intermittent fasting doe je zo

Intermittent Fasting – dat doe je zo

intermittent fasting doe je zo

Intermittent fasting, wie zich een klein beetje heeft verdiept in Paleo, heeft hier vast weleens van gehoord. Vasten dus, maar dan net even anders. Ideaal om je spijsvertering een boost te geven, je lichaam te leren vetten te verbranden, hormonen in balans te brengen en om nog beter in contact met je lijf te komen. Klinkt goed, maar hoe werkt dat precies en bovenal: hoe doe je dat? Ik ga het je uitleggen.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting kenmerkt zich door periodes van vasten (dus niet eten) af te wisselen met periodes waarin je je gewone maaltijden eet. Dat klinkt misschien als iets wat je iedere dag al doet – je eet tenslotte niet de hele dag aan één stuk door – maar bij intermittent fasting zijn de periodes waarin je vast wat langer dan je nu waarschijnlijk gewend bent. Er zijn verschillende gradaties waar je mee kunt experimenteren, er is niet één specifieke manier waarop je dit aan kunt pakken dus luisteren naar je lichaam is bij intermittent fasting extra belangrijk.

Waarom zou je dit willen doen?

Zoals je in mijn artikel over nuchter bewegen kunt lezen is het belangrijk om je spijsvertering af en toe rust te geven en je lichaam de kans te geven om vetten en andere voorraden te verbranden. Wanneer de benzinetank van de auto nog vol is ga je tenslotte nog niet tanken, en ook niet als deze half leeg is (als je tenminste geen lange afstand gaat rijden en dit het laatste tankstation is, dat is een ander verhaal). Je gaat pas tanken wanneer je voorraden bijna leeg zijn.

Voor je lichaam werkt het ongeveer hetzelfde. Wanneer je regelmatig eet zijn je glucosevoorraden goed aangevuld. Je spieren hebben een voorraadje, je lever heeft een voorraadje en ook in je bloed circuleert glucose. Alles om jou van energie te voorzien wanneer het nodig is. Is die eerste voorraad glucose op? Dit gebeurt over het algemeen binnen een half uur wanneer je je inspant, dan schakelt je lichaam over op het verbanden van vetvoorraden.

Het menselijk lichaam heeft over het algemeen zodanig veel vetten opgeslagen dat je een aantal weken zonder eten kunt, ook wanneer je slank bent.

Vet verbranden

Bij intermittent fasting train je als het ware het systeem wat vetten verbrandt. Je gaat ervoor zorgen dat je energiesysteem flexibeler wordt en je sneller en ongemerkt om kunt schakelen op het verbranden van vetten in plaats van glucose. Daardoor word je tussen maaltijden door niet meer ‘flauw’, je raakt niet in paniek (en je wordt ook geen soort draak meer) wanneer je een maaltijd over slaat en kunt gemakkelijk doorgaan zonder telkens te moeten eten. Ook in je hersenen voel je het effect; je kunt jezelf beter concentreren en helderder nadenken.

intermittent fasting doe je zo

Boost je spijsvertering en hormoonhuishouding

Misschien heb je ooit geleerd dat de beste manier om af te vallen en een constante hoeveelheid energie te hebben, betekent dat je 5 of 6 maaltijden per dag eet. Ik ben het daar niet mee eens. Het is inderdaad zo dat je energieniveau constant zal zijn wanneer je heel vaak op een dag eet; je glucosevoorraden krijgen niet eens de kans om op te gaan omdat ze telkens aan worden gevuld. Op die manier houd je je bloedsuikerspiegel vaak continue relatief hoog, iets wat wordt geassocieerd met veel verschillende symptomen en aandoeningen. Bijvoorbeeld gewichtstoename, maar ook insulineresistentie, hoofdpijn, verhoogde ontstekingswaarden en meer. In mijn boek Suikervrij Genieten kun je hier alles over lezen.

