Paleo Notenbrood

Paleo Notenbrood

Paleo Notenbrood

Dit is nou zo’n brood dat je in het weekend heerlijk als ontbijt kunt eten. Er zit weinig zoetstof in, en als je wilt, kun je het met gemak helemaal weglaten. De appel, rozijntjes en nootjes geven dit Paleo notenbrood al voldoende smaak en maken het heerlijk zoet.

Het resultaat is een heerlijk luchtig notenbrood, maar het is toch super voedzaam vanwege de noten. En de vulling? Daar kun je natuurlijk eindeloos mee variëren! Wat dacht je van cranberries, stukjes pure chocolade of fijngehakte kokosvlokken? Kies vooral wat jij lekker vindt.

Dit notenbrood staat met 15 minuten in de oven en een half uurtje later kun je heerlijk smikkelen van een warm stukje Paleo Notenbrood. Ik garandeer je dat je echt je croissantje of afbakbroodje niet zult missen.

Als je wilt, kun je er bijvoorbeeld nog een likje roomboter of ghee op smeren. Al is dat is niet per se nodig, het broodje smaakt al heerlijk zo los.

Probeer het zelf eens, zou ik zeggen!

Paleo Notenbrood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 200 gram amandelmeel
  • 1 geraspte appel
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gehakte noten
  • 30 gram kokosschaafsel
  • ½ theelepel bakzout
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 50 gram gesmolten kokosolie (op kamertemperatuur)
  • Optioneel; 50 gram ahornsiroop
  • 1 eetlepel citroensap
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Vet een bakblik in (ik gebruik een vierkante bakblik van 22,5x22,5cm maar je kunt ook een springvorm of ovenschaal gebruiken)
  3. Meng de amandelmeel, geraspte appel, rozijnen, gehakte noten, kokosschaafsel, bakzout en zout door elkaar
  4. Meng in een andere kom de eieren, kokosolie, ahornsiroop en citroensap door elkaar
  5. Voeg het eiermengsel bij het amandelmeel mengsel en roer het goed door elkaar.
  6. Giet het mengsel in je bakblik en bak in ongeveer 25-30 minuten goudbruin in de oven.
 

 

Comments 13

  1. Hallo Marinka,

    Ik heb vanmiddag mijn eerste Paleo Notenbrood gemaakt en inderdaad hij is ontzettend lekker!
    Super bedankt voor dit lekkere recept, groetjes Bonny

    1. Post
      Author

      Dat maakt helemaal niks uit, net welke noten je lekker vindt. Ikzelf vind walnoten er erg lekker in, maar je zou ook voor een combinatie kunnen gaan.

  2. Ben van plan dit brood te gaan maken. Ik wil van het “gewone brood” af.
    Is dit een brood wat ik dagelijks kan eten?
    En kan ik het invriezen of in de koelkast bewaren?

    1. Post
      Author
      1. Ik heb t gelezen, maar ik snap t niet helemaal.
        Als je genoeg afwissel met groente en fruit kun je toch elke dag dit brood eten? Met als beleg avocado of notenpasta?

        1. Post
          Author

          Nee, dit brood is simpelweg niet bedoeld om iedere dag te eten. Het maakt geen deel uit van de basis van het Paleo voedingspatroon. Zie het echt als traktatie. Als Hollanders zijn we allemaal zo aan boterhammen gewend, maar dat betekent nog niet dat je ze moet vervangen. Natuurlijk kun je best af en toe zo’n plak notenbrood eten, maar ik zou het absoluut niet iedere dag aanraden. Door noten te verhitten oxideren ze (maakt het al minder gezond) en zo’n boterham gaat ten koste van de hoeveelheid groenten, fruit, vlees, vis, eieren en gezonde vetten die je kunt eten. Wanneer je nu heel acties sport en niet genoeg binnen weet te krijgen zeg ik ja prima, maar in vrijwel alle andere gevallen kun je dat beter niet doen.

  3. Hi, vraagje ik heb hem vandaag gemaakt en ik vind hem heerlijk maar een beetje aan de droge kant hij valt makkelijk uit elkaar.

    Ik heb geen agave of honing gebruikt omdat ik zo min mogelijk suiker wil gebruiken. Is er een mannier om hem wat vaster van strukstuur te maken? Of moet ik hem vaster in het blik drukken.
    Het is geen vloeibare massa bij mij. Moet ik er dan een extra ei in doen of meer kokos olie?

    Gr Nicole

    1. De structuur van dit notenbrood is inderdaad minder vast dan andere Paleo broden. Je mag uiteraard het recept aanpassen naar wens 🙂

  4. Ik heb vanmiddag dit notenbrood gemaakt. Het smaakte prima, maar verder heb ik bij dit recept de nodige vraagtekens. Ik heb het recept precies gevolgd (inclusief de ahornsiroop).
    Er staat ‘giet het mengsel in je bakblik’ maar het was een heel dikke, vaste massa dus van gieten geen sprake; eerder scheppen met een lepel.
    Na 25 minuten op 175 graden was het brood nog ‘pap’ vanbinnen, dus heb ik het maar langer laten bakken. Uiteindelijk was het pas na 50 minuten vast genoeg vanbinnen…
    Het was mijn bedoeling om het in sneetjes te snijden en zo het brood in te vriezen, om er af en toe wat sneetjes van af te kunnen halen om op te eten. Maar tijdens het (voorzichtig) snijden viel het brood in kleine stukken uit elkaar omdat er geen enkele samenhang in zit. Het spijt me, maar ik vind dit recept echt een teleurstelling…….. Of doe ik iets fout? Kan toch bijna niet lijkt me, als ik het recept precies heb gevolgd?

    1. Wat vervelend om te horen dat het notenbrood bij jou is mislukt. Als je het recept volgt, moet het inderdaad lukken 🙂 De structuur van dit notenbrood is wel wat minder vast dan andere Paleo broden. Marinka heeft een elektrische oven, zonder hetelucht stand. Het kan zijn dat jouw oven net iets anders werkt met dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.