Ombre Cake met Chocolade, Vanille en Frambozen

Ombre Cake met Chocolade, Vanille en Frambozen

Ombre Cake met Chocolade, Vanille en Frambozen

Het is weer bijna Valentijnsdag! 14 Februari, tijd voor een beetje romantiek. Nouja, als ik heel eerlijk ben heb ik deze dag nog nooit echt gevierd. Voral omdat ik vind dat er geen speciale dag hoeft te zijn om je geliefde eens in het zonnetje te zetten en échte aandacht aan elkaar te besteden. Maar ik vind het wel een ontzettend goed excuus om iets lekkers te koken, speciaal voor Valentijnsdag.

Je zou kunnen zeggen dat ik iedere gelegenheid aangrijp om een taart te kunnen bakken, maar laten we dat even in het midden houden… Het resultaat mag er in ieder geval zeker zijn. Een heerlijke ombre cake gemaakt van 4 lagen vanillecake met frambozen en gedecoreerd. Gevuld met een romige chocoladefrosting en een luchtige vanillefrosting. Volledig glutenvrij en lactosevrij, zodat nagenoeg iedereen van deze taart kan genieten!

Taart met laagjes

Wanneer ik zo’n taart met laagjes zie dan vraag ik me altijd af hoe je die laagjes toch allemaal zo mooi recht krijgt. De truc van een taart doorsnijden met visdraad ken ik wel, maar dat gaat altijd scheef en ik heb ook niet zo’n mooie taartsnijder in huis. Gelukkig vond ik laatste deze set taartvormen. Daarmee bak je de laagjes in een aparte vorm en zijn ze altijd netjes recht. Ideaal. De vorm heb ik nu al een paar keer gebruikt en het werkt echt heel handig. Er kunnen er zelfs 4 tegelijk in de oven, dus voor een taart als deze hoef je maar één keer te bakken.

Ombre Cake met Chocolade, Vanille en Frambozen

Makkelijk te maken

Laat je trouwens niet afschrikken door de laagjes in deze ombre cake en de 2 kleuren frosting. Jij kunt dit ook maken. Ook wanneer je niet zo’n keukenprins(es) bent. Wanneer de laagjes van de taart eenmaal gebakken zijn laat je deze helemaal afkoelen, in de tussentijd maak je de twee soorten frosting.

Voor de chocoladefrosting hoef je echt alleen maar de ingrediënten door elkaar te roeren, meer niet. Die is dus zó klaar.

De vanillefrosting klop je eventjes op met de mixer in een beslagkom, maar meer hoef je daarvoor ook niet te doen. Mocht je je trouwens afvragen waar je palm shortening kunt kopen, ikzelf bestel altijd dit merk bij iHerb. Het is echt super fijn spul om mee te werken omdat het al een beetje luchtig en zacht is. Je kunt in plaats van palm shortening ook gewoon kokosolie gebruiken, maar dat zou je eerst een stukje zachter moeten maken (met het risico dat het te ver smelt) voordat je het goed op kunt kloppen. Frosting maken met kokosolie vereist dus iets meer precisie, maar het is absoluut mogelijk en net zo lekker.

Of je nu voor palm shortening of kokosolie gaat: zet de frostings voor je deze gaat gebruiken niet in de koelkast. Maak dit dus niet een dag van tevoren. In de koeling worden beide frostings heel veel steviger en kun je ze niet meer zo fijn op de taart smeren. Geloof me, dit is mij al een paar keer gebeurd en maakt het bakken van zo’n mooie taart eerder frustrerend dan leuk. Dat zou zonde zijn!

Als laatste gebruik ik mijn GIR scraper om de randen van de taart mooi strak te maken. Die is namelijk ook ideaal als soort van paletmes te gebruiken.

Ombre Cake met Chocolade, Vanille en Frambozen

Ombre cake – het recept!

Heb je al zin om de keuken in te duiken? Mooi! Ik weet zeker dat het maken van deze ombre cake je makkelijker af zal gaan dan je misschien denkt. En ik ben er absoluut van overtuigd dat je ervan gaat smullen, net als je geliefde trouwens (al is het natuurlijk ook heel erg belangrijk om veel van jezelf te houden, laat ik dat er even bij zeggen).

Ombre Cake met Chocolade, Vanille en Frambozen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
Cake:
  • 125g amandelmeel
  • 35g kokosmeel
  • 35g arrowroot
  • ½ tl vanillepoeder
  • ½ tl bakzout
  • Snuf zout
  • 6 grote eieren
  • 80 ml ahornsiroop
  • 60 ml kokosolie, gesmolten
  • 60 ml kokosmelk
  • 2 tl citroensap
  • 200g frambozen (vers of uit de diepvries)
Chocoladefrosting:
  • 300 ml kokosmelk
  • 100g cacao
  • 80 ml ahornsiroop
Vanillefrosting:
  • 250 ml palm shortening of kokosolie
  • 125 ml honing
  • 3 el arrowroot
  • 2 el kokosolie, gesmolten
  • ½ tl vanillepoeder
Bereiding
  1. Maak eerst de cake. Verwarm de oven voor tot 175°C en vet een cakevorm met een doorsnede van 15 cm in met wat kokosolie. Je kunt hiervoor ook een speciale bakvorm gebruiken die uit 4 losse vormen bestaat zodat je eenvoudig een taart met laagjes maakt.
  2. Combineer de droge ingrediënten voor de cake in een beslagkom en roer ze goed door elkaar. Klop de natte ingrediënten (behalve de frambozen) er doorheen.
  3. Spatel de frambozen kort door het beslag.
  4. Verdeel het beslag over de cakevorm of over de 4 losse vormen.
  5. Bak de cake in 20 – 35 minuten goudbruin en gaar, afhankelijk van de vorm die je hebt gebruikt. Laat de cake volledig afkoelen.
  6. Heb je 1 cakevorm gebruikt? Snijd de taart dan voorzichtig in 4 laagjes.
  7. Maak nu de chocoladefrosting door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren in een kom. Er vormt zich nu een soort stevige, dikke mousse. Blijft het mengsel bij jou te dun? Voeg dan extra cacao toe tot de massa wel dik wordt.
  8. Maak de vanillefrosting door de ingrediënten hiervoor luchtig te kloppen in een kom.
  9. Leg een laag cake op een taartplateau of bord en bestrijk dit met een dikke laag chocoladefrosting. Leg hier nog een laag cake op en bestrijk ook deze laag met de chocoladefrosting.
  10. Leg weer een laag cake bovenop de andere lagen, maar bestrijk deze met de vanillefrosting. Herhaal met de laatste laag cake.
  11. Bestrijk de onderste 2 cakelagen rondom met de chocoladefrosting en de bovenste lagen met de vanillefrosting. Gebruik een paletmes om de frosting rondom glad te maken.
  12. Versier de taart bijvoorbeeld met vers fruit, bloemen of zelfs chocoladekrullen.
 

Comments 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.