Wat gebeurt er echter wanneer je intermittent fasting toe gaat passen? Je glucosevoorraden worden op gemaakt en je lichaam wordt gedwongen om vetten te verbranden. Bovendien geef je je alvleesklier de rust die het nodig heeft om zichzelf te kunnen herstellen. Iedere maaltijd zorgt namelijk voor een toename in insulineproductie en iedere keer dat dat gebeurt treedt er enige schade aan de alvleesklier op. Door heel vaak te eten krijg je alvleesklier geen kans om zich te herstellen, maar wanneer je eens een maaltijd overslaat kan het zich juist wél herstellen en voorkom je problemen in de toekomst. Als laatste word je gevoeliger voor insuline wanneer dit niet continue aan wordt gemaakt. Je lichaam wordt dus een stuk beter in het omgaan met suikers wanneer je deze eet en daardoor voorkom je grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Genen en groeihormoon

Wat gebeurt er verder in je lichaam tijdens intermittent fasting? De hoeveelheid groeihormoon die aan wordt gemaakt gaat flink omhoog, iets wat invloed heeft bij vetverbranding en de opbouw van spiermassa. Je cellen krijgen de kans om zich te repareren of juist om oude, dode cellen af te breken en op te ruimen.

Als laatste verandert de uiting van bepaalde genen, iets wat ik persoonlijk heel interessant vind. Je genen heb je natuurlijk al vanaf je geboorte bij je, maar welke genen actief zijn en welke niet wordt voor een groot deel bepaald door hoe je eet en leeft. Intermittent fasting heeft invloed op dit proces, iets wat een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van ziektes en andere aandoening én bij het verouderingsproces.

intermittent fasting doe je zo

Luisteren naar je lichaam

Voor ik je uit ga leggen hoe je intermittent fasting toe kunt passen vind ik het belangrijk om te benoemen dat het ontzettend belangrijk is om te luisteren naar je lichaam wanneer je hiermee gaat experimenteren. Ook je zelfbeeld speelt een grote rol in het kunnen behalen van succes met intermittent fasting.

Zie je IF als dieet, als manier om ‘even snel’ een paar kilo af te vallen? Dan is de kans heel groot dat je er niet op een gezonde manier mee om zult gaan en niet zult luisteren naar je lichaam. Daardoor wordt het onnodig moeilijk om dit vol te houden en neemt de kans dat je helemaal los gaat met voeding wanneer het tijd is om te eten dan ook behoorlijk toe.

Zie IF dus niet als manier om jezelf uit te hongeren. Dat klinkt misschien overdreven, maar ga eens bij jezelf na of jij eten en voeding misschien soms wel op die manier benadert! Het is ook geen manier om jezelf te straffen. Dat bedoel ik in de zin van: ‘ik ben niet goed genoeg omdat ik vind dat ik 10kg teveel weeg dus ik mag niet veel eten ook al heb ik honger.’ Wanneer dat soort gedachten regelmatig bij jou opkomen zou ik niet beginnen met IF tot je een gezondere relatie met voeding op hebt gebouwd, tot je van jezelf kunt houden zoals je bent in je lichaam waarin je je bevindt.

IF is aan de andere kant wel een krachtige manier om beter te leren luisteren naar je lichaam. Je leert het verschil tussen honger en trek een stuk beter onderscheiden, je leert aan te voelen wanneer je eet ‘om te eten’ of uit gewoonte en wanneer je juist eet omdat je lichaam het nodig heeft. Daardoor kan het makkelijker worden om gezonde keuzes te maken en beter voor jezelf te zorgen.

Een voorwaarde daarbij is dus wel dat je IF niet als dieet ziet. Zodra je dat doet gaan de boodschappen van je lichaam verloren in een stroom van gedachten over wat zal ik nu eens eten, mag ik al eten, is het al tijd om te eten, heb ik wel genoeg gegeten of juist teveel, zit mijn broek nu strakker, enzovoorts. Zie dan de signalen van je lichaam er nog maar eens tussenuit te pikken. Dat gaat je niet zomaar lukken.

intermittent fasting doe je zo

Hoe begin je met intermittent fasting?

Oké, nu ik je uit heb gelegd waarom het heel erg belangrijk is om naar je lichaam te luisteren bij intermittent fasting (heb je dat deel overgeslagen, doe jezelf dan een plezier en lees het alsnog hierboven), zal ik je uitleggen hoe je IF toe kunt passen. Het is eigenlijk een stuk makkelijker dan je denkt en er zijn verschillende benaderingen. Mijn tips heb ik ingedeeld op niveau. Is het bijvoorbeeld nog helemaal nieuw voor je, ben je er al een beetje bekend mee en als laatste geef ik je tips hoe je IF nog verder kunt verdiepen.

