Zomerfruitrepen

Zomerfruitrepen

Zomerfruitrepen-small

De zomer begint alweer op zijn einde te raken, maar je kunt gelukkig nog steeds volop genieten van vers, rijp zomerfruit. Zo heb ik de frambozen en aardbeien voor deze zomerfruitrepen zelf geplukt bij de boer: verser kan niet.

Eigenlijk zijn deze repen met zomerfruit bij toeval ontstaan; ik wilde koekjes gaan maken, maar dan wel met frambozen. Voor ik het wist had ik deze repen gemaakt, ze lijken niet op koekjes, maar dat is helemaal niet erg.

De bodem is gemaakt van amandelen, dadels en kokosrasp. Daarboven zit een romige laag met frambozen, aardbeiden, santen, vanille en cashewnoten. Heerlijk knapperig, romig en fruit tegelijk!

Zomerfruitrepen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat noten.
Auteur:
Personen: 9-12
Ingrediënten
Bodem
  • Amandelen - 150g (bruine)
  • Dadels - 150g (ontpit)
  • Kokosrasp - 35g
Topping
  • Frambozen - 300g
  • Aardbeien - 150g
  • Santen - 100g
  • Vanillemerg - ¼ tl
  • Cashewnoten - 150g
Bereiding
  1. Begin met het maken van de bodem: combineer alle ingrediënten in een foodprocessor en maal tot een plakkerig geheel. Het hoeft geen bal te vormen, maar de nootjes moeten tot korrels zijn vermalen.
  2. Druk het mengsel in een brownievorm tot je een egale bodem hebt en zet de vorm in de koelkast.
  3. Maak nu de topping: combineer de frambozen, aardbeien zonder kroontje, Santen en vanille in een steelpan en verhit al roerende op een laag vuur. Laat het mengsel ca. 10 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig roert; pas op dat het niet aanbrandt.
  4. Schenk het fruitmengsel in de foodprocessor en voeg de cashewnoten toe. Maal het geheel tot een gladde massa.
  5. Schep de topping op de bodem en strijk glad met een spatel of achterkant van een lepel.
  6. Zet de brownievorm enkele uren in de koelkast tot de topping koud en stevig is geworden.
  7. Snijd in 9 à 12 repen (minder mag ook 😉 ), serveer en eet smakelijk!
 

Comments 16

  1. Hoi, ga ik maken.
    Wat kan ik gebruiken als vervanger voor de cashewnoten, die gebruik ik nl. uit principe niet omdat het oogstproces levensgevaarlijk is voor de arbeiders (met hogedruk stoom worden de kokosnootgrote noten gekraakt waar per noot EEN cashewnootje in zit, reken maar uit, brandwonden, slavenwerk, mijn dochter heeft er bij staan kijken)
    Groetjes,
    Annemarie

    1. Post
      Author

      Dat klinkt inderdaad niet goed Anna.. Zoals Ageeth al zei: macadamia’s zouden hier heel lekker in zijn! Maar je kunt ook witte amandelen gebruiken, dat werkt ook perfect.

  2. Dat ziet er heerlijk uit zeg! Ga ik proberen…! Zou het alleen niet beter zijn om het fruit pas zo laat mogelijk aan het santenmengsel in de foodprocessor toe te voegen zodat de vitamines en mineralen door het koken van het fruit niet verdwijnen?

    Groetjes,
    Laura

    1. Post
      Author

      Laura, het koken heb ik juist gedaan om een deel van het vocht te verdampen zodat de repen stevig worden. Als je het fruit liever rauw toevoegt, dan raad ik je aan wat meer santen te gebruiken zodat de repen toch stevig worden.

    1. Post
      Author

      Dan kun je de bodem van extra kokosrasp en dadels maken, en in de vulling kun je extra santen gebruiken in plaats van cashewnoten. Je zou eventueel ook het vlees van een verse jonge kokosnoot kunnen gebruiken in plaats van de cashews.

  3. Wauw, net kwarktaart door de friszure topping en de zoete bodem 😋
    (Heb een ronde springvorm ipv brownievorm gebruikt)
    Ik heb diepvriesfruit gebruikt en omdat ik mijn notenvoorraad wilde opmaken heb ik amandelen aangevuld met hazelnoten en de cashewnoten met macadamia noten. Gelukkig goed uitgepakt, want het was heerlijk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.