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 439g kastanjepuree (1 blik)
  • 100g pure chocolade (85% cacao)
  • 60g kokosolie
  • ½ tl vanillepoeder
  • 3 eieren
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.
  2. Smelt de chocolade en kokosolie au bain-marie.
  3. Pureer kastanjepuree, vanillepoeder en eieren door het chocolade-kokosolie mengsel tot een glad beslag.
  4. Schep het beslag in een kleine springvorm.
  5. Bak de Kastanje truffeltaart in 35 minuten goudbruin. De binnenkant is dan nog wat zacht, maar deze wordt stevig wanneer de taart volledig af is gekoeld. Serveer warm of koud.
 

Comments 36

  1. Ik koop voorverpakte ( of verse die ik zelf verwerk) kastanjes die ik door de spruitjes doe, heerlijk. Maar kastanjepuree heb ik nog nooit gezien, waar koop je dat? Groet Diana

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. In het eerste paleo-kookboek dat ik aanschafte, “Oergondisch genieten” staat een lekker stoofvleesgerecht met kastanjes. Zelfs mijn pubers (niet-paleo) vinden het lekker.

  3. In welke supermarkt heb je die kastanjepuree gekocht en hoe zien die blikjes eruit / bij welk voedsel staat het?

    1. Post
      Author
  4. Als ik voor 12 personen 1 taart zou willen maken (alle ingredienten verdubbeld dus) met een gewone springvorm van zo’n 24 cm doorsnee, zou ik dan de baktijd moeten aanpassen?

    1. Post
      Author
  5. ik ga hem ook maken. Vroeg me alleen af waarom truffel in de titel staat, aangezien ik dat niet als ingrediënt erbij zie staan. Is vanillepoeder hetzelfde als vanillesuiker?

    1. Post
      Author

      Omdat het qua structuur op chocoladetruffels lijkt (waar ook geen echte truffels in zitten 😉 ). Vanillepoeder is zeker niet hetzelfde als vanillesuiker! Vanillepoeder bestaat uit gemalen vanillebonen, je vindt het bij de natuurwinkel of Puur Mieke.

  6. Ik heb ‘m vanavond gemaakt en net geproefd en hij is heerlijk! Ik heb het beslag in een vierkant brownieblik gedaan waardoor het wat lager is geworden en meer op zachte brownies lijkt. Inderdaad machtig maar errug lekker 🙂

  7. Hoi!

    Wat een leuk recept.Ik ben naar de AH gegaan en heb werkelijk alles afgezocht naar de kastanjepasta.
    De medewerkers vertelden deze niet te hebben. Jammer! Kan ik het ook door amandelpasta vervangen?

    Ben benieuwd 🙂

    Groetjes Esther ( ik ben trouwens heel blij met je site! ik had hormoonklachten pcos, en voel me al veel beter worden )

    1. Post
      Author

      Hé, wat jammer dat ze het niet hadden! De laatste keer dat ik in de AH keek stond het gewoon bij de groenteconserven.. Maar het zal waarschijnlijk wel per filiaal verschillen. Ik denk dat je het wel kunt vervangen door amandelpasta inderdaad, de structuur van de taart wordt dan wel anders, maar het zal ongetwijfeld erg lekker zijn.

  8. Ik heb ‘m net gemaakt! Prachtig is ie en de textuur is heerlijk! Qua smaak zou ik ‘m wat zoeter willen, heb je daar suggesties voor? Ik heb er nu maar wat honing overheen gedaan 😉 Bedankt voor je leuke website, ‘k heb er erg veel aan!

    1. Post
      Author

      Bedankt voor je leuke reactie! Je zou wat kokosbloesemsuiker aan het beslag toe kunnen voegen of een paar lepels honing/maple syrup. Dan wordt hij net wat zoeter van smaak. (maar honing erop werkt natuurlijk ook 😉 )

    2. Haha, ik heb net een reactie getypt, waarin in zeg dat ik er altijd 100 gram gehakselde dadels door doe omdat ik hem zo niet zoet genoeg vind 🙂

  9. Ik heb de taart gemaakt en hij was heerlijk! Ik heb er wel een beetje honing overheen gedaan 😀
    Bedankt voor het lekkere recept!