IF voor beginners

Voor degenen waarvoor intermittent fasting nog helemaal nieuw is en die willen ervaren wat het met ze doet zijn er verschillende opties. Aan jou om te kiezen welke het beste bij jou past! Je kunt dit trouwens niet goed of fout doen dus maak je daar vooral niet druk over, zie het als een experiment.

 • Sla een keer een maaltijd over. IF is zo simpel als het klinkt, af en toe en maaltijd overslaan kan al intermittent fasting zijn. Je kunt dit zelf plannen of overlaten aan het moment zelf. Heb je bijvoorbeeld een keer een diner ’s avonds laat, dan kan het makkelijk zijn om de volgende ochtend je ontbijt over te slaan en pas rond lunchtijd te gaan eten. Maar heb je een keertje eigenlijk helemaal geen honger wanneer het tijd is voor het diner, dan kun je ook op dat moment besluiten om je diner over te slaan.
 • Stel je maaltijd uit. De beste maaltijd om dit mee te testen is vaak het ontbijt, ik hoor zo vaak van mensen dat ze ’s ochtends eten omdat het ochtend is maar ze op dat moment eigenlijk helemaal geen honger hebben. Het is zelfs heel natuurlijk om ’s ochtends nog niet zo’n honger te hebben – je energievoorraden zijn ’s nachts helemaal aangevuld. Door dus te wachten met het eten van je ontbijt tot je daadwerkelijk voelt dat je honger hebt is al een eerste stap in IF. Hetzelfde kun je doen met de lunch of het diner natuurlijk, maar nog even niet allemaal op één dag.
 • Ga nuchter bewegen. Je spijsvertering geef je als het ware een kickstart door voor je maaltijd te gaan bewegen. Al is het maar een rondje wandelen wanneer IF nieuw voor je is (ikzelf heb er inmiddels geen enkel probleem mee om 1,5 uur intensieve krachttraining te doen zonder daarvoor gegeten te hebben, maar dat heb ik opgebouwd). Op die manier laat je je lichaam alvast kennismaken met glucosevoorraden die op zijn, maar met het vooruitzicht van een maaltijd om deze vervolgens weer aan te vullen. In dit artikel kun je hier meer over lezen.
Medium IF

Wanneer je het af en toe overslaan van een maaltijd je goed afgaat en het je lukt om nuchter te bewegen dan kun je IF een stapje verder toe gaan passen. Je kunt een ritme toe gaan kennen aan jouw intermittent fasting en de meest bekende variant daarvan is het 16/8 principe. Dat betekent dat je 16 uur per dag vast en tijdens de overige 8 uur eet je naar behoefte je maaltijden. Dat kan betekenen dat je rond 12 uur ’s middags je eerste maaltijd eet en na 8 uur ’s avonds eet je niet meer tot de volgende dag om 12 uur ’s middags. Je kunt natuurlijk ook tussen 8 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags eten en de rest van de dag en nacht niet, dat is helemaal aan jou.

Verder kun je experimenteren met langere tijd nuchter bewegen en bijvoorbeeld de tijd waarin je dagelijks eet nog verder te verkorten.

IF voor gevorderden

Intermittent fasting voor gevorderen gaat nog een stapje verder want daarbij kun je proberen om eens 24 uur lang niets te eten. Ikzelf heb dit uiteraard ook weleens gedaan en ik vond het makkelijker dan ik dacht. Zodra ik had besloten dit te gaan doen ging het me heel goed af en heb ik helemaal geen honger gehad. Zo zijn er ook mannen die een groot deel van de week slechts 1 maaltijd per dag eten en zich daar heel erg goed bij voelen. Al vereist dat natuurlijk wel wat oefening, dat spreekt voor zich.

