Paleo Rijstevlaai

Paleo Rijstevlaai (zonder rijst!)

Paleo Rijstevlaai

Vorige week was mijn man jarig en het is zo’n beetje de traditie dat ik dan een Paleo taart voor hem maak. Eentje die hij zelf uit mag kiezen. Dit jaar had hij wel een heel leuk verzoek, meneer wilde een Paleo rijstevlaai.. Tsja, hoe ging ik dat nou weer doen!? Een rijstevlaai zonder rijst. Mijn eerste reactie was dan ook dat ik dat best wilde proberen, maar dat hij dan wel een extra taart uit moest zoeken voor het geval de vlaai in kwestie zou mislukken.

Het leek me ook een beetje zielig voor de visite om ze een soort prutje met bloemkoolrijst erin voor te zetten op verjaardag. Ik bedoel maar, het jaar erop kunnen ze dan ‘toevallig’ niet meer enzo. Nee, dat leek me geen goed plan.

Zo gezegd zo gedaan, dan maar de befaamde Paleo Nutellataart (het recept daarvoor vind je trouwens ook op de site). Die heb ik zo gemaakt en is altijd een succes.

Experiment met bloemkool

Vervolgens begon ik aan de rijstevlaai. Mezelf ergens afvragende waaróm ik perse een rijstevlaai zonder rijst wilde maken. Het is toch een verjaardag, dan kan een beetje gewone rijst er toch wel in? Maar nee, ikzelf kan helemaal niet tegen rijst en het leek me ook wel een leuk experiment. Als ik alles Paleo wilde maken, dan zou ik het goed doen ook. Dat ik bloemkoolrijst ging gebruiken, daar was ik al uit, dus de structuur zat dan wel goed. Alleen hoe zou ik de smaak daarvan gaan verbloemen?

Lang verhaal kort; de vlaai was een heel groot succes. Hij werd bestempeld als ‘lekkerder dan de nutellataart’ (wat mij toch ergens een béétje beledigde, want die is wel erg lekker), ook door de niet Paleo-eters. Zelfs toen ik via Instagram vroeg of iemand interesse had in het recept, werd er volmondig JA gezegd.

Dus vandaar! Mijn recept voor een Paleo rijstevlaai zonder rijst. Is hij echt zo lekker? Ik vind van wel! Probeer maar eens!

Paleo Rijstevlaai

Notenvrij en als je wilt ook ei-vrij

Deze rijstevlaai is zelfs notenvrij (en ook vrij van zaden), dus heel geschikt voor degenen met een notenallergie. Kun je niet tegen eieren? Ook dan kun je deze taart maken!

Voor een ei-vrije versie bak je de taartbodem 5 minuutjes langer dan aangegeven (voor een mooie kleur). Strooi de bloemkoolrijst over de bodem. Voor het maken van de vulling gebruik je de dubbele hoeveelheid kokosmelk. Los eerst 1 eetlepel gelatinepoeder op in de kokosmelk. Roer het goed door elkaar en breng het mengsel aan de kook. Voeg daarna de vanille en honing toe en schenk de hete vulling over de bloemkoolrijst in de taartbodem.

Laat de taart helemaal opstijven in de koelkast voordat je de topping erop doet. Je hoeft de taart dus NIET nog eens te bakken wanneer de vulling erin zit wanneer je geen eieren gebruikt.

Het rijstevlaai recept!
Paleo Rijstevlaai (zonder rijst!)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
Bodem:
  • 100g kokosmeel
  • 50g arrowroot
  • 135g ghee
  • 100g ahornsiroop
  • Snuf zout
Vulling:
  • 200g bloemkoolrijst
  • 180 ml kokosmelk
  • 80g honing
  • 4 grote eieren
  • ½ tl vanillepoeder
Topping:
  • 300g kokosroom
  • 2 el honing
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 4 el geschaafde pure chocolade
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 150°C en bekleed de bodem van een springvorm (met een doorsnede van 23cm) met bakpapier.
  2. Meng de ingrediënten voor de bodem tot een dikke, plakkerige massa. Zet dit een half uurtje in de koelkast om steviger te worden.
  3. Kneed het deeg nogmaals goed en druk het uit over de bodem van de springvorm. Vorm ook opstaande randjes.
  4. Bak de taartbodem 12-15 minuten.
  5. Strooi de bloemkoolrijst in de taartbodem.
  6. Klop de overige ingrediënten voor de vulling op en schenk deze over de rijst in de taartbodem.
  7. Bak de taart in 50-60 minuten helemaal gaar en laat deze volledig afkoelen.
  8. Klop de kokosroom (het dikke, harde gedeelte bovenin een blik of pak kokosmelk wanneer dit een nacht in de koelkast heeft gestaan) op met honing en vanille. Besmeer de taart hiermee, of gebruik een spuitzak om de kokosslagroom er in een mooie vorm op te krijgen.
  9. Garneer met de geschaafde chocolade.
  10. Bewaar de taart tot het serveren in de koelkast.
 

Zoek je nog meer heerlijke Paleo recepten voor taarten, koekjes, cakes en nog veel meer lekkers? Die vind je in mijn kookboek Paleo Traktaties.

Paleo Rijstevlaai

Comments 6

  1. De bloemkoolrijst….is dat gewoon rauw gemalen bloemkool?
    Ik ga hem zonder ei bakken dus vroeg me af of dat dan wel lekker is aangezien je je hem zonder ei niet meer hoeft te bakken en dus de bloemkoolrijst dan rauw blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.