  10. Hai Marinka,

    Jee wat ben ik blij met jouw site en overheerlijke verantwoorde recepten, dit zocht ik al lang!!
    Recepten waarvan je weet; dit is goèd voor me, mijn hart gaat ervan zingen en mijn lijf is me zo dankbaar!
    Vanavond bv de courgette pasta met pistache-pesto gegeten (heb er ook wat pastinaak doorheen gedaan, dat had ik over)…heerlijk, onze dochter van 6 vond het ook zalig!
    Als feestelijke afsluiter je overheerlijke kastanje truffeltaart; ZOOOOOOOO lekkurrrr!! 😉
    Zoveel dank dat je dit deelt, ik zou je het liefst een knuffel geven!!

    Liefs,

    Bianca

    1. Post
      Author
  11. Erg lekker! Al drie x gemaakt!

    Ook erg lekket met kokoschips ter garnering er boven op. Helaas blijven deze niet plakken, dus als iemand hier een manier voor weet dan hoor ik het graag!

  12. Klinkt supergoed! Hoe kun je het het beste bewaren en hoelang ongeveer? Kun je het ook invriezen? Ben benieuwd!!

    1. Post
      Author
  13. Zoals ik al eerder zei, ik vind het beslag als mousse ook super lekker. Maar ivm de rauwe eieren niet zo verstandig. Als ik die weglaat en al het andere wel gewoon toevoeg, zal het dan net zo lekker en smeuïg zijn?

    1. Post
      Author

      Nee dan wordt het echt minder smeuïg.. Maar als je eieren van goede kwaliteit koopt dan kun je die prima rauw eten, daar is niets mis mee (en salmonella komt daarop echt nier voor) 🙂 Biologisch en liefst rechtstreeks van de boer.

  14. Geen kastanjepuree wel nog van die voorverpakte, gekookte kastanjes is huis. Als ik deze gewoon plat mix heb ik dan niet hetzelfde 🙂 ?

    1. Post
      Author
  15. Paleo is toch koolhydraatarm, maar in kastanje puree zitten toch aardig wat koolhydraten hoe kan dit?? Wil hem met Pasen wel maken>

    1. Post
      Author

      Paleo is niet per se koolhydraatarm. Je kunt binnen een Paleo voedingspatroon zo veel of weinig koolhydraten eten als je wilt, zolang je ze uit bepaalde bronnen haalt. Iedereen voelt zich optimaal bij een andere hoeveelheid koolhydraten. Daarnaast moet je er bij stil staan dat een taart als deze echt niet voor elke dag bedoeld is, het is een traktatie en natuurlijk niet de basis van het Paleo voedingspatroon!

  16. Als tip om verse (gekookte) kastanjes op een hartige manier te verwerken.
    In de foodprocessor met verse geraspte gember, knoflook, olijfolie, peper en zout. Overheerlijk op een broodje of als dip (of bij vlees als je dat eer)

  17. Hoi Marinka, Ik wil graag je taart gaan bakken maar vraag me af of welke kokosolie je gebruikt. Die met of die zonder kokossmaak. Dat vraag ik me eigenlijk wel vaker af bij recepten. (niet alleen bij de jouwe 🙂 ) Of zie ik het gewoon ergens over het hoofd? groetjes Kaarin

    1. Wij gebruiken eigenlijk altijd de ontgeurde variant, omdat we niet overal een kokossmaak aan willen hebben en omdat het qua samenstelling en kwaliteit van de vetten geen verschil maakt. Tenminste, als je de kokosolie van een goed merk koopt natuurlijk. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.