De belangrijkste valkuil bij intermittent fasting

Intermittent fasting kan ongelofelijk krachtig zijn, maar je kunt er ook helemaal de mist mee ingaan. Allereerst door IF te zien als dieet, maar dat heb ik hierboven al uitgelegd. De grootste valkuil is in mijn ogen (en ervaring) niet voldoende eten. Wanneer je gewend raakt aan IF wordt je hongergevoel wat minder sterk en daardoor is het makkelijk om hieraan voorbij te gaan. Met als resultaat dat je op een dag simpelweg niet voldoende voedingsstoffen of brandstof binnen krijgt om optimaal te functioneren. Dat je een maaltijd overslaat betekent tenslotte niet dat je lichaam ineens behoefte heeft aan minder voedingsstoffen, die zul je nog steeds binnen moeten krijgen.

Het gevolg daarvan is vaak makkelijk te herkennen. Je krijgt enorme snaaibuien en kiest daarbij voor de, laten we zeggen, minder gezonde opties. Ineens zit je met je hand in een zak snoep, eet je een zak chips leeg en nog een bak ijs er achteraan. Dat is een heel duidelijk teken van je lichaam dat het stress heeft en dat het juist belangrijk is om op de momenten dat je wel eet meer echte voeding te eten. Of om het IF eens een paar dagen achterwege te laten en er daarna voorzichtig opnieuw mee te beginnen.

Wanneer je structureel te weinig eet raakt je lichaam in een chronische stressrespons en dat heeft het averechtse effect van IF. Je wordt juist minder gevoelig voor insuline, je gaat vetten opslaan in plaats van ze verbranden en voelt jezelf moe maar tegelijkertijd heel druk. Ook ontstaan er bij langdurige stress chronische ontstekingen in het lichaam en verzwakt je immuunsysteem.

Kortom; volwaardig eten bij IF is heel belangrijk.

Kwaliteit van je voeding

Een andere valkuil bij IF is dat je de kwaliteit van je voeding een beetje laat gaan omdat je op de momenten dat je juist wél eet zo veel mogelijk calorieën naar binnen probeert te krijgen. Zeker wanneer je een beetje gestrest bent of net te laat bent gaan eten kun je ernaar neigen om minder gezond te eten. Wanneer het dan uiteindelijk tijd is om te gaan eten heb je tenslotte geen zin meer om te gaan koken maar wil je nu meteen je maaltijd hebben.

Om IF succesvol te maken is het juist heel belangrijk om wél gezond te blijven eten, anders krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen. Houd je paleo maaltijden dus aan maar eet daar juist wat meer van zodat je wel genoeg binnen krijgt.

intermittent fasting doe je zo

Hoe zorg je dat je volwaardig blijft eten?

Waarschijnlijk weet je heel goed hoe je volwaardig kunt eten wanneer je 3 maaltijden per dag eet. Dit verandert natuurlijk zodra je overgaat naar 2 maaltijden per dag, eet je dan telkens 1,5 portie of toch iets anders? Eigenlijk is dit vooral afhankelijk van jouw lichaam en jouw behoeftes.

Wanneer je alleen een lunch en een diner eet en tussendoor géén honger hebt dan is het inderdaad verstandig om beide maaltijden 1,5 keer zo groot te maken. In plaats van de portie die je normaal eet, eet je nu de helft extra. Dit doe je niet door simpelweg meer groenten toe te voegen, dat is slechts één van de bouwstenen van een volwaardige maaltijd.

Het is juist belangrijk om je portie proteïnen en vetten ook te vergroten aangezien deze twee je voornamelijk voorzien van bouwstenen en brandstof.

Een andere optie is om tussen je 2 grote maaltijden door een proteïnerijke smoothie of ander tussendoortje te nemen. In een smoothie verwerk je tenslotte gemakkelijk proteïnen (collageen!), veel groenten en ook nog wat vetten. Zou je bijvoorbeeld om 12 uur ’s middags lunchen en om 7 uur ’s avonds dineren dan kun je tussendoor gerust zo’n smoothie nemen zonder je eetlust te bederven voor het diner. Je houdt dan nog steeds je 16 uur vasten aan.

