Witte Chocolade Cheesecake met Gember en Tijm

Witte Chocolade Cheesecake met Gember en Tijm

Witte Chocolade Cheesecake met Gember en Tijm

Wanneer je Netflix een beetje in de gaten houdt, dan heb je ongetwijfeld van de serie ‘Zumbo’s Just Desserts’ gehoord! Het gebeurt niet vaak dat ik min of meer verslaafd raak aan een serie en deze dan ook meteen af wil kijken, maar deze keer was het raak. Dat is ook niet zo gek eigenlijk, want ik houd heel erg van desserts. Vooral om ze te maken, ook al heb ik met het opeten ervan ook geen probleem uiteraard! In één van de afleveringen maakte meneer Adriano Zumbo himself een witte chocolade cheesecake met gember en tijm. Verre van Paleo natuurlijk, maar de combinatie leek me zó lekker dat ik dat ook eens wilde proberen.

Nu geef ik meteen toe dat mijn desserts er bij lange na niet zo mooi uitzien als in de serie van Zumbo, maar dat maakt me eigenlijk ook helemaal niet uit. Zolang het maar lekker is! Ik zette mijn foodprocessor en blender dus aan het werk en maakte deze cheesecake. Helemaal glutenvrij en zuivelvrij natuurlijk, en vooral heel erg lekker. Echt heel lekker.

Je zou haast denken dat die Adriano Zumbo echt wel verstand heeft van smaakcombinaties 😉

Witte Chocolade Cheesecake met Gember en Tijm

Succes tijdens de feestdagen!

Zowel de basis als de kruimeltopping smaken naar heerlijke speculaaskruiden en de vulling is ontzettend romig. De gember komt subtiel naar voren en ook de tijm kun je er in terug proeven, zonder dat deze smaken overheersen. Dankzij de cacaoboter in de vulling komt er ook een heerlijke witte chocolade smaak in terug. Deze taart is gegarandeerd een succes tijdens de feestdagen, daar ben ik van overtuigd. Snijd ‘m dan in hele kleine puntjes en serveer met een bolletje zuivelvrij ijs. Of ga er gewoon lekker voor zitten op de bank met een kop thee erbij en een goed gesprek (of boek).

De ingrediënten & vervangers

De ingrediënten voor deze cheesecake zijn eigenlijk heel makkelijk te verkrijgen. Ikzelf bestelde een grote doos vol met noten, dadels, cacao boter en dat soort basisdingen bij Pit&Pit. Ik weet niet of je deze webshop kent, maar dit was de eerste keer dat ik er bestelde en ik kan al meteen zeggen dat ik dat vaker ga doen. De prijzen zijn gunstig, ze hebben overal lekker grote verpakkingen van (een pot arrowroot van 600 gram? Graag!) en het wordt netjes en snel geleverd.

Nee, ik word niet door Pit&Pit gesponsord, maar ik ben oprecht tevreden en dat mag dus ook zeker worden genoemd.

Wil je ingrediënten in deze witte chocolade cheesecake vervangen? Dat kan!

  • Gebruik rozijnen of gedroogde vijgen in plaats van dadels.
  • De amandelen kun je vervangen door andere noten naar keuze (maar hazelnoten, cashews, pecannoten, walnoten of paranoten zijn het lekkerste).
  • Cacao boter kun je vervangen door kokosolie, maar dan smaakt de taart niet meer naar witte chocolade natuurlijk, dus dat zou ik niet aanraden.
  • Honing kun je vervangen door ahornsiroop, maar ik heb deze keer wel echt bewust voor honing gekozen vanwege de smaak en kleur in combinatie met de overige ingrediënten.
  • Kokosmelk kun je vervangen door amandelmelk.
  • Wil je een minder zoete taart? Gebruik dan 60g honing, maar voeg wel 50 ml extra kokosmelk toe.

Verder zou ik niet aan dit recept sleutelen, al kun je dat natuurlijk altijd op eigen risico proberen.

Witte Chocolade Cheesecake met Gember en Tijm

De witte chocolade cheesecake

Klaar om de keuken in te duiken? Top! Hier is het recept:

Witte Chocolade Cheesecake met Gember en Tijm
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 12-16
Ingrediënten
Bodem en kruimeltopping:
  • 350g Medjool dadels, zonder pit
  • 400g witte amandelen
  • 1 el speculaaskruiden
Vulling:
  • 350g cashewnoten
  • 125g honing
  • 120 ml kokosmelk
  • 2 el citroensap
  • 1½ cm gemberwortel, geschild
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 120g cacao boter, au bain-marie gesmolten
  • 35g kokosolie, gesmolten
Bereiding
  1. Combineer de ingrediënten voor de bodem en topping in een foodprocessor en maal tot een plakkerige, korrelige massa.
  2. Bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede ca. 23 cm) met bakpapier.
  3. Verdeel ⅔ deel van het speculaaskruimels over de bodem en druk dit stevig aan. Zet de overige kruimels even apart.
  4. Maak nu de vulling.
  5. Combineer cashews, honing, kokosmelk, citroensap, gember en tijm in een blender en maal tot een gladde massa.
  6. Voeg cacao boter en kokosolie toe tot dit volledig op is genomen in het mengsel.
  7. Verdeel de vulling over de taartbodem en strijk deze glad. Bestrooi met de speculaaskruimels.
  8. Laat de taart ten minste 4 uur opstijven in de koelkast voor je deze aansnijdt.
 

Op zoek naar nog meer feestelijke Paleo recepten? In mijn boek Paleo Traktaties vind je de allerlekkerste creaties.

Comments 7

  1. hallo

    Ik heb dit recept gemaakt, heb er toch stiekem iets aan toegevoegd.
    Bij de vulling heb ik op het laatst wat chocoladeboontjes toegevoegd, dit alles goed mengen en het resultaat was erg leuk en zeker lekker, eigenlijk gewoon TE lekker.

    .

  2. Ik heb man lief opgestuurd voor cacaoboter. Nu kwam hij thuis met cacaoboter in poedervorm vanuit de natuurwinkel. Kan ik deze ook gebruiken in plaats van de boter?

  3. Ik heb de taart gemaakt met cacao boter maar die had een hele sterke geur…beetje alcohol achtig… dacht dat gaat wel weg als het gesmolten is en weer gaat stollen maar nee…de taart was echt niet te eten door deze geur en smaak….erg jammer. Ik had bij de natuurwinkel alles gehaald, ook de cacao boter..ligt het misschien daaraan? Ik vond het verre van witte chocolade smaken.(cacoa boter is ook geen witte chocolade maar wordt hiervan gemaakt.) heeft u nog tips of adviezen wat dit probleem betreft?

    1. Wat vervelend dat de taart niet goed is gelukt. We denken dat je het beste even naar de natuurwinkel kunt gaan waar je producten hebt gekocht voor meer informatie over de cacaoboter. Veel succes en hopelijk lukt het de volgende keer wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.