Ook met de hoeveelheid koolhydraten die je per maaltijd eet kun je spelen. Daarin kom je waarschijnlijk voor een interessante grens te staan. Het kan zijn dat je bij een bepaalde hoeveelheid koolhydraten de volgende dag juist eerder honger hebt en het lastiger is om te vasten. Het kan echter ook zo zijn dat je juist behoefte krijgt aan iets meer koolhydraten dan je voorheen at en dat is ook helemaal oké. Zolang je voldoende groenten, proteïnen en vetten binnen krijgt kun je spelen met de hoeveelheid koolhydraten en kijken hoe je je daarbij voelt.

Mijn ervaring

Intermittent fasting is volgens mij voor iedereen anders. Tijdens mijn opleiding leerde ik bijvoorbeeld dat mannen minder eetmomenten in de week nodig hebben dan vrouwen en ook om me heen zie ik dit verschil duidelijk terug. Alleen al tussen mij en mijn man! Mijn man kan zonder enige moeite elke dag zijn ontbijt overslaan en als hij het een beetje druk heeft op zijn werk dan eet hij de hele dag helemaal niks behalve een heel groot diner.

En ik? Mij gaat dat niet zomaar lukken tenzij ik juist een heel rustige en ontspannen dag heb. Hoe minder stress ik heb, des te beter ik kan vasten. Toch heb ik de laatste 3 à 4 jaar volop geexperimenteerd met intermittent fasting.

Mijn ontbijt overslaan was voor mij niet voldoende om goed te blijven functioneren. Ik kreeg ’s ochtends steeds vaker honger na het opstaan, werd heel moe wakker of kreeg ’s avonds juist snaaibuien. Mijn maaltijden groter maken lukte me niet omdat ik deze simpelweg niet op kon, ook een tussendoortje was dan al snel teveel. Ik had dus een deel van de dag honger en een ander deel van de dag zat ik ongemakkelijk vol. Daarom koos ik ervoor om ’s ochtends een bulletproof drankje te maken en mijn volwaardige maaltijden met de lunch en het diner te eten – op die manier lukte het me juist wel. Bulletproof koffie (welke je trouwens ook prima zonder koffie kunt maken, volgens dit recept) laat je lichaam in de waan dat het nog steeds aan het vasten is, waardoor je wél iets binnen krijgt maar toch alle positieve effecten van IF behoudt. Persoonlijk voel ik mezelf daar erg goed bij.

Tegenwoordig laat ik mijn lichaam me gewoon vertellen hoe ik die dag ga eten en of ik ga vasten of niet. Ik eet alleen wanneer ik honger heb en soms betekent dat inderdaad dat ik een maaltijd oversla, of dat ik juist drie maaltijden eet. Dat vind ik het fijnste omdat ik dan helemaal nergens over na hoef te denken en mijn dag niet constant bestaat uit het bedenken wat ik eens zal gaan eten en wanneer 😉

Hopelijk heb ik je hiermee voldoende informatie gegeven over intermittent fasting, samen met wat handvatten om te gaan experimenteren! Ik ben heel benieuwd wat het voor je gaat doen!

Comments 30

 1. Dag Marinka,

  Ik gebruik je tijdschriften en een kookboek Paleo.
  Maar, ik ben al 40 jaar diabeet en spuit 4x per dag.
  Hoeveelheid insuline in verhouding tot het aantal broodwaarden (1BW 12,5g Koolhydraten)
  Niet zo eenvoudig om deze manier van eten toe te passen.
  Pure suiker en andere zoetmakende voedingsmiddelen gebruik ik niet. Ook het fruit dat ik eet is gelimiteerd en telt als koolhydraten….. Heb je hiervoor een advies? Grtjs Alma

 2. Ik gebruik IF al 2 jaar. Minimaal 16 uur zonder eten gaat mij prima af. Pas rond 12 uur een goed gevulde salade met eiwit en het en wat alpro met nootjes en zaden. Avondeten mijn eerste koolhydraten met een grote maaltijd. Ik snaai nauwelijks, of ik eet of ik eet niets…met sporten wat extra koolhydraten in de middag.

 3. Wat een mooi artikel, dankjewel! Ik heb wel een vraag. Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met “Bulletproof koffie laat je lichaam in de waan dat het nog steeds aan het vasten is”. Hoe kan je lichaam denken dat je aan het vasten bent als je vetten en eiwitten binnenkrijgt? Die moeten toch ook verteerd worden, ookal is het in vloeibare vorm?

 4. Hi leuk ga het eens proberen IF en dat bulletproof thee. Maar volwaardig eten?.
  Ik vind dat lastig van wat hoeveel vetten proteïnen en koolhydraten ik moet eten.
  Ik ben 1.66 en weeg 66 kg. en wil 3 á 4 kilo er af.
  Kan je mij daar een advies overgeven?
  Gr Mech

  1. Marinka let niet op de verhoudingen tussen vetten/eiwitten/koolhydraten, met gewoon gezond eten kom je een stuk verder dan tellen 🙂 Het gaat er vooral om dat je je prettig voelt bij dat wat je eet en dat je luistert naar je lichaam. Hier lees je er meer over: http://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/calorieen-tellen-vanaf-nu-meer

   Helaas kunnen we je geen specifiek advies geven wat betreft afvallen. Paleo is voor ons een levensstijl en geen dieet en dus kunnen we je niet adviseren. In het boek Eet Paleo in 7 Stappen staat een maaltijdplan voor als je gewicht wilt verliezen, misschien dat dit je helpt: http://www.eetpaleowinkel.nl/product/eet-paleo-in-7-stappen

 5. Bedankt voor dit fijne artikel! Ik heb IF nog niet geprobeerd maar wil dit zeker eens doen. Zoals je zelf beschrijft lijkt het me inderdaad goed dit te doen als je de dag ervoor vb. een zwaar diner hebt gehad. Bedankt voor de tips :-)!

 6. Voor mij is het helaas niks.
  Ik proef constant de ghee achter in mijn mond. Herinner me dat koffie met koffiemelk hetzelfde resultaat geeft. (de bullet-proof thee)

 7. Hoi Marinka, wat een fijn- helder artikel.
  Paleo en ook IF ( en de ostheopaat) hebben mij enorm geholpen. Ik ging van veel pijn, altijd moe en niet eens kunnen lezen door Lyme’s disease en ME- naar 2voltijdstudies en 4-5 dagen in de week lekker sporten.
  Maar in mijn hoofd maak ik altijd overal een wedstrijdje van: alles kan meer en beter en extremer; met de valkuilen die jij ook oa in dit artikel noemt op de loer.
  Nu wil ik me – na voeding, en beweging- graag zelf gaan verdiepen in het volgende stapje; psychologie omtrent eten.
  Nu las ik dat jij de opleiding hebt gedaan, als ik later groot ben.. haha!
  Maar voor nu, gewoon informatief en een beetje vermaak; welk boek zou jij me aanraden? Er staat zoveel op internet..

 8. Bedankt voor je heldere uitleg Marinka! Super!
  Op de dagen dat ik sport (ook krachttraining) lukt het niet zonder ontbijt, ben dan echt flauw tijdens de training. De overige dagen gaat prima! De lunch wat naar voren geschoven (11u), en dan om 17.30 avondeten. Niet altijd even praktisch overigens, als je een koffieafspraak ergens hebt bijv. Maar voel mij veel energieker nu ’s morgens.

 9. Hoi,

  Interessant en uitgebreid artikel! Dank.

  Marinka, je eindigt het artikel met dat je nu niet meer de hele dag na hoeft te denken over wat en wanneer je gaat eten. Dat lijkt me heel mooi maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?
  Mijn vriend en ik bedenken altijd een weekplanning voor de lunches en diners. Voor onze lunch preppen we vaak al veel de avond van tevoren. Als ik IF zou willen gaan doen, hoe ga je dan om met een planning? Zeker als je naar je werk bent en het eten wat je zou willen eten eerst moet bereiden?

  Groetjes,
  Lonneke

  1. Het niet nadenken over wat en wanneer je gaat eten, is omdat je simpelweg niet de hele tijd honger of trek hebt en je dus niet continue bezig bent met eten (is het al bijna lunchtijd, wanneer is het tijd voor een snack enz.). Dat staat los van het voorbereiden van je maaltijden. Je kunt dus gerust een planning maken, maar je hoeft niet te gaan eten wanneer je dus geen honger hebt. Meal prep gerust, maar laat je lichaam je vertellen of je daadwerkelijk wilt gaan eten of niet. Je kunt die maaltijd ook een uurtje later of zelfs een dag later opeten 🙂

 10. Danielle

  Wat ben ik toch blij met Paleo en alle mooie tips en fantastische recepten die je met ons deelt.

  Ik vraag mij net als Wendy ook af hoe je je lichaam voor de gek kan houden wanneer je toch in de ochtend gebruik maakt van eiwitten, koolhydraten en zoals bij de bulletkoffie. Ik vast inmiddels een paar weken en zo’n koffie klinkt mij als muziek in de oren omdat ik zwarte koffie echt niet lekker vind. Nu dacht ik toch echt dat eiwitten en koolhydraten niet gegeten mogen worden tijdens je vast.

  Groetjes🍀

 11. Beste Marinke en Danielle,

  Ik ben sinds deze week begonnnen met IF 16:8 en dat bevalt me goed. Het is goed vol te houden moet ik zeggen. Ik ben m.n. heel erg benieuwd wat dit met mijn energielevel gaat doen en of mijn darmen beter gaan werken. Ik wil daarnaast dus nog gezonder gaan eten maar ik wil niet afvallen. Hebben jullie tips voor recepten die goed zijn maar waardoor ik wel op gewicht blijf?
  Alvast dank!

  Hartelijke groet,
  Carola

  1. Hee Jolanda, als je na een tijdje echt gewoon zin hebt om te eten (niet perse om te snacken) dan heb je honger. Knorren net na de maaltijd kan ook te maken hebben met de werking van de darmen na het eten.

 12. Dag Marinka,
  Erg interessant om te lezen. Wat ik me afvraag is hoe lang je de 16/8 achter elkaar mag doen. ik heb nl. ergens gelezen dat je dit ongeveer 4 weken achter elkaar mag doen. En dit 4 x per jaar. Hoe denk jij hierover?

  1. Hee Monique,

   Er is hier geen regel voor. Gevorderde IF’ers vasten elke dag met af en toe het inlasten van “gewone” maaltijden. Als beginner raad ik het af om dagelijks te vasten. Je moet doen wat voor jou prettig is.

   Je kan 52x in het jaar vasten wat 1x in de week betekent. Je kan 1 maand vasten en 4x per jaar zoals je zei. Kan ook anders. Nogmaals er is geen regel.

   Wel ben ik benieuwd waar jij hebt gelezen dat er een restrictie aan zit? 🙂

 13. Hallo

  Ik heb 2 eetmomenten en vast tussen 19u ’s avonds en 12u ’s ochtends. Dat bevalt me prima. Ik ga ’s morgens om 6u nuchter 40 minuten lopen. Is het aangewezen om erna te eten of kan ik gerust wachten tot mijn middagmaal?

 14. Ik ben nu een week begonnen met IF, 16:8 waarbij ik om 12.00uur mijn eerste maaltijd eet. Helaas heb ik last van misselijkheid in de loop van de dag. Hebben meer mensen hier last van en gaat dit over na een tijdje? Ik wil graag doorgaan met IF maar die misselijkheid is wel een vervelende bijwerking in mijn geval. :s

  1. Hee Claudia, vervelend om te horen! Grote kans dat je lichaam moet wennen aan deze ommekeer. Geef het nog een paar weken!

 15. Ik probeer alleen IF te doen. Het gaat eigenlijk altijd goed behalve als ik weet dat ik voor mijn werk pas om een uur of 3 kan gaan eten en drinken. Dan hou ik het echt niet vol. Niet zozeer dat ik honger of dorst krijg maar mijn concentratie neemt echt flink af en dan kan echt niet. Nu had ik begrepen dat bulletkoffie ook een no-go was tijdens je vaste tijd, maar bij jou lees ik anders.
  Dus ik mag op de dagen wanneer ik pas heel laat kan eten en drinken een bulletkoffie nemen?

  1. Hee Coby, we zijn hier toch op terug gekomen en moeten het nog aanpassen. Alles wat een calorische waarde heeft gaat er niet voor zorgen dat je lichaam in de waan wordt genomen. Sorry, voor de verwarring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.